Ο Γιάννης μίλησε όταν κατάλαβε πως δεν πάει πιο κάτω

Η αφορμή ήταν ο Θανάσης, η αιτία ο ρατσισμός στην ελληνική κοινωνία. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εξήγησε γιατί επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να καταδικάσει το ρατσισμό.

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo reacts after he dunked against the Phoenix Suns during the first half of an NBA basketball game Friday, Nov. 23, 2018, in Milwaukee. (AP Photo/Jeffrey Phelps)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo reacts after he dunked against the Phoenix Suns during the first half of an NBA basketball game Friday, Nov. 23, 2018, in Milwaukee. (AP Photo/Jeffrey Phelps) AP PHOTO/JEFFREY PHELPS

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει πλέον τη δύναμη να κινήσει γη και ουρανό. Αρκεί μια και μόνο ανάρτησή του. Το έπραξε όταν ο αδερφός του Θανάσης δέχθηκε ρατσιστική επίθεση μέσα από τηλεοπτική εκπομπή οπαδικού χρωματισμού.

Μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας κινητοποιήθηκε φορώντας τη γαλανόλευκη με το όνομα 'Αντετούνμπο' και γράφοντας "σεβασμός και περηφάνια για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έκαναν την Ελλάδα δική τους πατρίδα. Καμία ανοχή στο ρατσισμό και το μίσος".

Ο Γιάννης είχε πετύχει αυτό που ήθελε. Να μιλήσει εξ ονόματος όλων εκείνων που καθημερινά βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία και φοβούνται να εκφραστούν.

Ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς είχε γράψει πως τα λόγια του δεν αφορούσαν μονάχα τον Θανάση, αλλά όλους. Από ένα νεογέννητο παιδί στις φτωχές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, του οποίου οι γονείς του έφτασαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες μέχρι τον ενήλικο που προσπαθεί να ορθοποδήσει, με νόμιμο τρόπο, στη χώρα.

Επειδή η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης, τον ακούσαμε ξανά να μιλάει, δημόσια, για το ζήτημα εξηγώντας την πρόθεσή του. Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και κατέγραψε τις αντιδράσεις του Γιάννη πριν και μετά το τέλος του σαββατιάτικου αγώνα με τους Νικς.

Στο φινάλε τού ζήτησαν να τοποθετηθεί εκ νέου. Θα μπορούσε να παραπέμψει σ' όσα είχε γράψει. Δεν το έκανε, δεν απέφυγε την ερώτηση. Δεν ντρίμπλαρε. Άφησε όμως την μπάλα στο καλάθι.

" Περίμενα να γίνει ένας ντόρος. Και 'γω σαν άνθρωπος στο παρελθόν δεν έχω μιλήσει κατά του ρατσισμού. Υπάρχουν όμως κάποιες στιγμές στη ζωή που λες ως εδώ είναι, δεν πάει πιο κάτω. Έχανα τον ύπνο μου. Πιο πολύ το έκανα όχι για μένα ούτε για τον Θανάση, το έκανα αλλά για πολλούς ανθρώπους που περνούν ρατσισμό στη ζωή τους.

Πιστεύω ότι ήταν ωραίο που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φόρεσε τη φανέλα του Θανάση, έδειξε ότι είναι κατά του ρατσισμού. Με στεναχώρησε πιο πολύ. Γιατί αν μπορεί να βγει κάποιος και να πει κάτι κατά του Θανάση που εκπροσωπεί την Ελλάδα και παίζει με την ψυχή του και το διασκεδάζει, τι περνούν αυτά τα παιδιά; Τι θα πεις σ' ένα 5χρονο, 7χρονο, 12χρονο;".

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης

News 24/7

24MEDIA NETWORK