Η νέα 'σιδηρά κυρία' των Σίξερς είναι κομμάτι του 'process'

Οι Σίξερς έδωσαν θέση αντιπροέδρου στην Ανελί Σμίτελ. Είναι -πλέον- η πιο ισχυρή γυναίκα στον οργανισμό, αυτή που θα στείλει πίσω στα θρανία τους μελλοντικούς αστέρες του ΝΒΑ.

Philadelphia 76ers center Joel Embiid (21) walks off of the court after getting his sixth foul of the game against the Utah Jazz during the second half of an NBA basketball game, Thursday, Dec. 27, 2018, in Salt Lake City. The 76ers won 114-97. (AP Photo/Chris Nicoll)
Philadelphia 76ers center Joel Embiid (21) walks off of the court after getting his sixth foul of the game against the Utah Jazz during the second half of an NBA basketball game, Thursday, Dec. 27, 2018, in Salt Lake City. The 76ers won 114-97. (AP Photo/Chris Nicoll) AP PHOTO/CHRIS NICOLL

Για τέσσερα συναπτά έτη οι Φιλαντέλφια Σίξερς άφησαν το χρόνο να δουλέψει γι' αυτούς. Μια λέξη ήταν εκείνη που συνόδευε κάθε απόφαση - ενέργειά τους τους. Το 'process', μέσω του tanking, δεν εγκαταλείφθηκε κόντρα στις μουρμούρες και από πέρυσι η διαδικασία της εξέλιξης, όπως θα μεταφραζόταν στα ελληνικά, έχει ήδη αποφέρει καρπούς.

Το 52-30 στην κανονική περίοδο και η τρίτη θέση στην Ανατολική Περιφέρεια χάρισε μια πρόκριση στον α' γύρο των playoffs και κυρίως την πεποίθηση ότι κάτι στέρεο χτίζεται, αφού οι Μπεν Σίμονς και Ζοέλ Εμπίντ συνθέτουν ένα από τα πιο επιδραστικά δίδυμα σ' όλη τη λίγκα για δεύτερη διαδοχική σεζόν.

Η απόκτηση του 'γκρινιάρη' Τζίμι Μπλάτλερ από τους Γουλβς της Μινεσότα υπήρξε κομμάτι του σχεδίου ανασυγκρότησης χωρίς οριοθετημένη ημερομηνία λήξης. Το αποδεικνύει η ταυτόχρονη στελέχωση του έμψυχου δυναμικού του οργανισμού με άφθαρτα πρόσωπα που διαθέτουν φρέσκια ματιά και φέρουν κάτι διαφορετικό, πρωτότυπο.

Ο Έλτον Μπραντ πήρε τη θέση του -δικαιολογημένα στοχοποιημένου- Μπράιαν Κολάντζελο, ενώ με την έλευση του νέου έτους ανακοινώθηκε η πρόσληψη της Ανελί Σμίτελ σε μια από τις πλέον επιτελικές θέσεις του οργανογράμματος των Σίξερς.

Πρόκειται για τη νέα αντιπρόεδρο του τμήματος προόδου των παικτών. Ατομικά ή συνολικά. Γερμανίδα στην καταγωγή και με αμερικανική παιδεία, η Σμίτελ συνδυάζει την πειθαρχία και την προσήλωση στην επίτευξη του στόχου με την ειδίκευση στον αθλητισμό των ΗΠΑ έχοντας διδακτορικό στην επικοινωνία και στο μάνατζεμεντ. Διαθέτει επίσης την εμπειρία της θέσης και των αρμοδιοτήτων, καθώς από τον Μάιο του 2016 και για 32 μήνες δούλεψε σ' ένα αντίστοιχο τμήμα των Ράιντερς, της ομάδας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου που εδρεύει στο Όκλαντ.

Επί των ημερών της στους 'Επιδρομείς', η Σμίτελ ασχολήθηκε ενεργά με δύο προγράμματα που είχαν επίδραση τόσο στους ίδιους επαγγελματίες όσο και στις οικογένειές τους. Θα διάβασες πόσο πιθανό είναι, με τα απότομα κέρδη που αποκομίζουν, να ξεστρατήσουν ή να παραπλανηθούν από επιτήδειους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις. Η χασούρα ετησίως φτάνει τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Στους Ράιντερς εν προκειμένω, αλλά και σ' άλλες ομάδες διαφόρων σπορ, έχει συσταθεί η 'Rookie Academy'. Με την ίδια ή εναλλακτική ονομασία. Την οποία η Σμίτελ ασχολήθηκε πολύ. Προφανώς και αφορούσε τους πρωτοετείς των ομάδων, οι οποίοι από ένα θεωρητικώς προστατευμένο περιβάλλον, αυτό του κολεγίου ( που δεν νοιάζεται για τη διαφθορά), έμπαιναν σ' έναν άκρως επαγγελματικό χώρο. Την εν λόγω μεταβολή της ζωής τους θα έπρεπε να τη διαχειριστούν με σύνεση.

Η Σμίτελ ήταν ακριβώς εκεί προκειμένου, συγχρόνως με την υποστηρικτική 'ομάδα' της, να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει τους 'άβγαλτους' παίκτες, είτε είχαν γίνει ντραφτ είτε όχι, να διαλέξουν το δρόμο της Αρετής κι όχι της Κακίας.

Παράλληλα, μέσω του 'Family Boot Camp', κατηύθυνε τους ίδιους τους οικείους των rookies με στόχο να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει η μετάβαση από το ένα επίπεδο στο άλλο. Μόνο το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιούνιο, 35 οικογένειες με έξοδα των Ράιντερς ταξίδεψαν στη δυτική ακτή για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να λάβουν οδηγίες - συμβουλές.

Η Σμίτελ δήλωσε " ενθουσιασμένη που εντάσσομαι στους Σίξερς και στη γενικότερη αποστολή του οργανισμού να προσφέρει και να υποστηρίξει τους παίκτες μας και τις οικογένειές τους. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ωρίμανσης και της προοδου μιας ομάδας".

Να ετοιμάζονται οπότε όσοι δεν πρόλαβαν να τελειώσουν τις σπουδές τους, αποφασίζοντας να διακόψουν τη φοίτησή τους στα πανεπιστήμια έχοντας δελεασθεί από τη χλιδή του ΝΒΑ, να επιστρέψουν στα θρανία.

Ήταν, ούτως ή άλλως, ένα από τα προσωπικά στοιχήματα που η Γερμανίδα είχε βάλει με τον εαυτό της. Και το κέρδισε πανηγυρικά. Ουδείς το 2012 θα σκεφτόταν πως ο Μπρους Ίρβιν, ένα παιδί που είχε συλληφθεί κάνοντας στο αναμορφωτήριο για εμπόριο ναρκωτικών αλλά κατέληξε εκατομμυριούχος λόγω του τίτλου με τους Σίχοκς το 2014, θα γυρνούσε στο Γουέστ Βιρτζίνια για να πάρει το πτυχίο του ενόσω ήταν ακόμη επαγγελματίας.

" Ήθελε να είναι κάτι περισσότερο από ένας αθλητής, ήθελε να κάνει κάτι καλύτερο για το γιο και την οικογένειά του. Ξοδέψαμε πολύ χρόνο μαζί, σχεδιάζοντας το πλάνο", είχε πει η Σμίτερ στον Ίρβιν, πείθοντάς να τον να τελειώσει ότι είχε αφήσει στη μέση για να γίνει επαγγελματίας παίκτης.

Ό,τι ακριβώς επεδίωξε και κατάφερε με τον Αμάρι Κούπερ στο Αλαμπάμα και τον Γκέιμπ Τζάκσον στο Μισισίπι Στέιτ, άλλοι δύο παίκτες των Ράιντερς.

Στους Σίξερς θα συναντήσει τέτοια παιδιά. Ούτε ο Σίμονς αποφοίτησε από το Λουιζιάνα ούτε ο Εμπίντ από το Κάνσας ούτε ο ταλαιπωρημένος Φουλτζ από το Ουάσινγκτον - τα τρία πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η Σμίτελ θ' ασχοληθεί με όλους. Δεν τη φόβισε ποτέ το γεγονός πως βρίσκεται σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Περισσότερο την ιντρίγκαρε όλο αυτό το concept.

Διότι για τη νέα αντιπρόεδρο των Σίξερς, όπως δήλωσε στο espnW,...

δεν έχει σημασία το φύλο, από που προέρχεσαι ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο. Έχει να κάνει με το αν είναι αυτό το εξειδικευμένο πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου και στην αποστολή και αν θα το κάνει με ακεραιότητα

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Chris Nicoll)

News 24/7

24MEDIA NETWORK