Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη: οι Νικς δεν πήραν το #1 στο 2019 ΝΒΑ draft

Στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου draft lottery system καμία από τις 6 χειρότερες ομάδες της σεζόν, δεν θα επιλέξει πρώτη ή δεύτερη, στο 2019 NBA draft. Η χείριστη, που ήταν οι Νικς έφυγαν με το τρίτο pick και οι Πέλικανς που είχαν 6% πιθανότητες στο Νο1, με τον Ζάιον Ουίλιαμσον. Φανταστικό;

Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη: οι Νικς δεν πήραν το #1 στο 2019 ΝΒΑ draft

Οι ιδιοκτήτες των οργανισμών του ΝΒΑ είχαν συναντηθεί το Σεπτέμβρη του 2017 για να αποφασίσουν 2-3 πραγματάκια. Ένα ήταν οι αλλαγές στο draft lottery system, δηλαδή τον τρόπο που προκύπτει η σειρά με την οποία επιλέγουν οι ομάδες παίκτες στο NBA draft, βάσει του ρεκόρ τους και των πιθανοτήτων. Αφορά μόνο όσες δεν ευτύχησαν (ή δεν ήθελαν) να εμφανιστούν στα playoffs. Κράτα το 'δεν ήθελαν'.

Μέχρι πέρυσι ο οργανισμός με το χειρότερο ρεκόρ όλων είχε 25% πιθανότητες να πάρει το Νο1, ο δεύτερος χειρότερος είχε 19.9% και ο τρίτος χειρότερος 15.6%. Φέτος οι τρεις χειρότεροι είχαν από 14%, με τη χείριστη να 'χει μια επιλογή μέσα στις πρώτες πέντε -αντί μιας στο ΤΟΡ4 όπως ήταν μέχρι πέρυσι.

Αυτοί που πληρώνουν είχαν πει ότι στόχος της ανανέωσης ήταν να ενισχυθούν τα κίνητρα που 'χουν οι οργανισμοί για να είναι ανταγωνιστικά -προκειμένου να μη ξεφτιλίζουν το σπορ και το προϊόν, ώστε να τερματίζουν τελευταίοι για να διαλέγουν πρώτοι (σύστημα που είναι γνωστό ως tanking, το οποίο τερμάτισε ο Σαμ Χίνκι κατά τη θητεία του στους Σίξερς -και για αυτό έγιναν αναγκαίες οι αλλαγές). Συμπτωματικά, η αλλαγή έπεσε πάνω στη χρονιά του 'καλύτερου prospect από καταβολής prospects', ευρύτερα γνωστό ως Ζάιον Ουίλιαμσον.

Duke's Zion Williamson arrives for the NBA basketball draft lottery Tuesday, May 14, 2019, in Chicago. (AP Photo/Nuccio DiNuzzo)
Duke's Zion Williamson arrives for the NBA basketball draft lottery Tuesday, May 14, 2019, in Chicago. (AP Photo/Nuccio DiNuzzo) AP

Κάπως έτσι, φτάνουμε στους Νικς.

Oι Νew York Knicks μπορούν να εκληφθούν ως ευαγές ίδρυμα, δεδομένου ότι δεν έχουν σταυρώσει επιτυχία -δεν έχουν δει χαρά- από την ημέρα που έγινε αφεντικό ο Τζέιμς Ντόλαν (1999) και τους έκανε... σαν τα μούτρα του.

Ο οποίος Τζέιμς Ντόλαν είναι ο επικεφαλής της The Madison Square Garden Company, όπου χρωστά εν πολλοίς ο οργανισμός το γεγονός ότι για τέταρτη σερί σεζόν είναι ο πιο πολύτιμος του ΝΒΑ.

Φέτος κατάφερε να συνεχίσει τη μαύρη περίοδο διοίκησης των Νικς και να προσθέσει στις εμπειρίες του μια μήνυση από τους μετόχους της MSG τον κατηγόρησαν ότι δίνει στον εαυτό του -ως CEO και ιδιοκτήτη των Νικς- υπέρογκο μισθό (75.6 εκατ. δολ. την τελευταία τριετία), για τη δουλειά που κάνει. Δηλαδή, για τη δουλειά που σπάνια κάνει, αφού ποτέ δεν έχει χρόνο. Και δεν έχει χρόνο γιατί έχει επικεντρωθεί στη μουσική μπάντα, στην οποία παίζει.

Στα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν, αναφέρεται ότι “ το 2017 η μπάντα του έκανε 50 εμφανίσεις, σε έξι χώρες και 41 πόλεις των ΗΠΑ, ενώ στο τέλος του χρόνου κυκλοφόρησε το έκτο της άλμπουμ και άρχισε να ηχογραφεί το έβδομο”.

Προφανώς και με αυτό το attitude δεν γίνεται δουλίτσα. Eννοώ πως όταν προκαλείς -το λαϊκό αίσθημα, τα θεία, τα πάντα- υπάρχουν συνέπειες.

NBA Deputy Commissioner Mark Tatum announces that the New York Knicks had won the third pick during the NBA basketball draft lottery Tuesday, May 14, 2019, in Chicago. (AP Photo/Nuccio DiNuzzo)
NBA Deputy Commissioner Mark Tatum announces that the New York Knicks had won the third pick during the NBA basketball draft lottery Tuesday, May 14, 2019, in Chicago. (AP Photo/Nuccio DiNuzzo) AP


Ο deputy commissioner του ΝΒΑ, Μαρκ Τέιτουμ ανακοινώνει πως οι Νικς έχουν τη #3 επιλογή.

Παρ' ότι λοιπόν, οι Νικς έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τα 'σκατώσουν' φέτος περισσότερο από ποτέ, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να επιλέξουν πρώτοι το βράδυ της 20ης Ιουνίου, στο 2019 ΝΒΑ draft, κατέληξαν με την τρίτη επιλογή, γιατί ξέρεις τι είναι το karma. Γεγονός που απέδειξε ότι ο στόχος του νέου συστήματος υλοποιήθηκε, στην πρώτη του δοκιμή. Ουκ ολίγες ήταν οι αντιδράσεις των φαν των Νικς, για την αποτυχία. Δες αυτήν του Spike Lee.


Αφότου ξέσπασε, ζήτησε να μπει στο επίκεντρο ο Κέβιν Ντουράντ, ώστε να μη χαθεί -και αυτός. Οι τελευταίες φήμες -που αφορούν και πληροφορίες- θέλουν τον KD να 'χει συμφωνήσει να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. "Μάλιστα, επικοινωνεί και με άλλους παίκτες, για να τον ακολουθήσουν", μετέδωσε ο Colin Cowherd του Fox Sports.

Το Νο1 πήγε στον οργανισμό που έχει τον παίκτη, για τον οποίον 'διαλύθηκαν' φέτος οι Λέικερς -με τη φανταστική ιδέα τους να προτείνουν όλο το ρόστερ, ώστε να πάρουν τον Άντονι Ντέιβις, μεσούσης της περιόδου.

Οι Πέλικανς λοιπόν, είναι αυτοί που θα έχουν αυτό το καλοκαίρι και τα γένια και τα χτένια. Δηλαδή, την ευκαιρία να διαλέξουν τον Ουίλιαμσον και είτε να το κρατήσουν, είτε να το ανταλλάξουν (με ό,τι γουστάρει η ψυχή τους) και το δικαίωμα να ζητήσουν ό,τι θέλουν από αυτούς που θα ζητήσουν τον Ντέιβις.

Ο νέος αντιπρόεδρος του οργανισμού, Ντέιβιντ Γκρίφιν (προσελήφθη τον Απρίλη) αποδείχθηκε εξαιρετικά γουρλής, σε πρώτη φάση. Βέβαια, μιλάμε για τον τύπο που όταν ήταν στους Καβς, το Κλίβελαντ διάλεξε πρώτο τρεις φορές (2011 Κάιρι Έρβινγκ, 2013 Άντονι Μπένετ, 2014 Άντριου Ουίγκινς).

'Αρα, ενδεχομένως να 'χει γενικότερα το κοκαλάκι της νυχτερίδας -τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι, γιατί αν σκεφτείς ποιοι ήταν στο 2013 NBA draft και εκείνοι πήραν τον Μπένετ (Αντετοκούνμπο, Ολαντίπο, Νόελ, Κάλντουελ-Ποπ, Κάρτερ-Ουίλιαμς, CJ ΜακΚόλουμ, Ρούντι Γκομπέρ κλπ), μάλλον στη δεύτερη φάση υπήρχε θέμα.

Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη: οι Νικς δεν πήραν το #1 στο 2019 ΝΒΑ draft


Ο Ντέιβιντ Γκρίφιν, στην αγκαλιά του κόουτς των Πέλικανς, Άλβιν Τζέντρι, μετά το "fuck yeah" που αναφώνησε.

Η Νέα Ορλεάνη είχε μόλις άλλη μια φορά τη Νο1 επιλογή, στην ιστορία της. Ήταν το 2012, όταν διάλεξε τον Ντέιβις. Φέτος είχε 6% πιθανότητες να μιλήσει πρώτη.

Παρεμπιπτόντως, ήταν η ομάδα με το έκτο χειρότερο ρεκόρ και οι Νικς, Καβς και Σανς εκείνοι με τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τη Νο1 επιλογή. Αντ' αυτής πήραν το Νο3, το Νο5 και το Νο6.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK