Κάνε μόνος σου την ανταλλαγή του Άντονι Ντέιβις

Ο Άντονι Ντέιβις, ουσιαστικά, ζήτησε ανταλλαγή 18 μήνες πριν το τέλος του συμβολαίου του με τη Νέα Ορλεάνη. Το ΝΒΑ διέταξε έρευνα, οι Πέλικανς ενημέρωσαν πως θα πάρουν το χρόνο τους, το Contra.gr σου δίνει τα οικονομικά δεδομένα και το ΕSPN τη δυνατότητα να δεις μόνος σου πού μπορεί να πάει.

Κάνε μόνος σου την ανταλλαγή του Άντονι Ντέιβις

Η Δευτέρα 28/1 ήταν η ημέρα που ο Άντονι Ντέιβις ενημέρωσε τους Πέλικανς ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να υπογράψει επέκταση. Το έκανε 18 μήνες πριν το τέλος του τρέχοντος συμβολαίου του, βαδίζοντας στα χνάρια των Ντουάιτ Χάουαρντ, Πολ Τζορτζ, Κάιρι Ίρβινγκ, Καουάι Λέοναρντ και Τζίμι Μπάτλερ.

Θέλω να σου πω ότι αυτό που έκανε ο Ντέιβις έχει ξαναγίνει. Πολλάκις. “ Γεγονός που σημαίνει πως το ΝΒΑ έχει πρόβλημα με τις ανταλλαγές”, έγραψε η USA Today, προσδιορίζοντας το πρόβλημα στο γεγονός ότι “το supermax συμβόλαιο δεν έγινε η πανάκεια που ήθελε η λίγκα”. Δεν κρατά δηλαδή, τους παίκτες στις αγορές που μπορούν να τα δώσουν.

Την αποκάλυψη για τον Ντέιβις την έκανε ο άνθρωπος που ενημερώνει τους οργανισμούς του ΝΒΑ, για όσα τους αφορούν, γνωστός ως Adrian Wojnarowski. Tο κείμενο του link έχει αφήσει τον Βοϊνιαρόφκι στη φάση που είχε grudge, που λένε και στο χωριό μου, με το ESPN.

Ο mediaκος κολοσσός προέβη σε ουκ ολίγες απολύσεις, το καλοκαίρι του 2017 για να μπορέσει να τον εντάξει στο δυναμικό του -με το μισθό του να αυξάνεται αρκετά. Οπότε αντιλαμβάνεσαι πως 'πήρε' και αυτήν τη μάχη.

Στο θέμα μας, όμως, η πρόθεση ανακοινώθηκε με αυτό το τιτίβισμα.

Aκολούθως μάθαμε και ότι ο Ντέιβις διεμήνυσε στα αφεντικά -μέσω του ατζέντη του- πως τον ενδιαφέρει να πάει κάπου, όπου θα υπάρχει συνέπεια στις επιτυχίες και η προοπτική να διεκδικήσει -και να φορέσει- δαχτυλίδι. “ Ο Άντονι θέλει να είναι ειλικρινής και 'καθαρός' ως προς τις προθέσεις του και για αυτό ανακοίνωσε από τώρα την απόφαση του” πρόσθεσε ο Ριτς Πολ, ατζέντης της εταιρείας Klutch Sports, όπου ανήκει και ο ΛεΜπρον Τζέιμς.

Έχε υπ' όψιν σου και ότι ο Ντέιβις αγόρασε μια έπαυλη, σε προάστιο του Λος Άντζελες το περασμένο καλοκαίρι και έχει πει σε όσους μιλάει ότι θέλει να αγωνιστεί σε μεγάλη αγορά.

Τα οικονομικά δεδομένα

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΒΑ, η Νέα Ορλεάνη μπορεί να του δώσει πενταετές, για 240 εκατομμύρια δολάρια. Αριθμοί που αντιστοιχούν στην κατηγορία “supermax extension”. Παρ' όλα αυτά, είπε 'πάσο', για να γίνει free agent το 2020.

Εδώ θα ήταν χρήσιμο να ξέρεις πως οι ομάδες που θα διεκδικήσουν τον Ντέιβις -με ανταλλαγή- μπορούν να του δώσουν πέντε χρόνια και 205.3 εκατομμύρια δολάρια. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, πως η διαφορά -όταν φτάνεις σε τέτοια ποσά- δεν είναι από αυτές πυο αλλάζουν αποφάσεις.

Ο Ντέιβις θα χάσει μεν, 34 εκατομμύρια, αλλά θα 'χει τη δυνατότητα να διεκδικήσει πρωτάθλημα.

Σε περίπτωση που γίνει free agent το 2020, τα περισσότερα χρήματα που μπορεί να πάρει θα είναι τα 152.2 εκατομμύρια δολάρια, για τέσσερα χρόνια.

Δεν έριξε δα, και την κυβέρνηση ο Πλανητάρχης

Η ενημέρωση του Ντέιβις ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στα αποδυτήρια όλων των οργανισμών. Ο Κέβιν Ντουράντ ομολόγησε πως ασχολήθηκαν και οι Ουόριορς “ όπως ασχολούμαστε με ό,τι έχει να κάνει με το μπάσκετ. Το γεγονός ότι ο AD θέλει να παίξει κάπου αλλού δεν είναι ακριβώς σαν να 'έριξε' την κυβέρνηση ο Πλανητάρχης. Είναι μπάσκετ και φυσικά μιλάμε για ό,τι αφορά το σπορ, γιατί ως παίκτες θέλουμε οι συνάδελφοι μας να κάνουν ό,τι θέλουν σε αυτήν τη λίγκα. Επίσης, έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε για θέματα που απασχολούν”!

Οι Πέλικανς ξεκαθάρισαν πως θα πάρουν το χρόνο τους

Με τον Ντέιβις να 'χει γίνει trend στα social media, οι Πέλικανς εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως “ μολονότι είμαστε απογοητευμένοι από αυτήν την απόφαση, η απόλυτη προτεραιότητα του οργανισμού μας παραμένει να φέρουμε ένα πρωτάθλημα στην πόλη και να 'χτίσουμε' ομάδα που θα απολαύσει μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για ανταλλαγή, θα τις κάνουμε στο δικό μας χρόνο. Σε αυτόν που θα 'χει λογική για την ομάδα μας και δεν θα καθοριστεί από όσους είναι έξω από τον οργανισμό μας.

Από το τελευταίο, καταλαβαίνεις ότι τώρα που οι Πέλικανς έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι, θα επιδιώξουν να βγάλουν το περισσότερο που μπορούν από αυτήν την ανταλλαγή.

Ζήτησαν από το ΝΒΑ να επιβλέψει τους κανόνες tampering. Δηλαδή, να τσεκάρει το πώς θα προσεγγίσουν οι ενδιαφερόμενοι τον παίκτη της -και να αποφευχθούν συγκινήσεις όπως το “θα ήταν εκπληκτικό να έλθει στους Λέικερς” του ΛεΜπρον Τζέιμς ή το “Έλα στους Μπακς” του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Φράσεις που ακούστηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη.

Το ΝΒΑ ανακοίνωσε πως έχει διαταχθεί ήδη έρευνα που αφορά τον Ντέιβις. Ποιο είναι το πρόβλημα;

Ο φίλος Έιντριαν διευκρίνισε πως και μόνο που τίθεται -δημοσίως- θέμα ανταλλαγής, είτε από ατζέντη, είτε από παίκτη, είναι παράπτωμα. Που 'χει ως συνέπεια πρόστιμο. Αυτό θα επιβληθεί κατά πάσα πιθανότητα και στον Θον Μέικερ, σέντερ των Μπακς που ενημέρωσε, επίσης δια του εκπροσώπου του, τον οργανισμό πως θέλει να δοθεί ανταλλαγή "σε ομάδα στην οποία θα 'χει μεγαλύτερο ρόλο".

Στα social media σαφώς και έγινε ένας μικρός χαμός για τον επόμενο προορισμό του πέντε φορές All star, τρεις φορές μέλους της All-NBA Team και της All-Defensive Τeam, που φέτος δίνει 29.3 πόντους, 13.3 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ, 2.6 τάπες και 1.7 κλεψίματα.

Ένα από τα καλύτερα ποστ, ήταν αυτό.

Ναι, αλλά πού μπορεί να πάει ο Ντέιβις;

Σύμφωνα με το ESPN, προς το παρόν αυτοί που τάζουν γη και ουρανό είναι οι Λέικερς, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καταθέσουν την καλύτερη δυνατή πρόταση το καλοκαίρι. Τότε όμως, θα 'χουν τη δυνατότητα να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα και οι Σέλτικς.

Σε αυτά που μπορούν να δώσουν οι “Λιμνάνθρωποι” είναι οι Κάιλ Κούζμα, Μπράντον Ίνγκραμ, Τζος Χαρτ και Λόνζο Μπολ. Βασικά, βάζουν στη συζήτηση τους πάντες, πλην του ΛεΜπρον Τζέιμς.

Έχουν προθεσμία έως τις 7/2 για να 'κλείσουν' τη δουλειά. Αλλιώς θα περιμένουν έως το καλοκαίρι, οπότε όλα θα μπορούν να συμβούν.

Οι “Κέλτες” έχουν 'σπάσει' τα τηλέφωνα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μήπως και πείσουν τη Νέα Ορλεάνη να τους δώσει το παιδί. Και έχουν προτείνει ό,τι υπάρχει να προταθεί.

Ποντάρουν στην καλή σχέση του Ντέιβις με τον Κάιρι Ίρβινγκ και θέλουν να πιάσουν δυο τρυγόνια με έναν σπάρο -καθώς αν εμφανιστεί ο Ντέιβις στην πόλη, δύσκολα θα θελήσει να φύγει από αυτήν ο Ίρβινγκ, το προσεχές καλοκαίρι.

Ο τρίτος 'δυνατός' διεκδικητής είναι οι Νικς και θα 'χουν τύχη αν προσφέρουν τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, μαζί με την κορυφαία τους επιλογή στο 2019 NBA draft. Που αν είναι το Νο1, δηλαδή ο Ζάιον Ουίλιαμσον θα ισχυροποιηθούν στο έπακρο. Στην ιστορία, υπάρχουν και οι Μπακς, Ράπτορς και Νάγκετς, που πιθανότατα θα διεκδικήσουν τον παίκτη πριν το τέλος της προθεσμίας για τις ανταλλαγές (η 7η του Φλεβάρη).

Οι Πέλικανς δεν έχουν κάτι να χάσουν -πέραν αυτού που 'χει ήδη χαθεί

Φυσικά, υπάρχουν ουκ ολίγοι άλλοι οργανισμοί που θα διεκδικήσουν το δικαίωμα στο όνειρο: στην προσθήκη παίκτη που μπορεί να ανεβάσει επίπεδο σε μια ομάδα. Και ναι, οι Πέλικανς είναι έτοιμοι για αυτήν τη δημοπρασία, με δεδομένο ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν. Πέραν αυτού που έχει ήδη χαθεί.

Εννοώ ότι αν δεν καλύψουν όλα τα 'θέλω' τους, το πολύ πολύ να κρατήσουν τον Ντέιβις στο ρόστερ τους και του χρόνου. Κάτι που θα 'χει άλλες συνέπειες (μη σου θυμίσω τι έγινε φέτος με τον Μπάτλερ), αλλά έχουν αυτό το δικαίωμα.

Ο χρόνος είναι με το μέρος τους και όπως ξεκαθάρισαν, θα τον εξαντλήσουν. Και ναι, φαίνονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν νέο τραυματισμό του επιρρεπούς σε αυτό το κομμάτι, Ντέιβις -ο οποίος υπέστη κάταγμα στο δείκτη του δεξιού χεριού, η κατάσταση του εκτιμάται κάθε 48 με 72 ώρες και το πιθανότερο είναι να μπει χειρουργείο.

Έλα τώρα, να παίξουμε ένα παιχνίδι. Να γίνουμε GM και να κάνουμε αυτήν την ανταλλαγή, για να δούμε από ποιον θα πάρουν τα περισσότερα οι Πέλικανς.

Κάνε μόνος σου την ανταλλαγή του Άντονι Ντέιβις

Να είναι καλά το Trade Machine που μας επιτρέπει να δούμε -σε έναν πολύ μικρό βαθμό- πώς λειτουργεί η ιστορία, με τις ανταλλαγές, οι οποίες είναι κατ' αρχάς αριθμητικές (δηλαδή, ματσάρουν τους μισθούς) και μετά οτιδήποτε άλλο.

Άρχισα με τους Σέλτικς.

Κάνε μόνος σου την ανταλλαγή του Άντονι Ντέιβις

Ανάλαβε τη συνέχεια.

Photos: Associated Press, ESPN

News 24/7

24MEDIA NETWORK