Μπακς - Ράπτορς: Δεν ήταν μόνο ο Λέοναρντ η κινητήριος δύναμη του ΦανΒλιτ

Αν και ο υπερφυσικός Καουάι Λέοναρντ παίζει μ' ένα πόδι στους Τελικούς της Ανατολής, οι Ράπτορς αντέχουν την πίεση των Μπακς. Πριν από το 2-2 και την επιστροφή στο Μιλγουόκι ο Φρεντ ΦανΒλιτ είδε τη ζωή με άλλο μάτι.

Μπακς - Ράπτορς: Δεν ήταν μόνο ο Λέοναρντ η κινητήριος δύναμη του ΦανΒλιτ

Η σειρά έχει ψωμί ακόμη, ενόσω οι Γουόριορς, οι κατσαρίδες του ΝΒΑ, κερδίζουν χρόνο έχοντας τελειώσει τη δουλειά στη Δύση. Τουλάχιστον άλλα δύο ματς θα διεξαχθούν στην Ανατολή, ένα σε κάθε έδρα. Για αρχή στο Μιλγουόκι, εκεί που οι Μπακς θα επιχειρήσουν ν' ανακτήσουν το πλεονέκτημα. Παίζοντας καλύτερα συνολικά, διότι στο Τορόντο απέτυχαν για δεύτερη φορά.

Παρά τους 30 πόντους του Κρις Μίντλετον (11/15 σουτ) και τους 25 του Γιάννη Αντετοκούνμπο (9/17 σουτ, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ) μέτρησαν 24 χαμένα τρίποντα (11/35) και 9 'πεταμένες' βολές (17/26). Σίδερο στο σίδερο. Μοιραία το 120-102 των Ράπτορς ισορρόπησε (2-2) την κατάσταση στους Τελικούς.

Αν το Game3 ήταν 'do or die' για το Τορόντο και καθένας από τους συμπαίκτες του έψαχναν τον Καουάι Λέοναρντ των 52 λεπτών στο παρκέ, το Game 4 λειτούργησε ανάποδα. Δεν θα πεις πως οι 19 πόντοι του (6/13 σουτ), τα 7 ριμπάουντ, τα 4 κλεψίματα και τα 2 μπλοκς, για μόλις 2 λάθη, αναιρούν τη σημαντικότητά του στην επικράτηση των Καναδών. Την ίδια στιγμή όμως άλλοι 5 παίκτες του Νικ Νερς τέλειωσαν με διψήφιο αριθμό πόντων και εδραίωσαν την κυριαρχία τους απέναντι στα 'ελάφια'.

> Ο Κάιλ Λάουρι άρχισε με 12 από τους πρώτους 17 των Ράπτορς. Ήταν ο αρχισκόρερ με 25 και 10/10 βολές που αποδείχθηκαν χρήσιμες.

> Ο Μαρκ Γκασόλ πέτυχε δύο τρίποντα στο ξεκίνημα και στα 31 λεπτά συμμετοχής τέλειωσε με 17. Κυρίως μοίρασε 7 ασίστ, όντας ο καλύτερος πασέρ των Ράπτορς ανοίγοντας την άμυνα των Μπακς.

> Ο Πασκάλ Σιακάμ ήταν ο λιγότερο παραγωγικός (7 πόντοι), αλλά οι 5 εξ αυτών στην τρίτη κομβική περίοδο.

> Ο Νόρμαν Πάουελ έχασε 9 τρίποντα (4/13), τα περισσότερα που έχει ξοδέψει ποτέ παίκτης των Ράπτορς σε αγώνα των playoffs, αλλά ταυτόχρονα έδωσε 18 πόντους. Οι 3 εξ αυτών από τρίποντο για το 84-74, όταν οι Μπακς απειλούσαν ακόμα.

> Ο Σερζ Ιμπάκα, πέρα από τους 17 πόντους που προσέφερε, μάζεψε κάθε διεκδικούμενη μπάλα (13 ριμπάουντ).

> Ο Φρεντ ΦανΒλιτ δεν έχασε σουτ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (3/3). Ακόμη κι αν χρειάστηκε το ταμπλό!

Ας μείνουμε λίγο περισσότερο στον τελευταίο. Τον 25χρονο γκαρντ που μετά το τέλος δήλωσε το προφανές. " Ο Λέοναρντ είναι εκεί έξω και μάχεται. Ξέρουμε ότι τον έχουμε ανάγκη". Ταυτόχρονα όμως έχουν και οι υπόλοιποι μια δουλειά να κάνουν. Πληρώνονται γι' αυτήν - αυτός με 8.6 εκατομμύρια. Ιδίως τώρα που ο ηγέτης των Ράπτορς πονάει, οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται. Ο ίδιος αρνείται να το θέσει στην εξίσωση. Προσπαθεί να το κρύψει πίσω από το παγερό βλέμμα του, το άκαμπτο πρόσωπό του. " Νιώθω καλά, μπάσκετ παίζουμε. Μπορώ να συνεχίζω να παλεύω, μπάσκετ παίζουμε. Έχουμε μια ευκαιρία να γράψουμε ιστορία".

Βέβαια, οι συμπαίκτες του τον ζουν και ξέρουν, " αγωνίζεται με πόνους, ούτε που μπορεί να πανηγυρίσει τα καλάθι του", ομολόγησε ο Ντάνι Γκριν. Η εικόνα τον προδίδει αναπόφευκτα.

Σε προσπάθεια για κάρφωμα απέναντι στον Αντετοκούνμπο, στο οποίο κέρδισε ένα εντυπωσιακό γκολ-φάουλ, το πόδι του δεν λύγισε καν όταν προσγειώθηκε στο έδαφος. Έφυγε κουτσαίνοντας.

Ήταν η τρίτη περίοδος και οι Ράπτορς είχαν προβάδισμα 8 πόντων. Σε άλλη περίπτωση θα έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Όχι αυτήν. Ο Λέοναρντ, μοιάζοντας με σούπερ ήρωα που παλεύει να σώσει μια ολόκληρη πόλη, συνέχισε γιατί " δεν υπάρχουν δικαιολογίες". Πάουελ και ΦανΒλιτ δεν το άφησαν μόνο.

Ο δεύτερος είχε φτερά στα πόδια. Που του έλειπαν απ' όταν άρχισε η ημιτελική σειρά με τους Σίξερς. Στα 7+3 ματς ως τώρα μετρούσε 7/44 προσπάθειες και 3/25 τρίποντα.

Η νέα ζωή

Μετά το τρίτο ματς 'πέταξε' αεροπορικώς για το Ρόκφορντ του Βόρειου Ιλινόις, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας. Μια πόλη ψηλά ποσοστά ανεργίας και εγκληματικότητας. Μια πόλη σκοτεινή. Πήρε άδεια να βρεθεί δίπλα στη γυναίκα του που γεννούσε το δεύτερο παιδί τους. Ο Φρεντ τζούνιορ ήρθε στη ζωή εκεί που ο παππούς του Φρεντ Μάνινγκ έπεφτε νεκρός από σφαίρα. Ήταν 5 χρόνων ο γκαρντ των Ράπτορς όταν μάθαινε τα κακά μαντάτα για τον πατέρα του.

Κατέβηκα στο υπόγειο και η μητέρα μου, οι παππούδες μου, ο αδερφός μου, όλοι τους, έκλαιγαν. Δεν ήξερα γιατί, προσπαθούσα να καταλάβω. Μου είπαν ότι ο μπαμπάς δεν θα ξαναγυρίσει σπίτι

Είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια μιας αγοραπωλησίας ναρκωτικών.

20 χρόνια αργότερα ο Φρεντ τζούνιορ έβλεπε το πρώτο φως του κόσμου. Ο ΦανΒλιτ ήταν εκεί. " Είχε κούραση όλο αυτό, αλλά υποθέτω πως σου δίνει μια μικρή προοπτική στη ζωή. Σου αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Είχα πολύ χρόνο να σκεφτώ, στο νοσοκομείο ή στο αεροπλάνο. Δεν υποτιμάς τον εαυτό σου τόσο πολύ".

Ο ΦανΒλιτ γύρισε άλλος στον Καναδά. Απελευθερωμένος από τις τύψεις ενός χαμένου σουτ. " Έχει να κάνει με την πνευματική συγκέντρωση", εξήγησε ο Κάιλ Λάουρι για τον συμπαίκτη του. " Το χρειαζόταν ένα τέτοιο παιχνίδι".

" Ήξερα πως δεν είναι πυρηνική φυσική. Ήξερα ότι δυσκολευόμουν, δεν κρυβόμουν. Έπρεπε να παίξω καλύτερα. Οι συμπαίκτες μου ήταν εκεί και οι τελευταίες 24 ώρες ήταν πολύ ξεχωριστές για μένα", συμπλήρωσε ο εφεδρικός γκαρντ των Ράπτορς.

Ο ΦανΒλιτ είχε ξεφύγει από τη μετριότητα των προηγούμενων αγώνων. Όπως του ζητούσε επίμονα ο πατριός του, Τζο. Του επέβαλε κανόνες διαβίωσης, τον πίεζε πολύ, πάρα πολύ. " Δεν θα είσαι σαν τους άλλους, θα γίνεις κάποιος", επέμενε μ' έναν βασανιστικό τρόπο. Αυτός όμως είχε βρεθεί κοντά στη μάνα του Σούζαν όταν χάθηκε το στήριγμα του σπιτιού, αυτός τον μεγάλωσε και τον στήριξε για να υλοποιήσει τα όνειρά του.

Ήταν βετεράνος στρατιωτικός και αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών - καρμικό. Τον σήκωνε ξημερώματα για γυμναστική, πριν από το σχολείο. Εκεί που άλλοι συμμαθητές κουβαλούσαν όπλα και άλλοι φορούσαν αλεξίσφαιρα για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους. Αντίστοιχα στο λύκειο. Ήταν η καθημερινότητά του, τη συνήθισε. " Όταν λέω ιστορίες για ναρκωτικά, πορνεία και ξαδέρφους μου που πυροβολήθηκαν αντιδρούν περίεργα. Για μένα ήταν κάτι φυσιολογικό".

Δεν συνήθισε ποτέ το τόσο πρωινό ξύπνημα. " Ήθελα να ζω όπως ένα παιδί", σκεφτόταν τότε και αποστρεφόταν τον πατριό του, αλλά με τα χρόνια κατάλαβε πως " ουδείς ξέρει πού θα βρισκόμουν τώρα, αν οι δρόμοι μας δεν είχαν συναντηθεί".

Το μόνο σίγουρο ήταν πως το βράδυ της Τρίτης βρισκόταν στη 'Scotiabank Arena', μπροστά σε plus 20.000 θεατές και κέρδιζε ξανά τη... ζωή. Ζωή που ψάχνουν πλέον οι Μπακς μετά το 0/2 στο Τορόντο.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Aaron Gash

News 24/7

24MEDIA NETWORK