5 παράγοντες που θα κρίνουν την ομάδα που θα επιλέξουν οι σταρ του ΝΒΑ

Ονόματα όπως αυτά των Άντονι Ντέιβις, Κέβιν Ντουράντ, Κάουι Λέοναρντ, Κάιρι Έρβινγκ, Τζίμι Μπάτλερ, Κρις Μίντλετον, Κλέι Τόμπσον, Κέμπα Ουόκερ, Τομπάιας Χάρις και Ντρέιμοντ Γκριν αναμένεται να αλλάξουν ομάδα το καλοκαίρι. Διαβάστε τι υπάρχει στη λίστα με τα 'θέλω' τους.

5 παράγοντες που θα κρίνουν την ομάδα που θα επιλέξουν οι σταρ του ΝΒΑ

Yπάρχουν ομάδες που ξέρουν πως δεν θα πάνε διακοπές κάπου εδώ κοντά, υπάρχουν αυτές των οποίων οι παίκτες έχουν ήδη προγραμματίσει τα ταξίδια τους, κυρίως όμως, στην παρούσα φάση του ΝΒΑ (προ του τέλους της regular season) υπάρχουν ομάδες που διεκδικούν την πρόκριση στα playoffs, συν το καλύτερο δυνατό 'πλασάρισμα'.

5 παράγοντες που θα κρίνουν την ομάδα που θα επιλέξουν οι σταρ του ΝΒΑ

Το κοινό στοιχείο μεταξύ και των 30 οργανισμών είναι ότι έχουν ανθρώπους που δεν ασχολούνται με αυτά τα άγχη. Έχουν επικεντρώσει σε άλλο. Είναι το ίδιο: το πώς θα διαχειριστούν τη φετινή free agency. Οι ημερομηνίες που είναι χρήσιμο να 'κυκλώσεις' είναι η 30η Ιουνίου και η 1η Ιουλίου.

Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου μπορούν να κάνουν opt out από τα συμβόλαια που 'χουν

> ο Κέβιν Ντουράντ με αυτόν των Ουόριορς,

> ο Κάουι Λέοναρντ με εκείνο των Ράπτορς,

> ο Κάιρι Έρβινγκ με τη 'δέσμευση' της Βοστώνης,

> ο Τζίμι Μπάτλερ με αυτό των Σίξερς και

> ο Κρις Μίντλετον με εκείνο του Μιλγουόκι.

Την ίδια ημέρα θα είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν για το μέλλον τους οι Κλέι Τόμπσον, Κέμπα Ουόκερ, Νίκολα Βούτσεβιτς και Τομπάιας Χάρις -καθώς ολοκληρώνονται τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Την πρώτη ημέρα του Ιουλίου θα αποκτήσει ο Άντονι Ντέιβις το ελεύθερο να υπογράψει επέκταση συμβολαίου.

Ομοίως και ο Αντρέ Ντράμοντ, αλλά και ο Ντρέιμοντ Γκριν. Οι δυο τελευταίοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της επέκτασης με την ονομασία "Designated Veteran". Σε αυτή τη λίστα μπαίνουν όσοι έχουν αναδειχθεί MVP μια από τις τρεις τελευταίες σεζόν, αν έχουν γίνει ο All Star την τελευταία χρονιά ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες και αν έχουν αναδειχθεί "Καλύτερος αμυντικός παίκτης" την τελευταία χρονιά ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες.

O Άντονι Ντέιβις είχε τη δυνατότητα να γίνει ο πλουσιότερος ΝΒΑer, όλων των εποχών. Αυτό θα συνέβαινε αν έμενε στη Νέα Ορλεάνη, το μόνο οργανισμό με τη δυνατότητα να του προσφέρει 239.500.000 δολάρια, για πέντε χρόνια.

Προτίμησε να πάει κάπου, όπου θα μπορεί να γίνει πρωταθλητής, με το 'δεν μένω' να ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα του ΝΒΑ, αφού ήταν ο πρώτος που δημοσιοποίησε την απόφαση του να μη συνεχίσει στην ομάδα, με την οποία δεσμεύεται για άλλη μια σεζόν (!).

Οικονομικά, αυτό σημαίνει ότι θα 'χάσει τουλάχιστον 34.000.000 δολάρια, καθώς αυτοί που μπορούν να τον διεκδικήσουν δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 205.3 εκατ. δολ, για πέντε σεζόν.

Αν τώρα, οι Πέλικανς καταφέρουν να μην τον δώσουν κάπου και το καλοκαίρι (όταν θα γίνει το μεγάλο παζάρι -με αυτό της περιόδου των ανταλλαγών να είναι κομματάκι αστείο από πλευράς Νέας Ορλεάνης) και μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2020, το οικονομικό ταβάνι θα είναι τα 152.000.000 δολ., για τέσσερα χρόνια.

Αυτός ο τύπος είναι στο επίκεντρο όσων γίνουν το προσεχές καλοκαίρι, με τον Κόμπι Μπράιαντ να υποστηρίζει την επιλογή των Λέικερς να αδειάσουν το -γεμάτο ταλαντούχους νεαρούς παίκτες- ρόστερ τους, για να πάρουν τον Ντέιβις. Η χαρακτηριστική του δήλωση ήταν “ όταν έχεις την ευκαιρία να πάρεις τον Ντέιβις, τη διεκδικείς. Ο Λόνζο, ο Κούζμα και ο Ίνγκραμ είναι καλοί και νέοι, αλλά δεν είναι καλύτεροι από τον AD. Οπότε goodbye”.

Ας δούμε τώρα, ποιοι οργανισμοί έχουν προετοιμαστεί καλύτερα για αυτό το καλοκαίρι.

Ποιοι δηλαδή, έχουν χώρο στο σάλαρι καπ, assets να διαθέσουν και μοιραία θα δεις ποια brands είναι σε πιο ισχυρή θέση, καθώς δεν έχουν όλα την ίδια αξία.

Το Sports Illustrated έβαλε σε μια σειρά τα κριτήρια. Ας τα δούμε.

Νο1 Ευελιξία

Τέθηκε ως παράδειγμα το περυσινό χουνέρι των Λέικερς, που πήραν μεν τον ΛεΜπρον Τζέιμς, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν κάποιον να του κάνει παρέα -ή να ανταλλάξουν τον όποιον παίκτη για έναν ακόμα σταρ.

Οι σταρ που κάνουν μετακομίσουν, θέλουν να νικήσουν. Άρα θέλουν να πάνε σε οργανισμό που θα 'χει την ικανότητα να αποκτήσει πολλά σημαντικά κομμάτια.

Ποιοι είναι πιο άνετοι φέτος; Οι Νικς, οι Κλίπερς και οι Νετς.

Κάνε μια αλλαγή. Βάλε πρώτους τους Κλίπερς. Βλέπεις, o Nτον Ρίβερς είναι φαβορί για να αναδειχθεί καλύτερος προπονητής της σεζόν 2018-19, με τους Κλίπερς να είναι μια από τις καλύτερες ιστορίες του ΝΒΑ. Αντάλλαξαν μεν, τον Κρις Πολ και μετά τον Μπλέικ Γκρίφιν -την ημέρα που όλος ο πλανήτης αντιλήφθηκε πως δεν υπάρχει πια η έννοια του franchise player, το -θεωρητικά- κακό τρίτωσε όταν έδωσαν και τον Τομπάιας Χάρις, παρ' όλα αυτά όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά έκαναν θραύση.

Ο Ρίβερς απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του προέδρου (επί της ουσίας τα ανέλαβε ο Τζέρι Ουέστ, που άφησε τους Ουόριορς για τους Κλίπερς -τυπικά πρόεδρος είναι ο Λόρενς Φρανκ), ανανέωσε τον τρόπο που 'έτρεχε' την ομάδα (δοκίμασε τα πάντα, σε σχήματα, στιλ και plays) και πλέον η ομάδα του έχει φιλοσοφία, τρόπο, στόχο, συνέπεια και αποτελέσματα. Για την ιστορία, δεύτερο φαβορί είναι ο Μάικ Μπάντενλχοζερ, των Μπακς.

Νο2 Υπάρχον Ρόστερ

Όπως γράφει το SI είναι το γιν στο γιανγκ της ευελιξίας.

Οι τρεις ομάδες που ξεχωρίζουν, υπ' αυτήν την έννοια είναι οι Κλίπερς, οι Νετς και οι Λέικερς.

Στην ανάλυση γίνεται σαφές πως οι σταρ προτιμούν τις ομάδες, τις οποίες μπορούν να διαμορφώσουν (να 'χουν impact που λένε και στο χωριό μου), με άλλους σταρ και ρολίστες. Πάντα βοηθά, να υπάρχει υποδομή. Να μη 'χτίζεις' δηλαδή, στον 'αέρα'. "Αυτό βοήθησε τον ΛεΜπρον όταν πήγε στους Καβς που είχαν τον Έρβινγκ, όπως έκανε εύκολη τη ζωή του Κέβιν Ντουράντ, όταν έγινε μέλος της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ στη ρέγκιουλαρ σίζον". Οι οργανισμοί που έχουν μηδενική εμπειρία από τα playoffs ή δεν έχουν δυνητικούς σταρ δεν προτιμώνται από τους καλύτερους.

Οι σταρ συνήθως πηγαίνουν σε ομάδα που 'χει αποδείξει πως είναι ανταγωνιστική, πριν εμφανιστούν εκείνοι στην εικόνα.

Νο3 Προπονητής

Αν ο κόουτς ξέρει από playoffs ή πολύ περισσότερο από πρωταθλήματα, αυτομάτως η ομάδα του αναρριχάται στη λίστα με τις προτιμήσεις των σταρ. Κερδίζει περισσότερους πόντους, όταν είναι γνωστός για την ικανότητα που 'χει να τα πηγαίνει καλά με τους παίκτες. Όπως και να 'χει ξεκάθαρη φιλοσοφία -την οποία έχει κάνει στοιχείο σταθερότητας.

Σε αυτήν τη λίστα, σε μια καλύτερη κατάσταση βρίσκονται οι Κλίπερς, οι Μάβερικς και οι Νετς.

Νο4 Οργανωτική Ικανότητα

Αν μεταξύ αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις για τον οργανισμό είναι ένας πρώην σταρ παίκτης ή ο ατζέντης ενός πρώην σταρ ή τύποι που είναι χρόνια στις θέσεις τους και 'χουν αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με όσους -το δυνατόν- περισσότερους ανθρώπους της λίγκας, δίνει ένα επιπλέον 'τικ' στον πάπυρο με τα 'θέλω'.

Σημαντικό είναι ο οργανισμός να 'χει εμφανιστεί στα playoffs την τελευταία δεκαετία και ακόμα καλύτερα να 'χει περάσει τον πρώτο γύρο. Όπως σημαντικό είναι να υπάρχουν νέες ιδέες και διάθεση από τον ιδιοκτήτη να πληρώσει φόρο πολυτελείας, προκειμένου να 'χει το αποτέλεσμα που θέλει. Προσοχή: να μην έχει κάνει παραλογισμούς, αλλά σωστές και αποτελεσματικές κινήσεις που 'χουν στεφθεί με επιτυχία.

Η τριάδα των ομάδων που ξεχωρίζει εν προκειμένω, συγκροτείται από τους Κλίπερς, τους Νετς και τους Σέλτικς.

Νο5 Τοποθεσία

Οι σταρ λαμβάνουν πάντα υπ' όψιν την πόλη στην οποία θα ζουν -και θα εργάζονται. Το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφεια ξεχωρίζουν σε αυτό το κομμάτι.

Η σούμα 'έβγαλε' ως καλύτερη επιλογή τους Κλίπερς " ομάδα που 'χει δεσμευμένα μόνο 50.000.000 δολ. από το σάλαρι καπ και μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο χώρο -αν χρειαστεί-, με μετακινήσεις των Λου Ουίλιαμς ή/και Μόντρεζλ Χάρελ. Φέτος θα είναι στα playoffs, ο Ρίβερς ξέρει από κατάκτηση τίτλου, το διοικητικό επιτελείο γίνει γεμάτο από βετεράνους και ο ιδιοκτήτης, Στιβ Μπάλμερ είναι διατεθειμένος να πληρώσει φόρο πολυτελείας για να γίνει ανταγωνιστικό το σύνολο. Μπορούν να προσφέρουν έως δύο max συμβόλαια και θα 'χουν παίκτες να βάλουν σε ανταλλαγή που θα τους δώσει και τρίτο αστέρι. Ακόμα και αν δεν γίνει αυτό, θα 'χουν πάλι εξαιρετική ομάδα".

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK