Ο McCollum έπαιξε με το μυαλό των Bucks

Οι Blazers νίκησαν τους Bucks, χάρη στην ικανότητα του CJ McCollum να εκθέτει (ξανά και ξανά) τις άμυνες που δεν σκέφτονται έξυπνα και ποντάρουν κυρίως στον αθλητισμό τους.

Ο McCollum έπαιξε με το μυαλό των Bucks

Το θέμα των φετινών Bucks έχει αναλυθεί εκτενώς. Aφενός λόγω Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφετέρου χάριν του Mike Budenholzer που άλλαξε το παιχνίδι τους.

Σε αυτά που έχουν καταγραφεί ως εξελίξεις, είναι η αδιαφορία για το σουτ από μέση απόσταση, το οποίο έχει την ταμπέλα του "πιο άχρηστου" στο νέο τρόπο παιχνιδιού που εφάρμοσαν πρώτοι οι Warriors και δεδομένης της επιτυχίας είδαν τους πάντες να προσπαθούν να τους μιμηθούν. Όπως βέβαια, βλέπουμε όλοι αυτό δεν είναι πολύ εύκολο.

Εν πάση περιπτώσει, το σουτ από μέση απόσταση είναι που 'χρέωσε' το Milwaukee τη δεύτερη ήττα του. Το 103-118 από τους Blazers, με τις ομάδες να 'χουν κοντά στο 40% από μακριά. Δηλαδή, από τον CJ McCollum που έφτασε το season high των 40 πόντων, κατ' αυτόν τον τρόπο, συν κάποιες επιλογές από μακρινή απόσταση, συν τις συνεργασίες του με τον Jusuf Nurkic (στο screen and roll) που δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα "Ελάφια". Που υπογράμμισαν το θέμα των Bucks στο να περιορίζουν τους αντιπάλους τους στο τρίποντο.

Ο McCollum μέτρησε 17/26 σουτ, συμπεριλαμβανομένων 5/10 τριπ., έδωσε και 6 ασίστ, άρπαξε και πέντε ριμπάουντ και κάπως έτσι έγινε ο ηγέτης της πέμπτης νίκης του Portland, σε έξι ματς.

Όλα αυτά τα νούμερα δεν τα 'χουν πιάσει άλλοι, στην ιστορία του οργανισμού, πέραν των Clyde Drexler και Damian Lillard.

Όπως επισήμανε το Sports Illustrated " όταν έχεις απέναντι σου τον CJ McCollum, υπάρχει ένα θέμα με το μαρκάρισμα του. Δεν έχεις άλλη επιλογή από το να στείλεις παίκτη/παίκτες κοντά του, δεδομένου ότι είναι από τους πιο επικίνδυνους pull up jump shooters της λίγκας. Την ίδια ώρα, ο αντίπαλος του πρέπει να μένει στο έδαφος για να μην 'τρώει' τις προσποιήσεις". Αλλιώς συμβαίνει αυτό.

Και έχει σημασία το πού συμβαίνει, δεδομένου ότι γενικά οι αντίπαλοι των Bucks αποφεύγουν να μπαίνουν στη ρακέτα όπου κατά πάσα πιθανότητα θα νικηθούν από το... μήκος του Γιάννη και της παρέας του. Ο McCollum όμως, εξέθεσε μια από τις λίγες αδυναμίες της εκ των καλύτερων αμυνών της λίγκας, με την 'αμείλικτη' όπως περιγράφηκε, crossover ντρίμπλα του.

Οι Blazers του έδωσαν και κατάλαβε στο τρίποντο

Γενικά, το Portland είχε 52.7% στα εντός παιδιάς. Επιχείρησε 43 τρίποντα και έβαλε τα 17. Σκέψου ότι στην πρώτη θέση του πίνακα με τα περισσότερα τρίποντα που εκτελεί κάθε ομάδα, ανά αγώνα, είναι οι Rockets. Έχουν 41.6 κάθε βράδυ (βάζουν τα 13.7). Οι Blazers είναι στην 16η θέση του πίνακα (δοκιμάζουν 28.3 ανά ματς και βάζουν τα 10). Το Milwaukee είναι στο Νο4, με 40.6 προσπάθειες (και 15 που βρίσκουν στόχο).

Εδώ να σου πω ότι στα δέκα ματς που προηγήθηκαν, ο McCollum δεν ήταν σε καλό φεγγάρι. Οι μελετητές άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα “τι έχει και δεν μπορεί;”, για να αλλάξουν το περιεχόμενο σε “δεν έχει τίποτα”, τα ξημερώματα. Εκείνος εξήγησε ότι “έκανα το πρώτο ολοκληρωμένο φετινό παιχνίδι. Βρήκα τις θέσεις μου και προσπάθησα να κάνω τις σωστές πάσες. Χρειαζόμασταν μια τέτοια νίκη. Οι Bucks είναι καλή ομάδα, παίζουν εξαιρετικά καλά. Προφανώς και ο Γιάννης είναι ο επικεφαλής, αλλά εκτελούν και πολλά τρίποντα, βάζουν πολλά τρίποντα, οπότε είχαμε μια κάποια πρόκληση”.

Αυτή ήταν να υποχρεώσουν το “Greek Freak” και τους συμπαίκτες του να ανοιχτούν στο γήπεδο -να διαλύσουν τις αποστάσεις τους. “Μετά το εκμεταλλευτήκαμε”.

O Αντετοκούνμπο ήταν ένας εκ των τριών 'Ελαφιών' που είχε διψήφιο αριθμό πόντων -και σε αυτό το ματς οι Khris Middleton και Brook Lopez ηγήθηκαν του σχήματος, με τον Γιάννη να μπαίνει μέσα και αυτούς να εκτελούν. Προφανώς και μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά. Εν πάση περιπτώσει, ο Αντετοκούνμπο πρόσφερε 23π., 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ, με το hoopshabit.com να αποκαλύπτει ότι “για πρώτη φορά φέτος, μετά το 2015, το Milwaukee έχει θετικό ranking και όταν ο Γιάννης είναι στον πάγκο”.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK