O Πασκάλ Σιακάμ προοριζόταν για ιερέας

Στα 4 του, κατάλαβαν πως η ιεροσύνη δεν ήταν το κάλεσμα του. Στα 18, πρωτοέπιασε μπάλα μπάσκετ και στα 24 είναι φαβορί για το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη στο ΝΒΑ. Αυτός είναι ο Πασκάλ Σιακάμ, που έκρινε με buzzer beater το ματς των Ράπτορς με τους Σανς.

O Πασκάλ Σιακάμ προοριζόταν για ιερέας

Όταν είσαι 2.06 με wingspan 2.22 και αθλητικός, προφανώς και το μπάσκετ είναι επιλογή καριέρας -σε βαθμό μονόδρομου. Όταν όμως, έχεις πρωτοπιάσει μπάλα μπάσκετ το 2012, στα 18 και τη σεζόν 2018-19 είσαι το μυστικό όπλο των Ράπτορς, στη θεαματική πορεία που διαγράφουν φέτος, υπό τις οδηγίες προπονητή που 'χε κάνει καριέρα στη Μεγάλη Βρετανία, μάλλον έχεις βρέξει κώλο για να φας ψάρι.

Ο Pascal Siakam (Πασκάλ Σιακάμ) είναι ο τύπος που διαμόρφωσε το 111-109 του Τορόντο επί του Φοίνιξ, με buzzer beater. Είναι το βασικό 'τεσσάρι' των Ράπτορς και ο λόγος που τους επιτρέπει να πιστεύουν ότι τα καλύτερα έρχονται.

Για αρχή, δες το σουτ της νίκης. Που δεν ήταν τρίποντο.

Στην γνωριμία μας με τον Καμερουνέζο, πήραμε τη βοήθεια του The Ringer και ενός video που είχε ποστάρει στη σελίδα του στο YouTube, στις 21/12 του 2018 με τίτλο “ Ο Πασκάλ Σιάκαμ είναι το καλύτερα κρατημένο μυστικό του μπάσκετ ”.

Δεν έκανα λάθος στον τονισμό. Έτσι πρόσφερε το όνομα του Καμερουνέζου, ο άνθρωπος που έφτιαξε το video και το 'έντυσε' με τη φωνή του, J. Kyle Mann. Εσύ μπορείς να λες Σιακάμ τον παίκτη των Ράπτορς.

Εν πάση περιπτώσει, στην ανάλυση της ιστορίας ο Mann ανέφερε πως “ φέτος το ΝΒΑ έχει γίνει ξανά καλό. Υπάρχουν αρκετές δυνατές ομάδες στην Ανατολή και το καλύτερο ρεκόρ ανήκει σε οργανισμό από ψυχρό κλίμα: οι Ράπτορς είναι στο 23-9 και μεταξύ του ρόστερ τους υπάρχει μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν, σε επίπεδο εξέλιξης. Είναι ο Πασκάλ Σιάκαμ, γρήγορος και δυνατός φόργουορντ από το Καμερούν”.

Cleveland Cavaliers' Jordan McRae (12) during an NBA basketball game in Cleveland, Tuesday, Nov. 15, 2016. (AP Photo/Phil Long)
Cleveland Cavaliers' Jordan McRae (12) during an NBA basketball game in Cleveland, Tuesday, Nov. 15, 2016. (AP Photo/Phil Long) AP

Επισημάνθηκε πως η ταχύτητα με την οποία βελτιώνεται, μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη επιτυχία των “Πτερόσαυρων”, στο υπόλοιπο της σεζόν. “O ύψους 222 εκατοστών και βάρους 104 κιλών παίκτης, με άνοιγμα 'φτερών' στα 2.22 και άλμα στα 2.71 έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμος στην άμυνα. Είναι πολύ κινητικός, πολύ γρήγορος στην πλευρική κίνηση, υποστηρίζει απόλυτα τις αλλαγές καθώς μαρκάρει τους πάντες και με τα προσόντα που διαθέτει είναι αυτός που σταματά όποιον περνά την πρώτη γραμμή άμυνας του Τορόντο.

Ο συνδυασμός του μεγέθους, της αντίληψης και της ευστροφίας του επιτρέπει να καλύπτει τεράστιο χώρο, να κλείνει κενά και να σβήνει τις σπίθες πριν γίνουν φωτιά. Μπορεί να μαρκάρει ψηλότερους, επιθετικούς σουτέρ και να τους στέλνει για ντράιβ. Είναι εξαιρετικός και στις αλλαγές και μέσα στη σεζόν έχει προσφέρει πολλές στιγμές που μας επέτρεψαν να δούμε το το θαυμαστό του μέλλον”. Επιτρέπει και στους Ράπτορς να 'χουν την 5η καλύτερη άμυνα στη στεφάνη.

Με παίκτες σαν τους Ιμπάκα, Λέοναρντ, Πάουελ, Βαλαντσιούνας και Σιακάμ, οι Ράπτορς έχουν περισσότερα 'φτερά' και από την Delta Airlines

Tην ίδια ώρα, ο Σιακάμ φτιάχνει το όνομα του ως εκ των καλύτερων all around παικτών στο τρανζίσιον. “ Κατά έναν τρόπο, μπορείτε να πείτε πως είναι ο Βαλαντσιούνας των φτωχών. Δεν είναι το ίδιο καλός στα τελειώματα ή το ίδιο καλός ως παίκτης, αλλά έχει καταπληκτική κίνηση και χειρισμό που είναι πάνω του μέσου όρου, για τη θέση του. Οι κόουτς των Ράπτορς του επιτρέπουν συχνά να παίρνει την μπάλα από το καλάθι τους και να ξεχύνεται στο τρανζίσιον, γνωρίζοντας ότι θα 'πάρει' τα ματς απ. Αν έχετε δει φέτος του Ράπτορς, θα 'χετε δει και ότι αυτό το κάνουν πολύ φέτος.

Ο Καμερουνέζος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, όταν δυνατοί περιφερειακοί αμυντικοί τον παίζουν under. Οι δυνατές άμυνες προκαλούν την ασφάλεια της μπάλας στα χέρια του. Όσοι τον ξέρουν, φροντίζουν να τον στέλνουν στη μεριά του γηπέδου όπου δεν νιώθει τόσο ασφαλής. Εν τούτοις, δείχνει να 'χει τον τρόπο να βρει την ισορροπία του και να βάλει την μπάλα στο δεξί του χέρι.

New York Knicks forward Michael Beasley, left, and Toronto Raptors forward Pascal Siakam vie for a loose ball during the second half of an NBA basketball game, Sunday, March 11, 2018, at Madison Square Garden in New York. The Raptors won 132-106. (AP Photo/Mary Altaffer)
New York Knicks forward Michael Beasley, left, and Toronto Raptors forward Pascal Siakam vie for a loose ball during the second half of an NBA basketball game, Sunday, March 11, 2018, at Madison Square Garden in New York. The Raptors won 132-106. (AP Photo/Mary Altaffer) AP

Λατρεύει να αλλάζει χέρια στην ντρίμπλα, πριν πιάσει την μπάλα με το δεξί και τελειώσει τη φάση. Η αποτελεσματικότητα του κοντά στο καλάθι, ωθεί τους αντιπάλους να στέλνουν πάνω του βοήθεια. Τότε δείχνει ότι είναι έχει τη διάθεση να πασάρει και ξέρει πώς να το κάνει. Η επιθετικότητα του και η ταχύτητα του τον βοηθά να νικά μεγαλύτερους αμυντικούς".

Oι Ράπτορς δημιουργούν στην επίθεση από διείσδυση, περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα φέτος. Πασάρουν στο 35.3% αυτών των φορών. Είναι και ηγέτες της λίστας “ασίστ από ντράιβ”.

Προσωπικά θα ήθελα να δω τον Σιακάμ να αφήσει τις πονηριές, όταν συναντά λαό μπροστά του και απλά να τελειώσει. Αν προτιμήσει να ολοκληρώσει με τους αμυντικούς γύρω του, θα πάει περισσότερο στη γραμμή των βολών, από όπου επίσης είναι αποτελεσματικός”. Και όλα αυτά τα 'χει καταφέρει, σε μηδενικό -μπασκετικό- χρόνο.

Προοριζόταν για ιερέας

Ζούσαμε στο 2012 όταν εμφανίστηκε στο πρόγραμμα Basketball Without Borders του ΝΒΑ. Δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον παίκτη που είναι σήμερα. Οι ειδικοί βέβαια, είδαν ότι είχε την πρώτη ύλη και τον έπεισαν να αφήσει τη μεγαλύτερη πόλη και το κύριο λιμάνι του Καμερούν, Ντουάλα -των 2.050.000 κατοίκων- για την God's Academy, προπαρασκευαστικό σχολείο στο Ντάλας του Τέξας. Όταν πήρε τον αδελφό του, Τζέιμς να του πει τα νέα, εκείνος νόμισε πως του κάνει πλάκα. Το συνόδευσε με το “τι σχέση έχεις εσύ με το μπάσκετ;”. Δεν είχε. Απέκτησε.

Ο πατέρας του, Tchamo δούλευε στην τοπική επιχείρηση μεταφορών και υπήρξε δήμαρχος στο Makénéné, πόλη 17.000 κατοίκων. Μαζί με την Victorie απέκτησαν τέσσερα αγόρια. Ο Πασκάλ ήταν ο μικρότερος. Ήταν και αυτός που επιλέχθηκε από τον πατέρα του, για να γίνει ιερέας. Για αυτό και ο Tchamo τον είχε στείλει σε καθολικό ινστιτούτο (St. Andrews Seminary), από τα 11.

Ένιωθε πως δεν ήταν αυτό το κάλεσμα του, αλλά δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τον πατέρα του. Στην αρχή ήταν συνεπής, ευχάριστος και ενθουσιώδης και άριστος μαθητής. Το πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθήσει ήταν επταετές. Στα τρία χρόνια άρχισε να αμελεί τις υποχρεώσεις του. Στα τέσσερα ενημέρωσε ότι δεν ήθελε να γίνει ιερέας. Όπως δεν ήθελε να γίνει μπασκετμπολίστας, κάτι που 'χαν κάνει τα μεγαλύτερα αδέλφια του.

Είχαν όλα εξασφαλίσει υποτροφίες για κολέγια της Division I του NCAA: ο Μπορίς πήγε στο Western Kentucky, ο Κριστιάν στο Indiana University-Purdue University Indianapolis και ο James στο Vanderbilt. Η αδελφή τους, Ραϊσα πήγε επίσης, για σπουδές στις ΗΠΑ -χωρίς να παίξει μπάσκετ.

Los Angeles Clippers' Luc Mbah a Moute signs basketballs during media day at the NBA basketball team's practice facility Monday, Sept. 24, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Los Angeles Clippers' Luc Mbah a Moute signs basketballs during media day at the NBA basketball team's practice facility Monday, Sept. 24, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP


Ο a Moute

Δεν ήξερε τι ήθελε να κάνει. Όταν ο πατέρας του, που ήθελε να δει τουλάχιστον ένα γιο του στο ΝΒΑ, τον έπεισε να πάει στο καμπ του Luc Mbah a Moute, το 2011, δεν είχε την παραμικρή εμπειρία από οργανωμένο μπάσκετ. Δεν είχε όμως, και κάτι να χάσει.

Το πατρικό σπίτι του παίκτη των Clippers είναι στα 3 χιλιόμετρα από αυτού του Σιακάμ. Δεν είχαν συναντηθεί ποτέ. Το έκαναν στο καμπ -στο οποίο είχε εμφανιστεί μεταξύ άλλων και ο Τζόελ Εμπίντ. Ο a Moute τον κάλεσε και την επόμενη σεζόν. Μετά του είπε πως επιλέχθηκε για το Basketball Without Borders. Εκεί βρισκόταν ο νυν GM των Ράπτορς, Μασάι Γιούρι, ο οποίος ομολόγησε ότι “τον είχαν δει και ειλικρινά δεν μπορούσα να πω ότι είναι ΝΒΑ παίκτης”.

Μια φορά την υποτροφία την πήρε από το σχολείο του Τέξας, πριν πάρει και αυτή από το New Mexico State, στο οποίο δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής την πρώτη σεζόν (2013-14). Ήταν 20 χρόνων. Περνούσε όλη τη μέρα στο γυμναστήριο. Στα αυτιά του ηχούσε η φωνή του πατέρα του, ο οποίος είχε απογοητευτεί από την εγκατάλειψη του καθολικού καλέσματος.

Παραμονές της αγωνιστικής περιόδου 2014-15, του τηλεφώνησε η αδελφή του για να του πει πως ο πατέρας τους είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Το μόνο που σκέφτηκε ήταν να πάει κοντά στη μητέρα του. Είχε λήξει η βίζα του και σε περίπτωση που έκανε την πτήση, δεν θα μπορούσε να επιστρέψει. Όλα του τα αδέλφια του είπαν “η μαμά λέει να μείνεις εκεί όπου είσαι”. Έγραψε RIP Dad στα παπούτσια που φορούσε όλη τη σεζόν. Ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το ότι δεν ήταν στην κηδεία.

Αναδείχθηκε καλύτερος πρωτοετής της περιφέρειας, αλλά αν τον ρωτήσεις για αυτή τη χρονιά δεν θυμάται καθαρά τι συνέβαινε -από τον πόνο που ένιωθε. Το 2015-16 ήταν που άρχισε να αφοσιώνεται στο μπάσκετ. Ήθελε να κάνει τον Tchamo υπερήφανο. Τότε αποφάσισε να γίνει NBAer.

Οι Ράπτορς τον είχαν καλέσει στο καμπ πριν το ΝΒΑ draft. Πριν την πρώτη προπόνηση, πλησίασε Σκαλ Λαμπισερί και τον Ποτλ. “ Έκανα μαζί τους την καλύτερη προπόνηση της ζωής μου” έχει πει. Η ενέργεια του συνεπήρε τον τότε προπονητή του Τορόντο, Ντουέιν Κάσεϊ. Δυο εβδομάδες μετά επελέγη στο Νο27 του ΝΒΑ draft. Όλοι απόρησαν για το pick των Ράπτορς, πριν την αποδώσουν στην καταγωγή του που ήταν η ίδια με αυτή του Γιούρι.

Τρεις μήνες αργότερα, πριν το preseason παιχνίδι με τους Ουίζαρντς, είδε τη μητέρα του για πρώτη φορά έπειτα από 4 χρόνια. Η Victorie ήθελε να δει τον Πασκάλ να παίζει. Πέντε μέρες μετά, έκανε πρεμιέρα στο NBA ως στάρτερ.

O Σιακάμ παίζει οργανωμένο μπάσκετ επτά σεζόν. Εκτελεί τρίποντα, την τελευταία διετία. Ο προπονητής του, Νικ Νερς έχει ενημερώσει -μέσω του ESPN- πως καθημερινά δοκιμάσει εκατοντάδες, πριν κάθε προπόνηση. “ Και κάποια μέρα δεδομένα θα φτάσει το 35% σε ποσοστό”. Ο Καμερουνέζος είχε άλλη άποψη. “ Θα φτάσω σε ακόμα μεγαλύτερο”. Στην παρούσα φάση είναι στο 33%. “ Η διάθεση του να γίνει καλύτερος, σε όλα είναι ατελείωτη. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και ό,τι βάλει στο μυαλό του το κάνει” πρόσθεσε ο φίλος και πρώην συμπαίκτης του, Τζέικομπ Πολτλ.

Ας δούμε σε εικόνες την εξέλιξη στα σουτ.

O Πασκάλ Σιακάμ προοριζόταν για ιερέας

Ας δούμε και σε πίνακα αυτή των επιδόσεων του σε κάθε κατηγορία, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η βελτίωση του.

O Πασκάλ Σιακάμ προοριζόταν για ιερέας


Τhe Ringer

Αυτό που 'χε το Τορόντο ήταν η πολυτέλεια να τον αφήσει να ωριμάσει, έχοντας μπροστά του τύπους όπως ο Ιμπάκα και ο Βαλανσιούνας. Φέτος έγινε βασικό 4άρι και ο πιο σημαντικός 'Πτερόσαυρος' μετά τον Λέοναρντ και τον Λόουρι.

Oι Ράπτορς ανήκουν στις ομάδες που οι παίκτες έχουν συγκεκριμένους ρόλους και ταλέντο. Αυτό επιτρέπει στον Πασκάλ να μη χρησιμοποιείται σε περιοχές και με τρόπους που εκθέτουν τις αδυναμίες του” επισήμανε ο Mann στο αφιέρωμα του The Ringer.

Αν δεν είναι ελεύθερο τρίποντο από τη γωνιά, λέι απ ή φλότερ, ο Πασκάλ δύσκολα θα πάρει το σουτ.

Aμυντικά είναι εξαιρετικός χάρη στην ευφυΐα και την ενέργεια του. Επιθετικά δεν είναι απόλυτα βέβαιο πως μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο από ένας καλός ρολίστας, σε μια καλή ομάδα”, κατέληξε ο ειδικός.

Το θέμα είναι πως δεν ρώτησε τον Σιακάμ πού θέλει να φτάσει. Γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι που έχει σημασία.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK