Οι Ρόκετς δεν παίζουν ακριβώς μπάσκετ, αλλά κερδίζουν

Στο 136-118 επί των Ουίζαρντς, οι Ρόκετς επιχείρησαν συνολικά 85 σουτ. Τα 55 ήταν τρίποντα. Έβαλαν τα 26 και έθεσαν νέο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Το ερώτημα 'αυτό είναι μπάσκετ;' παραμένει αναπάντητο. Βλέπεις, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και το Χιούστον έφτασε τις πέντε σερί νίκες.

Οι Ρόκετς δεν παίζουν ακριβώς μπάσκετ, αλλά κερδίζουν

Σε μελλοντικά λεξικά, δίπλα στον όρο 'παράνοια' είναι πολύ πιθανό να εμφανίζεται η φωτογραφία του Τζέιμς Χάρντεν. Πιο ακριβές βέβαια, θα είναι να υπάρχει η φετινή ομαδική φωτογραφία των Χιούστον Ρόκετς. Δες το χάρτη των σουτ που έκαναν τα ξημερώματα, με τους Ουίζαρντς και επανέρχομαι.

Οι Ρόκετς δεν παίζουν ακριβώς μπάσκετ, αλλά κερδίζουν

Αναλυτές του μέλλοντος θα αρχίσουν την ιστορία από το Moreyball και τη λογική “ το τρίποντο δίνει περισσότερους πόντους από το δίποντο, οπότε ας του δώσουμε να καταλάβει”. Σύστημα που ακολούθησαν (σχεδόν) όλοι με το πέρας των χρόνων.

Φυσικά και οι αναλυτές θα δώσουν στο 'μούσι' ειδικό κεφάλαιο. Μάλλον κεφάλαια, γιατί δύσκολα θα μπορεί να αγνοηθεί ο τρόπος που 'χει να κάνει τους διαιτητές να αντιλαμβάνονται ως μη γενόμενη την παράβαση για βήματα.

Το τελευταίο highlight του ήταν στο ματς με τους Τζαζ, όταν έκανε αυτό.

Θυμάμαι μια καθηγήτρια στο λύκειο που έλεγε “απαντήσατε τόσοι πολλοί λάθος στο ερώτημα του διαγωνίσματος, που αμφισβήτησα τις γνώσεις μου”. Αυτό μάλλον έχουν πάθει και οι ρέφερι στο ΝΒΑ, στα χρόνια που διαχειρίζονται αυτόν τον τύπο. Kαι για αυτό δεν σφυρίζουν τίποτα. Πάμε όμως, στο κεφάλαιο που θα προηγηθεί.

Ο Χάρντεν είναι ο πρώτος σκόρερ της λίγκας -στην 20ή καλύτερη επίθεση του ΝΒΑ

Για το usage percentage έχουμε ξαναπεί. Μεταφράζεται (αυτολεξεί) ως 'ποσοστό χρήσης' και επί της ουσίας, είναι το εκτιμώμενο ποσοστό συστημάτων μιας ομάδας που ολοκληρώνονται από τα χέρια συγκεκριμένου παίκτη.

Στην Euroleague ο τύπος που αναλαμβάνει τα περισσότερα plays ομάδας είναι ο Αλεξέι Σβεντ. Στο ΝΒΑ είναι ο Τζέιμς Χάρντεν. Από τα χέρια του κρίνεται το 36.2% των επιθέσεων της παρέας του και φυσικά ηγείται όλων των NBAers . Για την ακρίβεια, είναι πρώτος μακράν των υπολοίπων. Χαρακτηριστικά, ο Τζόελ Εμπίντ είναι δεύτερος με 31.5% και ο Κέβιν Ντουράντ τρίτος, με 31.2%.

Να σου πω εδώ πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος κρατούσε το Νο1 στην αρχή της σεζόν, έχει υποχωρήσει στην 11η θέση. Έχει 30% usage percentage, ποσοστό που 'χει και ο -πρώτος στην Ευρώπη- Σβεντ. Αυτά, σε ό,τι αφορά τη ψαλίδα που κλείνει.

Το μπάσκετ, όπως θα θυμάσαι είναι ομαδικό σπορ.

Γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα το ότι ο Χάρντεν έχει μεν, ανταποκριθεί στην προτίμηση του να τελειώνει τις φάσεις των Ρόκετς, όντας ο πρώτος σκόρερ της λίγκας, φέτος (με 31.6 πόντους, σε 36.2'' συμμετοχής κατά μέσο όρο -και τον Ντουράντ να ακολουθεί με 28.8 πόντους ανά αγώνα).

Παρ' όλα αυτά, το Χιούστον έχει την 20η καλύτερη επίθεση (με 109.6 πόντους ανά αγώνα), καθώς έχει και τις δεύτερες λιγότερες κατοχές (σκοράρει 96.99 πόντους ανά 100 κατοχές, με τους Γκρίζιλς να είναι οι μόνοι χειρότεροι, με 95.92, αλλά το κάνουν από άποψη).

Μεγάλο ρόλο σε αυτό το γεγονός παίζει η εμμονή στα τρίποντα -μη τα ξαναλέμε, δίνουν περισσότερους πόντους από δίποντα. Οι “Ρουκέτες” επιχειρούν τα περισσότερα από όλους, ανά αγώνα. Είναι 41.6 και συνήθως βάζουν τα 14.4. Κράτα ότι ακολουθούν οι Μπακς με 39.6 ανά αγώνα (και βάζουν τα 13.9).

Με αυτά και με αυτά, αν μπουν τα τρίποντα ο αντίπαλος δεν έχει τύχη. Ε, αυτό συνέβη τα ξημερώματα, στον αγώνα με τους Ουίζαρντς. Όχι απλά μπήκαν τα τρίποντα, αλλά οι Ρόκετς έθεσαν νέο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ, σκοράροντας 26 -σε 55 προσπάθειες, τη στιγμή που συνολικά δοκίμασαν 85 σουτ-, στο 136-118. Nαι, πήραν τους 78 πόντους από τη γραμμή των 6.75.

Ήταν η 28η φορά που οργανισμός του ΝΒΑ επιχείρησε περισσότερα από 50 σουτ τριών πόντων, στο ίδιο παιχνίδι, στην ιστορία της λίγκας. Όλα τα περιστατικά κατεγράφησαν από τον Οκτώβρη του 2016 και μετά. Από τα 28 αυτές περιπτώσεις, οι 22 ανήκουν στους Ρόκετς.

Πώς μοιράστηκαν

Όνομα

Έβαλε

Δοκίμασε

Ποσοστό

Τζέιμς Χάρντεν

6

11

54.4%

Κρις Πολ

5

9

55.6%

Ντάνιουελ Χάουζ

2

8

25%

Τζέραλντ Γκριν

4

7

57.1%

PJ Τάκερ

3

4

75%

Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς

1

3

33.3%

Μπράντον Νάιτ

0

2

Μαρκίζ Κρις

0

1

Γκάρι Κλαρκ

1

1

100%

Δεν δοκίμασαν την τύχη τους οι Κλιντ Κάπελα και Αϊζάια Χάρτενσταϊν. Δεν σου είπα όμως, από ποιον πήραν το ρεκόρ: από το Κλίβελαντ που στις 3/3 του 2017 είχε μετρήσει 25 εύστοχα τρίποντα, στο 135-130 επί των Χοκς. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς είχε δώσει 6.

Το ρεκόρ το 'έφτιαξε' ο Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς, τύπος που μπήκε στο ματς με ποσοστό 25% και βίβλο από αρνητικά σχόλια για την αδυναμία του να σουτάρει.

Who is laughing now?

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK