Οι Spurs κερδίζουν με 'το πιο άχρηστο σουτ', οι Warriors χάνουν επειδή δεν κουνιούνται

Oι Spurs εκμεταλλεύτηκαν το σουτ που θεωρούν άχρηστο οι Αμερικανοί, για να νικήσουν τους Warriors που έκαναν αρνητικό ρεκόρ, επί εποχής Steve Kerr. Παρ' όλα αυτά, ο Stephen Curry προτείνει 'να μην περιμένετε ότι θα διαλυθούμε'.

Οι Spurs κερδίζουν με 'το πιο άχρηστο σουτ', οι Warriors χάνουν επειδή δεν κουνιούνται

Μια στιγμή να δούμε τα υπάρχοντα δεδομένα.

> Οι Milwaukee Bucks είναι αυτοί που σκοράρουν τους περισσότερους πόντους ανά αγώνα μέχρι τη σήμερον ημέρα. Είναι 121.1 κατά μέσο όρο. Είναι και πρώτοι στα εύστοχα τρίποντα (225).

> Οι Portland Trail Blazers είναι εκείνοι που κατεβάζουν τα περισσότερα ριμπάουντ (51.6).

> Οι Golden State Warriors ξεχωρίζουν στις ασίστ (28.4), στα εντός παιδιάς (49.6%) και το ποσοστό στα τρίποντα (39.1%). Μαζί με τους Boston Celtics, βάζουν τα περισσότερα τρίποντα, κάθε βράδυ (24).

> Οι Atlanta Hawks είναι αυτοί που βάζουν τους περισσότερους πόντους ανά 100 κατοχές (106.97).

Πάμε να δούμε πού βρίσκονται σε όλα αυτά οι Spurs.

- Είναι στην 27η θέση του πίνακα με τις κατοχές, καθώς βάζουν 98.63 πόντους ανά 100 (κατοχές).

- Ανήκουν στις πιο αργές ομάδες -με τον Popovich να επιμένει στο 'πάω αργά, γιατί βιάζομαι' και να 'χει επιτύχει να είναι το San Antonio η ομάδα με τα λιγότερα λάθη (12.1). Παρεμπιπτόντως, οι Hawks κάνουν τα περισσότερα (18.6). Και ναι, σημασία δεν έχει μόνο να τρέχεις, αλλά να 'χεις και προορισμό (προσανατολισμό).

- Σε ό,τι αφορά τους πόντους ανά αγώνα, οι Spurs έχουν 107.7 και είναι στην 20η θέση.

- Παίρνουν 45.5 ριμπάουντ και είναι στην 14η θέση, δίνουν 22.9 ασίστ και είναι στην 17η θέση, έχουν 44.2% στα εντός παιδιάς και είναι στην 22η θέση και έχουν 37.5% στα τρίποντα -ποσοστό που είναι η πέμπτη καλύτερη επίδοση.

Δεν ξέρω αν σε κούρασα (ελπίζω πως όχι), αλλά ήλθε η ώρα να ολοκληρώσω με το πώς το San Antonio νίκησε το Golden State (104-92).

Χρησιμοποίησε το πιο άχρηστο σουτ, κατά τους Αμερικανούς (γιατί με ένα βήμα πίσω, γίνονται τρεις οι πόντοι ενώ με drive επίσης μπορούν να γίνουν 3, σίγουρα όμως, είναι πιο εύκολοι οι δύο), το οποίο για όλους τους άλλους είναι το πιο δύσκολο.

Βλέπεις, κατά κανόνα το σουτ μέσης απόστασης γίνεται έπειτα από ντρίμπλα, με χαμό γύρω σου. Άρα θέλει παιδιά που ξέρουν από μπάσκετ. Ο Popovich αφενός ανήκει στους φαν της δεύτερης άποψης, αφετέρου διαθέτει στο ρόστερ του δυο μετρ του είδους.

Toν DeMar DeRozan (89.3% των σουτ του είναι δίποντα).

Οι Spurs κερδίζουν με 'το πιο άχρηστο σουτ', οι Warriors χάνουν επειδή δεν κουνιούνται

Και τον LaMarcus Aldridge (97.4% των σουτ του είναι δίποντα).

Οι Spurs κερδίζουν με 'το πιο άχρηστο σουτ', οι Warriors χάνουν επειδή δεν κουνιούνται

Ας δούμε τι πρόσφεραν αυτοί οι δύο τα ξημερώματα.

Ο DeRozan ήταν στο παρκέ για 40 λεπτά και είχε 20 πόντους, μόνο με δίποντα (8/19). Εννοώ δεν δοκίμασε ΚΑΝ τρίποντο. Είχε και 4/6 βολές, συν 6 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 2 λάθη. Ο Aldridge επίσης έμεινε στο ματς για 40 λεπτά και έδωσε 24 πόντους, με 10/16 δίποντα, περιορίστηκε στο ένα -άστοχο- τρίποντο και πρόσθεσε 4/4 βολές, μαζί με 18 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 τάπες και 2 λάθη.

"Όποιος περιμένει πως θα καταρρεύσουμε, να του πω ότι αυτό δεν θα γίνει"

Γενικότερα, τα 'Σπιρούνια' έπαιξαν και άμυνα, με τέσσερις παίκτες να τελειώνουν με πάνω από 15 στο plus/minus. Στο άλλο μισό του στατιστικού, αυτό των Warriors, μόλις τρεις δεν είχαν αρνητικό συντελεστή (Bell, Livingston και Lee). Καλά, μη φανταστείς. Έως +9. Τα πρώτα βιολιά ήταν όλοι αρνητικοί. Πολύ αρνητικοί. Χαρακτηριστικά, ο Durant τελείωσε με -19 που αφορούσε 8/25 σουτ, 3 λάθη.

Ο Curry ήταν εκτός για έκτη φορά -λόγω προσαγωγών. Μηδέ ο Draymond Green 'στον οποίον δώσαμε λίγες μέρες να καθαρίσει το μυαλό του' που είπε και ο Kerr. Ο πρώτος είπε για τον κακό χαμό του δεύτερου με τον Durant ότι " υπάρχει μεγάλη ποιότητα στη σχέση που έχουν αναπτύξει ήδη. Πήραν πρωταθλήματα μαζί. Ανέδειξαν ο ένας τον άλλον. Έχω την αίσθηση ότι οι εμπειρίες που αποκτήσαμε όλοι μαζί, αυτά που περάσαμε στο ταξίδι μας δεν θα τους αφήσουν να χάσουν την ουσία. Όποιος περιμένει πως θα καταρρεύσουμε, να του πω ότι αυτό δεν θα γίνει".

Ο ιδιοκτήτης του οργανισμού, Joe Lacob ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει θέση για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, στον τσακωμό των Green και Durant. "Κάθε υπάλληλος μας οφείλει να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να αποδεικνύει ότι αξίζει να είναι υπάλληλος μας" τόνισε, πριν καταλήξει "αυτά συμβαίνουν σε όλους τους οργανισμούς. Ο κόουτς και ο GM μας θα το διαχειριστούν. Δεν ανησυχώ".

Ούτε ο Kerr ανησυχεί. Γιατί ξέρει καλύτερα. Εξ ου και είπε το εξής:

Είχαμε μια ονειρική πορεία για 4,5 χρόνια. Τώρα είμαστε στο πραγματικό ΝΒΑ. Δεν είχαμε βρεθεί ποτέ σε αυτό, τα τελευταία χρόνια. Ήμασταν σε ένα όνειρο. Τώρα αντιμετωπίζουμε ένα θέμα και πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας.

Το θέμα είναι πως με τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει το Golden State, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το χειρότερο road trip, επί εποχής Steve Kerr (2014-15). Τρία ματς έδωσαν στο Texas και τα έχασαν και τα τρία, όπως έχαναν και την ατμόσφαιρα του 'περνάμε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω'. Ένα άλλο θέμα που προέκυψε είναι ότι η επιλογή του Kerr να ξεκινά με τον Andre Iguodala στον άσο, δεν απέδωσε. Τρεις φορές. Άρα, ενδεχομένως να ξαναδούμε τον Quinn Cook, ο οποίος 'ανοίγει' το γήπεδο, αφού μπορεί να σκοράρει από παντού.

Δεν κουνιούνται, δεν συνεργάζονται

Κάτι άλλο που δεν εμφάνισαν οι πρωταθλητές στα ματς με τους Houston, Dallas και San Antonio ήταν η κίνηση που έχουν. Δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ελεύθερα σουτ, να κάνουν πάρτι στο τρίποντο ή να βρουν αυτούς που θα έκαναν δουλειά από κοντά.

Οι πρώτοι σε ασίστ, τις τέσσερις περασμένες σεζόν είχαν μόλις 21 σε αυτά τα ματς, με την μπάλα να 'κολλάει'. Και για αυτό μάλλον ευθύνεται το γεγονός ότι οι Klay Thompson και Kevin Durant προσπαθούν να καλύψουν την απουσία του Curry, με πρωτοβουλίες. Αλλά αυτό δεν είναι το μπάσκετ των Warriors που αγαπάμε και θέλουμε να βλέπουμε. Βασικά, που οι ίδιοι θέλουν να παίζουν για να κατακτούν κορυφές.

Αν έπαιζαν στην Ελλάδα, θα υπήρχε βεβαιότητα ότι τους έχουν ματιάσει. Στις ΗΠΑ πάλι, υπάρχει σιγουριά ότι όλα θα αλλάξουν μόλις γυρίσει ο Curry.

Έως τότε "πρέπει να γυρίζουμε την μπάλα όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να βρίσκουμε καλό σουτ σε κάθε κατοχή" επισήμανε ο Durant (καλό;), πριν προσθέσει πως " είμαστε ακόμα στην αρχή της σεζόν και πολλά παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμα το σύστημα μας. Προσπαθούμε πολύ σκληρά για να βρούμε και να έχουμε καλά σουτ. Προς το παρόν, έχουμε θέμα".

Σε ό,τι αφορά τους Spurs, εφόσον ο Popovich συνεχάρη τους παίκτες του για την άμυνα, όλα τα άλλα περισσεύουν.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK