Στο 'Καρέικο' έχουν γιορτή και πολλά κέρματα για πέταμα

Ένας Κάρι θα αγωνιστεί στους φετινούς τελικούς του ΝΒΑ "άρα η οικογένεια θα 'χει εκπρόσωπο". Μέχρι τότε, ο Ντελ και η Σόνια Κάρι θα συνεχίσουν να ακολουθούν τα παιδιά, όπου και αν παίζουν, ντυμένοι όπως θα τους ορίζει ένα νόμισμα. Αν αξίζει; Η Σόνια δούλευε μια ζωή για αυτήν την στιγμή.

Στο 'Καρέικο' έχουν γιορτή και πολλά κέρματα για πέταμα

Το ιστορικό του πράγματος θέλει τους Στεφ και Σεθ Κάρι να είναι τα πρώτα αδέλφια που θα βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλον, από καταβολής NBA conference finals. Eίναι και τα πρώτα αδέλφια που συναντιούνται στο ίδιο παρκέ, ως αντίπαλοι μετά τα Γκασολάκια, στον πρώτο γύρο του 2017. Ο Μαρκ έπαιζε στους Γκρίζιλς και ο Πάου στους Σπερς.

Για πρώτη φορά, τα Curryάκια θα αναμετρηθούν στη 'μεγάλη' σκηνή του ΝΒΑ, με τη σειρά της Δύσης (Ουόριορς-Μπλέιζερς) να αρχίζει χρονικά πρώτη, το ξημέρωμα της Τετάρτης 15/5 (04.00, COSMOTE TV).

Προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά που τα αδέλφια θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον. Είναι κάτι που κάνουν από παιδιά. Αμφότεροι ομολόγησαν πως δεν έχουν ιδέα πώς θα είναι αυτές οι βραδιές. Ότι έως τώρα είχαν συνηθίσει να νιώθουν αγχωμένοι βλέποντας ο ένας τον άλλον, να παίζει. Άρα θα είναι μια νέα πρόκληση αυτό που θα συμβεί.

Τι θα κάνουν οι άμοιροι οι γονείς; “Για αυτούς είναι win win κατάσταση, αφού η οικογένεια θα πάει στους τελικούς του ΝΒΑ, ό,τι και αν γίνει" εξήγησε ο Στεφ.

Αλήθεια όμως, πώς θα διαχειριστούν οι Σόνια και Ντελ αυτό που τους συμβαίνει; Ο πατέρας της οικογένειας είπε στο ΝΒΑ.com ότι “ μετά την πρόκριση των Μπλέιζερς, όπως πήγαινε στα αποδυτήρια ο CJ ΜακΚόλουμ με ρώτησε ποιον θα υποστηρίξω. Δεν αιφνιδιάστηκα. Είχα ήδη σκεφτεί ότι θα αφήσω ένα νόμισμα να αποφασίσει”, με την 'άχαστη' μέθοδο του κορώνα ή γράμματα.

Σκεφτήκαμε με τη σύζυγο μου να φορέσουμε φανέλα που θα ήταν μισή Μπλέιζερς και μισή Ουόριορς, αλλά αυτή θα ήταν εύκολη λύση. Για αυτό και καταλήξαμε στο ότι θα πετάμε ένα κέρμα, πριν κάθε ματς”, το οποίο θα λειτουργεί ως εξής:

> Αν η Σόνια δει κορώνα, θα φορά τη φανέλα των Μπλέιζερς και ο Ντελ των Ουόριορς.

> Αν η Σόνια δει γράμματα, θα ντύνεται “Πολεμίστρια” και ο Ντελ θα φορά τον εξοπλισμό του Πόρτλαντ.

Η πεθερά θα κάθεται με τη σύζυγο του Στεφ, Αϊσα στα εντός έδρας ματς των Ουόριορς και με την αρραβωνιαστικιά του Σεθ, Κάλι στην έδρα των Μπλέιζερς.

Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται πριν κάθε αγώνα. Και το ζευγάρι θα ακολουθεί τη σειρά, όπου και αν γίνονται τα ματς. Όπως έκαναν μέχρι τώρα και με τους δυο γιους τους, περνώντας ένα μήνα αγκαλιά με το jetlag. Από τα 24 playoffs παιχνίδια των κανακάρηδων, είδαν τα 21. “ Υπήρχαν μέρες που ξυπνούσαμε και δεν ξέραμε σε ποια πόλη είμαστε” ομολόγησε ο Ντελ. Αλλά αξίζει. Και δεν μετανιώνουν δευτερόλεπτο. Πέρασαν πολλά, για να μην απολαύσουν αυτές τις στιγμές.

Η Σόνια έμαθε στα παιδιά της να τιμούν τις ευλογίες τους

Η Σόνια Άνταμς γνώρισε τον Ντελ Κάρι, όταν ήταν και οι δύο φοιτητές στο Virginia Tech. Εκείνος έπαιζε μπάσκετ. Εκείνη βόλεϊ. Ο μύθος θέλει τον Ντελ να της ζήτησε να βγουν, για πρώτη φορά, έπειτα από ένα παιχνίδι του. Είχε προηγηθεί άοκνος αγώνας να την πείσει πως είναι ο άνθρωπος του. Παντρεύτηκαν το 1988, όταν απέκτησαν τον Στέφεν. Δυο χρόνια μετά προστέθηκε στην εικόνα ο Σεθ και το 1994 η Σιντέλ -η οποία ειρήσθω εν παρόδω ασχολήθηκε με το βόλεϊ και είναι παντρεμένη με τον Ντέιμιον Λι, συμπαίκτη του Στεφ. Ναι, όλα από 'σίγμα'.

Η Σόνια είχε μιλήσει τον περασμένο Φλεβάρη στο The Undefeated για τη διαφορά μεταξύ του τρόπου που μεγάλωσαν εκείνη και ο άνδρας της και αυτού που μεγάλωσαν τα παιδιά τους, στα οποία έμαθε να σέβονται, να είναι κοινωνικά και ταπεινά.

Ζούσα στο Ράντφορντ της Βιρτζίνια, σε μια φτωχή γειτονιά Αφροαμερικανών. Το σπίτι μας ήταν ένα τροχόσπιτο. Είχα δει μέλη της Ku Klux Klansman να βάζουν φωτιά σε έναν σταυρό, να κάνουν παρελάσεις πριν τους σχολικούς αγώνες -ακόμα και κοριτσιών. Να κάνουν ότι μπορούν για εκφοβισμό. Είχα ακούσει ιστορίες της μητέρας του, Kάντι από την δική της εποχή στο σχολείο. Οι μαύροι δεν ήταν μαζί με τους λευκούς (αυτό σταμάτησε να ισχύει στις αρχές του '70) και εκείνη περπατούσε 5 μίλια για να πάει στο δικό της σχολείο -αυτό όπου επιτρέπονταν οι μαύροι.

Και όχι, δεν υπήρχαν λεωφορεία διαθέσιμα για μαύρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ψωνίσουν από όπου ήθελαν, λόγω του ρατσισμού που βίωναν όταν πήγαιναν σε καταστήματα τα οποία άνηκαν σε λευκούς. Ο αθλητισμός ήταν ο τρόπος που είχα να ξεπεράσω το ρατσισμό”.

Βλέπεις, στο σχολείο που πήγαινε “ οι λευκοί μαθητές χτυπούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα αδέλφια μου. Η μητέρα μου δεν μας άφηνε να βγαίνουμε, φοβούμενη μην μπλέξουμε, διότι το σύνηθες ήταν να μας πει κάποιος 'νέγρους' και να τσακωθούμε. Ναι, τσακωνόμουν, γιατί δεν θα άφηνα κανέναν να με πει 'νέγρα'”.

Για την ιστορία, το Ράντφορντ είχε πάρει το όνομα του από οικογένεια που είχε 100 σκλάβους (σύμφωνα με το The Roanoke Times).

Όταν πήγε στο high school, οι μαύροι μαθητές ήταν το 1%. Εκείνη ήταν ταλαντούχα αθλήτρια τριών σπορ (βόλεϊ, μπάσκετ και 400 μετ εμποδίων). Ήταν τόσο καλή που “ τους ανάγκαζα να παίζουν μαζί μου”. Έγινε το πρώτο μέλος της οικογένειας της που φοίτησε σε κολέγιο, το Virginia Tech. Πήρε αθλητική υποτροφία, ως παίκτρια του βόλεϊ και όταν έφυγε είχε πτυχίο στα παιδαγωγικά.

Κανείς δεν περίμενε πως θα πάω στο κολέγιο. Το έκανα προσωπική μου αποστολή να είμαι καλύτερη όλων”. Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον Ντελ, έκαναν οικογένεια και όταν έγινε pick στο NBA expansion draft ο άντρας της “ ζήσαμε νέο μπαράζ ρατσισμού”. Το ημερολόγιο έδειχνε 1988. “ Το χρώμα του δέρματος μου είναι ανοιχτό. Ο τότε ιδιοκτήτης των Hornets, Τζορτζ Σιν νόμισε πως ήμουν λευκή και δεν του άρεσε που ο παίκτης του δεν είχε παντρευτεί μαύρη. Είχε καλέσει έναν λευκό παίκτη που έβγαινε με μια μαύρη και του είχε πει 'θα σου πρότεινα να μη σας βλέπει ο κόσμος μαζί. Να, δες τον Ντελ που 'χει παντρευτεί λευκή και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει το κοινό”.

Όλες αυτές τις ιστορίες και ακόμα περισσότερες, άρχισε να τις μοιράζεται με τα παιδιά της " όταν έφτασαν στην κατάλληλη ηλικία. Ήθελα να καταλάβουν ότι μολονότι μεγάλωναν ως προνομιούχοι, αφού ο πατέρας τους ήταν εκατομμυριούχος ΝΒΑer, υπήρχε και αυτή η πλευρά της ζωής”. Ήθελε να θυμούνται ποια είναι η πραγματικότητα και να αναγνωρίζουν τις ευλογίες τους. Να τις τιμούν. Τους είχε πάει και στο πάρκο όπου μεγάλωσε -εκεί όπου ήταν το τροχόσπιτο της φαμίλιας. Τα παιδιά είχαν πάθει σοκ.

Πάντα μας πήγαινε εκεί όπου μεγάλωσε. Ήταν εκείνη που δημιούργησε μέσα μας αρχές. Είναι από τους κύριους λόγους που είμαστε αυτοί που είμαστε σήμερα” είπε ο Σεθ, ο οποίος θυμάται τον εαυτό του στο σχολείο, να παίζει στην ομάδα μπάσκετ του Charlotte Christian School -όπου φοίτησαν όλα τα αδέλφια- και στα εκτός έδρας ματς να του φωνάζει ο κόσμος -ρυθμικά- πως “δεν είσαι ο Στεφ”. Θυμάται και ότι αυτό ήταν το κίνητρο του για να γίνει καλύτερος.

Συμπεριφερόταν σαν να τους έλεγε 'έχετε δίκιο. Δεν είμαι ο Στέφεν, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Να ποιος είμαι”, είχε εξηγήσει ο προπονητής και των δύο Κάρι στο σχολείο, Σον Μπράουν. Ο Στεφ έχει πει για τον μικρότερο αδελφό του ότι “ ανεξάρτητα από τι λέει ο κόσμος, έχει τεράστια αυτοπεποίθηση. Ο Θεός τον ευλόγησε με αυτόν τον χαρακτήρα, ώστε να μπορεί να είναι ο εαυτός του, να είναι ο άνθρωπος και ο παίκτης που είναι. Ένας παίκτης που ξεκάθαρα ανήκει στη λίγκα. Έχει δουλέψει πολύ σκληρά για αυτό”.

Για το τέλος αφήσαμε ένα γράφημα που είναι αίτημα του Γιάννη Φιλέρη, ο οποίος επιμένει πως ο Ντελ Κάρι υπήρξε καλύτερος σκόρερ των γιων του.

Κι επειδή οι αριθμοί είναι πάντα σχετικοί, δες και ένα video του Ντελ.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK