Αν ήσουν ο Γκρεγκ Πόποβιτς, ποιους 12 θα έπαιρνες στο Παγκόσμιο;

Η δεξαμενή έχει 35 υπερπαικταράδες. Όμως ο νέος εκλέκτορας της Team USA θα πρέπει να επιλέξει τους 12 για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, αρκεί να είναι όλοι διαθέσιμοι - ο Τζέιμς Χάρντεν πάντως είναι.

The United States' basketball team poses with their gold medals at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, Aug. 21, 2016. (AP Photo/Charlie Neibergall)
The United States' basketball team poses with their gold medals at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, Aug. 21, 2016. (AP Photo/Charlie Neibergall) AP PHOTO/CHARLIE NEIBERGALL

Τον Γκρεγκ Πόποβιτς τον ξέρεις. Δεν είναι ο πιο εύκολος άνθρωπος του κόσμου. Πλακατζής από τη μία, αλλά και αδυσώπητος από την άλλη. Ξέρει να βάζει όρια, ανάλογα με την περίσταση.

Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στο ΝΒΑ την τελευταία 25ετία έχει διαδεχθεί τον Μάικ Σιζέφσκι στην τεχνική ηγεσία της Team USA, αναλαμβάνοντας την αποστολή διεύρυνσης του νικηφόρου σερί που κρατά από το χαμένο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, το επικό 101-95 των Ελλήνων. Από τότε όλα άλλαξαν, κυρίως στη σκέψη, την προσέγγιση και την προετοιμασία των ομάδων που εμφάνισαν οι Αμερικανοί, με αποτέλεσμα το 43-0 σε τρία ολυμπιακά τουρνουά και δύο παγκόσμια. Συμμετοχές που συνδυάστηκαν με πέντε χρυσές πρωτιές και ολοκληρωτική επιβολή του δικού τους μπάσκετ. H Redeem Team είχε επικρατήσει παντοιοτρόπως.

Το πιο απαιτητικό κομμάτι αφορούσε τη νοοτροπία σταφ - παικτών. Μπήκαν αρχές και δόθηκαν κατευθύνσεις χωρίς παρέκκλιση. Όποιος δεν ήταν έτοιμος ν' ακολουθήσει τη γραμμή, όποιος δεν κούμπωνε στο σύνολο, έμενε εκτός.

Αφού ο Κόμπε, ο Λεμπρόν και ο Καρμέλο προσαρμόζονταν για τις ανάγκες του συνόλου, μπαίνοντας σε καλοσχεδιασμένο καλούπι, γιατί όχι οι νεότεροι που ακολουθούσαν. Πλέον οι παίκτες είναι αυτοί που αναζητούν δίοδο προς την τελική επιλογή. Ακόμη και όσοι έχουν σε πρότερα χρόνια έχουν γευτεί επιτυχίες με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν θα ήθελαν να λείπουν από ένα ραντεβού όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο οποίο η Team USA θ' αντιμετωπίσει γι' αρχή την Τουρκία, την Τσεχία και την Ιαπωνία στον Ε' Όμιλο της πρώτης φάσης των ομίλων.

Διαβάστε μόνο τι δήλωσε ο Τζέιμς Χάρντεν στη 'Houston Chronicle' μετά από σχετική ερώτηση:

Φυσικά και θέλω να παίξω. Είναι μια ευκαιρία να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου, να βγεις εκεί έξω και παίξεις μπάσκετ. Είναι κάτι που λατρεύω να κάνω. Αν αυτή η ευκαιρία παρουσιαστεί, θα είμαι μέσα. Δεν κερδίζουν όλοι την ευκαιρία. Ως παίκτης του μπάσκετ, είναι ένα από τα πιο υψηλά σημεία που μπορείς να φτάσεις

Ο 'μούσιας' είναι, ούτως ή άλλως, εκ των 35 που στις 6 Απριλίου του 2018 είχε γίνει γνωστό πως θα αποτελέσουν τη βάση τόσο για την ομάδα που θα παίξει στο Μουντομπάσκετ όσο και σε αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λογικά, και αφού έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Γκρεγκ Πόποβιτς, έχει ασυζητητί μία καπαρωμένη θέση στην περιφέρεια. Ο ηγέτης των Ρόκετς έχει ήδη δύο χρυσά μετάλλια (2012, 2014), αλλά με δεδομένο πως η διοργάνωση φιλοξενείται στην Κίνα, μια τεράστια αγορά, είναι διατεθειμένος να θυσιάσει 40 ημέρες από την ξεκούρασή του (προετοιμασία, αγώνες) για να κερδίσει πολλά περισσότερα.

Εσύ ποιους άλλους θα ήθελες να δεις στο πλάι του Τζέιμς Χάρντεν, συνθέτοντας μια πλήρη 12άδα κοντών-ψηλών; Επιλογές βέβαια που θα ισχύουν με αστερίσκους, διότι ότι όλο και κάποιος θ' αρνηθεί να παίξει αυτό το καλοκαίρι, προτιμώντας να δώσει το 'παρών' στο Τόκιο, δέκα μήνες μετά. Ή -όπως φερ' ειπείν- ο Βίκτορ Ολαντίπο βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης από το σοβαρό τραυματισμό του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK