Captain Tsubasa: Το Anime που ενέπνευσε αστέρες της μπάλας

Το Contra σκουπίζει τα δάκρυα συγκίνησης και γράφει για το anime που έκανε όλο τον κόσμο να αγαπήσει ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρο. Το 'Captain Tsubasa', το παιδικό που ενέπνευσε πολλούς μετέπειτα μεγάλους υπηρέτες της στρογγυλής θεάς να ακολουθήσουν το όνειρό τους, όπως ο θρυλικός Τσουμπάσα στο 'Goal' (ο ελληνικός τίτλος της σειράς που αγαπήσαμε μικροί)

Captain Tsubasa: Το Anime που ενέπνευσε αστέρες της μπάλας

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί ίσως εκεί έξω να υπάρχουν περίεργοι άνθρωποι που δεν έχουν ξέρουν τι είναι το tiger shot ή το hawk shot.

Το 'Captain Tsubasa', λοιπόν, είναι ένα Anime με θέμα το ποδόσφαιρο, παραγωγής του 1983. Η σειρά χαρακτηρίζεται από υπερβολικά δυνατά σουτ ενώ κάθε αγώνας για να τελειώσει χρειάζεται περίπου 17 επεισόδια. Το 'Captain Tsubasa' προβλήθηκε εκτός από την Ιαπωνία και στην Ισπανία ως 'Oliver y Benji', στην Ιταλία ως 'Holly e Benji', στην Γαλλία ως 'Captain Tsubasa' αλλά και στην Πολωνία ως 'Kapitan Jastrząb'.

Στην Ελλάδα προβλήθηκε στην ΕΡΤ στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους, ενώ έχουν δημιουργηθεί και 4 ταινίες με ήρωα τον Τσουμπάσα. Το animation του ήταν πολύ καλό για την εποχή του με πολύ ζωντανούς χρωματισμούς, αλλά δυστυχώς δεν προβάλλεται στην Ελλάδα αυτή την εποχή.

Κεντρικός χαρακτήρας της σειράς είναι ο Τσουμπάσα Οζόρα ένα αγόρι που αγαπάει το ποδόσφαιρο και ονειρεύεται να γίνει κάποτε ένας μεγάλος παίχτης. Στα επεισόδια βλέπουμε αρχικά τον κεντρικό ήρωα που αλλάζει τόπο κατοικίας με την μητέρα του και πολύ γρήγορα γίνεται φίλος με τα άλλα παιδιά του σχολείου, αλλά η ομάδα τους δεν είναι και από τις καλύτερες της πόλης.

Ταυτόχρονα όμως αποκτάει και πολλούς αντιπάλους με πρώτο τον Γκένζο Γιακαμπαγιάσι, από το άλλο σχολείο της περιοχής όπου η ομάδα τους είναι σαφώς καλύτερη, ενώ αυτός είναι από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, πιάνοντας σχεδόν τα πάντα. Αυτά, είναι τα βασικά της σειράς που λατρεύτηκε σε όλη την υφήλιο. Για τη συνέχεια και τις λεπτομέρειες αυτής καλό θα είναι να την δείτε και όχι για να διαβάσετε την εξέλιξη της ιστορίας.

Ένας μικρός ήρωας που κατέκτησε τον κόσμο

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά ο Τσουμπάσα έχει κατακτήσει όσα θα δεν θα φανταζόταν ποτέ. Πως θα μπορούσε άλλωστε να σκεφτεί μία τέτοια επιτυχία ο Ιάπωνας δημιουργός όταν έφτιαξε ένα anime για το ποδόσφαιρο σε μία χώρα που είχε ως πρώτα άθλημα το σούμο και το μπέιζμπολ ερχόταν αμέσως μετά ως ανερχόμενη δύναμη; Ουσιαστικά η Ιαπωνία εκείνη την εποχή δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά το Captain Tsubasa έκανε όλους τους Ιάπωνες να το αγαπήσουν μαζί με το ποδόσφαιρο.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο μικρός ήρωας με το θεόσταλτο σουτ κατέκτησε τα πάντα με 15 σειρές manga, 6 anime τηλεοπτικές σειρές, 4 ταινίες και 14 βιντεοπαιχνίδια. Στα παραπάνω φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται παιχνίδια, ρούχα, αναμνηστικά και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, επιτυχία που δεν περιορίστηκε στην Ιαπωνία.

Πηγή έμπνευσης για Μέσι, Τόρες και όχι μόνο

Η επιτυχία του Τσουμπάσα δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο από τα έσοδα που έφερε καθώς ενέπνευσε μία ολόκληρη χώρα να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και παράλληλα πολλά μικρά παιδιά σε όλο τον κόσμο είδαν το anime ως το δικό τους προσωπικό όνειρο. Στην Ισπανία μάλιστα όπου η σειρά βρήκε τεράστια ανταπόκριση και προβλήθηκε από δύο κανάλια (ένα δημόσιο, ένα ιδιωτικό), δημιούργησε πολλούς μετέπειτα παγκόσμιους αστέρες.

" Θυμάμαι πως όταν ήμουν παιδί, δεν μπορούσαμε να βρούμε το σήμα πολύ καλά στην τηλεόραση, αλλά όλοι στο σχολείο μιλούσαν για αυτό το κινούμενο σχέδιο για το ποδόσφαιρο, από την Ιαπωνία. Ήταν μια σειρά που ονομάζεται 'Oliver y Benji' στην Ισπανία και οι δύο νέοι παίκτες ξεκίνησαν ως παίκτες της σχολικής ομάδας, μπήκαν στην Εθνική, κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και μετακόμισαν στη Βαρκελώνη και στη Μπάγερν Μονάχου. Ήταν σαν όνειρο, σαν τα δικά μας όνειρα όταν ξεκινάμε το ποδόσφαιρο, είχε δηλώσει ο Φερνάντο Τόρες σε μία του συνέντευξη.

"Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο εξαιτίας αυτού. Ήθελα να είμαι ο Όλιβερ", είπε ο Ισπανός στράικερ, ο οποίος έγινε ο Όλιβερ όταν κατέκτησε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό με την Ισπανία.

Ο Τόρες όμως δεν είναι ο μόνος που έχει δηλώσει επηρεασμένος από τον Τσουμπάσα. Ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και ο Αντρές Ινιέστα έχουν δηλώσει φανατικοί με τη σειρά ενώ αρκετές φορές έχουν εμφανιστεί με ρούχα του μικρού τους ήρωα από την Ιαπωνία.

Ο Λούκας Ποντόλσκι έχει ζητήσει αυτόγραφο από τον σχεδιαστή σε μία μεγάλη αφίσα που κοσμεί το σπίτι του, ενώ όλα αυτά τα χρόνια ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Τιερί Ανρί, ο Τζενάρο Γκατούζο και ο Λιονέλ Μέσι έχουν εκφράσει τον θαυμασμό τους και την πίστη τους στον Τσουμπάσα.

Πηγές: animΕΛΛΑΣμ, Wikipedia

News 24/7

24MEDIA NETWORK