Το φάντασμα του Χάσι είναι ακόμη εδώ

Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για τον... τυχοδιωκτικό Ολυμπιακό που δημιούργησε ο Κοσοβάρος κόουτς, για το λάθος του Μαρινάκη αλλά και την σπέκουλα των αντιπάλων του, για τον "τζόγο" του Λεμονή με Ατρόμητο, για τα 2 ζητούμενα που θα κρίνουν την “επόμενη ημέρα” και για τον Φορτούνη.

Το φάντασμα του Χάσι είναι ακόμη εδώ

OΟλυμπιακός του Μπέσνικ Χάσι ήταν ένας ... τυχοδιωκτικός Ολυμπιακός. Όπως δηλαδή ο (πρώην) προπονητής του. Το κακό είναι πως τον... κατατρέχει ακόμη, όπως φάνηκε και με τον Ατρόμητο. Με την έννοια πως στήθηκε από τον Κοσοβάρο προπονητή του αποκλειστικά και μόνο στην προοπτική να την περάσει στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς - από ότι αποδεικνύεται - να ενδιαφέρεται αλλά και να προγραμματίζει πως θα πορευτεί σε βάθος χρόνου και δη στην διάρκεια ενός “μαραθωνίου” όπως το πρωτάθλημα. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε διάστημα μόλις 22 ημερών να κάνει αρνητικό ρεκόρ 7ετίας : 4 γκέλες στηνSuper League, πρώτα 2 σερί ισοπαλίες και μετά 2 σερί ήττες και 7ος στη βαθμολογία μετά από 6 αγωνιστικές!

Ο Ολυμπιακός στη Ξάνθη ισοφαρίστηκε με τον Καλογερόπουλο να του έχει αρνηθεί μαρς πέναλτι σε χέρι του Λισγάρα στο ξεκίνημα... Στο άδειο “Καραϊσκάκης”με τον Αστέρα Τρίπολης “σώθηκε” ισοφαρίζοντας με γκολ - πέναλτι στις καθυστερήσεις... Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ έπεσε θύμα μιας από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές στην ιστορία (από 0-2 σε 3-2)... Και με τον Ατρόμητο έχασε - παρά την στήριξη μέχρι το τελευταίο σφύριγμα των οπαδών του – μάλλον... εύκολα αφού με εξαίρεση δύο, τρεις φάσεις το δικό του παιδί, ο κίπερ Ανδρέας Γιαννιώτης, δεν... καρδιοκτύπησε. Λεπτομέρεια : ο Αρετόπουλος του αρνήθηκε πέναλτι που έγινε στον Σεμπά στο 79΄...

Σε κανένα ματς από τα παραπάνω τέσσερα δεν κράτησε το μηδέν παθητικό, στο μοναδικό που σκόραρε δις γνώρισε την ήττα, σε όλα έμεινε απότομα από ενέργεια μετά το 65΄, με εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο στα Πηγάδια (παρεμπιπτόντως από τότε... αναζητείται ο καλός Ολυμπιακός) δεν μπόρεσε να δημιουργήσει, να βρει ρυθμό, να βγάλει ένταση και συνεργασίες. Κοινώς σε επτά (7) από τα οκτώ (8) 45λεπτα φαινόταν σαν να ΜΗΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ στον αγωνιστικό χώρο! Ούτε καν όταν το ... γύριζε στις “σεντρο - γιόμες” αφού αυτές συνήθως ήταν κυριολεκτικά της απελπισίας, χωρίς δηλαδή... υποστηρικτικό πλάνο και “μηχανισμό” ( όπως τουλάχιστον επί Μπέντο)!!

Συν το οτι οι διαιτητές πρέπει να ... ματώσει για να του δίνουν πλέον “σφυρίγματα” που δικαιούται. Μέχρι και ο πάλαι ποτέ “αγαπημένος” διαιτητής των “ερυθρόλευκων” τους έστειλε χθες το ... μήνυμα πως “γύρισε το μπιφτέκι”

ΤΟ... ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΧΑΣΙ

Ο Μπέσνικ Χάσι μπορεί να πέταξε για Βρυξέλλες την Παρασκευή το πρωί αλλά δυστυχώς για τον Ολυμπιακό το ... φάντασμά του περιφερόταν χθες το απόγευμα στο “Καραϊσκάκης”. Πάνω αλλά και μέσα στην “ομάδα”, για την ακρίβεια στο... συνονθύλευμα που δημιούργησε, το οποίο ασφαλώς και δεν μπορεί να μαζευτεί από την μια στιγμή στην άλλη...

Ποδοσφαιριστές χωρίς δυνάμεις – κουράγια- ψυχολογία, ομάδα χωρίς καλοκαιρινή προετοιμασία (για το πρωτάθλημα)και χωρίς πλάνο (ούτε Α, ούτε Β, ούτε...Ω) για να διασπάσει οργανωμένες άμυνες, ένας Ολυμπιακός που μπορεί αυτή την εποχή εύκολα να τον διαβάσει και να τον μπλοκάρει κάθε αντίπαλος προπονητής. Είτε έμπειροι και καταξιωμένοι όπως οι Παντελίδης - Χιμένεθ, είτε “πρωτάρηδες” στην Ελλάδα και φιλόδοξοι όπως οι Ράσταβατς – Κάναντι...

Ο Τάκης Λεμονής αναγνώρισε μετά την λήξη πως ήταν πιο εύκολη η αποστολή να κάνει τα... λογικά και να παίξει καλή – μαζική άμυνα στο Τορίνο για μια τιμητική ήττα από το να προσπαθείς να διασπάσεις μια ομάδα που παίζει και με τους δέκα πίσω από την μπάλα, να δημιουργείς φάσεις αλλά και να πρέπει πάση θυσία να νικήσεις.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε αλλά ήταν κάτι που δεν μας προκάλεσε έκπληξη. Στον πάγκο του μπορεί να καθόταν ο Λεμονής αλλά ήταν σαν να είχε μείνει ακόμη το φάντασμα του Χάσι. Αυτό που προβλημάτισε πολύ περισσότερο κι από το αποτέλεσμα ήταν η “εικόνα” της ομάδας. Γιατί σε... έπιανε ΞΑΝΆ απελπισία, μόλις λίγες μόλις ημέρες μετά την αίσθηση που είχε αφήσει κόντρα στη Γιουβέντους πως το πράγμα μαζεύεται. Ποια είναι αλήθεια και ποια ψευδαίσθηση, θα φανεί τον Νοέμβριο...

ΤΖΟΓΑΡΕ Ο ΛΕΜΟΝΗΣ

Ο Τάκης Λεμονής που δεν έχει κλείσει εβδομάδα, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για το αγωνιστικό “ναυάγιο” με τον Ατρόμητο. Σε αντίθεση όμως, με το ματς με την Γιουβέντους, χθες η διαχείριση και το κοουτσαρισμά του ήταν ατυχέστατα. Έχασε βέβαια γρήγορα μια έμπνευση και μια αλλαγή (Μπέν που ξεκίνησε στα πλάγια) αλλά ρίσκαρε χωρίς λόγο κλείνοντας τις αλλαγές του μόλις στο 61΄, με αποτέλεσμα στο τέλος να παίζει ουσιαστικά με δέκα (ο Οφόε σε ρόλο... Ελ Σιντ).“Τζόγαρε” στο αρχικό σχήμα με Σισέ και Μαρτίνς αλλά αυτή την φορά δεν του βγήκαν όπως ο Νικολάου στο Τορίνο.

Επίσης, ο Τάκης Λεμονής δυο φορές αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε ... κομψά τον προκάτοχό του για τις μεταγραφικές επιλογές του (είχε 110% δίκιο), γιατί αποκτήθηκαν παίκτες με τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά κόντρα στον Ατρόμητο πήγε σε επιθετικό δίδυμο Εμενίκε – Τζούρτζεβιτς. Δηλαδή με δυοεπιθετικούς χώρου, που τους αρέσει να βγαίνουν εκτός περιοχής και να κάνουν κινήσεις στα πλάγια.

Όταν όμως, είσαι ομάδα πρωτοβουλίας και δεν διαθέτεις καθαρό φουνταριστό για να δημιουργείς συνεχή απειλή και πίεση στον αντίπαλο κίπερ έχεις φροντίσει να υπάρχουν αυτοματισμοί, συνεργασίες, κινήσεις από τις πίσω γραμμές. Διαφορετικά το παιχνίδι σου θα μεταβληθεί σε ... φεστιβάλ σέντρας ( το είδαμε ξανά χθες). Και να πεις οτι δεν το γνώριζε ο “Sir Takis”...

ΤΑ 2 ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Στο δια ταύτα:ο τυχάρπαστος Χάσι σαφώς και δεν ήρθε μόνος του στον Ολυμπιακό, τον διάλεξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Με βασικό κριτήριο της επιλογής του πως έπεισε τον ηγέτη του Ολυμπιακού οτι μπορεί να τον περάσει στους “χρυσοφόρους” ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (και τα κατάφερε).

Ο Μαρινάκης - όχι πάντως μόνο για τα 30 εκατομμύρια – δεν δεχόταν οι “ερυθρόλευκοι” να μείνουν για 2η σερί σεζόν εκτός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Πήγε έτσι σε έναν τύπο που έδειχνε να έχει την συγκεκριμένη τεχνογνωσία αλλά φρόντισε κιόλας να τον προικίσει με ότι του ζήτησε για να τον ενισχύσει με το ρόστερ που γούσταρε ο Κοσοβάρος ώστε να μην την πάθει όπως στη Λέγκια ( δεν το απέφυγε).

Μπορείς , λοιπόν, να κατηγορήσεις τον Μαρινάκη για το λάθος της επιλογής Χάσι και επιπλέον γιατί του... έδωσε τα κλειδιά και του εμπιστεύτηκε μεταγραφικό μπάτζετ 23 εκατομμύρια. Δεν μπορείς όμως, να τον κατηγορήσεις πως το έκανε για να γλιτώσει χρήματα ή ότι δεν επένδυσε, λειτουργώντας με το σκεπτικό “ας μπω στο Τσάμπιονς Λιγκ, να τσεπώσω το παραδάκι και μετά ο τι γίνει...”( η σπέκουλα των αντιπάλων του).

Η ουσία βέβαια είναι πως το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει κενά και δυσμορφίες που δεν επιτρέπεται βάσει του έγκαιρου σχεδιασμού που έγινε και του υψηλότατου μπάτζετ που διατέθηκε. Κενά που μπορεί να του κοστίσουν το πρωτάθλημα, άρα και πολύ μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στην τελική από τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ...

Το ένστικτο του Μαρινάκη δικαιώθηκε με τον Χασι, ως προς τον πρώτο και βασικό στόχο της σεζόν αλλά το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Δηλαδή:

1ον) αν ο Λεμονής εκμεταλλευόμενος την διακοπή καταφέρει να μαζέψει την ομάδα – σίγουρα θα πρέπει να βελτιωθούν πολλά - τουλάχιστον μέχρι τον Γενάρη( μεταγραφική περίοδος γαρ), μπας και στο τέλος σωθεί η σεζόν όπως πέρσι.

Και 2ον) αν ο οργανισμός Ολυμπιακός θα αντεπεξέλθει στην διαχείριση μιας ασυνήθιστης (για αυτούς) κατάστασης τα τελευταία χρόνια, δηλαδή να αμφισβητείται βαθμολογικά – αγωνιστικά – εξωαγωνιστικά η κυριαρχία του.

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα είναι εύκολο...

ΥΓ. Οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο Τάκης Λεμονής στην διαχείριση του υλικού είναι μεγάλες. Ήδη μετράει ένα σημαντικό λάθος με τον Φορτούνη. Δεν ξέρω σε ποιόν και τι είδους μήνυμα ήθελε να στείλει με τον αποκλεισμό του (στον παίκτη, στην εξέδρα, σε κάποιον άλλον;) αλλά και η ομάδα και ο κόουτς τον έχουν ανάγκη. Όπως και ο Φορτούνης την στήριξη τους...

News 24/7

24MEDIA NETWORK