Ρεσιτάλ αχαριστίας από Ζντοβτς

Ο Γιούρι Ζντοβτς θυμίζει έξοχο λαοπλάνο, καθώς προσπαθεί να διχάσει την ομάδα και να βάλει την διοίκηση με τον διάδοχό του και τον κόσμο στα χαρακώματα. Τσίρκο η ομάδα του; Κλόουν ο Μανωλόπουλος; Η ΑΕΚ καλείται να μάθει από τον Σλοβένο. Γράφει ο Γιάννης Ζωιτός.

Ρεσιτάλ αχαριστίας από Ζντοβτς

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει όλα όσα αντιμετώπισε κάθε ομάδα η οποία κουβαλάει τεράστια ιστορία, έχει την πίεση να πετύχει, διαθέτει έναν ισχυρό πρόεδρο αλλά βρίσκεται στην αρχή της προσπάθειάς της.

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία η οποία δυσκολεύεται να πατήσει γερά για ένα διάστημα μέχρι να βρει την ισορροπία της. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία η οποία πειραματίζεται με προπονητές, αλλάζει δρόμο, κάνει λάθος επιλογές. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία η οποία θα δεχθεί επίθεση από ένα στέλεχός της, συνήθως προπονητή, που ευεργετήθηκε.

Διότι κατά βάση στην πρόσφατη συνέντευξη του Γιούρι Ζντοβτς στην πατρίδα του, είδαμε ένα ακόμα επεισόδιο στην αλυσίδα της εγωπάθειας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας προκειμένου να σώσει ένα κομμάτι της καριέρας του.

Μία ακόμα επιβεβαίωση πως ο μεγάλος αθλητής Γιούρι Ζντοβτς που λατρεύτηκε όχι μόνο από τον κόσμο του Ηρακλή δεν κράτησε κανένα από τα στοιχεία του ως κόουτς. Γι αυτό άλλωστε η ΑΕΚ αποτέλεσε την τελευταία πραγματική ευκαιρία να φτιάξει το όνομά του. Το γνωρίζει άριστα από την στιγμή που ήρθε από την ένατη και υπό διάλυση(τότε) του τουρκικού πρωταθλήματος, σε ένα πρότζεκτ υψηλού επιπέδου και σε μία χώρα όπου θα είχε μία ύστατη ευκαιρία.

ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Και η ΑΕΚ του φέρθηκε πιο πολύ ως τον...παίκτη Ζντοβτς παρά τον προπονητή με μία επιτυχημένη σεζόν σε 13 προσπάθειες. Πήρε όσα ήθελε, όποιους ήθελε σε παίκτες και όχι μόνο. Έλεγξε απόλυτα την ομάδα είχε τον σεβασμό σε κάθε του βήμα.

Το γεγονός πως δεν απολύθηκε στην πρώτη προσπάθεια χειροδοκίας σε παίκτη του, ναι αυτό ήταν λάθος. Δεν έχει υπάρξει στην ιστορία κόουτς να επιτίθεται σε τρεις διαφορετικούς του παίκτες και να βάζει μετά τον...κύκλο του, να λέει πως το έκανε για το καλό της ομάδας ώστε να φύγουν οι κακοί χαρακτήρες. Ο Μάκης Αγγελόπουλος τον στήριξε με πάθος εμπιστευόμενος το "όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος". Δύσκολα θα βρισκόταν κάποιος άλλος να πράξει το ίδιο.

Δεν ανέφερε για παράδειγμα γιατί επελέγησαν συγκεκριμένοι παίκτες, που λογικά δεν θα περνούσαν έξω από την ΑΕΚ και την αιτία που έψαχνε ένα χρόνο να βρει ψηλό και όταν τον βρήκε, στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της σεζόν, στην πιο κρίσιμη φάση,τον άφησε έξω. Μόνο και μόνο επειδή ο εγωϊσμός του έλεγε πως τον έφερε αυτός μεν, αλλά στην θέση του Γουίλιαμς που δεν έπρεπε ποτέ να φύγει. Ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ έχασε την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου.

Όσο για το Τσάμπιονς Λιγκ; Η ΑΕΚ την οποία έκτισε αποκλειστικά ο ίδιος από πέρυσι(να μην ξεχνιόμαστε) ήταν μία ομάδα που δεν προλάβαινε να δει πιο γρήγορους αντιπάλους με τους μισούς προϋπολογισμούς.

Το γεγονός πως επιτέθηκε στους δύο ανθρώπους, που όλοι γνωρίζουν πόσο τον στήριξαν και τον βοήθησαν(Αγγελόπουλος, Μανωλόπουλος) καταδεικνύει την διάθεσή του να βρει ενόχους για τα δικά του σφάλματα.

Διότι ο Ζντοβτς, ως καλός πολιτικάντης, δεν αναφέρεται σε κανένα από τα λάθη του, προσπαθεί να εμφανίσει την τέως ομάδα του ως ένα τσίρκο με την πίεση των οπαδών και βέβαια φρόντισε να κρατήσει καλές σχέσεις με τον διαιτητή που τον απέβαλε στο Μονακό.

Πάνω από όλα θυμίζει έξοχο λαοπλάνο καθώς προσπαθεί να διχάσει την ομάδα και να βάλει την διοίκηση με τον διάδοχό του και τον κόσμο στα χαρακώματα.

Τσίρκο η ομάδα του; Κλόουν ο Μανωλόπουλος; Ένας σοβαρός άνθρωπος τέτοιες επιθέσεις της κάνει κατά πρόσωπο και όχι κρυμμένος στο σπίτι του. Διότι ο σοβαρός άνθρωπος, ξέρει πως θα υπάρξει απάντηση. Ο σοβαρός άνθρωπος κι επαγγελματίας.

ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ;

Φυσικά και η ΑΕΚ έχει κάνει λάθη και ο πρόεδρος της, λάθη κυρίως συναισθηματικά. Το μεγαλύτερο είναι πως επέτρεψε στον προπονητή Ζντοβτς να αισθάνεται πιο...ψηλός από έναν σύλλογο. Ο δε κόσμος του δικεφάλου, με όλα τα συν και τα πλην κάθε εξέδρας(ναι συμπαθεί τον Ντίξον που δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αγωνιστικά συν το πρόβλημα το τεράστιο που δημιούργησε) είναι εκεί για να "πληρώνονται" τα συμβόλαια του προπονητή που τους χρησιμοποιεί και τους χρειάζεται όταν βρίσκεται στην ομάδα αλλά μόλις φεύγει του φταίνε.

Περίεργο, ο αθλητής Γιούρι Ζντοβτς, ο κορυφαίος πλέι μέικερ της εποχής του, κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό, επειδή ποτέ δεν έβαλε τον εαυτό του πάνω από κλαμπ κάποια από αυτά, όπως η Λιμόζ, δεν είχαν πραγματικό μέγεθος.

Η ΑΕΚ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ... ΖΝΤΟΒΤΣ

Ο Σλοβένος δεν είναι πια ο αθλητής, δεν είναι ένας επαγγελματίας που αξίζει περαιτέρω αναφοράς. Είναι απλά ένας προπονητής που απέτυχε οικτρά στις πιο ιδανικές συνθήκες που συνάντησε ποτέ. Με τις δηλώσεις του, είναι ένας κι ένας άνθρωπος που δεν αντέχει σε κριτική και μισεί την αυτοκριτική.

Ο αθλητής θα έχει πάντα τον σεβασμό. Ο προπονητής θα μετρά 15 σεζόν χωρίς επιτυχία. Ο άνθρωπος, αυτόν θα τον ορίσουν όσοι προσέβαλε: Ο Μάκης Αγγελόπουλος, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος και ο κόσμος του δικεφάλου.

Επειδή ο κάθε Ζντοβτς περνάει φεύγει και δεν ξαναγυρνάει, είναι καθαρά θέμα της ΑΕΚ πώς θα απαντήσει ως οργανισμός σε έναν ακόμα αχάριστο ευεργετηθέντα.

Πιο σημαντικό να μάθει από τον βίο και την πολιτεία του και να σταχυαλογήσει όλα τα λεγόμενά του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK