"Ηλεκτροσόκ" και "ξεκαθάρισμα" από Μαρίνο!

Ο δύσκολος δρόμος της (προ)ετοιμασίας του επόμενου… Παναθηναϊκού, τα "μηνύματα" του Ουζουνίδη με ξεχωριστές "κατευθύνσεις", ο… λίγος Μάνταλος οι "συμπεριφορές" και το υστερόγραφο. Ο Κώστας Γουλής προσεγγίζει διαφορετικά το ματς στο Περιστέρι.

SUPERLEAGUE / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

"Γέννησε" πάρα πολλά το σαββατιάτικο (25/11) παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Απ’ την "επόμενη" αγωνιστικά μέρα στο "τριφύλλι" και τα "μηνύματα" του Μαρίνου Ουζουνίδη με συγκεκριμένους… αποδέκτες ως τις συμπεριφορές... τοπικού, που δεν τιμούν κανέναν στον σύλλογο των δυτικών προαστίων, αλλά και τη… θαλασσοταραχή του Σταύρου Μάνταλου.

Πάμε πρώτα στο αγωνιστικό: Υπήρξε πολύς κόσμος που αιφνιδιάστηκε όταν βγήκε στα ραδιόφωνα και σταsitesη τελική ενδεκαδιακή επιλογή του 49χρονου τεχνικού. Οχι τόσο για την -ούτως ή άλλως αναμενόμενη- διαφοροποίηση της ενδεκάδας του Παναθηναϊκού, καθώς υπήρχαν δεδομένα "ζητήματα" απουσιών (Κουρμπέλης, Βιγιαφάνιες, Μολέδο, Κουλιμπαλί, Γιόχανσον), όσο για το σύνολο των (7 στις 11) αλλαγών, σε σχέση με το σχήμα που είχε "καθιερωθεί" εδώ και περίπου ένα μήνα στα δύο ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και το ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Διότι στο "πράσινο"line-upπλην των δηλωμένων απόντων, δεν υπήρχε ούτε ο Βλαχοδήμος, ούτε ο Χουλτ, ούτε ο Χίλιεμαρκ…

Ο καθείς για "διαφορετικούς" λόγους. Μα όλοι μαζί, υπό το πρίσμα της κεντρικής ιδέας που είχε στο μυαλό του εδώ και καιρό ο Ουζουνίδης για τη σταδιακή (προ)ετοιμασία του… επόμενου Παναθηναϊκού. Της ομάδας δηλαδή που θα έχει στα χέρια του σε ένα με ενάμισι μήνα, όταν θα έχει κατακαθίσει ο… κορνιαχτός που έρχεται απ’ τις (πολύ πιθανές πλέον) προσφυγές και τις επικείμενες πωλήσεις "επιβίωσης". Ο ίδιος το έχει αποδεχθεί και το έχει… χωνέψει μέσα του, όσο σκληρό και ψυχοφθόρο κι αν είναι. Κι αν θέλετε -για να ανοίξουμε και μια μικρή παρένθεση- δείχνει πως τουλάχιστον ο Ουζουνίδης (κόντρα σε όλες τις προβλέψεις) "αντέχει" και είναι αποφασισμένος να το πάει ως το τέρμα… Η ανάγκη αυτής της (προ)ετοιμασίας όμως, ήταν πλέον επιτακτική κι αυτό θα έπρεπε να γίνει με το… δικό του τρόπο.

"ΜΗΝΥΜΑ" ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ

Η ενδεκάδα του αγώνα με τον Ατρόμητο ήταν ένα πρώτο (μεγάλο) "ηλεκτροσόκ" προς όλο τον παναθηναϊκό οργανισμό κι ένα ξεκάθαρο "μήνυμα" εντός του ρόστερ. Και δη προς αυτούς που φαίνεται πως έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για το "αντίο" (Χουλτ και όχι μόνο…), αλλά και προς εκείνους που εδώ και καιρό έχουν σταματήσει να βάζουν το "εμείς" πάνω απ’ το αγωνιστικό "εγώ" τους.

Εμοιαζε επιβεβλημένο να γίνει ένα ξεκαθάρισμα προθέσεων και… διαθέσεων, μέχρι να απομείνουν εκείνοι που θα είναι "ταγμένοι" και απόλυτα αφοσιωμένοι στο αγωνιστικό της ομάδας, αφήνοντας έξω από την πόρτα των αποδυτηρίων, όλα τα υπόλοιπα που βασανίζουν τον Παναθηναϊκό. Αυτά δεν θα αλλάξουν τώρα, σήμερα, αύριο το πρωί. Ισως να αλλάξουν προς το καλύτερο μετά από λίγο καιρό, εφόσον βρεθεί επενδυτής για να ξαναβάλει στην… πρίζα το καλώδιο που τράβηξε απ’ την 21Σεπτεμβρίου ο "εξαφανισμένος" μεγαλομέτοχος Γιάννης Αλαφούζος. Στο μυαλό του Ουζουνίδη όμως, ήταν ξεκάθαρο πως εάν δεν έκανε αυτό τώρα, οι αγωνιστικές συνέπειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες το επόμενο διάστημα. Κι ας κοστίσει αυτό στα πρώτα βήματα στην ομάδα…

Το είπε άλλωστε, ορθά-κοφτά και στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα με τον Ατρόμητο. «Με οποιοδήποτε κόστος, είτε για μένα, είτε βαθμολογικά για την ομάδα, θέλω ένα γκρουπ που θα παλεύει και θα τα δίνει όλα. Δεν με ενδιαφέρει αν η ποιότητα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από κάποιους. Πρέπει να φτιάξουμε ένα γκρουπ με μαχητές, προσωπικότητα και παίκτες που θα θέλουν να κερδίζουν. Και να προσπαθούν να κερδίζουν. Οχι να παίζουν για να… παίζουν».

ΤΑ… ΣΧΟΙΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Είναι μεγάλο το ρίσκο, το ξέρει… Φάνηκε αμέσως και στο πρώτο ημίωρο του αγώνα στο Περιστέρι, όπου ο Παναθηναϊκός με μηδενική συνοχή (αφού η συγκεκριμένη ενδεκάδα ΔΕΝ είναι ξαναπαίξει μαζί), βρέθηκε στα… σχοινιά απ’ τον "εκρηκτικό" και πολύ πιο ομοιογενή Ατρόμητο, που θα μπορούσε να έχει "καθαρίσει" το ματς με 2-0 και 3-0 απ’ το 28’.

Δεν συνέβη κάτι τέτοιο, διότι ο Διούδης, στην πρώτη "ενδεκαδάτη" παρουσία του στο πρωτάθλημα ήταν εκείνος που κράτησε τους "πράσινους" ζωντανούς στο παιχνίδι. Κερδίζοντας την ευκαιρία του να αποδείξει ότι αξίζει να υπάρχει… ηρεμία και εμπιστοσύνη για τη φανέλα με το "1" και μετά την αποχώρηση του Βλαχοδήμου για τη Μπενφίκα. Είτε αυτή γίνει τον Γενάρη, είτε σε 7 μήνες. Σ’ αυτό το πρώτο "δείγμα" ενδεκάδας κέρδισαν κι άλλοι την ευκαιρία τους. Και ο Αυλωνίτης που έδειξε σταθερότητα, και ο Ινσούα που ανασταλτικά τουλάχιστον ήταν πολύ πιο αφοσιωμένος και κοντά στα "θέλω" του Ουζουνίδη και ο Αλτμαν που αρχίζει να παίρνει αυτοπεποίθηση, ακόμα-ακόμα και ο Καμπέσας, που είχε… εξαφανιστεί εδώ και δύο μήνες.

Η "ΕΝΟΧΛΗΣΗ" ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ Ο ΧΙΛΙΕΜΑΡΚ

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για κάποιους άλλους, όπως π.χ. ο Χίλιεμαρκ, όπου μπορεί να είναι ένας απ’ τους πλέον ποιοτικούς παίκτες που έχει αυτή τη στιγμή το "πράσινο" ρόστερ, όμως δεν έδειξε το ζήλο που απαιτούν οι… συνθήκες, απ’ τη στιγμή που μπήκε στο 46’ αντί του "λαβωμένου" Μουνιέ. Βγάζοντας ένα προφίλ… νωχελικό και μία εικόνα "ενόχλησης" για το γεγονός ότι είχε μείνει στον πάγκο. Οσο ποιοτικός όμως κι αν είναι ένας παίκτης, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός δεν σηκώνει… βεντετισμούς. Και η ατάκα του Ουζουνίδη σε σχετική ερώτηση για τον Σουηδό μέσο («…δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι»), ήταν μεγάλο "καμπανάκι".

Ο ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ

Πάμε λίγο τώρα στα της διαιτησίας. Τα έκανε… μούσκεμα ο Μάνταλος; Οσο δεν πάει! Και μολονότι στην περίπτωση του Μολίνς με τον Ρισβάνη (δεν υπάρχει πέναλτι) και στην αντίστοιχη του Αλτμαν με τον Χατζηισαΐα ενήργησε σωστά, στη φάση του 41’ έκανε το… απίστευτο! Κι αντί να πάει στην άσπρη βούλα μετά το πάτημα του Γιαννούλη στον Αλτμαν, έβγαλε κίτρινη στον Ισραηλινό μεσοεπιθετικό για… θέατρο.

Την ίδια ώρα χάρισε ουκ ολίγες κάρτες και κράτησε στο ματς τον Ρισβάνη που είχε μπει σε διαδικασία… κλωτσοπατινάδας κι επίδειξης "μαγκιάς" απέναντι Μολίνς (από ένα σημείο και μετά άρχισε κι ο Σουηδο-ουρουγουανός να βγάζει πολύ έντονο εκνευρισμό), ενώ δεν είδε το φτύσιμο του Χατζηισαΐα προς τον Σουηδο-ουρουγουανό φορ. Στο δε 94’, πιθανότατα φοβούμενος για το τι θα… ακολουθούσε απ’ τη στιγμή που είχε κλείσει τα μάτια σε όλα τα προηγούμενα, δεν έδωσε το σπρώξιμο του Αυλωνίτη στον Ουάρντα. Σε μία φάση που θα μπορούσε να δοθεί πέναλτι. Δυστυχώς ο εν λόγω ρέφερι, απέδειξε για ακόμη μία φορά πως είναι "λίγος" κι "ανεπαρκής". Και το να μπει στο "ψυγείο" από την ΚΕΔ για 2-3-4 ματς και να επιστρέψει, δεν… λέει κάτι. Απλό "πασάλειμμα" θα ήταν…

ΠΕΡΙ… ΛΕΣΤΕΡ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ

Σε ότι αφορά τώρα τα όσα έγιναν στο… γ’ ημίχρονο και στις σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίχθηκαν μέσα κι έξω απ’ τα αποδυτήρια, το μόνο που μπορεί να πει κανείς, είναι πως η ζωή κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, τα "επιστρέφει" όλα… Και εάν ο ίδιος ο Γιώργος Σπανός, αισθάνονται πως οι ατάκες και οι "κατάρες" που ξεστόμισαν στελέχη της ομάδας του, τον "εκφράζουν", είναι κρίμα και να το συζητάμε. Κρίμα για όσα έχει κάνει ως τώρα η μεγαλύτερη -και πλέον ευχάριστη- έκπληξη του πρωταθλήματος. Διότι οι… μεταξωτές οι "Λέστερ", θέλουν κι επιδέξιους πισινούς και συμπεριφορές…

Υ.Γ.: Κάτι επί προσωπικού κι ας αφορά κι άλλους περίπου δέκα συναδέλφους που βίωσαν τη συγκεκριμένη, διόλου "ευχάριστη" κατάσταση. Περίπου 25 με 30 λεπτά μετά το τέλος του αγώνα του Ατρόμητου με τον Παναθηναϊκό (όχι στην… τούρλα της αποχώρησης, αλλά επαναλαμβάνω σχεδόν ένα μισάωρο μετά το φινάλε), ένα γκρουπ δημοσιογράφων κατεβήκαμε απ’ την κερκίδα και περιμέναμε (όπως γίνεται πάντα στα ματς του Ατρόμητου), να ανοίξει η σιδερένια καγκελόπορτα πλησίον του καφέ του γηπέδου, προκειμένου να μπούμε στον αγωνιστικό χώρο και πέριξ αυτού να πάμε προς την αίθουσα Τύπου και τα αποδυτήρια, για τη συνέντευξη Τύπου και τις δηλώσεις των ποδοσφαιριστών.

Περίπου 4-5 άτομα απ’ το καφέ άρχισαν να βρίζουν σκαιότατα τους δημοσιογράφους με κατάρες για να… φάμε τα λεφτά που παίρνουμε σε φάρμακα κλπ "κολακευτικά" κι ας ήταν κι ανάμεσα στους ρεπόρτερ και τρεις γυναίκες που καλύπτουν αθλητικό ρεπορτάζ. Εμειναν ως εκεί. Την ίδια ώρα όμως άλλα 5-6 άτομα, νεαρής ηλικίας πλησίασαν με πολύ πιο απειλητικές διαθέσεις, ξεκινώντας ένα ελεεινό, φραστικό "bulling". Ευτυχώς δεν υπήρξε χειροδικία, μολονότι έφτασαν στοface-to-faceμε αρκετούς δημοσιογράφους.

Ο υπογράφων ανέφερε το όλο συμβάν προσωπικά στον κύριο Γιώργο Σπανό, ο οποίος βρισκόταν μαζί με συνεργάτες του και στελέχη της ΠΑΕ Ατρόμητος, στο μικρό καμαράκι λίγο μετά την είσοδο των αποδυτηρίων. Προς τιμήν του, αφού είπε πρώτα πως "…κύριε Γουλή, αυτά γίνονται σε όλα τα γήπεδα", επισήμανε με έντονο προβληματισμό στο πρόσωπό του πως "…δεν το συζητάμε πως όλα αυτά είναι κατακριτέα και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί". Ο υπεύθυνος ασφαλείας του Ατρόμητου κ. Γιώργος Πέτρου ωστόσο, δεν έδειξε τον ίδιο προβληματισμό, ρίχνοντας εν πολλοίς την… ευθύνη στους δημοσιογράφους, που δεν "περίμεναν" και δεν "ειδοποίησαν" τον ίδιο ή τον υπεύθυνο Τύπου της ΠΑΕ Ατρόμητος, να έρθει με συνοδεία για να παραλάβει τους δημοσιογράφους διότι "…ήταν ένα ματς που τελείωσε με ένταση".

Λες κι έχει συμβεί πολλές φορές στο Περιστέρι να πάνε "συνοδοί" για να παραλάβουν τους δημοσιογράφους, ακόμη και σε ματς με πολύ μεγαλύτερη ένταση απ’ το συγκεκριμένο. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να ανοίξει το κεφάλι κανενός "κακού" δημοσιογράφου πρώτα, για να ευαισθητοποιηθούν ορισμένοι…

News 24/7

24MEDIA NETWORK