Ή τον αλλάζει (τον Σπανούλη) ή βουλιάζει (ο Ολυμπιακός)

Ο Σωτήρης Γεωργίου βλέπει πίσω από τη νέα ήττα στο Βελιγράδι και επιμένει πως μόνο αν περιοριστεί ο ρόλος του Σπανούλη, ο Ολυμπιακός θα βρει το δρόμο του. Σχόλιο που θα συζητηθεί.

Ή τον αλλάζει (τον Σπανούλη) ή βουλιάζει (ο Ολυμπιακός)
Σπανούλης EUROKINISSI

Νέο σοκ για τον Ολυμπιακό η ήττα στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα την έντονη ανησυχία για το μέλλον. Πώς θα είναι εφεξής η πορεία των ερυθρολεύκων στη διοργάνωση;

Εδώ και τρεις εβδομάδες οι Πειραιώτες διάγουν περίοδο κρίσης, οι μάσκες έχουν πέσει. Μέχρι πρότινος όταν στράβωναν τα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός τ' άφηνε για να κρατήσει δυνάμεις. Εξελίχθηκε όμως σε οδυνηρή συνήθεια. Τα καμπανάκια από τις 30αρες σε Βιτόρια και Μόσχα δεν ακούστηκαν, ούτε έφεραν αντίδραση. Και στο φιλικό Βελιγράδι λόγω της αδελφοποίησης των οπαδών (όχι των ομάδων), ο Ολυμπιακός προσγειώθηκε ανώμαλα παραμένοντας στην εσωστρέφεια και στην περιδίνηση, όπως έγραφα από Νοέμβρη ασχέτως αν πολλοί γελούσαν.

Ο Ερυθρός Αστέρας, με την πιο σκληρή έδρα της Ευρώπης, εξακολουθεί να έχει τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν μέχρι πέρυσι, παρόλο που έριξε το μπάτζετ και αποχώρησε ο κόουτς Ράντονιτς. Είναι ένα φθηνό, άλλα πολύ στιβαρό σύνολο που παίζει μπασκετικό "ξύλο" και έχει κλειδί το τρίποντο. Δεν ήταν σε καλό μομέντουμ κι έψαχνε μια μεγάλη νίκη. Κατέβηκε χωρίς τους δύο βασικούς του Φελντέιν (τον βασικό σκόρερ του δηλαδή) και τον Άντιτς και έχασε τον προπονητή του που από το 22' ήταν στην εξέδρα λόγω αποβολής!

Συνθήκες ιδανικές για τον Ολυμπιακό που έψαχνε τον τρόπο να αντιδράσει. Τουναντίον έφυγε πληγωμένος από τον Αστέρα που έπαιξε με τρομερό πάθος τον "έπνιξε".

Η ελληνική ομάδα μπήκε καλά (6-10), δεν άργησαν όμως να εμφανιστούν τα κενά στην απόδοση. Με τρίποντα, σκληρή άμυνα και αποκάλυψη τον Ένις, οι Σέρβοι προηγήθηκαν με διψήφιες διαφορές και παρότι το 43-34 δεν σημαίνει απαραιτήτως κάτι, ο Ολυμπιακός έπαιζε κακό μπάσκετ έχοντας 12 τρίποντα και 10 δίποντα, αδυνατώντας να διαβάσει τι συμβαίνει. Τουλάχιστον είχε τα ριμπάουντ, καταφέρνοντας μετά τις δύο άδικες τεχνικές ποινές στον κόουτς του Αστέρα ν' αλλάξει τη φορά του αγώνα. Ο Σπανούλης χρεώθηκε με 4ο φάουλ και αυτό έκανε καλό στον Ολυμπιακό που με μια τρομερή 3η περίοδο πήρε τα ηνία.

Τι συνέβη όμως μετά το 32' και το 61-68; Σκοτάδι. Έπεσε σε μαύρη τρύπα ο Ολυμπιακός δεν ξαναβγήκε. Ο θηριώδης, πλην άγαρμπος, Λεσόρ, ο Μπιέλιτσα και τα ψηλά σχήματα ευνόησαν τον Αστέρα, ενώ ο Ένις οργίασε στην περιφέρεια. Τον Ολυμπιακό τον έπιασε πανικός. Ο Σφαιρόπουλος έριξε τα "βαριά χαρτιά" (Σπανούλη-Πρίντεζη), που όμως δεν βρίσκονται στην επιθυμητή κατάσταση, και με τη ρακέτα του αφύλακτη διάβαση, όλα τέλειωσαν στο 1'30'' (82-75)! Ο Ολυμπιακός πέτυχε 78 πόντους με τα 11/26τρ, αλλά δεν έπαιξε άμυνα και πάλι έκανε ήρωα ένα κοντό όπως τον Ένις των 4π που έφτασε τους 21!

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Σφαιρόπουλος είχε τεράστιες ευθύνες σε όλα τα επίπεδα. Λάθος διαχείριση και μπερδεμένα σχήματα. Οι παίκτες τα ίδια. Ο Μακ Λιν αόρατος. Ο Μιλουτίνοφ μετά την επιστροφή του είναι άλλος παίκτης, προς το χειρότερο φυσικά. Ο Σπανούλης διαβάστε παρακάτω. Ο Στρέλνιες σε χαμηλή πτήση. Ο Πρίντεζης παίζει σαν να έχει κλατάρει (1/6δ). Ο Μάντζαρης δεν πρέπει να μένει στο ότι δεν κάνει λάθη και κυκλοφορεί την μπάλα. Οφείλει αφενός να βάλει... γκολ αφετέρου να παίξει άμυνα. Ο Τόμπσον σε 5' δεν μπορεί να κάνει κάτι. Μόνο ο Ρόμπερτς, ο Γουίλτζερ και ο Παπανικολάου ήταν καλά.

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΜΕ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ο Σπανούλης είχε 16 πόντους με συμπαθητικά ποσοστά και 4 λάθη σε 23 λεπτά. Αν όμως αναλύσει κάποιος το παιχνίδι, θα καταλάβει ότι με τον αρχηγό του μέσα ο Ολυμπιακός μεταμορφώνεται προς το χειρότερο. Όχι μόνο επειδή μπερδεύονται οι ρόλοι και χάνουν την αυτοπεποίθησή τους άλλοι, αλλά κυρίως επειδή δεν παίζει άμυνα και δεν υπάρχει άλλος να τον καλύψει (π.χ Χάκετ), με αποτέλεσμα να τον χτυπούν στις αλλαγές, την ίδια στιγμή που κολλάει πολύ την επίθεση, την καθυστερεί με το υπερβολικά κράτημα της μπάλας.

Θέλετε εξήγηση και σε νούμερα; Το σκορ στο 47-41 με τον Σπανούλη μέσα και μόλις βγαίνει στο 23' ο Ολυμπιακός πιάνει τρομερή απόδοση και στο 30' είναι μπροστά με 63-57! Στο 67-68 του 34' ο αρχηγός μπαίνει μέσα και στην άμυνα στήνεται πανηγύρι. Ο Αστέρας κάνει ένα τρομερό 18-7 και το σκορ πηγαίνει στο 85-75 του 39'! Ο Σπανούλης παίρνει 7 προσπάθειες και χάνει περισσότερες από τις μισές, καθώς έχει μεγαλώσει. Ο Ολυμπιακός έχει γίνει προβλέψιμος πια και το πληρώνει.

Ο Ολυμπιακός στο Βελγράδι έχασε από την άμυνα. Η ομάδα έχει κάνει μεγάλη κοιλιά που δεν κρύβεται. Δεν υπάρχουν τρεξίματα και βοήθειες, όλες οι αλλαγές στα σκριν είναι "πεθαμένες" και οι τρύπες τεράστιες. Τα πόδια "βαριά" και αυτό δείχνει περίοδο ντεφορμαρίσματος...

Πέραν του σχεδιασμού, που είναι λανθασμένος, και το πρόβλημα στην άμυνα με την επιστροφή Σπανούλη, η ομάδα μοιάζει άδεια και ενεργειακά. Ακολουθεί μάλιστα το ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, ματς που μπορεί να μην ενδιαφέρει βαθμολογικά, αλλά πάντα έχει σημασία για το γόητρο, ενώ έρχονται στην Ευρωλίγκα Φενέρμπαχτσε μέσα, Ρεάλ και ΠΑΟ εκτός. Με 3 ήττες εδώ ο Ολυμπιακός μάλλον ξεχνά το πλεονέκτημα της έδρας.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ

Αν και θα επανέλθουμε με ειδικό άρθρο, ο Ολυμπιακός χρειάζεται να καταλάβει, βασικά ο προπονητής του, ότι έκανε λάθος σχεδιασμό δίνοντας τα κλειδιά στον Σπανούλη στα 36 του. Η ομάδα έχει αρχές και δεν χάθηκε τίποτα, αφού το ντεφορμάρισμα θα περάσει. Το θέμα είναι πως το διαχειρίζονται.

Η ομάδα θέλει πάλι ενέργεια για την άμυνα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η επίθεση - η χειρότερη στη διοργάνωση! Πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος του Σπανούλη και να γίνουν αλλαγές. Ο προπονητής για πολλούς λόγους δεν φεύγει και μόνο αν έρθουν μαζεμένες ήττες θα υπάρξει θέμα.

Ο Τόμπσον δείχνει ξένο σώμα, αλλά δεν έπαιξε ποτέ στην θέση του "3", ούτε πήρε σουτ. Κάποιοι Έλληνες παίκτες χρειάζονται φωνές γιατί τους έχει πάρει ο ύπνος, μιας και το κρεβάτι τους φούσκωσε από τα εκατομμύρια...

News 24/7

24MEDIA NETWORK