Ο Παναθηναϊκός βουλιάζει μαζί με την κυβέρνηση

Ο τρομερά δύσκολος δρόμος της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό. Από τη μία το σοβαρό ενδεχόμενο υποβιβασμού και από την άλλη το ΟΑΚΑ και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Το κρισιμότερο δεκαήμερο της ιστορίας του συλλόγου και το άγχος των κυβερνώντων να μη σκάσει η βόμβα στα χέρια τους. Του Σταύρου Καραΐνδρου.

Ο Παναθηναϊκός βουλιάζει μαζί με την κυβέρνηση
vasiliadis alafouzos giannakopoulos

Δεν ξέρω ποιος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πιο δύσκολη θέση. Ο Γιάννης Αλαφούζος ή η κυβέρνηση; Αμφότερες οι πλευρές έχουν στα χέρια τους μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει και ουδείς γνωρίζει πως να την απενεργοποιήσει. Κι αν συμβιβαστούμε με την αδιαφορία του ενός (Αλαφούζος) ως προς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν συμβαίνει το ίδιο με την αντίπερα όχθη, την κυβέρνηση, που εν μέσω γενικότερης κρίσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο καλείται να βρει άμεσα μία λύση για να μη βαρέσει διάλυση το τριφύλλι.

Προσέξτε: τη δεδομένη χρονική στιγμή η κυβέρνηση έχει να λύσει δύο προβλήματα που αφορούν τον Παναθηναϊκό. Το ένα έχει να κάνει με την πρόταση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην ΠΑΕ, η οποία περιλαμβάνει τον απαράβατο όρο της χρήσης του ΟΑΚΑ. Το άλλο είναι πιο άμεσο, έχει ημερομηνία λήξης και ελλοχεύουν τρομερές εξελίξεις. Αφορά το σενάριο υποβιβασμού του Παναθηναϊκού στο (υπαρκτό) ενδεχόμενο να μη συγκεντρώσει τα στοιχεία εκείνα για να συμπληρωθεί ο φάκελος και να εξασφαλιστεί η άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν.

Σε αυτή την περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από αυτό που αποκάλυψε η εφημερίδα "Live Sport" και έχει να κάνει με το άρθρο της UEFA που δίνει μία περίοδο χάριτος σε ομάδες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα του Παναθηναϊκού προβλήματα, αποφεύγοντας έτσι τον υποβιβασμό. Για να γίνει κατανοητό, αν οι "πράσινοι" δεν καταφέρουν να κάνουν μέχρι τέλη Μαρτίου ό,τι χρειάζεται για να έχουν έναν επαρκή φάκελο τότε μπορούν (εφόσον ενσωματωθεί στην ΕΠΟ το συγκεκριμένο άρθρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας) να γλιτώσουν τον υποβιβασμό, αλλά να παραμείνουν στη μεγάλη κατηγορία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και περιορισμούς.

Αυτό το άρθρο, λοιπόν, φαντάζει σωτήριο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με οφειλές σε ποδοσφαιριστές που "τρέχουν" και δεν υπάρχει διακανονισμός. Με τα τωρινά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρουν οι "πράσινοι" σε διάστημα 10 ημερών να διακανονίσουν τις οφειλές που έχουν έως το τέλος του 2017 ή (ακόμα πιο απίθανο) να προχωρήσουν σε εξόφληση.

ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ;

Ετσι όπως είναι τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός υποβιβάζεται στη Football League. Να το ξαναγράψουμε για όσους, πιθανότατα, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει: με την υπάρχουσα κατάσταση, ο Παναθηναϊκός θα αγωνίζεται του χρόνου στη Football League.

Στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάποια σανίδα σωτηρίας, αφού ακόμα και το σενάριο με το άρθρο της UEFA δεν έχει προχωρήσει. Είναι εύκολο να διαφοροποιηθούν οι κανονισμοί μεσούσης της σεζόν; Η εύλογη απάντηση είναι "όχι", αλλά όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός "αν υπάρχει καλή καρδιά όλα γίνονται".

Τι σημαίνει αυτό; Στη Super League γνωρίζουν καλά πως ένας δεύτερος υποβιβασμός μεγάλης ομάδας, λίγα μόλις χρόνια μετά από αυτόν της ΑΕΚ, δεν αντέχεται. Κι αν για τις μεγάλες ομάδες δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα ως προς τα οικονομικά, ειδικά από τη στιγμή που κάποιες εξ αυτών προχωρούν σε μεμονωμένες συμφωνίες με τη Nova για τηλεοπτικό συμβόλαιο, δεν ισχύει το ίδιο για τις μικρές.

Το πρωτάθλημα θα υποβαθμιστεί, ενώ το ενδεχόμενο να έμπαινε στο κόλπο η Cosmote με κεντρική διαχείριση θα απομακρυνθεί, αφού η τιμή του προϊόντος θα πέσει αισθητά αν η διοργάνωση της επόμενης σεζόν δεν έχει Παναθηναϊκό.

Η κυβέρνηση είναι γνωστό και έχει γραφτεί πολλάκις σε ρεπορτάζ στο Contra.gr, θέλει να αποφύγει την έκρηξη της "βόμβας" στα χέρια της. Την ίδια ώρα η πίεση από την πλευρά του Γιαννακόπουλου για το πλάνο του ΟΑΚΑ γίνεται ασφυκτική. Κι αν το αφεντικό της ΚΑΕ δεν έχει γίνει πιεστικός με... επίσημο τρόπο, ο κόσμος βλέπει πως για να προχωρήσει το πλάνο και να μπει στην ΠΑΕ πρέπει πρώτα να δώσει το "οκ" η κυβέρνηση με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αμαρουσίου. Άρα εμμέσως πλην σαφώς η πίεση έρχεται από την πλευρά των φιλάθλων, ειδικά όταν αντιληφθούν άπαντες πως η λύση υπάρχει αρκεί οι κυβερνόντες να δείξουν τη διάθεση για βοήθεια.

Δέχομαι πως το πλάνο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου μπορεί να εκτοξεύσει τον Παναθηναϊκό. Τα έγραψε σε προηγούμενο κείμενο και ο Τσάρλυ σχετικά με τις προσδοκίες του πλάνου και πως μπορεί να βγάλει το τριφύλλι από το αδιέξοδο. Αλήθεια, όμως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε ποιο θέμα είναι σοβαρότερο; Η πρόταση Γιαννακόπουλου ή η περίφημη αδειοδότηση και το σοβαρό ενδεχόμενο να υποβιβαστεί την επόμενη σεζόν ο σύλλογος;

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Προφανώς ο Γιαννακόπουλος όλα αυτά τα γνωρίζει και τα βλέπει μπροστά του. Προφανώς δεν πιέζει, έμμεσα, μόνο για το ΟΑΚΑ, αλλά και για την αποφυγή της διάλυσης του συλλόγου. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, διέκοψε ένα πρωτάθλημα που είχε ξεφύγει από τα αθλητικά πλαίσια και αντί να ασχολείται με το πως μπορεί να το επαναρχίσει έχει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του Παναθηναϊκού που είναι ικανός να τη συμπαρασύρει.

Σήμερα έχουμε 21 Μαρτίου. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει παρατήσει προ πολλού τους "πράσινους", τους έχει αφήσει στη μοίρα τους και δείχνει να μην ενδιαφέρεται για το κόστος ενός ενδεχόμενου υποβιβασμού. Η κυβέρνηση, όμως, τι προτίθεται να κάνει στα δύο "καυτά" ζητήματα που έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους; Πώς μπορεί να λύσει το πρώτο ώστε να προχωρήσει με το δεύτερο; Κι αφού λύσει (λέμε αν) το πρώτο, τι γίνεται με το δεύτερο και τις αντιδράσεις σχετικά με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό; Αλλά αυτό, όπως έλεγε και ο Ζάστρο, είναι μία άλλη ιστορία...

News 24/7

24MEDIA NETWORK