Ο Σισέ θα τον σώσει;

Από τη μία ο Μαρίνος Ουζουνίδης που μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας. Με ένα τσακισμένο, από την κούραση και την απόγνωση, πρόσωπο έφτυνε την οργή του μέσα από τις λέξεις. Από την άλλη η μερίδα των οπαδών που ήθελε τον Σισέ. Ο σουρεαλισμός στο μεγαλείο του. Η ιλατροτραγωδία στα καλύτερά της. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Ο Σισέ θα τον σώσει;
cisse EUROKINISSI

Οσο συγκλονιστική και βαθιά ανθρώπινη ήταν η συνέντευξη του Μαρίνου Ουζουνίδη στη συνδρομητική τηλεόραση, λίγες μόνο ώρες μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Αλαφούζου για νέα περικοπή του μπάτζετ, άλλο τόσοήτανσουρεαλιστική.

ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Από τη μία έβλεπες έναν κουρασμένο, αγανακτισμένο και βαθιά προβληματισμένο προπονητή, με πρησμένα μάτια, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και από την άλλη άκουγες τα μηνύματα των τηλεθεατών της NOVA που μετέφεραν οι δύο δημοσιογράφοι και ήθελες να τραβήξεις τα μαλλιά σου. Ήταν, όμως, η απόλυτη καταγραφή της πραγματικότητας. Μία ιλαροτραγωδίας.

Ο Παναθηναϊκός πεθαίνει, ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να τραβήξει την πρίζα, ετσιθελικά διάλεξε το δρόμο της διάλυσης και πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν έννοια για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ναι, τόσο κωμικά, σαν κακογραμμένο σκετς των Μόντι Πάιθον.

Ακόμα και ο ίδιος ο Σισέ θα γελούσε με αυτό το στιγμιότυπο. Οπως και ο Ουζουνίδης. Αλλά κρατήθηκε. Αντιμετώπισε με ένα μειδίαμα τις επίμονες ερωτήσεις για τον Γάλλο. Απέφυγε διακριτικά να απαντήσει. Λογικό. Πώς να εξηγήσει και σε ποιον ότι αυτή η νοοτροπία στέλνει τον Παναθηναϊκό στο γκρεμό; Αλλού βαρούν τα κρούταλα κι αλλού χορεύει η αρκούδα.

ΟΠΑΔΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΟΥ

Το πρόβλημα δεν είναι ο Σισέ, αλλά οι οπαδοί που έχουν γεννηθεί μέσα σε αυτή την κατάσταση. Οι οπαδοί της τελευταίας δεκαετίας, που περίμεναν ένα νταμπλ, μία σύντομη επίδειξη δύναμης προς τον αιώνιο αντίπαλο. Μετά αποδέχθηκαν το προβλημα, την κατωτερότητα, την απώλεια βάρους της φανέλας. Χειροκρότησαν την εντός έδρας ήττα από τον Πανθρακικό, πίστεψαν στα πενταετή πλάνα, έκαναν υπομονή, αλλά δεν μεγάλωσαν.

Θεωρούν τον Παναθηναϊκό ένα μέγεθος τέτοιο που του λείπει ο Σισέ για να μεγαλώσει ξανά. Ζουν με την ανάμνηση του 2010 και δεν αποδέχονται τη σκληρή πραγματικότητα. Δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της καταστροφής γιατί δεν κατάλαβαν το μέγεθος του Παναθηναϊκού.

Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ "ΞΕΓΥΜΝΩΣΕ" ΤΟΝ ΑΛΑΦΟΥΖΟ

Ο Ουζουνίδης, από την πλευρά του, μίλησε αληθινά. Με γλώσσα που τσακίζει κόκκαλα. Εφτυνε την οργή του σε κάθε πρόταση. Δεν είπε τη λέξη παραίτηση, δεν βγήκε από το στόμα του η λέξη "φεύγω". Εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του με την απόφαση του Αλαφούζου, αλλά δεν πήδηξε από το καράβι. Εδωσε την "καυτή πατάτα" στον μεγαλομέτοχο. Αν θέλει ο Αλαφούζος ας τον διώξει. Τόσο απλά.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν είναι ο τέλειος προπονητής. Για κάποιους, βέβαια, είναι κακός. Τόσο κακός που στην κρισιμότερη καμπή τον έστησαν στον τοίχο και ως εντολοδόχοι τον "πυροβολούσαν" καθημερινά. Ο,τι και να πιστεύει ο καθένας στο προπονητικό κομμάτι, άπαντες συμφωνούν ότι ο Ουζουνίδης είναι η μεγαλύτερη προσωπικότητα που θα μπορούσε να έχει ο σύλλογος τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ισως από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες, γενικότερα, μετα τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα.

Παραμένει στον Παναθηναϊκό όχι μόνο για να παλεύει με την καθημερινότητα και τα προβλήματά της, όχι μόνο για να σώσει ό,τι σώζεται, αλλά -το σημαντικότερο- να υπενθυμίζει σε όλους πως ο σύλλογος δεν είναι μία κόλλα χαρτί με αριθμούς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αλλά ένα μέγεθος με τη δική του ιστορία και τη δική του διαδρομή μέσα στο χρόνο. Ενα μέγεθος που δεν του αξίζει ο Αλαφούζος ούτε η καπήλευση που συντελείται. Ένας σύλλογος που χρειάζεται σεβασμό.

Αύριο-μεθαύριο ο Ουζουνίδης πιθανότατα να αποχωρήσει. Θα έχει καταφέρει να ξυπνήσει τον κόσμο; Να αφυπνίσει συνειδήσεις; Να ξεσηκώσει τα πλήθη; Θα το δείξει ο χρόνος. Σίγουρα, όμως, δεν θα έχει απαντήσει σε όσους θέλουν πίσω τον Σισέ. Γιατί αυτοί είναι οι λεγόμενοι πανηγυρτζήδες. Αυτοί που πρώτοι θα κλείσουν πίσω τους την πόρτα. Οπως έκλεισαν το μπαούλο με τις αναμνήσεις. Πολλές εξ αυτών δεν τις έμαθαν καν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK