Μία... λαμπάδα στους Μακ, Μιραλάς

Οι νίκες των ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού μοιάζουν ως προς το ξεκίνημα. Δυσκολεύτηκαν πολύ μέχρι να ανοίξουν το σκορ, όμως στη συνέχεια... λύθηκαν με τους Μακ και Μιραλάς να δείχνουν σιγά-σιγά τις επιθετικές τους αρετές. Ο Τσάρλυ σχολιάζει την μάχη του τίτλου που θα κριθεί στα ντέρμπι.

Μία... λαμπάδα στους Μακ, Μιραλάς
mirallas mak

O τρόπος που κέρδισαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μοιάζει αρκετά. Και οι δύο δεν ήταν παραγωγικοί μέχρι να έρθει το πρώτο τέρμα. Δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν καθαρή τελική μέσα από την δική τους κατοχή και με συνεργασίες απέναντι σε οργανωμένη άμυνα αμφότεροι πήραν καλό βαθμό στον τρόπο που πίεσαν και στο πώς αξιοποίησαν τα λάθη των αντιπάλων τους.

Ο Όσκαρ Γκαρσία καταλαβαίνει πως αυτή την εποχή δεν γίνεται να πειράξει βασικές δομές στην ομάδα. Δεν αλλάζει το 4-2-3-1, ούτε σταθερές που δημιούργησε ο Λεμονής. Λειτουργεί σαν διαχειριστής και θα προσπαθήσει να βοηθήσει την ομάδα σαν κόουτς και με διάφορες συμβουλές αξιοποίησης κάποιων ποδοσφαιριστών.

ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗ

Ο Ολυμπιακός παίρνει κακό βαθμό στον τρόπο που δούλεψε όσο το παιχνίδι ήταν στο 0-0. Σε 25 λεπτά μέχρι να ανοίξει το σκορ με αυτό το υπερβολικό πέναλτι που πήρε, δημιούργησε μόνο την ευκαιρία στο 19ο λεπτό με τον Ανσαριφάντ και είχε τεράστια δυσκολία να επιτεθεί μέσα από την δική του κατοχή. Αντίθετα, από την στιγμή που πήρε προβάδισμα πήγε το παιχνίδι σε μία λογική που έδειξε να του ταιριάζει.

Άφησε μπάλα στους αμυντικούς της Ξάνθης, τους έδωσε την δυνατότητα να πάρουν μέτρα και επέλεξε να πιέσει τους χαφ. Η απόφαση ήταν να κερδηθεί η μπάλα μόλις φύγει από τα πόδια των αμυντικών της Ξάνθης, σε αυτό το κομμάτι παιχνιδιού οι ερυθρόλευκοι πήραν πολύ καλό βαθμό. Οδήγησαν κοντά στον χώρο της σέντρας σε πολλά λάθη τους αντιπάλους τους και τα εκμεταλλεύτηκαν άμεσα.

Κάθε κερδισμένη μπάλα είχε αυτόματο τρέξιμο στον χώρο και άμεση κάθετη τροφοδότηση από τους Ταχτσίδη, Φορτούνη. Ο Ολυμπιακός που είχε μόνο μία ευκαιρία στα πρώτα 25 λεπτά έκλεισε το ημίχρονο έχοντας καταφέρει να έχει δοκάρι στο 36ο λεπτό και 4 μεγάλες ευκαιρίες από το 40ο λεπτό μέχρι και την λήξη του ημιχρόνου.

ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ Ο ΜΙΡΑΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Μετά το παιχνίδι με την Λαμία, είχα γράψει πως ο Γκαρσία θα έχει σίγουρα προβληματιστεί από το γεγονός πως δεν κατάφερε η ομάδα να φέρει σε τελική τον Μιραλάς. Το πρόβλημα για τον Γκαρσία δεν πρέπει να είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο ποδοσφαιριστής. Αυτό το θέμα θα το λύσει ο χρόνος. Από τον ποδοσφαιριστή λείπει ο ρυθμός των αγώνων. Το πρόβλημα που είχε να λύσει ο Γκαρσία ήταν το γεγονός πως στο παιχνίδι με την Λαμία δεν κατάφερε να βρεθεί ούτε σε μία τελική εκτέλεση. Τα κατάφερε στον αγώνα με την Ξάνθη και ο Μιραλάς είχε τρεις καθαρές ευκαιρίες μέσα από την περιοχή.

Υπήρχε φανερή αλλαγή στην τακτική συμπεριφορά. Ο Μιραλάς σταμάτησε να συγκλίνει συνεχώς προς τον άξονα και να πέφτει στα πόδια το Φορτούνη, έπαιρνε πλάτος από τα αριστερά και συνέκλινε προς τον Ανσαριφάντ. Έπαιζε ανάμεσα στον αντίπαλο μπακ και στον στόπερ. Ήταν περισσότερο εξτρέμ και δεύτερος φορ παρά ένα ακόμα δεκάρι.

Ουσία δεν υπήρξε, αλλά παίζοντας σε αυτούς τους χώρους είναι φανερό πως όταν θα βρει ρυθμό, θα του είναι πολύ εύκολο να σκοράρει και να είναι μέσα στις τελικές φάσεις που θα χτίζει η ομάδα του.

ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ Ο ΚΑΡΙΜ

Διαφορετική συμπεριφορά είχε ο Ανσαριφάντ. Ο Ολυμπιακός παίρνει καλό βαθμό και στον τρόπο που αξιοποίησε τον σέντερ φορ του, από την στιγμή πάντα που άνοιξε το σκορ και μετά. Εδώ υπήρξε μία παρέμβαση που ο χρόνος θα δείξει αν βγήκε έτσι στο παιχνίδι ή είναι κάτι που το επιθυμεί ο Γκαρσία. Ο Ανσαριφάντ δεν τραβιόταν εκτός περιοχής για να ψάξει την συνεργασία, έπαιξε περισσότερο από ποτέ μέσα στο κουτί. Ήταν στράικερ και οι συμπαίκτες του κατάφεραν να του περάσουν την μπάλα μέσα στην περιοχή σε μεγάλη συχνότητα και από όλους τους χώρους. Κάθετα με τροφοδότηση από τους Ταχτσίδη, Φορτούνη, με παράλληλη χαμηλή πάσα από τους εξτρέμ, με σέντρες από τους μπακ.

Πέτυχε ένα γκολ με πέναλτι και ένα με κεφαλιά. Το πιο σημαντικό είναι πως πήρε πολλές φορές την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Θα είχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον το παιχνίδι και θα προσφερόταν για περισσότερα συμπεράσματα αν δεν έβρισκε το γκολ με αυτόν τον τρόπο τόσο νωρίς. Έγιναν όλα εύκολα μετά το 1-0 και πήγε το παιχνίδι σε μία λογική που του ταίριαζε. Επέλεξε να αφήσει την μπάλα στα στόπερ της Ξάνθης, πίεση περισσότερο τις επιλογές που είχαν στην πάσα και λειτούργησε άμεσα και με ταχύτητα μετά από κάθε κερδισμένη μπάλα. Με αυτόν τον τρόπο πήρε μία πολύ εύκολη νίκη.

Όπως ανέφερα και στον πρόλογο μοιάζει πολύ ο τρόπος που αγωνίστηκαν και κέρδισαν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Και οι δύο κέρδισαν με 3-0, περισσότερο οδηγώντας τον αντίπαλο σε λάθη και είχαν αδυναμία να δημιουργήσουν καθαρές ευκαιρίες στο διάστημα που το παιχνίδι ήταν στο 0-0. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε ανωτερότητα, έτρεξε, πίεσε πολύ τους παίκτες του Απόλλωνα τους οδήγησε σε λάθη και κέρδισε εύκολα με 3-0. Το σκορ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο αν στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πιο απλοί οι παίκτες του Λουτσέσκου στις τελικές επιλογές.

Ο ΠΑΟΚ πίεσε πολύ την κατοχή του Απόλλωνα και το 1-0 ήρθε από ένα κλέψιμο του Μακ σε μία παράλληλη πάσα που έδωσε στον μπακ του και στην συνέχεια άμεση συνεργασία με τον Πρίγιοβιτς και εκτέλεση πάνω στο τρέξιμο του.

ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΤΟΥ ΜΑΚ

Τα καλά νέα για τον Λουτσέσκου είναι η φρεσκάδα που δείχνει η ομάδα του, που για την εποχή έβγαλε πολλά τρεξίματα και δείχνει πως θα μπει φρέσκια στα μεγάλα παιχνίδια που θα κρίνουν τον τίτλο και η καλή εμφάνιση του Μακ. Ο ΠΑΟΚ συνολικά χρειάζεται να πάρει κάτι παραπάνω από τους ακραίους επιθετικούς. Υπάρχει το παράδοξο να τελειώνουν πιο εύκολα, με μεγαλύτερη συχνότητα και ποιότητα επιθέσεις οι μπακ του από τους εξτρέμ. Η καλή εμφάνιση του Μακ δίνει δικαίωμα για να υπάρχουν χαμόγελα.

Τα τρεξίματα που έβγαλε, το κόψιμο στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, η κίνηση με μπάλα και χωρίς μπάλα που είναι σε θέση να κάνει ανάμεσα στο δεξί μπακ και τον στόπερ, είναι στοιχεία που προστέθηκαν και τα έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ. Το είχα γράψει και την προηγούμενη εβδομάδα, με εξτρέμ τους Λημνιό, Κάμπος πρωτάθλημα δεν μπορείς να πάρεις, ο Μακ μπήκε και έδωσε στοιχεία που είναι απαραίτητα να έχει στο παιχνίδι της μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό.

ΕΤΣΙ ΛΥΓΙΣΕ

Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο που είχε να αντιμετωπίσει μία καλά οργανωμένη άμυνα, δεν μπόρεσε να βγάλει πολλές ευκαιρίες μέσα από την δική του δημιουργία, όμως έτρεξε πολύ όταν είχε κατοχή μπάλας ο Απόλλωνας, τον πίεσε του έκλεψε πολλές μπάλες και βρήκε τα δύο τέρματα εκμεταλλευόμενος λάθη των αμυντικών του Παράσχου. Στην πραγματικότητα η άμυνα του Απόλλωνα λύγισε επειδή δεν μπόρεσε να αντέξει την ένταση των μεσοεπιθετικών του ΠΑΟΚ.

O Λουτσέσκου σίγουρα θα είναι ικανοποιημένος από τα τρεξίματα που έβγαλαν οι παίκτες του, από την επιστροφή του Μακ στις καλές εμφανίσεις, την σταθερότητα που δείχνουν οι Πέλκας, Μάτος που παίζουν μόνιμα καλά, από το γεγονός πως για ακόμα μία φορά αμύνθηκε η ομάδα του σωστά και κράτησε το μηδέν για 6ο συνεχόμενο παιχνίδι. Θα πρέπει να τον προβληματίσει το γεγονός πως στο πρώτο ημίχρονο από δική του δημιουργία ο ΠΑΟΚ, δεν μπόρεσε να ανοίξει την άμυνα του Παράσχου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK