Στη μέρα του ο κορυφαίος αριστερός μπακ!

Στην καλή του μέρα ο Νίκλας Χουλτ μπορεί να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στην αριστερή πλευρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως του λείπουν οι αδυναμίες, αφού αυτές οι "μέρες" είναι λίγες. Ο Τσάρλυ αναλύει τα κέρδη της ΑΕΚ από τη μεταγραφή του Σουηδού φουλ-μπακ.

Στη μέρα του ο κορυφαίος αριστερός μπακ!
hult araujo EUROKINISSI

Ο Νίκλας Χουλτ είναι ένας δημιουργικός επιθετικός μπακ που επιτρέπει στον Χιμένεθ την δυνατότητα να κάνει στα αριστερά μεγαλύτερο rotation και του προσθέτει μία ποιοτική λύση στην δημιουργία.

ΠΩΣ ΘΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Στο καθαρό 4-2-3-1 που εφάρμοσε ο Χιμένεθ με την Λαμία, ο Σουηδός γνωρίζουμε όλοι πως θα πάρει την θέση του αριστερού μπακ. Πιο σύνθετα είναι τα πράγματα στο πλάνο που συχνά εφαρμόζει ο Ισπανός τεχνικός. Για την διάταξη με τους δύο μπακ στα αριστερά υπάρχουν για τον Σουηδό δύο ρόλοι. Του Μπακάκη και του Λόπες. Ο Χουλτ το πιο πιθανό είναι να πάρει χρόνο και στους δύο ρόλους. Το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει στον ρόλο του Μπακάκη είναι πως δεν είναι αξιόπιστος όταν αμύνεται χαμηλά. Η αδυναμία του για τον ρόλο του Λόπες πως δεν έχει καλή σέντρα και αξιόπιστη τελική για να μπορέσει να προσφέρει σε νούμερα παίζοντας πιο ψηλά από τον Μπακάκη.

Στην πιθανή ερώτηση για το αν κάνει καλά η ΑΕΚ που αποκτά τον Χουλτ, η απάντηση για μένα είναι δεδομένη. Ο περσινός Χουλτ στην Ελλάδα κάνει την διαφορά. Απλά έχω κάποιες αμφιβολίες για την κατάσταση που βρίσκεται αυτήν την εποχή και η σεζόν βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν επιτρέπεται το λάθος. Βλέπετε δεν έχει δουλέψει καλά την φετινή σεζόν στον Παναθηναϊκό και το γεγονός αυτό είχε φανεί στην απόδοση του.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να βρεις μπακ με μεγαλύτερη ποιότητα από τον Χουλτ, άλλωστε στην προκειμένη περίπτωση ξέρεις ακριβώς τι παίρνεις και ο Σουηδός για μία ομάδα που θέλει να βάλει έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή στα αριστερά που θα ξεκινά από χαμηλά και θα δημιουργεί επιθετικά είναι πολύ καλή περίπτωση.

ΟΠΛΟ ΤΟΥ Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ

Ο Χουλτ όπως και όλοι οι ποδοσφαιριστές που κάνουν καριέρα στην Ελλάδα έχει αδυναμίες και πλεονεκτήματα. Το κύριο συστατικό που βάζεις στην μηχανή σου όταν τον αποκτάς, το όπλο που τον κάνει πολύτιμο, είναι η μεταφορά μπάλας που διαθέτει. Από τον Χουλτ παίρνεις μέτρα, την μπάλα την μεταφέρει σαν σύγχρονο γρήγορο δεκάρι. Δημιουργεί μία ελκυστική επιθετικότητα, παίρνει την μπάλα έχει καλή ντρίπλα, συνεργασία με τον κοντινό του παίκτη και πολλά επιθετικά ανεβάσματα.

Αυτό είναι το όπλο του και είναι σε υψηλό επίπεδο ανεπτυγμένο. Διαθέτει μία σπάνια ικανότητα να κρατά την ομάδα σε θέση επίθεσης για μεγάλα διαστήματα και για αυτό το λόγο, ο Παναθηναϊκός πάντοτε επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό από την συμπεριφορά του. Δεν θυμάμαι επί Ουζουνίδη να υπήρξε παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλά δίχως να έχει σε μεγάλη ημέρα τον Χουλτ.

ΦΤΩΧΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

Έχει όμως και ελαττώματα ακόμα και στο επιθετικό κομμάτι. Με μία ματιά στα στατιστικά του, αυτόματα πέφτει το μάτι, στο ότι σε μιάμιση σεζόν στην Ελλάδα δεν σκόραρε και είχε μόνο μία ασίστ. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο Παναθηναϊκός πήρε πάρα πολλά γκολ από επιθέσεις που ξεκίνησε ο Χουλτ και απλά γινόταν μία έξτρα πάσα για να τελειώσει η φάση. Η ασίστ δεν είναι πάντοτε ένα δίκαιο στατιστικό στοιχείο και στο δικό μας πρωτάθλημα δεν έχει αναπτυχθεί η στατιστική ώστε να βοηθά στην αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών με βάση τα νούμερα.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως εξήγηση υπάρχει. Για έναν περίεργο λόγο, τον οποίο ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω ο Χουλτ δεν έχει αξιόπιστη σέντρα. Οι καλές φάσεις που βγάζει είναι με ποιοτικές επιλογές και συνεργασίες χωρίς να σηκώνει την μπάλα. Ο λόγος που αναφέρω πως δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί δεν έχει σωστή σέντρα είναι, επειδή πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που για μπακ έχει ανεπτυγμένη τεχνική, δεν χτυπά την μπάλα με πιο δύναμη από ότι πρέπει,δεν της βάζει λάθος καμπύλη.

Δεν πρόκειται δηλαδή για μία περίπτωση Βύντρα, Φύσσα που καταλαβαίνεις πως το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη ποιότητα και δύσκολα διορθώνεται. Ο Χούλτ μοιάζει σαν να σημαδεύει επιπόλαια, σε κάθε περίπτωση, όμως η σέντρα δεν αποτελεί όπλο του.

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ

Ο Χουλτ είναι από τα μπακ που πρέπει να μαρκάρεις και η κυριαρχία του στα δυνατά παιχνίδια, μπορεί να έρθει επειδή θα κερδίσει την πλευρά μόνος του και θα αναγκάσει τον αντίπαλο εξτρέμ να αμυνθεί. Έτσι κάνει την διαφορά, δεν αντιμετωπίζει τα εξτρέμ με την καλή του άμυνα, αλλά με μία απόλυτη κυριαρχία στην καλή του ημέρα, τους παίρνει την μπάλα και παίζει αυτός. Διαβάζοντας τον τρόπο παιχνιδιού του, γίνονται εύκολα κατανοητοί και οι λόγοι που είναι πολύ καλύτερος στα εντός έδρας παιχνίδια από ότι στα εκτός.

Όταν για οποιονδήποτε λόγωο ο αντίπαλος δημιουργεί το δικό του μομέντουμ δεν είναι αξιόπιστος. Επειδή ο Χουλτ θέλει να παίζει ψηλά αφήνει κενό, πρόκειται για έναν μπακ που λειτουργεί σαν ένας έξτρα δημιουργός. Ο Χουλτ, είτε θα καθαρίζει τα πάντα στην πλευρά του και θα κυριαρχεί, είτε θα ταλαιπωρείτε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σε πολλά παιχνίδια ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πρόβλημα και δέχτηκε γκολ που τον πλήγωσαν, από σέντρα που βγήκε από την απέναντι πλευρά. Το γεγονός πως δεν λειτουργεί καλά σαν τρίτος στόπερ όταν γίνεται επίθεση από την απέναντι πλευρά είναι και ένας λόγος που τον φοβάμαι αμυντικά στον ρόλο του Μπακάκη και πιστεύω πως κουμπώνει περισσότερο σε αυτόν του Λόπες. Δεν τον βοηθά και το σώμα του να λειτουργήσει καλά παίζοντας άμυνα βαθιά. Η αδυναμία του Βλαχοδήμου στις εξόδους και του Χουλτ στο να λειτουργεί σωστά σε σέντρες που έβγαιναν από την απέναντι πλευρά στοίχισε αρκετές φορές στον Παναθηναϊκό.

Επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να αγωνίζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αν τον βάλεις κάτω και τον αναλύσεις να μην βρεις αρνητικά στοιχεία. Σημασία έχει να κουμπώνει στην ομάδα και να έχει κάποια στοιχεία ανεπτυγμένα. Και ο Χουλτ διαθέτει την καλύτερη μεταφορά μπάλας από χαμηλά που έχει εμφανιστεί από μπακ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπου στην καλή του ημέρα μπορεί να αναγκάσει οποιοδήποτε από τα εξτρέμ που παίζουν στην χώρα μας, πλην ίσως του Μιραλάς, να παίζει μόνιμα άμυνα.

Όταν ο Χουλτ επιστρέψει στα περσινά του στάνταρ, η ΆΕΚ θα ενισχυθεί σημαντικά στο δημιουργικό κομμάτι και θα αποκτήσει ποιοτική ανάπτυξη και από τα αριστερά

News 24/7

24MEDIA NETWORK