Ο Παντελίδης έδεσε... κόμπο τον Γκαρθία

Ο Παντελίδης άλλαξε τους συσχετισμούς στο φετινό πρωτάθλημα. Έκανε κάτι που σπάνια βλέπουμε από ελληνική ομάδα και πήρε μία, σχετικά, εύκολη ισοπαλία με τον Ολυμπιακό! Η έδρα που "δίνει" πρωτάθλημα στην Θεσσαλονίκη και η πρόταση του ΠΑΟΚ για Κουρμπέλη. Το σχόλιο του Τσάρλυ.

Ο Παντελίδης έδεσε... κόμπο τον Γκαρθία
pantelidis garcia

Ο Αστέρας είχε την τύχη να έχει στον πάγκο του έναν προπονητή που ήξερε καλά το πρόβλημα του Ολυμπιακού, πίστεψε πως οι παίκτες του μπορούν να ανταποκριθούν πιέζοντας σε δύσκολα μέτρα και ανέδειξε τις αδυναμίες του. Ο Ένχελς είναι ένα ψηλό παιδί, που αν του δώσεις χώρο θα πασάρει σωστά, θα φανεί πως διαθέτει καλό κοντρόλ και τεχνική κατάρτιση ανεπτυγμένη για την θέση του. Στην πραγματικότητα είναι αμυντικός με αργές αντιδράσεις, που μπορεί να είναι καλός σε ποδόσφαιρο χαμηλής έντασης και βολεύεται να μην τον πιέζει ο αντίπαλος στην κατοχή του.

Ο Σισέ έχει σπουδαία προσόντα. Μπορεί να παίξει σε υψηλή ένταση, σίγουρα όταν βλέπει ένας σκάουτερ την ταχύτητα του, τις γρήγορες αντιδράσεις του, την δυνατότητα σε ροή αγώνα να πατά την αντίπαλη περιοχή, τις γρήγορες επιστροφές του και το επιτόπιο του τον βάζει στην λίστα του. Δεν παύει όμως να είναι ένα νέο ακατέργαστο παιδί, με πολύ φτωχή τεχνική κατάρτιση, που ο Ολυμπιακός τον πήρε από τις μικρές κατηγορίες της Γαλλίας και θέλει αρκετή δουλειά.

Ταυτόχρονα μπροστά από αυτούς τους δύο στόπερ το δίδυμο των αμυντικών χαφ, το τελευταίο διάστημα αποτελείται από δύο εκ των Ρομάο, Ζιλέ, Ταχτσίδη. Χαφ που δεν έχουν μεταφορά μπάλας. Είναι επόμενο λοιπόν, αν αυτή την ομάδα την πιέσεις ψηλά και βγάλεις ένταση όταν προσπαθεί να αναπτυχθεί από χαμηλά την βραχυκυκλώνεις και την οδηγείς σε λάθη.

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Κάτι που είτε δεν τολμούν είτε δεν είναι σε θέση να κάνουν οι περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα, ο Σάββας Παντελίδης το δοκίμασε και έκανε ένα μεγάλο τακτικό ματ στον Όσκαρ Γκαρθία. Οι Μουνάφο, Ιγκλέσιας ακολούθησαν την πίεση που έκαναν οι Μανιάς, Τόνσο και οι Κυριακόπουλος, Τσιλιανίδης έμειναν ψηλά. Κατάφεραν οι Μουνάφο, Ιγκλέσιας αγωνιζόμενοι σε ψηλά μέτρα να κερδίσουν κατά κράτος τον χώρο του άξονα, να οδηγήσουν σε πολλά λάθη τους παίκτες του Ολυμπιακού και με αυτόν τον τρόπο να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα. Ο Αστέρας σκόραρε από στημένο, όμως δημιούργησε πολλές φάσεις σε ροή αγώνα.

Αντίθετα οι ερυθρόλευκοι δεν μπορούσαν με τίποτα να επιτεθούν κάθετα. Μοιραία αναγκάστηκαν να βγάλουν την μπάλα στα άκρα και να ψάξουν επιθέσεις από ατομικές ενέργειες του Μιραλάς και του Πάρντο. Ισοφάρισαν από ένα φθηνό αχρείαστο πέναλτι που παραχώρησε ο Τριανταφυλλόπουλος στον Ανσαριφάντ, είχαν δύο ευκαιρίες από εκτελέσεις φάουλ του Μιραλάς και δεν κατάφεραν σε κανένα κομμάτι του παιχνιδιού να ασκήσουν πίεση, να κερδίσουν μέτρα, να βάλουν στο παιχνίδι τον Ανσαριφάντ και να δημιουργήσουν επιθέσεις σε ροή αγώνα.

Ο Γκαρθία πάλεψε στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού για να βρει τρόπο να επιτεθεί η ομάδα του. Η επιλογή του να περάσει τον Φορτούνη στα αριστερά δεν βγήκε. Στην πραγματικότητα έκλεισε ένα πιθανό τρόπο επίθεσης για το τελευταίο διάστημα, καθώς από τον άξονα δεν έβρισκε τρόπους και μόνο από τις πλευρές γινόταν να απειλήσει. Μοιραία έπεσε όλο το βάρος στον Μιραλάς. Ο Βέλγος είχε διάθεση αλλά δεν μπόρεσε να κερδίσει μόνος του μία πραγματικά καλή και γυμνασμένη ομάδα.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Ο Παντελίδης βρέθηκε σε πολύ καλή ημέρα και εκτός από την κατεύθυνση που έδωσε στην ομάδα του κατάφερε με τις αλλαγές του και την κράτησε φρέσκια και τον Ολυμπιακό μακριά από την περιοχή του. Άλλαξε τους δύο εξτρέμ, διατηρώντας τρεξίματα ψηλά και όταν κατάλαβε πως ο Γκαρθία θα τα παίξει όλα για όλα και θα χρησιμοποιήσει ένα αρκετά επιθετικό σχήμα.

Έβγαλε τον Μανιά πέρασε τον πολύ δραστήριο Τόνσο στην κορυφή για να κερδίσει έναν ακόμα χαφ και ενίσχυσε τους Μουνάφο, Ιγκλέσιας με τον Ντουντού κρατώντας σε υψηλά επίπεδα την ένταση που έβγαζε η ομάδα του.

Ο Ολυμπιακός είχε απώλεια δύο βαθμών σε κομβικό χρονικό σημείο για το πρωτάθλημα, όμως απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα, που συνδύασε ταχύτητα, πίεση, ένταση, φυσική κατάσταση, πάθος, ποιότητα. Στην πραγματικότητα και με βάση την εικόνα του παιχνιδιού δεν έχασε ο Ολυμπιακός δύο βαθμούς, αλλά κέρδισε έναν. Ο Αστέρας θα είναι ένα πολύ δύσκολο πέρασμα και για τον ΠΑΟΚ.

ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΑΒΟΡΙ

Ο ΠΑΟΚ με την γκέλα του Ολυμπιακού στην Τρίπολη πάτησε κορυφή, έχει 11 παιχνίδια μπροστά του και τα δύο ντέρμπι με τους συνδιεκδικητές του πρωταθλήματος στο γήπεδο του για να πάρει τον τίτλο. Από σήμερα αρχίζει να φαντάζει το όνειρο για τον κόσμο του ΠΑΟΚ πιο ζωντανό και αν περάσει από τους Ζωσιμάδες την επόμενη αγωνιστική μετατρέπεται αυτόματα σε φαβορί για το φετινό πρωτάθλημα.

Στο Αγρίνιο άργησε να ανοίξει το σκορ, όμως έψαξε με ηρεμία το πολύτιμο τέρμα, ανέβασε πολλούς παίκτες στην περιοχή του Παναιτωλικού και έστω και με πέναλτι πήρε την πολύτιμη νίκη. Η αλήθεια είναι πως πήγε να πληρώσει τις περίεργες επιλογές του Λουτσέσκου. Δεν έχει λογική που κράτησε τον φορμαρισμένο Μακ στον πάγκο και να ξεκινήσει με τους Λημνιό, Κάμπος στις πλευρές, ενώ του έλειψε σε μεγάλο βαθμό η κινητικότητα του τραυματία Πέλκα.

Έχει φανεί πάντως το τελευταίο διάστημα πως ο ΠΑΟΚ έχει δυνάμεις, τρεξίματα, ενώ το ρόστερ μεσοεπιθετικά διαθέτει βάθος. Η νίκη ήρθε επειδή όσο πέρναγε ο χρόνος είχε την δυνατότητα να κρατά εγκλωβισμένους τους παίκτες του Δέλλα στην περιοχή τους.

ΤΟΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ

Σε ροή αγώνα ο αριστερός μπακ Βιερίνια έπαιζε σε μέτρα εξτρέμ και δημιουργούσε σαν δεκάρι, ο Μάτος σε μέτρα δεύτερου φορ. Ο Λουτσέσκου στο 77ο λεπτό αποφάσισε να βγάλει εκτός παιχνιδιού και το μοναδικό κόφτη που είχε στο γήπεδο και να περάσει τον Σάκχοφ. Στην πράξη ο ΠΑΟΚ στο τέλος επένδυσε στην επιθετικότητα των μπακ του και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα κερδισμένα μέτρα γεμίζοντας με ύψος την περιοχή του Παναιτωλικού.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Δέλλα να αλλάξει στο τελευταίο κομμάτι την τακτική του και να παίξει με 5-4-1 για να κρατήσει το αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει, αλλά στο 86ο λεπτό ο Μιχάι τράβηξε μέσα στην περιοχή τον Βαρέλα και ο ΠΑΟΚ κέρδισε πέναλτι. Η αλήθεια είναι πως βάση της εικόνας του παιχνιδιού την άξιζε την νίκη.

Έχει την πολυτέλεια να διαθέτει για τρίτο δεκάρι τον ποιοτικό και φανερά αδικημένο από τον Λουτσέσκου, Μπίσεσβαρ. Στο 45ο λεπτό ο Μπίσεσβαρ πρόσφερε ένα σίγουρο τέρμα στον Τζάλμα Κάμπος, ο οποίος εκτέλεσε ατσούμπαλα και έστειλε την μπάλα άουτ. Είναι παράξενο να βλέπεις αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται την διαφορά ποιότητας που έχουν και να σκέπτεσαι πως ο προπονητής τους έχει σε μεγαλύτερη υπόληψη τον Τζάλμα Κάμπος.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ

Επίθεση που έφερε φάση για σίγουρο γκολ βγήκε και στο 77ο λεπτό ο Βιεϊρίνια με ποιοτική σέντρα βρήκε τον Μάτος που ήταν στον συνηθισμένο ρόλο του σαν δεύτερος φορ, πάσαρε με το κεφάλι στον Πρίγιοβιτς, που το μόνο που χρειαζόταν να κάνει για να σκοράρει ήταν να μην φοβηθεί να μπει στην φάση, για ένα παράξενο λόγω δείλιασε και το γκολ χάθηκε. Είναι πάντως πολύ σημαντικό το γεγονός πως καταφέρνει ο ΠΑΟΚ να παίρνει τόσο μεγάλη επιθετικότητα από τα μπακ του, αν μπορούσε να το συνδυάσει και με συνεργασίες και απειλή και από τους εξτρέμ θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ακόμα και έτσι όμως είναι όπλο το γεγονός πως μπορεί σε ροή αγώνα να κρατά τα μπακ του τόσο ψηλά και στο Αγρίνιο του δόθηκε η δυνατότητα στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα να βάλει πολλούς ποδοσφαιριστές στην περιοχή του Παναιτωλικού και με αυτόν τον τρόπο να πάρει το παιχνίδι.

Τα στοιχεία που με προβληματίζουν, είναι πως στα δυνατά παιχνίδια που θα κρίνουν τον τίτλο οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ μπορούν να χτυπήσουν στο γεγονός πως ο Βιειρίνια παίζει την θέση του αριστερού μπακ μόνο δημιουργικά και δεν δείχνει να ασχολείται με τα αμυντικά του καθήκοντα. Επίσης η άσχημη κατάσταση που βρίσκεται ο Μαουρίτσιο, από την στιγμή που επέστρεψε από τον τραυματισμό του δεν προσφέρει σε κανέναν κομμάτι του παιχνιδιού, πως στην θέση 6 ο Κάνιας με την μπάλα είναι πολύ χειρότερος από τον Τσιμιροτ και πως η επιμονή του Λουτσέσκου στον Κάμπος μπορεί σε κάποιο οριακό παιχνίδι που δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για σπατάλη κλασικών ευκαιριών να στοιχίσει.

ΤΙ ΔΙΝΕΙ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ

Εδώ να σημειώσω κάτι που αφορά και τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ο Διαμαντόπουλος έχει στα χέρια του πρόταση που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Παναθηναϊκού και του Ουζουνίδη από τον ΠΑΟΚ για τον Κουρμπέλη. Είναι 1,7 εκατομμύρια ευρώ, πληρωμένους Κωνσταντινίδη, Κάτσε και πιθανότατα και τον Μυστακίδη. Προσφορά που εκτός από οικονομική ανάσα, θα έλυνε και τα χέρια του προπονητή καθώς θα είχε και παίκτες για να μπορέσει να δουλέψει.

Ο Γιάννης Αλαφούζος όμως δεν θέλει να στενοχωρήσει τον νέο του σύμμαχο και δεν θέλει με τίποτα να κάνει deal με τον Ιβάν Σαββίδη. Στον Παναθηναϊκό συμβαίνει κάτι απίθανο, ο ιδιοκτήτης να μην θέλει με τίποτα να συνάψει συμφωνία με τον ΠΑΟΚ και ο άνθρωπος που τρέχει τα μεταγραφικά να είναι συνεχώς σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ.

Αυτά που γίνονται φέτος στον Παναθηναϊκό, δεν έχουν συμβεί σε κανέναν σύλλογο στον κόσμο, πρόκειται περί φάρσας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK