Ο Βαλβέρδε έκανε τη Ρόμα να φαίνεται καλύτερη ομάδα

Η Ρόμα έκανε το τέλειο παιχνίδι, ενώ η Μπαρτσελόνα φανέρωσε στο "Ολίμπικο" όλα τα στραβά που... έκρυβε ο Ερνέστο Βαλβέρδε κάτω από το... χαλάκι του "Καμπ Νόου". Αποτέλεσμα; Την Τρίτη είδαμε μία από τις πιο δίκαιες και ολοκληρωτικές προκρίσεις ομάδας στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Σχολιάζει ο Τσάρλυ.

Roma players celebrate reaching the semifinals after the Champions League quarterfinal second leg soccer match between between Roma and FC Barcelona, at Rome's Olympic Stadium, Tuesday, April 10, 2018. (AP Photo/Gregorio Borgia)
roma panigiriki AP IMAGES

Την Τρίτη το βράδυ (10/4) γράφτηκε ιστορία. Η ανατροπή της Ρόμα είναι από τις ποδοσφαιρικές βραδιές που θα μνημονεύουμε για πολλά χρόνια. Για όλη μας την ζωή. Η Μπαρτσελόνα του Μέσι είχε κερδίσει με 4-1, πήγε στο "Ολύμπικο" και γνώρισε ένα ταπεινωτικό αποκλεισμό, με το γκολ πρόκρισης να το πετυχαίνει ένας δικός μας και να κάνει τον κόσμο του ποδοσφαίρου να παραμιλά.

Για να συμβεί αυτή η ιστορική ανατροπή, η ποδοσφαιρική λογική λέει πως θα έπρεπε οι παίκτες του Ντι Φραντσέσκο να κάνουν το τέλειο παιχνίδι και οι ποδοσφαιριστές του Βαλβέρδε να βρεθούν σε πολύ άσχημη ημέρα. Έγιναν και τα δύο σε υπερθετικό βαθμό.

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΝΤΙ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ

Όλα είχαν εμπνευστή τον Ντι Φραντσέσκο. Εμπνεύστηκε το τέλειο παιχνίδι και του βγήκαν στο 100% όλες οι επιλογές του. Γνωρίζοντας πως ο Βαλβέρδε έχει αλλάξει τον τρόπο που παίζει η Μπάρτσα και έχει μετατρέψει την τακτική του σε ένα 4-4-2 με Σουάρες, Μέσι στην επίθεση, πήγε σε ένα καθαρό 3-5-2. Χρησιμοποίησε τριάδα καθαρών στόπερ στην άμυνα, με Μανωλά, Ζέσους, Φάτσιο και ταυτόχρονα, πήγε σε σχηματισμό με τρεις καθαρούς κεντρικούς μέσους Ναιγκολάν, Ντε Ρόσι, Στρούτμαν.

Είχε σαν στόχο ενισχύοντας με παραπάνω παίκτη την άμυνα και την μεσαία γραμμή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους Σουάρες, Μέσι. Ήθελε επίσης να βρει τρόπο, όταν θα μπορεί η Ρόμα, να ασκήσει πίεση να ανεβάσει πιο ψηλά την αμυντική τριάδα. Να μην κινδυνέψει από κάθετο ποδόσφαιρο και μαζί με όλα αυτά να δώσει η παρουσία παραπάνω στόπερ και ενισχυμένου άξονα το δικαίωμα στους Κολάροφ, Φλορέντσι να παίξουν πιο ψηλά και να βγάζουν επιθέσεις από τα άκρα.

3-5-2 ΜΕ ΔΥΟ ΘΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Φρόντισε να ενισχύσει αυτή την επιλογή του παίζοντας με επιθετικό δίδυμο δύο "θηρία", βάζοντας τον Σικ δίπλα από τον Τζέκο. Στην Ρόμα μπορεί να κλαίνε τα λεφτά τους για τον Σικ, που ακόμα δεν έχει βρει γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά στο παιχνίδι με την Μπάρτσα έκανε εκπληκτική δουλειά. Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, ο Ντι Φραντσέσκο έβλεπε να βγαίνουν αναπάντητα όσα οραματίστηκε.

Ότι σχεδίασε λειτουργούσε σε υπερθετικό βαθμό. Η Μπάρτσα έδειξε ανήμπορη να διαβάσει, να απαντήσει, να βρει αδυναμία στο πλάνο του αντιπάλου της. Επέτρεψε στους Κολάροφ, Φλορέντσι να ορίζουν τα μέτρα που θέλουν να αγωνίζονται, να μένουν πολύ ψηλά και να φέρνουν με μεγάλη συχνότητα τη μπάλα μέσα στην περιοχή της. Ήταν άδικο το γεγονός πως το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με 1-0. Οι Τζέκο, Σικ ήταν απόλυτα κυρίαρχοι μέσα στην περιοχή της Μπάρτσα, με τους Ουμτίτι, Πικέ να μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε λήθαργο.

Την ίδια εικόνα είχε και όλη η Μπαρτσελόνα ακόμα και ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο χθεσινός αποκλεισμός φυσικά αποτελεί μία τεράστια αποτυχία και για τον ίδιο.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΕΣΤΡΟΥ

Η Μπαρτσελόνα ήταν τυχερή που στο ημίχρονο έχανε μόνο με 1-0. Η Ρόμα είχε μία πολύ δύσκολη αποστολή να πετύχει στην επανάληψη, καθώς κόντρα στην Μπάρτσα του Μέσι, χρειαζόταν δύο αναπάντητα τέρματα. Είχε πάρει όμως απίστευτη ψυχολογία στο πρώτο ημίχρονο, το "Ολύμπικο" είχε την απαραίτητη ενέργεια, καθώς όλοι καταλάβαιναν πως υπάρχει το κατάλληλη σχέδιο αλλά και οι αγωνιστικές δυνατότητες των δύο ομάδων δίνουν το δικαίωμα στην Ρόμα να κυνηγήσει το θαύμα. Για να φτάσει μέχρι το τέλος και να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορική επιτυχία, χρειάστηκε ακόμα μία λεπτομέρεια, μία παρέμβαση του μαέστρου. Ο Ντι Φραντσέσκο, με το 3-5-2 δημιούργησε τις συνθήκες, να μπει μέσα στο τέρμα η Μπαρτσελόνα.

Όταν έφτασε στο σημείο να χρειάζεται μόνο ένα γκολ πρόκρισης, έχοντας κερδίσει την ενέργεια του παιχνιδιού πήγε σε ένα ελεγχόμενο ρίσκο, αφαίρεσε τον χαφ Ναϊγκολάν, έβγαλε και τον Σικ και ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 3-4-3 και Ουντέρ, Ελ Σαραόυϊ δίπλα στον Τζέκο. Ένα 3-4-3 που έφερε δύο όχι ολοκληρωμένες ενέργειες από τον Ουντέρ και ακριβώς τη φάση που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά η συγκεκριμένη τακτική παρέμβαση. Το τρίτο γκολ θα μπορούσε να έρθει λίγο νωρίτερα, όταν σε ένα από τα πολλά ανεβάσματα μπακ ο Φλορέντσι σέντραρε στο απέναντι δοκάρι, ο Ελ Σαράουϊ έκανε την προβολή, αλλά ο Τερ Στέγκεν κινήθηκε γρήγορα με τα πόδια και σταμάτησε ένα σίγουρο γκολ με την υπογραφή Ντι Φραντσέσκο.

Φυσικά και η ίδια η πρόκριση έχει την υπογραφή του. Ήρθε μέσα από ένα απόλυτα επιτυχημένο τακτικό πλάνο, με ένα σχέδιο ακριβώς πάνω στις ανάγκες του αντιπάλου. Ήθελε ο θεός του ποδοσφαίρου την πρόκριση να την κρίνει ένας Έλληνας, με ένα τέρμα που μοιάζει με την κεφαλιά του Δέλλα με την Τσεχία και τον συνόδεψε με έναν πανηγυρισμό που άρμοζε τέλεια στην ιστορική σημασία που είχε το επίτευγμα του.

Το θαύμα έγινε και με μία εικόνα που σε έκανε να το περιμένεις. Η επικράτηση της Ρόμα ήταν τόσο καθαρή, που στο τέλος ξεκάθαρα μπορείς να πεις πως στη διοργάνωση συνεχίζει η καλύτερη ομάδα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΚΑΛΑ

Όποιος δεν έμεινε στο αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι και ασχολήθηκε σοβαρά με την εικόνα του παιχνιδιού, θα κατάλαβε πως η Μπάρτσα πήρε μία καθαρή επικράτηση δίχως να το αξίζει. Ένα 4-1 το οποίο ήρθε με δύο αυτογκόλ, σε φάσεις που δεν υπήρχε ούτε εκτέλεση. Εδώ και πολύ καιρό η ομάδα του Βαλβέρδε δεν είναι καλά. Παίζει πολύ αργό ποδόσφαιρο, έχει σταματήσει να προσπαθεί να επιβληθεί και στηρίζεται αποκλειστικά στις εμπνεύσεις του Μέσι.

Είναι περίεργο που είναι ακόμα αήττητη στο πρωτάθλημα Ισπανίας. Η αλήθεια είναι πως εκμεταλλεύτηκε το πολύ άσχημο ξεκίνημα της Ρεάλ, πήρε μια διαφορά και επαναπαύθηκε. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πολλά καμπανάκια πως δεν είναι καλά τα πράγματα, όμως το άσχημο αποτέλεσμα δεν ερχόταν και το πρόβλημα κρυβόταν.

Πέρασε την προβληματική Τσέλσι καθαρά βάσει των αποτελεσμάτων, όχι όμως βάσει της εικόνας, πήρε και στο "Στάμφορντ Μπριτζ" και στο "Καμπ Νόου" καλύτερο αποτέλεσμα από ότι δικαιούταν, το ίδιο ισχύει και για το πρώτο παιχνίδι με την Ρόμα, κάποια στιγμή θα γύριζε. Πιθανότατα για να συμβεί και να φανεί το μέγεθος του προβλήματος, έπρεπε να έρθει μία ολοκληρωτική ήττα σε όλες τις γραμμές.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΒΑΛΒΕΡΔΕ

Εκτός από μία τεράστια νίκη του Ντι Φραντσέσκο, η εικόνα του παιχνιδιού εκθέτει σε μεγάλο βαθμό τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δυσάρεστα για τον ίδιο το γεγονός πως ενώ η κατάσταση είχε ξεφύγει και η Μπάρτσα έχανε σε όλους τους χώρους, ο προπονητής δεν έκανε καμία κίνηση για να αλλάξει την κατάσταση. Η πρώτη αλλαγή μάλιστα έγινε στο 81ο λεπτό, μία φάση πριν έρθει το 3-0 και οι υπόλοιπες δύο κινήσεις έγιναν μετά την ανατροπή.

Δικαιολογημένα ο Μπαρτομέου θέτει θέμα Βαλβέρδε. Δεν είναι μεμονωμένη εμφάνιση, αλλά συνέχεια μίας μεγάλης χρονικής περιόδου που η Μπαρτσελόνα παίζει άθλιο ποδόσφαιρο και δεν εφαρμόζει τις αρχές της. Το να είσαι πολύ καλός προπονητής για τον Ολυμπιακό, δεν σημαίνει πως είσαι ικανός για να δουλέψεις στην Μπαρτσελόνα. Χθες η Μπάρτσα χρειαζόταν έναν προπονητή με πιο ισχυρή προσωπικότητα, να δει πως το παιχνίδι δεν βγαίνει και να παρέμβει.

Είχε να ανέβει βουνό ο αντίπαλος και τον άφηνε σιγά σιγά να πετυχαίνει τους στόχους του χωρίς να αντιδρά και τελικά είδε να χάνει μέσα από τα χέρια του μία σίγουρη πρόκριση και να βιώνει έναν ταπεινωτικό και απόλυτα δίκαιο αποκλεισμό.

AP Photo/Gregorio Borgia

News 24/7

24MEDIA NETWORK