Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις πόσο νερό πρέπει να πίνεις κάθε μέρα;

Μέρες που είναι και γυμναστική να μην κάνεις, ένα ποτήρι παραπάνω θα το πιεις. Δες λοιπόν, ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσης νερού, για να παραμείνεις υγιής.

Ο Άξελ Βίτσελ της Ντόρτμουντ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησηςς με τη Σάλκε για τη Bundesliga 2018-2019 στη 'Φέλτινς Αρένα', Γκελζενκίρχεν, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2019
Ο Άξελ Βίτσελ της Ντόρτμουντ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησηςς με τη Σάλκε για τη Bundesliga 2018-2019 στη 'Φέλτινς Αρένα', Γκελζενκίρχεν, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2019 AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Kάνεις το χρέος/τάμα/χόμπι, την ανάγκη σου βρε αδελφέ, δηλαδή πας σε γυμναστήριο, αίθουσα χορού ή προπόνησης, παίρνεις τους δρόμους, τα άλση, τα δάση για ξεδώσεις, καταθέτεις 'πόνο' και ιδρώτα και κάποια στιγμή σε πιάνουν κράμπες. Παντού. Σου λείπει νερό. Έχεις αφυδατωθεί. Για να μη το ξαναπάθεις, ας δούμε πόσο νερό πρέπει να πίνεις ημερησίως, όταν γυμνάζεσαι.

Περιττό να αναφέρουμε ότι το 60% του βάρους μας (των ενηλίκων) είναι νερό. Και αν ο οργανισμός παράγει κάθε μέρα κάποια ποσότητα νερού, αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Εξ ου και η πρόσληψη υγρών μέσω της διατροφής.

Όποιος γυμνάζεται, αντιλαμβάνεσαι πως χάνει -επιπλέον- υγρά. Με δεδομένη την ανάγκη της ισορροπίας μεταξύ στερεού και υγρού στον ανθρώπινο οργανισμό, σκέψου πως αν χάσεις το 1% επί του συνόλου που υπάρχει στο σώμα σου (ποσότητα που υπολογίζεται σε 500 ml), αρχίζει η επιβράδυνση της καρδιάς. Στο 2% μειώνεται η αερόβια ικανότητα. Στο 3% αρχίζουν οι κράμπες και υποθέτω κατάλαβες τι ακολουθεί. Για να μη γίνουν όλα αυτά, αναπληρώνεις όσα χάνεις κατά τη διάρκεια της άσκησης. Υπάρχει επιθυμητή ποσότητα: είναι 30 με 40ml, ανά κιλό σωματικού βάρους. Αν είσαι 100 κιλά, είναι 3 με 4 λίτρα.

Όσα ακολουθούν κράτα τα και για τις ημέρες των γιορτών που όλο και κάτι -παραπάνω- θα πιεις, άρα θα αυξηθεί η ανάγκη ενυδάτωσης του οργανισμού. Έχε δε, υπ' όψιν σου ότι σε ζεστά κλίματα και στην υγρασία, επίσης αυξάνονται οι ανάγκες -σε ποσότητα κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, κράτα ως ενδεδειγμένη την αναλογία που ακολουθεί:

News 24/7

24MEDIA NETWORK