Η δίαιτα του Μπρους Λι μπορούσε να σκίσει τα πτυχία διαιτολόγων

Πενήντα χρόνια πριν, ο Μπρους Λι εφάρμοζε ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτά των σύγχρονων bodybuilders. Ένα συστατικό αυτής της διατροφής, μπορεί και να οδήγησε στον θάνατό του.

Η δίαιτα του Μπρους Λι μπορούσε να σκίσει τα πτυχία διαιτολόγων
INSTAGRAM/BRUCELEE

Ο Τζουν Φαν Λι γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, με την οικογένειά του να κατάγεται από το Χονγκ Κόνγκ. Ο μύθος που πήρε το όνομα 'Μπρους Λι' σήμερα αποτελεί τη 'μαγιά' του τζιτ κουν ντο, της πολεμικής τέχνης που έγινε ο πυρήνας του MMA. Το 1973, λίγο πριν κλείσει τα 33, έφυγε από τη ζωή, από εγκεφαλικό οίδημα. Είχε προλάβει να αφήσει πίσω του 5 ταινίες, με το θρυλικό 'Enter The Dragon' να γίνεται το τραγικό 'κύκνειο άσμα' του ως η τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του, καθώς κι έναν στρατό φανατικών οπαδών, συνεχιστών του τρόπου ζωής και της πολεμικής τέχνης του. Τέλος, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια διατροφική προτετοιμασία έτη φωτός μακριά από τις αντίστοιχες των επαγγελματιών αθλητών στα 70s, με κάποιες 'εξτραβαγκάνζες' που θα μπορούσαν να κάνουν τους διατροφολόγους του Σήμερα να σκίσουν τα πτυχία τους.

Γαλακτοκομικά και αλεύρι; Ποτέ!

Αγαπούσε το κινέζικο φαγητό και τρόμαζε στην ιδέα να καταναλώσει προιόντα με πρώτη ύλη το αλεύρι. Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι ήταν επίσης ανέκαθαν απαγορευμένες τροφές στο διαιτολόγιό του και δεν τις ακουμπούσε ποτέ. Η διατροφή του θύμιζε εκείνη ενός σύγχρονου bodybuilder, αν και υπήρχαν ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Αυτό που λαχταράς, πρέπει να το δοκιμάσεις

Πότε δεν κάπνισε τσιγάρα, ποτέ δεν ήπιε αλκοόλ ή καφέ. Παρ' όλα αυτά, είχε ως βασική αρχή το "αν αυτην την τροφή την έχει ανάγκη το σώμα σου, τότε πρέπει να φας. Αν σου είναι άχρηστη, τότε να την αγνοήσεις". Πρόκειται για μια βασική ιδέα που αποτελεί το σημείο αναφοράς για πολλά σύγχρονα προγράμματα διατροφής επαγγελματιών αθλητών πολεμικών τεχνών και όχι μόνο. Με απλά λόγια, αυτό σήμαινε πως αν ήθελε να δοκιμάσει μια ψητή μπριζόλα, μπορούσε να το κάνει, καθώς το εξαντλητικό, καθημερινό πρόγραμμα προπονήσεών του απαιτούσε στο τέλος της κάθε μέρας, μια τροφή που θα του έδινε πίσω την ενέργεια που είχε χάσει.

Μπέργκερ σε smoothie γίνεται;

Δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται με τη διατροφή του, επιδιώκοντας να παίρνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, χωρίς να 'βαραίνει' το σώμα του πριν και μετά από προπονήσεις. Υπήρξε μια εποχή που είχε εντάξει το μοσχαρίσιο συκώτι σχεδόν σε κάθε γεύμα. Σε μια άλλη χρονική περίοδο, το κρέας και κάθε είδος κρέατος έμπαινε στο μίξερ και γινόταν αλεσμένη τροφή, ένα πρωτόλειο smoothie πρωτεΐνης! Αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως ο Λι ήταν από τους πρώτους αθλητές στα τέλη της δεκαετίας του '60 που αγόρασαν μίξερ/αποχυμωτή, ένα πανάκριβο gadget για εκείνη την εποχή.

Το μυστήριο της κάνναβης

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, η κάνναβη ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας του πριν από αγώνες. Ο ίδιος φαίνεται πως είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση τη συγκεκριμένη ουσία, γι' αυτό και δεν την αντιμετώπιζε σαν κοινό τσιγάρο, αλλά σαν μια τροφή, που κατά τα λεγόμενα του "ανέβασε το επίπεδο της συνείδησης". Οι φήμες πως από την κάνναβη προήλθε κι ο πρόωρος θάνατός του ανήκουν στη σφαίρα του αστικού μύθου, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί κάποια σχετική 'δολιοφθορά'. Ακόμα και στη διατροφή του, επεδίωκε να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από κάθε αντίπαλο. Η ταχύτητα της ζωής του ήταν τόσο ιλιγγιώδης, που οι 'αναταράξεις' από το Τέλος ακούγονται μέχρι σήμερα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK