Ο Μπέιλ είναι ο κορυφαίος αθλητής που έχει δει ποτέ ο γιατρός της Ρεάλ

Ο πρώην γιατρός της Ρεάλ Μαδρίτης υποστήριξε πως ο Γκάρεθ Μπέιλ είναι ίσως ο κορυφαίος αθλητής που έχει δει ποτέ. Πιο αθλητικός και από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Το Contra.gr παρουσιάζει τα τρία βήματα του Ουαλού που συνηγορούν στην τοποθέτηση του Χεσούς Όλμο.

Ο Γκάρεθ Μπέιλ με την φανέλα της Ρεάλ, πανηγυρίζει ένα γκολ του στο 'Metropolitano' απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στις 9 Φεβρουαρίου 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
Ο Γκάρεθ Μπέιλ με την φανέλα της Ρεάλ, πανηγυρίζει ένα γκολ του στο 'Metropolitano' απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στις 9 Φεβρουαρίου 2019. AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ο Χεσούς Όλμο, πρώην γιατρός της Ρεάλ Μαδρίτης, υποστήριξε πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ήταν ο καλύτερος αθλητής των 'μερένγκες'. Έδωσε αυτόν τον τίτλο στον Γκάρεθ Μπέιλ. "Είναι ένας γεννημένος αθλητής, ικανός να πετύχει σε οποιοδήποτε άθλημα. Έχει απίστευτες αθλητικές ικανότητες και θα έλεγα και τεχνικές ικανότητες. Αυτό είναι που με έχει εκπλήξει περισσότερο. Είναι ίσως ο κορυφαίος αθλητής που έχω δει ποτέ", τόνισε ο Όλμο, και εξέφρασε την πεποίθηση του πως οι οπαδοί της Ρεάλ δεν κατάφεραν να το διαπιστώσουν μέχρι σήμερα επειδή ο Ουαλός έχει επηρεαστεί από προβλήματα τραυματισμών.

Με τον CR7 να εντυπωσιάζει με την σωματοδομή και τα αθλητικά του προσόντα στα 35 του χρόνια, αν μη τι άλλο αυτή η τοποθέτηση από έναν επιστημονικά καταρτισμένο άνθρωπο, προκαλεί ενδιαφέρον. Ενδεχομένως και απορία, την οποία ωστόσο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε.

Ο παράγοντας του ύπνου

Στην αθλητική επιστήμη είναι εξακριβωμένο εδώ και χρόνια πως ο τρόπος και οι ώρες που κοιμάται ένας αθλητής, παίζουν τρομακτικά μεγάλο ρόλο στα επίπεδα ενέργειας του. Ο Τζακ Νέιλερ, ως επικεφαλής του τμήματος αθλητικής επιστήμης και κόουτς φυσικής κατάστασης στην Ρεάλ Μαδρίτης, κάλεσε έναν ειδικό επί του θέματος για να μιλήσει στους παίκτες. Μόλις ο Νικ Λίτλχεϊλς ολοκλήρωσε το σεμινάριο στους παίκτες, τον πλησίασε ο Γκάρεθ Μπέιλ ζητώντας του ατομικές συμβουλές.

Αρχικά ο Μπέιλ υποβλήθηκε σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθούν τα χαρακτηριστικά του σώματος του (ύψος, βάρος και προβλήματα τραυματισμών), η ρουτίνα της καθημερινότητας (ώρες έγερσης και ύπνου), η δραστηριότητα (τύπος και ένταση σε κάθε ξεχωριστή μέρα της προπόνησης), συνήθειες στη διάρκεια του ύπνου, χρονοτύπος (ο χρόνος που κοιμάται και ξυπνάει), προκειμένου να εξακριβωθεί το προφίλ ύπνου του Ουαλού. Μια έρευνα που επιδρά στους τομείς που βλέπετε στην φωτογραφία.

"Ο Γκάρεθ μόλις είχε έρθει στον σύλλογο και είχε να αντιμετωπίσει πολλά νέα πράγματα. Αναγνώρισε τον εαυτό του ως 'κουκουβάγια' - σιχαίνεται τα πρωινά. Επίσης είχε ένα μωρό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο του", δήλωσε ο Λίτλχεϊλς στο BBC προ πενταετίας.

Το βιολογικό ρολόι -ή κιρκαδικός ρυθμός με επιστημονικούς όρους- σήμαινε πως ο παίκτης κοιμάται και ξυπνά σε 'μεγάλες' ώρες. Με συνέπεια να έχει πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας τα πρωινά, που έφταναν στο πικ τις απογευματινές ώρες. Πρόβλημα που ο Λίτλχεϊλς είχε αντιμετωπίσει σε πολλούς αθλητές.

"Το σώμα μας έχει δύο διαστήματα ύπνου που τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν χαμηλά. Το πρώτο στις ώρες 01:00 - 03:00 και το δεύτερο στις ώρες 05:00 - 07:00. Συμβουλεύουμε τους παίκτες να μην κοιτάνε σε οθόνες (κινητά, τηλεοράσεις) για 1,5 ώρα πριν κοιμηθούν. Ακόμη και το κόκκινο φωτάκι μια κλειστής τηλεόρασης μπορεί να επηρεάσει τον κιρκαδικό ρυθμό και να σε κρατήσει ξύπνιο. Η ιδανική θερμοκρασία ύπνου είναι στους 16 με 18 βαθμούς".

Την ίδια στιγμή μια λίστα από φαγητά και υγρά απαγορεύονται πριν τον ύπνο. Καφεϊνή και υγρά με πολλή ζάχαρη ή τροφές με υψηλά λιπαρά είναι παράγοντες που διαταράσσουν την διαδικασία του ύπνου. Οι αθλητές συνήθως πίνουν ένα ρόφημα πρωτεΐνης με βάση το γάλα, που βοηθά στην αποκατάσταση και τον τρόπο που θα αποκοιμηθεί ο αθλητής.

Έτσι ο Μπέιλ με την βοήθεια ειδικού έλυσε το πρόβλημα του ύπνου. Το πρώτο από τα τρία βήματα που είχε να κάνει.

Το πρόγραμμα προπόνησης

Ο Μπέιλ ξεκίνησε παράλληλα ένα πρόγραμμα εκγύμνασης για να βάλει μυικό όγκο. Χωρίς πολλά πολλά, έχουμε και λέμε:

Δευτέρα και Τετάρτη

Τρέξιμο 10 μίλια - 8 γύροι shadow boxing - 15 γύροι sparring - 10 γύροι speed bag - 10 γύροι heavy bag - 7 γύροι σκοινάκι - Δύο σετ 100 επαναλήψεων άνω κοιλιακών - Δύο σετ 100 επαναλήψεων με βαθύ κάθισμα - 2 σετ 100 επαναλήψεων διαγώνιων κοιλιακών - 2 σετ 100 επαναλήψεων 'ψαλιδάκια' - 2 σετ 100 επαναλήψεων για κοιλιακούς με τα πόδια οριζόντια - 2 σετ 100 επαναλήψεων πλάγιων κοιλιακών - 2 σετ 100 επαναλήψεων russian twists - 10 γύροι σκάλα.

Τρίτη και Πέμπτη

Ασκήσεις προθέρμανσης - 8 γύροι shadowboxing με dumbbells - 10 γύροι speed bag - 10 γύροι heavy bag - 7 γύροι σκοινάκι - Ασκήσεις M.I.T.T - Δύο σετ 100 επαναλήψεων άνω κοιλιακών - Δύο σετ 100 επαναλήψεων με βαθύ κάθισμα - 2 σετ 100 επαναλήψεων 'ψαλιδάκια' - 2 σετ 100 επαναλήψεων για κοιλιακούς με τα πόδια οριζόντια - 2 σετ 100 επαναλήψεων πλάγιων κοιλιακών - 2 σετ 100 επαναλήψεων russian twists - Πυρομετρικές ασκήσεις.

Παρασκευή

Στρέτσινγκ - 3 σετ shadowboxing των 3 λεπτών - 8-20 γύρους ασκήσεις M.I.T.T - 3 σετ speed bag των 3 λεπτών - 3 σετ σκοινάκι των 3 λεπτών - 6 σετ των 3 επαναλήψεων shadowboxing - 10 σετ 100 επαναλήψεων κοιλιακούς.

Σάββατο

Πρόγραμμα φυσικής κατάστασης

Κυριακή

Ρεπό

Διατροφή

Φυσικά το τρίτο βήμα της μεταμόρφωσης του Μπέιλ από ένα ψιλόλιγνο, ξερακιανό μεσοεπιθετικό, σε έναν παίκτη με ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα χρειάστηκε την ανάλογη διατροφή.

Γεύματα με πρωτεΐνη (4-5 γεύματα την ημέρα με κρέας, κοτόπουλο, αυγά, ψάρι, συμπληρώματα), αντιοξειδωτικά (φρούτα, λαχανικά) και υδατάνθρακες (βρώμη, πατάτες, ρύζι, ψωμί) ήταν στο μενού σε καθημερινή βάση, μαζί με οργανικούς και φυσικούς χυμούς και πάρα πολύ νερό. Προτιμά συχνά πιάτα σούσι, ενώ μετά από ήττες επιτρέπει στον εαυτό του pancakes με Nutella ή μπέργκερ με πατάτες, φαγητά που βοηθάνε στο κομμάτι της ψυχολογίας.

Στο παρακάτω βίντεο αναφέρονται αναλυτικά οι τροφές που αποτελούν μέρος των καθημερινών του γευμάτων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK