Οι ιδανικές ασκήσεις γυμναστικής έπειτα από εγχείρηση χιαστού

Αν υποβλήθηκες πρόσφατα σε επέμβαση χιαστού, ακολούθησε αυτές τις ασκήσεις και θα επανέλθεις πιο δυνατός από ποτέ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ Μαδρίτης σε στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Μπάγερν στον 2ο προημιτελικό του Champions League 2016-2017 στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου', Μαδρίτη, Τρίτη 18 Απριλίου 2017
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ Μαδρίτης σε στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Μπάγερν στον 2ο προημιτελικό του Champions League 2016-2017 στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου', Μαδρίτη, Τρίτη 18 Απριλίου 2017 AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Την προηγούμενη εβδομάδα επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από αρκετούς μήνες ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος είχε πάθει ρήξη εμπρόσθιου χιαστού. Σε περίπου ένα μήνα επιστρέφει και ένας άλλος παίχτης του Ολυμπιακού, ο Κώστας Φορτούνης. Με αφορμή αυτές τις δύο επιστροφές, θα μιλήσουμε λίγο για τη ρήξη εμπρόσθιου χιαστού και θα παρουσιάσουμε κάποιες ασκήσεις που μπορούν να κάνουν όσοι έχουν υποβληθεί στην εγχείρηση, ώστε να δυναμώσουν τα πόδια τους.

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός είναι πολύ κοινός σε αθλητές του ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ κλπ. Πλέον, αποτελεί εγχείρηση ρουτίνας για τους γιατρούς και μεγαλύτερη σημασία παίζει η αποκατάσταση. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το πρωτόκολλο των ασκήσεων ξεκινάει με το που βγεις από το νοσοκομείο. Στην αρχή με ασκήσεις ήπιας κινητικότητας, ισομετρικές ασκήσεις με ενεργοποίηση τετρακεφάλου και κίνηση της επιγονατίδας. Θέλει πολύ προσοχή, διότι το μόσχευμα του συνδέσμου ακόμα δεν έχει δέσει και υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Μετά τον πρώτο μήνα, αρχίζουν λίγο πιο δυνατές ασκήσεις. Όταν το μόσχευμα έχει δέσει, τότε μπαίνουμε στο βασικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

Έχει μεγάλη σημασία οι κανόνες και το πρόγραμμα ενδυνάμωσης να ακολουθείται ευλαβικά. Σίγουρα είναι αρκετά βαρετό και ψυχοφθόρο κάποιες φορές, διότι επαναλαμβάνεται μια ρουτίνα η οποία δεν είναι διασκεδαστική. Θέλει, όμως, υπομονή και προσήλωση στον στόχο. Αν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες, τότε το πόδι μπορεί να γίνει πιο δυνατό από ότι ήταν. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε κάποιες βασικές ασκήσεις.

Πρώτη φάση

Η πρώτη φάση είναι μετά το χειρουργείο, όταν το γόνατο είναι ακόμα με οίδημα και πρέπει να υπάρχει κάποια κινητικότητα για να μην κολλήσει η επιγονατίδα.

1. Heel slide

2. Ισομετρικές συσπάσεις τετρακεφάλου

3. Prone knee flexor

Δεύτερη φάση

Πλέον, το πρήξιμο έχει φύγει, το μόσχευμα είναι πιο σταθερό και μπορούμε να πιέσουμε λίγο παραπάνω.

1. Half squats

2. Band knee extensions

3. Heel raises

4. Ισορροπία στο ένα πόδι

Αν θες να μάθεις καινούργιες ασκήσεις και να αναβαθμίσεις την προπόνηση σου, βρες τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram @vpolimero.

News 24/7

24MEDIA NETWORK