Στο πρόγραμμα διατροφής της Λίβερπουλ η πείνα είναι άγνωστη λέξη

Μια κίνηση-ματ για τη Λίβερπουλ που ξέχασε να χάνει: η πρόσληψη διατροφολόγου που διαμόρφωσε το πιο πλήρες, προσωποποιημένο πρόγραμμα για κάθε παίκτη της ομάδας, σύμφωνα με τις ανάγκες του εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Τζίνι Βαϊνάλντουμ και Βίρτζιλ φαν Ντάικ πανηγυρίζουν την επίτευξη γκολ στην πρόσφατη αναμέτρηση μεταξύ Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ
Τζίνι Βαϊνάλντουμ και Βίρτζιλ φαν Ντάικ πανηγυρίζουν την επίτευξη γκολ στην πρόσφατη αναμέτρηση μεταξύ Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ AP PHOTO/JON SUPER

Η Λίβερπουλ 'αγγίζει' τον τίτλο της Premier League ύστερα από 30 χρόνια και στο ενδεχόμενο που δούμε την εκ νέου εκκίνηση του πρωταθλήματος Αγγλίας από το σημείο που είχε διακοπεί, μέσα στον Ιούνιο, έχει ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα στα χέρια της, στον δρόμο για την οριστική κατάκτηση της κορυφής. Το πλεονέκτημα αυτό δεν είναι μόνο οι βαθμοί που έχει κερδίσει, αλλά κι η ετοιμότητά της στο πεδίο της διατροφής των παικτών.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018, όταν προσελήφθη η διατροφολόγος Μόνα Νέμερ, ύστερα από υπόδειξη του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία είχε διαμορφώσει με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα διατροφής των παικτών της Μπάγερν Μονάχου. Τότε ξεκίνησε μια μίνι επανάσταση στο 'Άνφιλντ'. Οι παίκτες έλαβαν μέρος σε σεμινάρια διατροφής προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της ατομικής απόδοσής τους στο χορτάρι, ενώ ο χώρος του εστιατορίου που βρισκόταν στο προπονητήριο, άλλαξε εντελώς μορφή. Τα 'food stations' φρόντιζαν ώστε να μη λείψει καμία τροφή από τους παίκτες και παράλληλα όλες οι τροφές να λαμβάνονται την κατάλληλη χρονική στιγμή. Η κέτσαπ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, καταργήθηκε από τα γεύματα και αντικαταστάθηκε με χειροποίητη σάλτσα ντομάτας, ενώ απαγορεύτηκαν δια ροπάλου τα φαγητά με αυγό πριν από αγώνες. Μαύρο ψωμί, σαλάτα και φρέσκα ζυμαρικά έγιναν οι διατροφικές σταθερές, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα λαχανικά, για την πλήρη ενυδάτωση του οργανισμού.

Ο Κλοπ φρόντισε να οχυρώσει ακόμα περισσότερο την προετοιμασία των παικτών του πριν από τους αγώνες, προσλαμβάνοντας τον Αντρέας Κόρνμάγερ -επίσης με θητεία στην Μπάγερν- ως επικεφαλής του τμήματος Fitness and Conditioning. Ο Κόρνμάγερ, με τη βοήθεια της εταιρείας αθλητικής διατροφής Science in Sport, η οποία συνεργάζεται με 34 ολυμπιονίκες του Ηνωμένου Βασιλείου, φρόντισε να εμφυσήσει στους παίκτες την αξία της υπευθυνότητας ως προς τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Κανείς δεν θα πεινούσε, όλοι όμως θα γνώριζαν τι έπρεπε να τρώνε, ώστε να έχουν αντοχή και διάρκεια στην απόδοσή τους κατά τη διάρκεια ενός ματς.

Από τι αποτελείται το γεύμα ενός οποιουδήποτε παίκτη της Λίβερπουλ πριν και μετά από μια τυπική ημέρα προπονήσεων; Οι παίκτες που αναλαμβάνουν τις περισσότερες 'αποστολές' στο γήπεδο, όπως οι αμυντικοί χαφ κι οι fullbacks, 'ανταμείβονται' με πλούσιες σε ενέργεια τροφές, χωρίς οι υπόλοιποι να μένουν πίσω. Ο Τζόρνταν Χέντερσον έχει περιγράψει τι περιλαμβάνει το πιάτο του και πώς κυλάει η κάθε μέρα του: "Ξυπνάω στις 7:30 και τρώω το πρωινό μου, που περιέχει χυλό, φρούτα και στις 9:00 θα πάρω μια μπάρα πρωτεΐνης . Στις 10:00 θα πάω για προπόνηση και θα έχω μαζί μου ένα ρόφημα BCAA (σ.σ. ρόφημα σε σκόνη με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας). Το φαγητό μου συνήθως περιλαμβάνει κοτόπουλο, λαχανικά και ρύζι, ενώ το επιδόρπιό μου έχει ξηρούς καρπούς και μια μπάρα πρωτεΐνης. To βραδινό συχνά είναι παρόμοιο με το μεσημεριανό σε ποσότητα και αναλογία τροφών, κάτι που μπορεί να μοιάζει βαρετό, αλλά με βοηθάει απόλυτα στο να προετοιμαστώ για τις απαιτήσεις ενός ματς".

Όντως μοιάζει λίγο βαρετό, αλλά με αυτές τις 'πινελιές' η Λίβερπουλ ξέχασε την ήττα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK