Τι τρώνε οι σταρ της Premier League

Ο Τζέιμς Κόλινς υπήρξε διατροφολόγος της Άρσεναλ. Σε κείμενο του στο BBC, είχε αποκαλύψει το πλήρες πρόγραμμα διατροφής των αθλητών με τους οποίους συνεργάστηκε. Σου φαίνεται 'εύκολο';

Ο Ντέιβιντ Λουίζ πανηγυρίζει μαζί με τους συμπαίκτες του την επίτευξη γκολ σε μια αναμέτρηση της Άρσεναλ κόντρα στη Μπόρνμουθ, στο στάδιο Emirates του Λονδίνου για την Premier League.
Ο Ντέιβιντ Λουίζ πανηγυρίζει μαζί με τους συμπαίκτες του την επίτευξη γκολ σε μια αναμέτρηση της Άρσεναλ κόντρα στη Μπόρνμουθ, στο στάδιο Emirates του Λονδίνου για την Premier League. AP PHOTO/LEILA COKER

O Τζέιμς Κόλινς είναι ένας διακεκριμένος διατροφολόγος, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με την Ολυμπιακή Ομάδα της Βρετανίας, αλλά και με την ποδοσφαιρική ομάδα της Άρσεναλ, για επτά σεζόν (2010-2017). Σήμερα ο Κόλινς ηγείται ομάδας επιστημόνων της διατροφής, για την διαμόρφωση του 'UEFA Nutrition Consensus', ενός πλαισίου κανόνων για την υγιεινή διατροφή του σύγχρονου αθλητή. Πριν από μερικά χρόνια, το BBC τον είχε ρωτήσει σχετικά με την διατροφή ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Ο Κόλινς είχε περιγράψει πώς η κάθε αγωνιστική συνθήκη διαμορφώνει τη σύνθεση του προγράμματος διατροφής κάθε αθλητή. Ο διατροφολόγος είχε υπογραμμίσει τη σημασία του φαγητού που λειτουργεί σαν 'καύσιμο' αλλά και σαν εργαλείο αποκατάστασης, ώστε να υποστηρίξει την καταπόνηση του σώματος του ποδοσφαιριστή, που καλείται να κάνει πρωταθλητισμό σε ένα από τα πιο δύσκολα διασυλλογικά τουρνουά του πλανήτη.

Η διατροφική προετοιμασία ενός ποδοσφαιριστή της Premier League, σύμφωνα με τον Τζέιμς Κόλινς, έχει ως εξής;

Το τέλειο πιάτο

Για τη διατήρηση ενέργειας και τη βελτίωση της ατομικής επίδοσης, το γεύμα ενός αθλητή πρέπει να αποτελείται από τις εξής τροφές:

  • Για συντήρηση: Μια πρωτεϊνούχα τροφή
  • Για ενέργεια: Τροφές με υδατάνθρακες
  • Για ομαλή αποκατάσταση: Λαχανικά, φρούτα και τροφές που περιέχουν υγιή λιπαρά (αβοκάντο, ξηροί καρποί, ψάρια)
  • Για ενυδάτωση: Νερό

Παραλλαγές

Ο Τζέιμς Κόλινς προτείνει δυο διαφορετικές εκδοχές του παραπάνω πιάτου, που ταυτίζονται με δυο διαφορετικές συνθήκες της καθημερινότητας ενός αθλητή.

Το πιάτο της ενέργειας

Τι τρώνε οι σταρ της Premier League

Εδώ προτείνεται η σύνθεση ενός πιάτου με την εξής αναλογία:

  • 1/3 πρωτεΐνη
  • 1/3 υδατάνθρακες
  • 1/3 λαχανικά, φρούτα και τροφές που περιέχουν υγιή λιπαρά

Σύμφωνα με τον Κόλινς, ένα τέτοιο πιάτο βοηθάει τον αθλητή στην άνετη διαχείριση μιας έντονης προπόνησης ή ενός απαιτητικού αγώνα, κάνοντας ένα ισχυρότατο 'boost' στην ενέργεια του.

Το πιάτο της αποκατάστασης

Τι τρώνε οι σταρ της Premier League

Η αποκατάσταση συνδέεται συνήθως με έναν τραυματισμό και το σχετικό πιάτο προτείνεται να περιέχει πρωτεϊνούχα τροφή και λαχανικά μόνο, χωρίς την παρουσία τροφών με περιεκτικότητα υδατανθράκων.

Τα τέσσερα 'R' της αποκατάστασης

  • Refuel: Ύστερα από μια σκληρή προπόνηση, 'γεμίζεις' τα αποθέματα υδατανθράκων στο σώμα σου, προσθέτοντας μια μερίδα σχετικής τροφής στο επόμενο γεύμα σου.
  • Repair: Μια 'πρωτεϊνούχα' τροφή 'σφραγίζει' την πλήρη αποκατάσταση του σώματος.
  • Rehydrate: Το σώμα ζητάει επίμονα ενυδάτωση, άρα απαιτούνται γενναίες δόσεις νερού μαζί με το γεύμα.
  • Rest: Ύστερα από μια κοπιαστική προπόνηση, το σώμα μοιάζει 'διαλυμένο' και απαιτεί ξεκούραση, που μόνο ένας άνετος ύπνος μπορεί να δώσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK