Το πιο συχνό λάθος που κάνεις στα squats

Υπάρχουν οι βασικές ασκήσεις, και υπάρχουν και οι ασκήσεις στις οποίες κάνεις ένα βασικό (και μοιραίο) λάθος. Ο Βαγγέλης Πολυμερόπουλος δείχνει τι σημαίνει σωστό squat.

Το πιο συχνό λάθος που κάνεις στα squats
CONTRA.GR / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Στη βιβλιογραφία των ασκήσεων, υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις τις οποίες όλοι όσοι γυμνάζονται πρέπει να εντάσσουν στο πρόγραμμα τους, αλλά το βασικότερο να γνωρίζουν τη σωστή τεχνική εκτέλεσης. Τέτοια άσκηση είναι και τα squats, ή αλλιώς τα καθίσματα. Πρόκειται για μια βασική άσκηση την οποία ουσιαστικά ο άνθρωπος μαθαίνει να κάνει από τότε που γεννιέται. Αν παρατηρήσεις τον τρόπο που πάει να κάτσει ένα μωρό και το πώς λυγίζει τα πόδια του, θα δεις ότι εκτελεί άψογα τα καθίσματα. Δυστυχώς, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος και επηρεασμένος από την καθημερινότητα που αλλοιώνει τις κινήσεις, ξεχνάει τη σωστή τεχνική του καθίσματος.

Το λάθος

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι ασκούμενοι στην τεχνική των καθισμάτων είναι ότι φέρνουν το βάρος εμπρός με αποτέλεσμα τα γόνατα να προβάλουν πιο μπροστά από τα δάχτυλα των ποδιών. Αυτό επιβαρύνει την άρθρωση του γονάτου και συσσωρευτικά μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμό στην επιγονατίδα. Επίσης, ρίχνοντας το βάρος εμπρός πέφτει μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μέση με σοβαρό ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πόνοι και ενοχλήσεις.

H σωστή τεχνική

1. Καρέκλα

.  10  2019.



: Contra.gr /    Watkinson
CONTRA.GR / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Για να μάθεις τη σωστή τεχνική στο κάθισμα, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα. Στο πρώτο βήμα, πάρε μια καρέκλα. Τοποθέτησε την πίσω σου, όχι όμως πολύ κοντά στα πόδια σου. Προσπάθησε να κάτσεις στην καρέκλα. Επειδή είναι μακριά από το σώμα πρέπει να φέρεις προς τα πίσω το ισχίο σου και τους γλουτούς σου έτσι ώστε το βάρος να πέσει στις πτέρνες. Με το που οι γλουτοί ακουμπήσουν την καρέκλα, σήκωσε αμέσως το σώμα ψηλά.

2. Ελεύθερα καθίσματα

.  10  2019.



: Contra.gr /    Watkinson
CONTRA.GR / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Αφού πλέον έχεις κάνεις πολλές επαναλήψεις με την καρέκλα και έχει αφομοιώσει την τεχνική, ήρθε η ώρα να κάνεις ελεύθερα τα καθίσματα. Βγάλε την καρέκλα και εκτέλεσε την άσκηση. Μην ξεχνάς να φέρνεις τους γλουτούς πίσω γέρνοντας ελαφρώς μπροστά τον κορμό. Όταν τα γόνατα φτάσουν τι 90 μοίρες, σήκωσε επάνω το σώμα σου.

3. Κάθισμα με βάρος

.  10  2019.



: Contra.gr /    Watkinson
CONTRA.GR / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Τα τρίτο βήμα θέλει και την πιο πολλή προσοχή. Ήρθε η ώρα να δυσκολέψεις την άσκηση παίρνοντας πάνω σου ένα βάρος. Ξεκίνησε με ελαφρύ βάρος έτσι ώστε να μην χαλάς την τεχνική προκειμένου να το σηκώσεις. Όσο πιο πολύ συνηθίζεις και μαθαίνεις, τόσο πιο πολύ να αυξάνεις την επιβάρυνση. Όταν νιώσεις πλέον ότι το κατέχεις σαν επαγγελματίας μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις την άσκηση βάζοντας μια μπάρα στην πλάτη πάντα όμως με προσοχή και χωρίς υπερβολές.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Studio Γυμναστικής, MELTDOWN FITNESS HOUSE (Λεωφόρο Κύπρου 172, Αργυρούπολη, τηλ:6944691723).

Αν θες να μάθεις καινούργιες ασκήσεις και να αναβαθμίσεις την προπόνηση σου, βρες τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram @vpolimero.

News 24/7

24MEDIA NETWORK