Το πρόγραμμα προπόνησης του Κόμπε Μπράιαντ ήταν από άλλο πλανήτη

Μόνο ένας άνθρωπος σε ολόκληρο το NBA μπορούσε να πλησιάσει τον φανατισμό και την αυστηρότητα των προπονήσεων του Κόμπε Μπράιαντ. Το όνομά του; Μάικλ Τζόρνταν.

Ο Κόμπε Μπράιαντ των Λος Άντζελες Λέικερς πριν από την αναμέτρηση με τους Γιουτα Τζαζ για το NBA 2015-2016, Σολτ Λέικ, Δευτέραη 28 Μαρτίου 2016
Ο Κόμπε Μπράιαντ των Λος Άντζελες Λέικερς πριν από την αναμέτρηση με τους Γιούτα Τζαζ, για το NBA 2015-2016 | Σολτ Λέικ, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 AP PHOTO/RICK BOWMER

Όσο μας λείπει το μπάσκετ σε κάθε μορφή, άλλο τόσο κι ακόμα περισσότερο μας λείπουν οι σταρ του μπάσκετ όπως ο Κόμπε Μπράιαντ, που μας χάρισαν ονειρεμένες στιγμές στα παρκέ. Ο 'Black Mamba' έγινε μύθος με τη φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς, κατέκτησε πρωταθλήματα, αποθεώθηκε σε All-Star Game και σήμερα είναι κάτι σαν επίγειος Θεός που πέρασε από το LA για να μας μυήσει στη χαρά του παιχνιδιού. Όμως το ίδιο το μπάσκετ ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα 'παιχνίδι' για τον Μπράιαντ, του οποίου το πρόγραμμα διατροφής και προπόνησης από τις πρώτες εμφανίσεις σε σχολικά πρωταθλήματα, μέχρι και το τέλος της καριέρας του με τους Λέικερς, παραμένει αξεπέραστο. Ας δούμε τα πιο βασικά σημεία:

"Μόνο ο Κόμπε έχει δουλέψει τόσο, ώστε να αξίζει τη σύγκριση μαζί μου. Μόνο ο Κόμπε" - Michael Jordan: The Life (George Lazenby)

Προπόνηση στο σκοτάδι

Ο θρύλος των Λέικερς ως παίκτης και ως προπονητής, Μπάιρον Σκοτ, ποτέ δεν ξέχασε την πρώτη φορά που είδε τον 18χρονο τότε Μπράιαντ να προπονείται μόνος, στο σκοτάδι! Αφηγήθηκε το περιστατικό στο Business Insider: "Ήταν 9 το πρωί και άνοιγα την πόρτα για να μπω στο γήπεδο. Εκείνος ήταν ήδη εκεί και δούλευε στο σουτ. Η προπόνηση θα ξεκινούσε στις 11!" Αυτό δεν ήταν κάτι παράξενο για τον Μπράιαντ, ο οποίος στο λύκειο έκανε ακριβώς το ίδιο και επιπλέον, σήκωνε τους 'παγκίτες' της σχολικής ομάδας για να παίζουν 'μονά' στους 100 πόντους με τη λήξη κάθε ματς! Στο πιο 'ζόρικο' μονό, ο Μπράιαντ είχε νικήσει 100-12.

Προπόνηση χωρίς χέρια

Στο ξεκίνημα της σεζόν 1999-2000 είχε κάταγμα στον καρπό του αριστερού χεριού. Πρακτικά, αυτό σήμαινε πως θα έμπαινε στα 'πιτς' και θα γυμναζόταν ελάχιστα, μέχρι να αποθεραπευτεί. "Πίστεψα πως για πρώτη φορά στο γυμναστήριο, θα καταφέρω να κάνω περισσότερες ασκήσεις από εκείνον. Αλλά όταν μπήκα, τον είδα να κάνει ασκήσεις με ντρίμπλα και σουτ με το αριστερό χέρι, ενώ το δεξί ήταν στο γύψο", έχει αποκαλύψει ο τότε συμπαίκτης του Τζον Σελεστάντ.

Προπόνηση χωρίς μπάλα

"Έμπαινες στην προπόνηση και τον έβλεπες ιδρωμένο, σε απίστευτη ένταση, σε πλήρη μπασκετική δράση μπροστά από το καλάθι. Με τη μόνη διαφορά, πως δεν υπήρχε μπάλα στα χέρια του. Είμαι σίγουρος πως αυτό ήταν κάτι που τον βοηθούσε", διηγήθηκε ο Σακίλ Ο' Νιλ για τον Μπράιαντ στη βιογραφία του.

Προπόνηση όταν οι άλλοι έπεφταν για ύπνο

Παραμονές του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο (2008), σε μια συνηθισμένη μέρα προετοιμασίας, ο Ντουέιν Γουέιντ και ο Κρις Μπος μόλις είχαν πάρει το πρωινό τους και κατευθύνονταν για το προπονητήριο της Team USA. Η ώρα ήταν 8 το πρωί, όταν διαπίστωσαν πως ο Μπράιαντ όχι μόνο είχε φτάσει ήδη στο γήπεδο, αλλά είχε ολοκληρώσει την ατομική προπόνηση και δούλευε έξτρα, στο σουτ του. "Εμείς χασμουριόμασταν ακόμα και προσπαθούσαμε να ξυπνήσουμε κι εκείνος ήταν μούσκεμα στον ιδρώτα", έχει δηλώσει ο Γουέιντ στο ESPN. Επίσης, ένας από τους γυμναστές της Team USA από εκείνο το τουρνουά έχει επιβεβαιώσει πως υπήρξε και μια μέρα που ο 'Black Mamba' είχε πάει στο γήπεδο για σουτ στις 4 το ξημέρωμα για να φύγει τελικά, στις 11 το πρωί.

Σπαρτιάτικη δίαιτα

Ο άνθρωπος που τον συμπλήρωνε αγωνιστικά στους Λέικερς, αλλά εκτός παρκέ δεν τον άντεχε λεπτό, ο Ο' Νιλ, λάτρευε τα σάντουιτς με τηγανητό κοτόπουλο. Ο Μπράιαντ δεν ήθελε να ακούσει για πίτσες, ζάχαρη, τηγανητό κρέας. Αγνοούσε την ύπαρξη αυτών των τροφών. 'Καθαρό' ψητό κρέας, φιλέτο ψαριού και λαχανικά ήταν οι διατροφικές προτιμήσεις του, ενώ απεχθανόταν και τα συμπληρώματα διατροφής.

Ασκήσεις με τους πρωτάρηδες

Οι 'bench warmers' στους Λέικερς δεν ήταν εκείνοι οι παίκτες που φοράνε τα πολιτικά τους και ακούν βαριεστημένοι τις οδηγίες του προπονητή, γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται να αγωνιστούν. Ο Μπράιαντ έμεινε πιστός στις 'σχολικές' συνήθειες και ζητούσε από τους πρωτάρηδες της ομάδας να παίζουν μαζί του μονά, ώστε να μπορέσει να δοκιμάσει σουτ και άλλες κινήσεις σε επίθεση και άμυνα.

Μετά το μπάσκετ

  • Έμαθε να παίζει τη 'Σονάτα του Σεληνόφωτος' στο πιάνο, 'με το αυτί', ως ένα δώρο προς τη σύντροφό του, Βανέσα
  • Έστελνε μηνύματα σε συνεργάτες στις 3 τα ξημερώματα, με ιδέες και προτάσεις για κάθε τι νέο που του ερχόταν στο μυαλό
  • Έκανε προπονήσεις και έδειχνε τα μυστικά του σε άλλους αστέρες του NBA (που έκαναν ουρά να τον συναντήσουν), μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
  • Συνήθιζε να στέλνει emails σε δυνητικούς συνεργάτες -που δεν τον γνώριζαν προσωπικά- για να τους προτείνει νέες ιδέες και projects
  • Ακύρωσε ακαριαία την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή του και την επανεκκίνησε, γιατί το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό ακριβώς που είχε στο μυαλό του

"Αν ο κόσμος με θυμάται σαν κάποιον που κόπιαζε για να πετύχει πολλά πράγματα, αυτό θα σημαίνει πολλά για μένα. Σημαίνει πως ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως έχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου και πως έχω στύψει την 'πέτρα' για να πετύχω πράγματα" - (Κόμπε Μπράιαντ, 2016)

Ο Κόμπε Μπράιαντ σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις ως μπασκετμπολίστας των Λος Άντζελες Λέικερς.
Ο Κόμπε Μπράιαντ σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις ως μπασκετμπολίστας των Λος Άντζελες Λέικερς. AP IMAGES


News 24/7

24MEDIA NETWORK