Τσάι και ξύλο: Η μοναχική ιστορία της μεταμόρφωσης του Ρόι Κιν

Το 1999 ο Ρόι Κιν μεταμορφώθηκε ξαφνικά. Έγινε πιο δυνατός, άντεχε περισσότερο στο χορτάρι, δεν έπεφτε νοκ άουτ ποτέ. Τι συνέβη;

Ο Ρόι Κιν βγαίνει τραυματισμένος από τον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του ματς Λα Κορούνια-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League, τον Απρίλιο του 2002
Ο Ρόι Κιν βγαίνει τραυματισμένος από τον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του ματς Λα Κορούνια-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League, τον Απρίλιο του 2002 AP PHOTO/CARMELO ALEN

Το 2000, ο Μικ Κλεγκ βρέθηκε να εργάζεται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως γυμναστής/σύμβουλος του Στιβ Μακλάρεν, βοηθού του Άλεξ Φέργκιουσον. Όταν ξεκίνησε να δουλεύει με τον Ρόι Κιν, αυτό που περίμενε να συναντήσει ήταν έναν ποδοσφαιριστή βγαλμένο από τις 'Δύο Καπνισμένες Κάννες' του Γκάι Ρίτσι, έναν αρχηγό συμμορίας που παραστράτησε και βρέθηκε ξαφνικά στο γήπεδο. Τελικά, η ιστορία τον διέψευσε. Ο Κιν, σύμφωνα με το βιβλίο 'Red' του πρώην συμπαίκτη του, Γκάρι Νέβιλ, από τη σεζόν 1998-1999 και μετά μεταμορφώθηκε σε μια νέα βελτιωμένη εκδοχή ενός υπέρ-αθλητή, που έκανε τους συμπαίκτες του να απορούν με την αλματώδη εξέλιξη της φυσικής κατάστασής του. Τα βασικά στοιχεία ήταν δυο: δίαιτα και μποξ!

Ο Νέβιλ αφηγείται:"Ήξερα δύο Ρόι Κιν στη Γιουνάιτεντ. Δεν μπορώ να θυμηθώ ποτέ ακριβώς ο ένας Ρόι μεταμορφώθηκε στον άλλο, αλλά σίγουρα υπήρξε μια δραματική αλλαγή κατά τη σεζόν 1998-1999. Ήταν εκείνη η στιγμή που ο Ρόι αποφάσισε ότι έπρεπε να φροντίσει καλύτερα τον εαυτό του, να πίνει λιγότερο, να τρώει τα σωστά φαγητά, να μένει μακριά από κάθε είδους προβλήματα. Ξαφνικά, μάθαμε ότι στις εργομετρικές εξετάσεις είχε ποσοστό σωματικού λίπους 12%, το μικρότερο όλων στην ομάδα. Έκανε άρση βαρών, έκανε γιόγκα, μάτωνε στην προπόνηση μαζί με τα αστέρια της ομάδας. Ο Ρόι ήταν παράδειγμα για όλους μέσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ".

Μια μέρα, ο Κλεγκ κλήθηκε να δουλέψει με τον Κιν για την αποκατάσταση ενός προβλήματος στο γόνατο του. Από την πρώτη γνωριμία τους, αναπτύχθηκε μια σπίθα για κάτι ανέλπιστα όμορφο: το μποξ! "Τον είδα στο προπονητήριο για πρώτη φορά, μάχιμο πριν καν αρχίσουμε γυμναστική. 'Ροι πίνεις τσάι;', τον ρώτησα κι εκείνος, σαν κλασικός ευγενής Ιρλανδός, μου απάντησε θετικά και περπατήσαμε παρέα ως την καντίνα. Μιλήσαμε για περισσότερο από μια ώρα για την ένταση με την οποία προπονούταν. Μια εβδομάδα μετά, στο γυμναστήριο της Γιουνάιτεντ, ενώ κάναμε προπονήσεις βασισμένες στην άμυνα και την επίθεση της πυγμαχίας, ο Κιν ήρθε και με βρήκε ξανά για να μου πει: 'Κύριε Κλεγκ, με χρησιμοποιείς στο γυμναστήριο σαν να είμαι το πειραματόζωο σου!'. Και του απάντησα: 'Ρόι, αυτή η προπόνηση σε ωφελεί, σκάσε και κάνε ό,τι σου λέω!'. Ύστερα από τα χρόνια που δουλέψαμε μαζί, μπορώ να πω ότι ο Ρόι Κιν είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος του αθλητισμού".

Ο Κιν ήταν πια ένας ποδοσφαιριστής με αντοχές και δύναμη μποξέρ. Έκανε ζέσταμα πυγμαχίας, αναζητούσε συναθλητές του για sparring (όσους τολμούσαν) και μάθαινε διαρκώς νέα μυστικά του αθλήματος από τον γυμναστή Κλεγκ. Τον Αύγουστο του 2001, ο Κιν γινόταν 30 ετών. Ένας ποδοσφαιριστής που είχε στο παλμαρέ του κατακτήσεις Premier League και Champions League και ταυτόχρονα μάθαινε να προσλαμβάνει τεχνικές του μποξ και να τις εντάσσει στο παιχνίδι του μέσα στο χορτάρι.

Με αυτόν τον τρόπο βελτίωσε αισθητά την ισορροπία, την ταχύτητα, το δυναμισμό με τον οποίο διηύθυνε το παιχνίδι της Γιουνάιτεντ ανάμεσα στην άμυνα και στην επίθεση και κατάφερε να μείνει σταθερά κορυφαίος στο παιχνίδι του για ακόμα 5 σεζόν. Ο Κιν έμεινε στη Γιουνάιτεντ ως το 2005 και αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο το 2006, φορώντας τη φανέλα της Σέλτικ. Νοκ-άουτ δεν βγήκε ποτέ.

Θα ξεπεράσει φέτος τα 50 γκολ ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι; Η απάντηση στο Pod-οσφαιρο #41

News 24/7

24MEDIA NETWORK