Ο Ερίκ Καστέλ θα έπαιζε με κλειστά μάτια στην Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε

Η επανακυκλοφορία των ποδοσφαιρικών περιπετειών του Ερίκ Καστέλ από το "Έθνος της Κυριακής" συμπίπτει με την προπονητική θητεία του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα. Γιατί ο Γάλλος μπαλαδόρος θα ταίριαζε απόλυτα στο πλάνο του Ισπανού προπονητή.

Ο Ερίκ Καστέλ θα έπαιζε με κλειστά μάτια στην Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε

Όταν το 1988 ο Ερνέστο Βαλβέρδε άρχιζε τη θητεία του ως ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα υπό τον Γιόχαν Κρόιφ, ο ήδη φτασμένος Ερίκ Καστέλ είχε ήδη... επιστρέψει στο "Καμπ Νόου" για να τελειώσει ό,τι είχε αφήσει πίσω φεύγοντας (προς απογοήτευση του αναγνωστικού κοινού) για την Παρί Σεν Ζερμέν.

Όσο ( στα εμπνευσμένα σκίτσα των Ρεντίνγκ-Ιγκ που έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής 17/12 ) ο Καστέλ παρέμενε η αρχή και το τέλος των "μπλαουγκράνα" τόσο (στην πραγματικότητα) ο Βαλβέρδε "έτρωγε" πάγκο.

Καταλάβαινε βέβαια από τότε ο Ισπανός -νυν προπονητής- πως ο βιρτουόζος Γάλλος είναι ξεχωριστής πάστας ποδοσφαιριστής. Μπαλαδόφατσα, ένα μείγμα Κρόιφ και Πλατινί μαζί. Τόσο διαλεχτός που και σημερινή Μπαρτσελόνα, αυτήν που έχτισε ο ίδιος ο "Τσιγκούρι" αναλαμβάνοντας το περασμένο καλοκαίρι, ο Καστέλ θα είχε θέση διαρκείας. Είναι από εκείνους τους παίκτες που, χωρίς δεύτερες σκέψεις και διλήμματα, θα έμπαιναν στη νυν 11άδα του, δίπλα σε Μέσι, Ινιέστα και Σουάρες.

Ο Βαλβέρδε που γνωρίσαμε προπονητικά στην Εσπανιόλ εξελίχθηκε και προόδευσε χρόνο με το χρόνο μέσα από τις δουλειές του σε Ολυμπιακό, Βιγιαρεάλ, Βαλένθια και Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ποδοσφαιρικές ιδέες όμως δεν άλλαξε. Σταθερός χαρακτήρας και κατασταλλαγμένος, είχε προ πολλού πλάσει στο μυαλό του το στιλ των ποδοσφαιριστών που θέλει να διαχειρίζεται και ο Ερίκ Καστέλ θα ήταν, αναμφίβολα, ένας εξ αυτών. Γιατί;

Διότι είναι ο ποδοσφαιριστής που...

# Αγαπάει να δουλεύει. Βασικό προσόν για τον τελειομανή Βαλβέρδε, ο οποίος τοποθετεί ψηλά τον πήχη της προπόνησης, αμέσως μετά ακολουθεί ο αγώνας. Ο Καστέλ δεν έπαψε να προσπαθεί αφότου τραυματίστηκε (στην Ίντερ), άρπαξε την ευκαιρία που του χάρισε η Μπαρτσελόνα και μετεξελίχθηκε σε αστέρα.

# Είναι ταχύς, αλλά και δυνατός - όχι φτερό στο άνεμο. Δύο στοιχεία, τα οποία συνδυαστικά ανεβάζουν επίπεδο κάθε ποδοσφαιριστή και ανταποκρίνονται στις τακτικές απαιτήσεις του Βαλβέρδε. Θυμάστε κάποιον να μπορεί να τον ρίξει ή να σταματήσει τις επελάσεις του; Μέχρι και συμπαίκτη είχε τραυματίσει...

# Είναι ακούραστος. Μην ξεχνάμε πως ο Βαλβέρδε απαιτεί από τους επιθετικούς του να πιέζουν ψηλά τις αντίπαλες άμυνες, να καλύπτουν μέτρα, να βοηθούν στο αμυντικό κομμάτι, να προκαλούν το λάθος - κλέψιμο. Γιατί είχε ενστάσεις με τον Μήτρογλου; Ο Καστέλ δεν τεμπέλιαζε στο γήπεδο.

# Διαθέτει και τα δύο πόδια. Ο Βαλβέρδε εφαρμόζει σταθερά συστήματα με εξτρέμ που συγκλίνουν και πατούν περιοχή προκειμένου να πολλαπλασιάζεται η απειλή (Μιραλάς, Μουνιαϊν, Ντεουλοφέου). Ο Καστέλ υπήρξε ακριβώς αυτό. Όχι πλάγιος επιθετικός του... ασβέστη, αλλά τρομερά ικανός στο ένας μ' έναν, διεισδυτικός και μ' εξαιρετικά τελειώματα, από κοντινή, μέση ή μακρινή απόσταση σουτάροντας είτε με το αριστερό είτε με το δεξί. Για να μην γράψουμε για την κεφαλιά - φαρμάκι.

# Είναι ηγετική προσωπικότητα. Ο Βαλβέρδε δεν φοβάται τους ισχυρούς χαρακτήρες στ' αποδυτήρια - οι πριμαντόνες τον απωθούν και σταδιακά τις αποβάλλει γιατί του χαλούν τη... μαγιά. Ο Καστέλ τόσο εντός όσο κι εκτός γηπέδου ενέπνεε, συμβούλευε, καθοδηγούσε, δεν δίχαζε. Πράος στο λόγο και στις πράξεις, μα και παθιασμένος όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες, θα τους κέρδιζε όλους, ιδίως τους νεότερους, γιατί ήξερε ν' ακούει και να τον ακούν.

# Είναι πρώτα συμπαίκτης. Με τέτοια τεχνική κατάρτιση θα ήταν παράδοξο να μην παίρνει ατομικές πρωτοβουλίες, πάντα ωστόσο δούλευε προς όφελος του συνόλου, κάτι που μετράει πολύ για τον Βαλβέρδε. Έβγαινε μπροστά, αν ένιωθε την ανάγκη, υπερασπιζόταν τον άλλον.

# Είναι πρότυπο. Επαγγελματία και ανθρώπου, αφού δεν έδινε δικαιώματα με την εξωγηπεδική ζωή του, φρόντιζε να μην ζει επικινδύνως, ήταν πάνω απ' όλα φίλος και προστατευτικός με τα παιδιά κι αν πού και πού έμπλεκε σε τίποτα περιπέτειες δεν έφταιγε αυτός. Ο χαρακτήρας που δεν θα προκαλέσει ποτέ την οργή του Ερνέστο.

# Είναι το alter ego του Λιονέλ Μέσι. Διαφορετικός σωματότυπος, ίδια κλάση, φινέτσα, σπιρτάδα, κίνηση με ή χωρίς την μπάλα. Ποιος Βαλβέρδε θα έλεγε όχι σ' ένα τέτοιο δίδυμο;

Αφήστε που στη σημερινή Μπαρτσελόνα θα 'παιρνε το "7" που αφήνει ο Αρντά Τουράν...

Αυτή την Κυριακή με το Έθνος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα 15+1 τεύχη του καλύτερου αθλητικού κόμικ, Έρικ Καστέλ. Ξεκίνησε μια μοναδική ποδοσφαιρική συλλογή!

News 24/7

24MEDIA NETWORK