Ο μύθος του Κόρτο Μαλτέζε αναβιώνει με το Εθνος της Κυριακής

Από αυτή την Κυριακή 15 Απριλίου με το Έθνος της Κυριακής αναβιώνει ο μύθος του Κόρτο Μαλτέζε. Ο ροµαντικός τυχοδιώκτης ναυτικός θα προσαράξει µε την αδηµοσίευτη ιστορία «Κάτω από τον ήλιο του μεσονυκτίου».

Ο μύθος του Κόρτο Μαλτέζε αναβιώνει με το Εθνος της Κυριακής

«Ο Κόρτο Μαλτέζε§, όπως ο Οδυσσέας, είναι ένας ναυτικός που πάει από περιπέτεια σε περιπέτεια» είχε πει για τον ήρωά του ο Ιταλός δηµιουργός Hugo Pratt. Και ο ροµαντικός τυχοδιώκτης ναυτικός θα προσαράξει από τις 15 Απριλίου στο «λιµάνι» του «Εθνους της Κυριακής», για να σαλπάρει αρχικά µε την αδηµοσίευτη ιστορία «Κάτω από τον ήλιο του μεσονυκτίου».

Μετά την ολοκλήρωση της καταπληκτικής σειράς κόµικς του Eric Castel, ο Κόρτο Μαλτέζε θα διασχίζει, με πολυτελή και -για πρώτη φορά- ολόχρωµα άλµπουµ, τις θάλασσες του κόσµου, όπως έκανε στα νιάτα του ο Pratt.

«Πιστεύω ότι οι αναγνώστες βρίσκουν στον Κόρτο Μαλτέζε αυτό που ψάχνουν οι ίδιοι µέσα τους, κάποιον που ήδη γνωρίζουν, έναν φίλο. Είναι το άθροισµα των εµπειριών µου όταν εγκατέλειψα την Ιταλία» λέει για το δηµιούργηµά του ο «γείτονάς» µας, για ένα έργο που η γαλλική εφηµερίδα «Le Monde» ανακήρυξε ως ένα από τα 100 σηµαντικότερα βιβλία του αιώνα που πέρασε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΕΚΙΝΑ

Μια ξεχωριστή, µαγική ιστορία που άρχισε να γράφεται στις 10 Ιουλίου του 1887, όταν στη Βαλέτα της Μάλτας γεννήθηκε ο καρπός του έρωτα µιας φλογερής Ανδαλουσιανής τσιγγάνας και ενός φλεγµατικού Αγγλου αξιωµατικού του Πολεµικού Ναυτικού. Κόρτο, όπως τον ονόµασαν, µπορεί να σηµαίνει «κοντός», «γρήγορος στο χέρι», «κλέφτης συναισθηµάτων» και πολλά άλλα. Μπορεί, όµως, να είναι ένα απλά γοητευτικό όνοµα. Οπως γοητευτικός αποδεικνύεται, καθώς ξεδιπλώνεται µέσα από τα έργα τέχνης του Pratt, ο περιπλανώµενος ναυτι- κός, ένας ευγενής αριστοκράτης τυχοδιώκτης, εµπλεκόµενος σε όποια µεγάλη περιπέτεια συνέβη στις τέσσερις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Θα πιει καφέ µε τον Κ.Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, θα περιπλανηθεί στον Ειρηνικό και τον Αµαζόνιο, στην Αµερική, την Ασία και την Ευρώπη, θα ακολουθήσει τα ίχνη του Ρεµπό και του Λόρενς της Αραβίας στην Αφρική... ∆ιάσηµες ιστορικές µορφές, όπως οι Κωνσταντίνος Καβάφης, Μαχάτµα Γκάντι, Τζακ Λόντον, Ερνεστ Χέµινγουεϊ, Ιωσήφ Στάλιν, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Ερµαν Εσε, Μπουτς Κάσιντι και Αρθούρος Ρεµπό, θα «ξαναζήσουν» στις ιστορίες του Κόρτο Μαλτέζε. Ο ίδιος, αν και προσπαθεί να είναι µάρτυρας στα γεγονότα, παίρνει πάντοτε το µέρος των καταπιεσµένων και των αδυνάτων, παραµένει πάντοτε πιστός στη φιλία και σέβεται τον πολιτισµό του κάθε λαού. Ηρωας και αντιήρωας ταυτόχρονα, µοναχικός και σιωπηλός, δεν ανήκει πουθενά, παρά µονάχα στον εαυτό του. Οταν, άλλωστε, µια χειροµάντισσα φίλη της µητέρας του τού αποκάλυψε πως το χέρι του δεν έχει τη γραµµή της ζωής, ο Κόρτο πήρε ένα ξυράφι και τράβηξε µια δική του γραµµή ζωής στο αριστερό του χέρι, δείχνοντας έτσι ότι ο ίδιος ορίζει τη µοίρα του. Είναι ένας χαρακτήρας µε ελεύθερη ψυχή και πνεύμα, με αδάμαστο, ασυµβίβαστο χαρακτήρα, ένας αθεράπευτα ρομαντικός ταξιδιώτης των ανοιχτών θαλασσών µε πεντακάθαρο και άκρως γοητευτικό βλέμμα, γεμάτο γνώση και σοφία. Ένας ασυμβίβαστος κυνηγός της περιπέτειας και της έντονης ζωής στα όρια του χάρτη, που αντιμετώπιζε ψύχραιμα και την πιο δύσκολη κατάσταση, γνωρίζοντας τον τρόπο να ξεμπλέκει με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις.

«Οταν θέλω να χαλαρώσω, διαβάζω ένα δοκίµιο του Ενγκελς. Οταν θέλω κάτι πιο σοβαρό, διαβάζω Κόρτο Μαλτέζε» είχε πει κάποτε ο Ουµπέρτο Εκο για τη σειρά των µοναδικών περιπετειών στα πιο απίθανα µέρη του κόσµου, η οποία καθιερώθηκε ως ξεχωριστή στη φιλολογία του κόµικ. Ο Κόρτο Μαλτέζε, ο αιώνιος ονειροπόλος, ο αθεράπευτα ροµαντικός ναύτης µε το χρυσό σκουλαρίκι στο αριστερό αυτί (σήµα κατατεθέν ότι ανήκει στο Εµπορικό Ναυτικό), ο αναζητητής της περιπέτειας και της φυγής από την πραγµατικότητα, παραµένει αναµφισβήτητα µία από τις κλασικότερες φιγούρες των κόµικς.

Ο μύθος του Κόρτο Μαλτέζε αναβιώνει με το Εθνος της Κυριακής

News 24/7

24MEDIA NETWORK