5 αθλητικά ντοκιμαντέρ του Netflix που πρέπει να δεις

Το Contra ξοδεύει ποιοτικό χρόνο στο μαγικό κόσμο του Netfilx και επιλέγει 5 αθλητικά ντοκιμαντέρ για να γεμίσεις τις κενές ημέρες τον ζωντανών μεταδόσεων και να μάθεις άγνωστες πτυχές μεγάλων γεγονότων ή προσωπικοτήτων.

5 αθλητικά ντοκιμαντέρ του Netflix που πρέπει να δεις

Εν έτει 2018 δεν είναι μυστικό πως η συνδρομητική διαδικτυακή τηλεόραση είναι η σωτηρία των συσκευών που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Πλατφόρμες όπως Netflix έχουν αντικαταστήσει την παραδοσιακή θέαση με σειρές και ταινίες που ικανοποιούν κάθε χρήστη χωρίς από το μενού να λείπουν τα αθλητικά προγράμματα. Η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία δύσκολα θα ασχοληθεί με τη ζωντανή προβολή αθλητικών αγώνων (όπως κάνει για παράδειγμα η Amazon) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει έλλειμμα για τους φιλάθλους όλων των σπορ. Το αντίθετο μάλιστα.

Οι σειρές και ταινίες με αθλητικό περιεχόμενο υπήρχαν και θα υπάρχουν όσο υπάρχει αθλητισμός (για πάντα δηλαδή) αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα νέο είδος με φανατικό κοινό και εξαιρετικές παραγωγές που πλησιάζουν αυτές των ταινιών του Holywood. Τα ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με διάφορα αθλητικά γεγονότα, ομάδες ή αθλητές είναι η νέα μόδα και εμφανίζονται με αμείωτο ρυθμό στη δημοφιλή video streaming πλατφόρμα. Φυσικά, λόγω της καταγωγής του Netflix, υπάρχει άφθονο υλικό για αμερικάνικο ποδόσφαιρο, boby bulding, μαχητικά σπορ και διάφορα άλλα σπορ που αρέσουν στους Αμερικανούς, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ντοκιμαντέρ διαμάντια που θα καλύψουν όλες τις απαιτήσεις. Ακόμα και των Ευρωπαίων που ξέρουν πως το ποδόσφαιρο δεν είναι soccer αλλά Football.

Σε αυτό το πρώτο κείμενο του Contra για το αθλητικό περιεχόμενο του Netflix, θα δούμε ορισμένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να παρακολουθήσετε, γεμίζοντας τα κενά στις ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις του Σαββατοκύριακου.

BECOMING CHAMP10NS

Το δημοφιλέστερο σπορ παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Το πιο πολυπόθητο τρόπαιο του πλανήτη. Μόνο 8 ομάδες το έχουν κατακτήσει και δεν είναι τυχαίο. Η λίστα των ντοκιμαντέρ δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από το "Becoming Champions" που έχει ως κεντρικό θέμα το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Η σειρά αποτελείται από 9 επεισόδια, ένα για κάθε κάτοχο του Μουντιάλ συν ένα για όλους, σαν επίλογος. Τα μεγαλύτερα αστέρια τους, οι προσωπικές τους ιστορίες, ιδιαίτερα γεγονότα που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Είναι ένα ταξίδι για να ανακαλύψετε τα μυστικά του θριάμβου σύμφωνα με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές και τους μεγαλύτερους ειδικούς. Όπως έχει πει και ο Μάικλ Τζόρνταν: " Οι πρωταθλητές δεν γίνονται πρωταθλητές όταν κατακτήσουν το τρόπαιο, αλλά τις στιγμές, τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια που ξόδεψαν για να προετοιμαστούν γι αυτό". Αυτό εξετάζει η συγκεκριμένη σειρά που δεν μένει στα στενά πλαίσια του αθλητισμού και ψάχνει το κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρό (όπου αυτό υπάρχει) πίσω από την κάθε επιτυχία.

BOCA JUNIORS CONFIDENTIAL

Υπάρχουν ντοκιμαντέρ για την Γιουβέντους, την Μάντσεστερ Σίτι και άλλες Ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά η παραγωγή του Netfilx τον Σεπτέμβριο του 2017 με την Μπόκα Τζούνιορς στο επίκεντρο είναι κάτι παραπάνω από μία παρουσίαση ομάδας. Παίκτες, οπαδοί και προπονητές χαρίζουν μία αποκλειστική ματιά στα παρασκήνια της πιο εμβληματικής ομάδας της Αργεντινής. Η σειρά που ασχολείται με την προσπάθεια της Μπόκα για επιστροφή στην κορυφή ξεπερνάει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Με υλικό που προσφέρεται για 3D θέαση και πλατό το ιστορικό Μπομπονέρα το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να μην είναι εκπληκτικό. Σε 4 επεισόδια το Netflix προσπαθεί και σε μεγάλο βαθμό καταφέρνει να εξηγήσει σε όλο τον κόσμο την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ομάδας και της σχέση της με τους οπαδούς, ενώ δεν λείπει το μεγαλύτερο ντέρμπι του πλανήτη, το Super Classico, με αντίπαλο τη μισητή Ρίβερ Πλέιτ. Είναι πολύ δύσκολο να περάσουν μέσα από την τηλεόραση όλα αυτά τα συναισθήματα που προσφέρει το ποδόσφαιρο, αλλά αυτή η σειρά έρχεται πολύ κοντά.

BECOMING ZLATAN

Τον έχουν αποκαλέσει "Ibra Supremacy", "Ibracadabra", "Il Genio" και "Thor" και είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα σπάνιο πορτρέτο του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, στο οποίο μιλάει ανοιχτά για τη ζωή του και τις μεγάλες προκλήσεις της καριέρας του. Μέσα από ανέκδοτο αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον νεαρό Σουηδό από το ξεκίνημα της πορείας του.

Από τους συμπαίκτες του στη Μάλμε που πιστεύουν ότι είναι εγωιστής και παίζει μόνο για τον εαυτό του, έως τους σκληρούς μάνατζερ στον Άγιαξ που τον στέλνουν στον πάγκο, και τον πατέρα του, ο οποίος του λέει κυνικά "μέχρι να τα καταφέρεις διεθνώς, είσαι ένα τίποτα", ο νεαρός παίκτης ζει υπό συνεχή πίεση. Στο "Becoming Zlatan" ο ίδιος ο σούπερ σταρ μας αποκαλύπτει πώς έφτασε έως εδώ και μας αφήνει να δούμε, έστω για μια στιγμή, ποιος πραγματικά είναι.

IVERSON

Από την πρώτη λίστα του Contra δεν θα μπορούσε να απουσιάσει το μπάσκετ με τη λάμψη του NBA φυσικά να έχει τον πρώτο λόγο. Το ντοκιμαντέρ Iverson, είναι η απόλυτη κληρονομιά ενός παίκτη - σύμβολο, αλλά δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις του αθλητισμού ή τους φανατικούς της πορτοκαλί μπάλας.

Η προσωπικότητα του Άλεν Άιβερσον βοηθάει ώστε η ταινία να ξεπεράσει τα σύνορα των σπορ και να εξερευνήσει άλλες πτυχές της κοινωνίας, της μουσικής και όχι μόνο. Ένα αυθεντικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί την ταραχώδη ζωή και εξωπραγματική καριέρα ενός ινδάλματος του NBA που τα έζησε όλα. Ξεκίνησε από το μηδέν, βρέθηκε κάτω από αυτό, σκαρφάλωσε ως την κορυφή και στο τέλος τα πέταξε όλα στα σκουπίδια.

Boris Becker: Der Spieler

Με τον Στέφανο Τσιτσιπά να έχει βάλει το τένις σε κάθε ελληνικό σπίτι τον τελευταίο χρόνο δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε τη λίστα χωρίς το άθλημα της ελίτ. Στο Netflix υπάρχει το ντοκιμαντέρ διάρκειας μιάμισης ώρας βασισμένο πάνω στον τεράστιο Μπόρις Μπέκερ.

Το παιδί θαύμα έγινε πρωτοσέλιδο στα 17 κερδίζοντας το Γούιμπλετον και το ντοκιμαντέρ "Μπόρις Μπέκερ: η Ζωή ενός θρύλου", εξετάζει και αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβη τότε αλλά και σε όλη την καριέρα του καθώς όσο καλός ήταν ο Γερμανός μέσα στο κορτ τόσα λάθη έκανε έξω από αυτό.

Ο "Μπουμ Μπουμ Μπέκερ" είχε μία αθλητική ζωή σαν παραμύθι μέχρι το 1999 που αποσύρθηκε. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η ιστορία του περισσότερο θλίβει παρά εντυπωσιάζει και το ντοκιμαντέρ με αποκλειστικό υλικό 50 ετών εξετάζει κάθε πτυχή της καριέρας του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK