Δε βαριέσαι, κάποια στιγμή θα το βάλει ο Βάργκας

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την ΑΕΚ που νίκησε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο κυνηγώντας την ουσία, παίζοντας κλειστά και φέρνοντας το ματς εκεί που θέλει: 1-0 με γκολ του Βάργκας!

Δε βαριέσαι, κάποια στιγμή θα το βάλει ο Βάργκας

H AEK σε ένα από τα χειρότερα φετινά παιχνίδια της, έκανε την τρίτη συνεχόμενη εντός έδρας νίκη της σε ντέρμπι, νικώντας τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό με τα -κατά πολύ- μεγαλύτερα μπάτζετ και τις -ακόμα περισσότερες- φρούδες προσδοκίες στο ξεκίνημα της σεζόν.

Το ντεζαβαντάζ

Η ΑΕΚ έπαιξε χθες με σημαντικές -ως προς τη λειτουργία της- απουσίες αφού ο Πογέτ είχε στη διάθεσή του… 2,5 χαφ. Τον Σιμόες, δηλαδή, τον Γιόχανσον και τον Βάργκας που δεν έπαιζε στη θέση του, απλά έκλεισε την κενή θέση στο «8». Έχασε αρκετά πράγματα η ΑΕΚ εξαιτίας της συγκεκριμένης συγκυρίας, γεγονός απολύτως λογικό. Σημαντικότερο μειονέκτημα που δημιουργήθηκε ήταν ο… περίπατος των παικτών του Παναθηναϊκού στα πρώτα μέτρα του μισού γηπέδου της ΑΕΚ, αφού το ασφυκτικό πρέσινγκ των προηγούμενων αγώνων δεν υπήρχε.

Πογέτ

Ο Πογέτ προχωρώντας σε -μία ακόμα- έκπληξη… εμφάνισε στην 11άδα τον Βαγγέλη Πλατέλλα αφήνοντας εκτός τον Χρήστο Αραβίδη. Παρακινδυνευμένη κίνηση που δεν βγήκε στον Ουρουγουανό τεχνικό της ΑΕΚ, ο οποίος όμως δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να τη διορθώσει κατά τη διάρκεια του ματς και να αποκαταστήσει την… τάξη: Με τον Τζεμπούρ και τον Αραβίδη η ΑΕΚ έγινε πιο επικίνδυνη μπροστά, έβγαλε μία σοβαρή φάση και κέρδιζε φάουλ (ένα εκ των οποίων έγινε στην πορεία γκολ).

Το ωραίο με τον Πογέτ, που στην προκειμένη περίπτωση βγαίνει μέσα από τα λάθη του, είναι ότι δεν «καίει» κανέναν. Ο Ουρουγουανός δεν είναι φαν των ποδοσφαιριστών με την κοψιά του Πλατέλλα (θέτει ως βασική προϋπόθεση το ύψος σε κάθε συζήτηση) αλλά όταν χρειάστηκε εξτρέμ για να μην μπερδευτεί κι άλλο η ομάδα τον πέταξε μέσα στα βαθιά. Το ίδιο έχει συμβεί και με τον Μπουονανότε αρκετές φορές. Το ίδιο και με τον Τζανετόπουλο, για διαφορετικους -δικους του- λογους. Με λίγα λόγια ο Πογέτ θα βάλει όποιον θεωρεί ότι θα του κάνει τη δουλειά, ή ότι θα του την κάνει λιγότερο άσχημα από κάποιον άλλον. Με killer τρόπο. Και θα διορθώσει και ότι βλέπει ότι δεν του βγαίνει. Αλλά πάνω από όλα θα παρέμβει στο παιχνίδι. Είτε αλλάζοντας το σύστημα, είτε… μαρκάροντας τους παίκτες του Παναθηναϊκού στο πλάι για να ανάψει τα αίματα και να τσιγκλήσει την ομάδα μέσα σε ένα ξεσηκωμένο γήπεδο. Ουρουγουάη!

Κακή η ΑΕΚ, δεν ξεχώρισε κανείς

Σε ατομικό επίπεδο από την ΑΕΚ πραγματικά δεν κατάφερε να ξεχωρίσει κανείς. Τζεμπούρ και Αραβίδης έδωσαν μια αύρα στην ομάδα περνώντας ως αλλαγή, ο Πέκχαρτ (παρότι με αρκετές σεντερφορίσιες κινήσεις, πλάτες και σπασίματα μπάλας) ήταν κομμένος-ραμμένος για την άμυνα του Παναθηναϊκό ενώ ο Άρθο έδωσε άλλο ένα αρνητικό δείγμα σκορπώντας τρόμο στην εξέδρα.

Ο Ντίντακ έκοψε τον Μπεργκ μετά από μία κάθετη πάρε-βάλε του Βιγιαφάνες παίζοντας σημαντικό ρόλο στη νίκη της ΑΕΚ, αλλά και αυτός στη διάρκεια του ματς ήταν αρνητικός. Το ίδιο και ο Μπακάκης.

Κακό ματς και ο Γιόχανσον ο οποίος έχει κουραστεί και διανύει ένα αρνητικό διάστημα το οποίο είχε σκεπαστεί από τα νικηφόρα αποτελέσματα. Με την επιστροφή του Κορδέρο θα έρθει η ευκαιρία να πάρει ανάσες ο Σουηδός ο οποίος βγάζει μία εικόνα εντελώς ξένη ως προς τα στάνταρ του.

Το φαινόμενο Βάργκας

Σε όλο το ματς -με εξαίρεση ορισμένες εξάρσεις- ο Βενεζουελάνος ήταν χαμένος στη γενική μετριότητα της ΑΕΚ. Την ώρα που χρειάστηκε, έστησε τη μπάλα και της είπε να πάει εκεί που πήγε με τον ΠΑΟΚ και με τον Ολυμπιακό. Έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας, έχει και την ποιότητα για να δώσει πράγματα στην ομάδα. Δικαιωματικά το μερίδιό του μεγαλώνει αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για τον άνθρωπο που κρέμασε την ομάδα στο ματς με την Τρίπολη και έβγαλε μια μετριότητα στον πρώτο γύρο. Από τον Γενάρη και μετά, όμως, άλλαξε την κατάσταση και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα νικηφόρα αποτελέσματα και στα μεγάλα ματς πήρε από το χέρι την ΑΕΚ.

Σημαντικές οι νίκες με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ

H AEK μετά από δύο δύσκολα χρόνια σε κατηγορίες με τις οποίες δεν έχει καμία απολύτως σχέση ιστορικά, προσπαθεί να μπει σε διαδικασία κανονικότητας στη Σούπερ Λιγκ. Δεν είναι εύκολο πράγμα για μία ομάδα να προσπαθεί να βρει τη χαμένη της αίγλη και για να συμβεί πρέπει να γίνουν μία σειρά από πράγματα. Ένα από αυτά ήταν να καταφέρει η ΑΕΚ να νικήσει τους άμεσους ανταγωνιστές της.

Τους παραδοσιακούς αντιπάλους της. Τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό κατά πρώτο λόγο και τον ΠΑΟΚ μετά. Από τη στιγμή που ο προπονητής και η ομάδα τα κατάφεραν, παίρνουν το credit και συνεχίζουν στα υπόλοιπα πράγματα που… υπολείπονται να γίνουν μέχρι να φτάσει κυριολεκτικά η ΑΕΚ στην κανονικότητά της, που δεν είναι άλλη από τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης.

Πάντως, το γεγονός ότι η ΑΕΚ κατάφερε να τους νικήσει όλους, δείχνει ότι σε πρώτη φάση μπαίνουν οι βάσεις. Από κάτι τέτοιες νύχτες δημιουργούνται οι παραστάσεις, η εμπειρία και μέσα από τέτοιες δοκιμάζεται η αντοχή του μετάλλου. Και ήταν σημαντικό για την «Ένωση» ότι κατάφερε να νικήσει χθες στην κακή της βραδιά. Έτσι χτίζεται η αυτοπεποίθηση για να κερδίσεις ματς που θα έχεις ανάλογη εικόνα στο μέλλον. Θα της χρειαστεί και στα πλέι οφ της ΑΕΚ αυτό, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα της χρειαστεί στην επόμενη μέρα της στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ΑΕΚ κερδίζει αίγλη, ο Παναθηναϊκός ξύνει τον πάτο

Πογέτ: "Προτιμώ να κερδίζω παίζοντας άσχημα"

Μαύρος: "Βρέθηκα στο κρατητήριο δίπλα σε δολοφόνους για χάρη της ΑΕΚ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK