H συσπείρωση του Μανόλο και η δημιουργία… ταλιμπάν!

Δύο πράγματα είναι ίδια στα δύο περάσματα του Μανόλο Χιμένεθ από τον πάγκο της ΑΕΚ: Τα πολύ καλά ξεκινήματα και η εικόνα του πάγκου, με όλους τους ποδοσφαιριστές ψημένους και ενεργούς ως μέρος του συνόλου. Γράφει ο Άκης Γεωργίου.

H συσπείρωση του Μανόλο και η δημιουργία… ταλιμπάν!

Ένα από τα πιο έντονα αποτυπώματα -όχι φυσικά το μοναδικό- του Μανόλο Χιμένεθ στην πραγματικότητα της ΑΕΚ διαπιστωμένο από το πρώτο του πέρασμα από την ομάδα, είναι το εξαιρετικό ξεκίνημα. Κάτι παρεμφερές με αυτό που είχε συμβεί την πρώτη φορά, συμβαίνει και τώρα σε ένα «κιτρινόμαυρο» deja vu του Σεβιγιάνου τεχνικού.

Το δεύτερο πιο έντονο αποτύπωμα του τότε ήταν η αίσθηση της ομοψυχίας που πέρασε σχεδόν με το καλημέρα στην ομάδα. Επίσης κάτι που συμβαίνει και στο τρέχον πέρασμα του Μανόλο από τον πάγκο της ΑΕΚ.

Ο ΜΑΝΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΤΟΥ ΤΟΤΕ

Ερχόμενος στην «Ένωση» το 2010 ο Χιμένεθ, ήρθε για να συμμαζέψει μια κατάσταση που άρχισε να ξεφεύγει. Ο προκάτοχός του Ντούσαν Μπάγεβιτς κάπου το έχασε διανύοντας τα τελευταία του προπονητικά βήματα και η ομάδα εκείνη παρότι ξεχείλιζε από παίκτες με ποιότητα και παραστάσεις θύμιζε πύργο της Βαβέλ.

Άλλη η ΑΕΚ των Αργεντίνων, άλλη των Ελλήνων, άλλη του… Τζιμπούρ. Όλα τα παραπάνω δεδομένης της παρουσίας μιας διοίκησης που εκείνη την εποχή ήταν κάτι σαν αναγκαίο κακό, αποτελούσαν μια πολύ ρευστή κατάσταση που δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμη. Συν το γεγονός ότι η ΑΕΚ είχε παίξει με όλες τις ομάδες της κάτω ζώνης στο ξεκίνημα και είχε αποτελέσματα ανάλογα με τα φετινά (με μικρότερη διάρκεια κοιλιάς βέβαια).

ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Παρόλα αυτά, τον Μανόλο έδειξε να τον αγαπάει η μπάλα. Ντεμπούτο με 0-4 στο Χαριλάου, νίκη με 1-0 στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού, 1-5 στην Κομοτηνή για το Κύπελλο και κάπου ενδιάμεσα μια τριάρα στις Βρυξέλλες από την Άντερλεχτ, με αρκετά προβλήματα τραυματισμού όμως και με αρκετή κατανόηση από τον περίγυρο.

Ακολούθησε η ήττα στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Ουρουγουανού, Ντατόμο και όταν δοκιμάστηκε η κατάσταση μετά από ήττες σε Τούμπα και Καβάλα με το ίδιο σκορ (2-1) ο Μανόλο επιστράτευσε το μεγάλο του όπλο που ήταν η απόλυτη ενότητα. Προσπαθούσε να κερδίσει τους πάντες και τα πάντα, να τους έχει όλους μαζί του και να τους κάνει… ταλιμπάν για την ομάδα.

Βασικούς, αναπληρωματικούς, εκτός αποστολής, υπαλλήλους του ποδοσφαιρικού τμήματος. Όλους με όλα τα γράμματα κεφαλαία.

ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ το πήρε με εκείνο το αξέχαστο γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο όταν ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ του έδωσε την ασίστ περνώντας πάνω από το αναμμένο καπνογόνο.

Το πιο σημαντικό από εκείνη τη μέρα για την «Ένωση» ήταν βέβαια η νίκη, όμως στα ίδια επίπεδα σημαντικότητας κυμαινόταν η εικόνα του πάγκου με αυτό που πρωτοκατάφερε ο Χιμένεθ, ήταν πιο εμφανές και εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την εικόνα στο ποδοσφαιρικό τμήμα πριν από την έλευση του Ισπανού.

H συσπείρωση του Μανόλο και η δημιουργία… ταλιμπάν!
H συσπείρωση του Μανόλο και η δημιουργία… ταλιμπάν!

Από το γενικότερο ξενέρωμα, στον ενθουσιασμό και στην πιο κοντινή επαφή ανάμεσα στα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος. Έλληνες, λάτιν και… λοιποί όλοι μαζί, μια γροθιά, με τον Χιμένεθ πιο μπροστά σε κατάσταση παροξυσμού και με τις φλέβες να σχηματίζονται στο πρόσωπο από την ένταση.

Είχε επαναφέρει στη ζωή την ποδοσφαιρική ΑΕΚ, όπως συμβαίνει και τώρα με παρόμοιες εικόνες και εν αναμονή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Το παραπάνω όμορφο βίντεο του ΑΕΚ TV είναι αρκετά χαρακτηριστικό ως προς την προσέγγιση του Ισπανού.

Το χάι-φάιβ με όλο τον πάγκο σε κάθε γκολ, το φιλικό χτύπημα στην πλάτη του χαμογελαστού Μπακασέτα (παρότι δεν έπαιξε αν και αρκετοί περίμεναν κάτι τέτοιο μετά την εμφάνιση της Τετάρτης με τον Λεβαδειακό), τα… φιλάκια στον φροντιστή της ομάδας Νίκο Κορομηλά αλλά και η αφιέρωση του γκολ από τον Όγκνιεν Βράνιες μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Η προσέγγιση του Μανόλο είναι παρόμοια με εκείνη της πρώτης φοράς, μόνο που αυτή τη φορά -αν και λίγο νωρίς- δείχνει πιο συνειδητοποιημένος, πιο μαζεμένος.

Ίσως να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι προέρχεται από ένα διάστημα απουσίας από τους πάγκους, ίσως να έχει πάρει πατριωτικά την κατάσταση την οποία βλέπει πιο μακροπρόθεσμα από τον καθένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φέρνει εξάρες, θα πάρει όμως την παρτίδα;
Από "εξάρα" σε "εξάρα" η ΑΕΚ, διέλυσε και τη Βέροια!
Δεν σκέφτεται καν τον Ολυμπιακό ο Χιμένεθ

News 24/7

24MEDIA NETWORK