Η Φιλαδέλφεια χάνει τη λογική

O Άκης Γεωργίου γράφει για τις δηλώσεις του Άρη Βασιλόπουλου, τη μη αποδοχή ενός νόμου του κράτους και για μία πραγματικότητα που ποτέ δεν θα είναι ίδια αν δεν...

Η Φιλαδέλφεια χάνει τη λογική
INTIME SPORTS

H γκίνια της ΑΕΚ σε ορισμένα θέματα δεν έχει προηγούμενο. Όταν είναι πεσμένη, φεύγουν οι κανονικοί (Νικολαϊδης) και έρχονται οι αχαρτογράφητοι (Θανόπουλος, Αδαμίδης. Ο Δημητρέλος είναι άλλη κατηγορία γιατί όπως και να το δει κανείς το όνομα Δημητρέλος έχει μία ιστορία στην ΑΕΚ). Στα μεσοδιαστήματα του "πέφτω-σηκώνομαι" έρχονται παράγοντες τύπου Γρανίτσα. Γκρεμίζουν το γήπεδο, το παίρνουν επ’ ώμου θάβοντας μία ολόκληρη Ιστορία γιατί θεωρούν πως μπορούν να φτιάξουν μία άλλη.

Το παραγοντικό τους ανάστημα και τα εμπορικά τους "θέλω" δεν ήταν ποτέ αρκετά για να φτιάξουν μία άλλη (Ιστορία), τουλάχιστον στα πρότυπα της παλιάς. Οπότε θάβουν μία Ιστορία σκέτο. Το "θάβουν" δεν είναι μεταφορικό. Θαμμένο είναι οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από χαλάσματα. Ο Γρανίτσας γκρεμίζοντας το γήπεδο έβαλε όλο το παρελθόν της ΑΕΚ κάτω από τη γη και με δεδομένο ότι η "Ένωση" δεν είχε να επιδείξει και πολλά πράγματα στην παρούσα ζωή της, με εξαίρεση αυτό (το παρελθόν της δηλαδή) έμεινε στη θαμμένη Ιστορία και στο "να ζήσουμε να τη θυμόμαστε" παρά το γεγονός ότι ποτέ δε συμμερίστηκα την παραπάνω φράση.

Όταν η ΑΕΚ μπουσουλώντας μετά τον αφανισμό της στις ερασιτεχνικές κατηγορίες παρέα με τους Κρουσσώνες, τις Διασταυρώσεις και τα Ζωνιανά, προσπαθεί να σηκωθεί, πέφτει πάνω σε μία άρνηση που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει: Την άρνηση για την κατασκευή του γηπέδου της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο οικόπεδο που της ανήκει δηλαδή.

Προσοχή κάπου εδώ: Το οικόπεδο που ανήκει στην ΑΕΚ σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο, είναι στα 29,1 στρέμματα. Δεν το λέει ο Μελισσανίδης, δεν το λένε οι δημοσιογράφοι, δεν το λένε οι αντί, δεν το λένε οι υπέρ. Το λέει η Ελληνική Βουλή. Τελεία.

Ξεκάθαρα συμπεράσματα...

Παρακολουθώντας και γράφοντας το ρεπορτάζ, τα συμπεράσματα που μπορεί να καταλήξει κάποιος σε ότι έχει να κάνει με τη στάση του Δημάρχου στο θέμα του γηπέδου είναι ξεκάθαρα. Οι πολύ… insider των πραγμάτων στη Φιλαδέλφεια θεωρούν ότι ο Βασιλόπουλος προέρχεται από μία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ την οποία δε θέλει να προδώσει. Για την ακρίβεια θεωρεί ότι θα την απογοητεύσει σε περίπτωση που κάνει πίσω στο θέμα του γηπέδου. Έτσι, φτάνει στο ευτράπελο, για δημόσιο πρόσωπο σημείο, να μιλάει δημόσια και να εξηγεί ότι δεν αναγνωρίζει ένα νόμο του ελληνικού κράτους που έχει ψηφιστεί.

"Αν θέλει η ΑΕΚ περισσότερο χώρο να πάει αλλού…", είπε στον αέρα της απεργιακής ΕΡΤ ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας. Μα η ΑΕΚ δεν ζητά περισσότερο χώρο. Τον έχει ήδη από τη στιγμή που της τον έδωσε το κράτος! Κάποιοι θεώρησαν ότι θίχτηκαν με αυτό τον νόμο και προσέφυγαν στο ΣτΕ -όπως είχαν το νόμιμο δικαίωμα να κάνουν- ωστόσο ο Βασιλόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κίνηση αυτή. Άρα, δεν θεωρεί ότι θίγεται.

Από εκεί και πέρα, το θέμα του "παραπάνω χώρου" που έθιξε ο Βασιλόπουλος, το έβαλε στην κουβέντα ο ίδιος ο Δήμαρχος την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra FM. Τότε, παρουσιάστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στην ΑΕΚ ένας χώρος και να αναδασωθεί ένας άλλος, από τη στιγμή που θα εμφανιζόταν η ανάγκη να φτιάξει ένα αξιοπρεπές γήπεδο, αντάξιο της Ιστορίας της και -κυρίως- του μέλλοντός της.

Η Φιλαδέλφεια χάνει τη λογική

Σε ότι αφορά τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος για τις ελλείψεις στην υψομετρική μελέτη, δεν μπορώ να πω κάτι. Νομίζω όμως ότι κάπου εδώ πρέπει να τοποθετηθεί επίσημα η ίδια η ΑΕΚ. Όχι επειδή το είπε ο Βασιλόπουλος, αλλά για τον… νταλκά του κόσμου της. Όπως και για τη συνάντηση με τη "Δικέφαλος" στην οποία εμφανίστηκε ανοιχτός ο Βασιλόπουλος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και η ΑΕΚ επιθυμεί συνάντηση. Επιθυμία η οποία εκφράστηκε στη δημοτική αρχή, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

To αρνητικό για την ΑΕΚ είναι ότι έμπλεξε σε μία ιστορία την οποία δε τη χαρακτηρίζει η τετράγωνη λογική. Το θετικό για την ΑΕΚ είναι ότι είναι πλέον ισχυρή. Δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που προκαλούσε οίκτο πριν από έντεκα χρόνια όταν περιφερόταν στα δημοτικά συμβούλια εκπροσωπούμενη από τον πιο αδύναμο κρίκο στην ιστορία του ελληνικού παραγοντισμού: Τον Γιάννη Γρανίτσα.

Πλέον έχει πετύχει την πλήρη συσπείρωση, έχει τον Μελισσανίδη στο τιμόνι της, έχει σοβαρό project manager, έχει μαζί την Ερασιτεχνική, την ΠΑΕ και το δίκιο μαζί της για ένα γήπεδο ήπιο χωρίς εμπορικές χρήσεις.

Υπάρχει ένα κοινό…

Υπάρχει βέβαια ένα κοινό που αντιτίθεται. Κατά τη γνώμη μου λανθασμένα, αλλά στην Ελλάδα ζούμε, όποιος και να προσπαθήσει να σηκώσει κάτι καινούργιο, θα δει πίσω του μία μερίδα ανθρώπων με πλακάτ να διαμαρτύρονται. Έγινε και με τον Παναθηναϊκό στο παρελθόν, θα γίνει και στο μέλλον. Βέβαια στον Βοτανικό δεν θεωρώ ότι η περιοχή σώθηκε μετά την αποτυχία του Παναθηναϊκού να χτίσει εκεί, η οποία δεν ανήκει αποκλειστικά στους κορμοράνους. Ανήκει, όμως, και σε αυτούς. Κάτι παρόμοιο θα γίνει και με τη Φιλαδέλφεια σε περίπτωση που δεν…

Ένα οικόπεδο, παλιοσίδερα, τρυπημένη περίφραξη και χωρίς καμία εναλλακτική. Αν δεν τα καταφέρει ο Μελίσσανίδης δεν θα τα καταφέρει κανείς. Και η ΑΕΚ χαιρετά τη Φιλαδέλφεια οριστικά. Αν είναι να οδηγηθούμε, βέβαια, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τις κοινωνικές ομάδες, την οικολογία και το κοινό καλό, τότε χαλάλι…

Y.Γ.: Για να είμαι εντάξει τόσο δημοσιογραφικά όσο και με τη συνείδησή θέλω να διευκρινίσω ότι προσπάθησα να εξασφαλίσω μία συνέντευξη του κ. Βασιλόπουλου προκειμένου να εξηγήσει τις θέσεις του σε ένα θέμα που ξεπερνά τα όρια του Δήμου που διοικεί, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ο κ. Βασιλόπουλος είχε κάνει κάποιες δηλώσεις στο Contra.gr τον περασμένο Ιούλιο στις οποίες εξήγησε ότι δεν θέλει να πει… τίποτα για το γήπεδο της ΑΕΚ, ενώ σε μία νέα επαφή με τη συνεργάτιδά του κα. Ευτυχία Παπαλουκά μου γνωστοποιήθηκε πως για να παραχωρήσει συνέντευξη ο Δήμαρχος πρέπει πρώτα να σταλούν ερωτήσεις με mail, οι οποίες θα ελεγχθούν από το επιτελείο πριν απαντήσει ο Δήμαρχος και να μου επιστραφούν με mail. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν γίνεται, αφού αυτό ευνοεί τη δημιουργία ευχολογίων και όχι μια σοβαρή ζωντανή συζήτηση με αντικείμενο ένα συγκεκριμένο σχέδιο γηπέδου που είναι έτοιμο προς υλοποίηση και μόνο αυτό.

Αιτία της άρνησης του κ. Βασιλόπουλου απέναντί μου ήταν ένα ρεπορτάζ σχετικά με συνάντησή του με μία μερίδα Νεοφιλαδελφειωτών οπαδών της ΑΕΚ, στους οποίους είπε ότι η αντίθεσή του για την κατασκευή του γηπέδου ήταν η παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη στο όλο σχέδιο και πως θα ήταν θετικός σε περίπτωση που η Ερασιτεχνική ΑΕΚ έπαιρνε δάνειο ύψους 60 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει η ίδια στην κατασκευή. Το ρεπορτάζ είναι απολύτως επιβεβαιωμένο οπότε δεν υπάρχει θέμα… μετάνοιας. Απλά είναι κάπως οξύμωρο για τόσο σημαντικά θέματα οι άνθρωποι που διαμορφώνουν καταστάσεις και έχουν εξουσία να λειτουργούν με γνώμονα το προσωπικό.

Διαβάστε ακόμη:

"Η ΑΕΚ να περιορίσει το μέγεθος του γηπέδου στα όρια του οικοπέδου της..."

Έγγραφο διαψεύδει τον Βασιλόπουλο για την "Αγιά Σοφιά"

News 24/7

24MEDIA NETWORK