Κλείνουν τη συμφωνία, προχωρούν στα παρακάτω

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τον Φιλίπ Μοντανιέ που ήρθε για να κλείσει τη συμφωνία με την ΑΕΚ στην Αθήνα και που ενδεχομένως να είναι και εκείνος που έψαχνε η "Ένωση".

Κλείνουν τη συμφωνία, προχωρούν στα παρακάτω

Ο Φιλίπ Μοντανιέ, έφτασε με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ. Τον υποδέχτηκαν ο αρχισκάουτ της ΑΕΚ, Άλεξ Ντε Μπαρτόλο, ο τεχνικός διευθυντής Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς και ο διευθυντής επικοινωνίας Ανδρέας Δημάτος, ενώ στη συνέχεια οι άνθρωποι της ΑΕΚ του παρέθεσαν δείπνο.

Σήμερα το πράγμα αναμένεται να τρέξει, με τον Γάλλο να βλέπει από κοντά τις εγκαταστάσεις της "Ένωσης" (Σπάτα, ΟΑΚΑ, γραφεία) και να πραγματοποιεί τις τελικές επαφές με τις κεφαλές του συλλόγου: Με τον Δημήτρη Μελισσανίδη για πρώτη φορά και με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς για δεύτερη, μετά το ταξίδι του εκτελεστικού διευθυντή στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο.

Μπάγεβιτς και Μοντανιέ σχεδόν συμφώνησαν στη Γαλλία στα «χοντρά» και πλέον αυτό που απομένει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και σε ότι έχει να κάνει με όσα εκκρεμούν: Στα ακριβή ποσά, στους βοηθούς που θα φέρει μαζί του στην «Ένωση» και στο διαδικαστικό.

Η πρώτη εικόνα από τον Φιλίπ Μοντανιέ είναι εκείνη που περιμένει να δει κανείς, διαβάζοντας αρκετά για τη μέχρι τώρα πορεία και τη φιλοσοφία του. Δεν κοντοστάθηκε καν όταν είδε δημοσιογράφους και φωτογράφους να τον περιμένουν, συνέχισε την ευθεία του και χαμογέλασε μόνο όταν είδε τον Ντε Μπαρτόλο, που ήταν ο άνθρωπος που τον πρότεινε.

Κορυφώνονται οι επαφές

Η επόμενη φάση του έργου θα παιχτεί σήμερα με το σφράγισμα της συμφωνίας και η συνέχεια θα βρει την ΑΕΚ σε κατάσταση ανασυγκρότησης. Ο νέος προπονητής θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα και τα ζητήματα είναι πολλά: Οι παίκτες που θα μείνουν, οι παίκτες που θα έρθουν, οι παίκτες που θα φύγουν και οι δανεικοί. Γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτεί η ομάδα τη νέα σεζόν. Και κυρίως η γνωστοποίηση του πλάνου και των στόχων οι οποίοι αυτή τη φορά καλό θα είναι να είναι σαφείς. Πέρσι δεν ήταν, και η ΑΕΚ το πλήρωσε αυτό, άσχετα αν το Κύπελλο έσωσε -δικαιολογημένα- τη σεζόν.

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Το σίγουρο είναι ότι η μέχρι τώρα καριέρα του Μοντανιέ δείχνει μεν ένα φιλόδοξο και ορθολογικό ποδοσφαιρικό πλάνο, δεν φαίνεται όμως να είναι συμβατή με μια ομάδα που θέλει να πάρει πάση θυσία το πρωτάθλημα του χρόνου τέτοια εποχή. Για την ακρίβεια δείχνει να είναι περισσότερο συμβατή με μια ομάδα που θέλει να χτιστεί βελτιώνοντας τις αδυναμίες της.

ΙΣΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ

Ενδεχομένως και να είναι ο Μοντανιέ αυτό που ψάχνει η ΑΕΚ για να την φτιάξει ποδοσφαιρικά. Να τη μάθει να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και να προσεγγίζει τα ματς φυσιολογικά με βάση τον αγωνιστικό χαρακτήρα της. Αν η κατεύθυνση είναι σωστή, πιθανότατα τα αποτελέσματα θα έρθουν, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αν, πάλι, δεν έρθουν με τη μία το θέμα είναι να υπάρξουν αντοχές. Ο Μοντανιέ τις έχει, έχει αποδειχθεί τις προηγούμενες φορές που υπερασπιζόταν τη δουλειά του όταν τα αποτελέσματα στράβωναν. Για την ΑΕΚ (διοίκηση, κόσμος, Τύπος κλπ) είναι άγνωστο αν υπάρχει υπομονή για ένα τέτοιο εγχείρημα, αφού έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως δε θέλει και πολύ για να γίνει η κατάσταση… πυροτέχνημα.

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Σημασία έχει να ξέρει η ΑΕΚ τι επιλέγει για να πορευθεί για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια με την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία ή και τον ίδιο προπονητή. Μέχρι σήμερα η κατάσταση ήταν ρευστή ως προς το συγκεκριμένο κομμάτι, αφού από τον Δέλλα με το ποδόσφαιρο υπομονής και καλής κυκλοφορίας, πήγε στον Πογιέτ που στηρίχθηκε στην ανασταλτική λειτουργία, και από εκεί στον Μοντανιέ που θέλει καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο.

Η τελευταία αλλαγή δείχνει να είναι πιο φυσιολογική για την ΑΕΚ και αυτό που μένει να φανεί είναι η στήριξη που θα έχει το πρότζεκτ. Αρχικά, οικονομικά από τη διοίκηση και στη συνέχεια από τον κόσμο και τον περίγυρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ήρθε ο Μοντανιέ, την Παρασκευή στον Μελισσανίδη
H oρθολογική απόφαση Μοντανιέ και το μικρότερο ρίσκο

24MEDIA NETWORK