Μια ψύχραιμη, ποδοσφαιρική απόφαση

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την απόφαση της ΑΕΚ να συνεχίσει να εμπιστεύεται τον Τραϊανό Δέλλα ενόψει και της νέας αγωνιστικής σεζόν.

Μια ψύχραιμη, ποδοσφαιρική απόφαση
INTIME SPORTS

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ την... έψαξε στο θέμα του προπονητή είναι δεδομένο. Σκέφτηκε να προχωρήσει στην αντικατάσταση του Τραϊανού Δέλλα κατά τη διάρκεια της σεζόν, συναντήθηκε με τον Σα Πίντο, τον Γκαρίδο και επεξεργάστηκε αρκετά τη συγκεκριμένη ιδέα. Τα έβαλε κάτω, τα ζύγισε, τα μέτρησε και τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον νυν προπονητή της. Λογικό.

Μια ψύχραιμη, ποδοσφαιρική απόφαση
INTIME SPORTS

Ο Δέλλας μετρώντας πριν μόλις δύο αγώνες στο παλμαρέ του ως προπονητής (τους περσινούς κόντρα σε Πανθρακικό και Ατρόμητο) ολοκλήρωσε τη χρονιά στην πιο περίεργη αγωνιστική συγκυρία της ΑΕΚ. Στη Γ’ Εθνική, με το χαμηλό επίπεδο της κατηγορίας να είναι εμφανές, όταν κερδίζεις δεν σου λέει κανείς μπράβο και όταν χάνεις, φέρνεις ισοπαλία ή έστω δυσκολεύεσαι, έρχεται το τέλος του κόσμου. Επίσης λογικό.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όσοι έχουν παίξει τη σεζόν κουβαλώντας τη φανέλα της ΑΕΚ στα γήπεδα της ερασιτεχνικής κατηγορίας αλλά και όσοι ζουν από κοντά την ποδοσφαιρική πραγματικότητα της "Ένωσης" στη χρονιά δύο αντίβαρα θέτουν ως επιχειρήματα: Τις κλειστές άμυνες και το γεγονός ότι ο ρυθμός της κατηγορίας είναι πολύ εύκολο να παρασύρει την επαγγελματική ομάδα.

Μια ψύχραιμη, ποδοσφαιρική απόφαση
INTIME SPORTS

Το κλειδί για τα δύο αυτά στοιχεία είναι η ατομική ποιότητα. Ο παίκτης που θα κάνει την προσωπική ενέργεια, θα ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα, θα βάλει την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ και στη συνέχεια θα ανοίξει το παιχνίδι του αντιπάλου προκειμένου να μπορέσει η "Ένωση" να "δείξει" τη δουλειά που γίνεται από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν άδικο να κριθεί ένας ασκούμενος προπονητής που οι μοναδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε στην κατάσταση ειδικών συνθηκών της Γ’ Εθνικής, δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστούν στο μέλλον τόσο για τον ίδιο όσο και για την ΑΕΚ.

Δημήτρης Μελισσανίδης και Ντούσαν Μπάγεβιτς μέτρησαν την ιστορία, έκαναν έρευνα αγοράς και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν έχει κανένα λόγο η ΑΕΚ να χαλάσει η ίδια το μεγαλύτερό της στοίχημα ενόψει της επόμενης μέρας της, στηριγμένη στον... απόλυτο λαϊκισμό.

Ούτως ή άλλως, ακόμα και οι επικριτές του "Τράι" ελάχιστα έχουν να του προσάψουν ως προς το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Η μεγαλύτερη κουβέντα γίνεται για το επικοινωνιακό κομμάτι ενώ ενόχλησε αρκετά η λογική της σχολής... Ντέμη: "Πάντα κοντά στους ποδοσφαιριστές". Ακόμα και τις φορές που... κουτούλαγε με την κοινή λογική.

Μια ψύχραιμη, ποδοσφαιρική απόφαση
INTIME SPORTS

Δομή ποδοσφαιρικού τμήματος

Εκτός από την επιθυμία της συνέχισης του στοιχήματος της ανάδειξης προπονητή από τα σπλάχνα του Συλλόγου, η δομή του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ έχει ορισμένες ιδιομορφίες. Η παρουσία και η προσωπικότητα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ο οποίος είναι επικεφαλής του ποδοσφαιρικού κομματιού στα Σπάτα, όπως και να το δει κάποιος, δεν καθιστά απλό θέμα τον ερχομό οποιοδήποτε προπονητή με τον οποίο ενδέχεται να υπάρξει διαφορά φιλοσοφίας.

Ο χαρακτήρας και ο σεβασμός του Δέλλα στο πρόσωπο του Σερβοέλληνα εκτελεστικού διευθυντή από την εποχή που τον είχε προπονητή αλλά και η καλή σχέση που έχουν οι δυο τους ευνοεί τη δομή του ποδοσφαιρικού τμήματος. Για να μην παρεξηγηθώ, το παραπάνω δεν σημαίνει ότι γίνεται παρέμβαση στη δουλειά του προπονητή, καθώς όσοι "ζουν" στα Σπάτα έχουν να το λένε ότι ο Μπάγεβιτς δεν πατάει ούτε… το γκαζόν στις προπονήσεις και σέβεται τη δουλειά του "Τράι".

Άλλωστε είναι γνωστή η θέση του Μπάγεβιτς στο κομμάτι των παρεμβάσεων από την εποχή που ήταν προπονητής της ΑΕΚ και της γνωστής κόντρας με τον Μιχάλη Τροχανά στο συγκεκριμένο ζήτημα

Μια ψύχραιμη, ποδοσφαιρική απόφαση
INTIME SPORTS

H αξιοπρεπής προσέγγιση

Ένα άλλο κομμάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν η συμπεριφορά του Δέλλα. Κυρίως μετά τη δημοσιοποίηση των επαφών της ΑΕΚ με Σα Πίντο και Γκαρίδο, με τη σκέψη αντικατάστασης να γίνεται πιο έντονη από ποτέ. Ο ίδιος, δεν ασχολήθηκε καθόλου, παρέμεινε προσηλωμένος στη δουλειά του, δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα και δέχτηκε αξιοπρεπώς το γεγονός ότι είναι ένα γρανάζι της ομάδας. Μεγάλο, μικρό δεν έχει σημασία. Θα φανεί στο χειροκρότημα της επόμενης σεζόν. Αν η ΑΕΚ ανέβει νεράκι τη Β’ Εθνική "βγάζοντας" προπονητικά τον ίδιο τότε έχει να κερδίσει κάτι που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν κατάφερε.

Αν όχι, τότε θα του χτυπήσει φιλικά την πλάτη, θα τον ευχαριστήσει –κυρίως- γιατί έπεσε σαν ταλιμπάν στη μάχη του τσαλακώματος της καριέρας του πριν αυτή ξεκινήσει στα δύο τελευταία ματς πριν τον υποβιβασμό και θα συνεχίσει το χτίσιμό της με άλλα υλικά.

Υ.Γ.: Προσωπικά δεν έχω διακρίνει δυσαρέσκεια από κανέναν ποδοσφαιριστή μετά την εξέλιξη της παραμονής του Δέλλα στον πάγκο της ΑΕΚ. Ίσα-ίσα που είδα χαμόγελα. Ακόμα και στο τέλος της σεζόν είναι θετικό που καταρρίπτεται ένας ακόμα μύθος. "Οι παίκτες δεν παίζουν για τον προπονητή".

Υ.Γ.1: Ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και γενικά η στάση ζωής των ανθρώπων που αδιαφορούν για την προς τα έξω εικόνα τους ασχολούμενοι μόνο με τη δουλειά τους έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αφορούν καθαρά την ουσία. Όχι την εικόνα. Για αυτό είναι θετική εξέλιξη για την ΑΕΚ η παραμονή του Δέλλα στον πάγκο της.

Τώρα, που οι απαιτήσεις ανεβαίνουν τόσο για την ΑΕΚ όσο και για τον ίδιο, απέναντι σε επαγγελματίες αντιπάλους, με κανονικό ρόστερ τα κριτήρια αλλάζουν και ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Και το στοίχημα αρχίζει να μετράει με κανονικές συνθήκες…

News 24/7

24MEDIA NETWORK