Μπετόν αρμέ η ΑΕΚ

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για το ματς της ΑΕΚ κόντρα στη Σεντ Ετιέν και για τον καλό βαθμό που πήρε η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια στην ευρωπαϊκή της επιστροφή κόντρα σε έναν δυνατό αντίπαλο.

Μπετόν αρμέ η ΑΕΚ
Κετσμπάγια

O Tιμούρ Κετσπάγια παρέταξε την ΑΕΚ με σαφή προσανατολισμό την πίεση στο μισό γήπεδο με σκοπό να κρατάει τη μεσοεπιθετική γραμμή της Σεντ Ετιέν μακριά και να αναγκάζει τους Γάλλους να επιτεθούν από το πλάι ή κάποιες άλλες φορές να γυρνούν την μπάλα πίσω.

Για 38 λεπτά, οι "κιτρινόμαυροι" λειτούργησαν άψογα. Όχι μόνο δεν απειλήθηκαν, αλλά ήταν η ομάδα που πήγαινε το ματς στα νερά της, χωρίς να χρειαστεί να αγχωθεί: Έκλεισε τη Σεντ Ετιέν και δημιούργησε κάποιες προϋποθέσεις για να απειλήσει. Κάποιες φορές από το πλάι με τα μπακ (Γκάλο) και κυρίως με στημένα.

ΒΡΗΚΕ ΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Οι "κιτρινόμαυροι" (παρότι η μπάλα δεν έφτασε στον Πέκχαρτ) απείλησαν, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν το γκολ, αφού Μπαρμπόσα, Γιόχανσον, Τσιγκρίνσκι και Μάνταλος δεν βρήκαν στόχο.

Από το 30ό λεπτό και μετά, η Σεντ Ετιέν βρήκε κάποιους χώρους και με κινητήριο μοχλό τον Αμουμά άγχωσε την ΑΕΚ και έβαλε δύσκολα στον Ανέστη. Παρόλα αυτά, οι "κιτρινόμαυροι" κράτησαν το μηδέν σε ένα πρώτο ημίχρονο που είχε θετικό πρόσημο.

ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΝΟ ΣΟΥΤ

Στο ημίχρονο, ο Κετσπάγια αντικατέστησε τον Πέκχαρτ με τον Μπακασέτα, θεωρώντας ότι δεν του χρειαζόταν φορ περιοχής αλλά ένας ποδοσφαιριστής που θα βοηθάει περισσότερο ανασταλτικά και θα έχει τη δυνατότητα να σουτάρει έξω από την περιοχή.

Στο 49', παραλίγο ο Γεωργιανός να δει τις σκέψεις του στο χορτάρι να... ζωντανεύουν με ακρίβεια, όταν η ΑΕΚ έβγαλε μια εξαιρετικά γρήγορη κόντρα και ο τελικός αποδέκτης Μπακασέτας, με σουτ έξω από την περιοχή, απείλησε τους Γάλλους, αλλά η μπάλα κατέληξε εκτός της εστίας του Ρουφιέ.

ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ ΜΕ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟ ΤΡΙΤΟ ΧΑΦ

Στη συνέχεια, ο Γκαλτιέ ενίσχυσε τη γραμμή κρούσης του, περνώντας στο ματς τον Μπέριτς σε ένα σημείο που η ΑΕΚ άρχισε να βγάζει κούραση στη μεσαία γραμμή. Ενδεχομένως αυτό να οφειλόταν εν μέρει στις μικροενοχλήσεις του Σιμόες, αλλά είναι μια πραγματικότητα πως οι χαφ της "Ένωσης" έβγαλαν μια κούραση (φυσιολογική για την εποχή).

Τότε, ο Τιμούρ έβαλε (στο 66') τον Γαλανόπουλο δίπλα στους Γιόχανσον και Σιμόες και ουσιαστικά... μπέτωσε την κατάσταση, μαζί με το πολύ σημαντικό ντεμπούτο του μικρού στην Ευρώπη με την ομάδα στην οποία βρίσκεται από μωρό.

Η ΑΕΚ κινδύνευσε δύο φορές μετά από την αλλαγή με ένα σουτ του Σελνάες που κατέληξε κόρνερ και από εκεί με ένα σουτ του Πογκμπά, αλλά από εκεί και πέρα έβγαλε αναίμακτα το 90λεπτο, "παγώνοντας" το παιχνίδι και βρίσκοντας και μια φάση με τον Ντίντακ από το πλάι.

ΓΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΚΟΝΑ

Η παρουσία του "μπαρουτοκαπνισμένου" σε τέτοια ματς Κετσπάγια εγγυάται ότι η μπάλα θα παραμείνει στο έδαφος μέχρι την Πέμπτη και η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει αυτό που η ίδια έδειξε πως δεν είναι ανέφικτο: Να πάρει την πρόκριση.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ

Ο Ανέστης, όπου χρειάστηκε, φώναξε "παρών" και έδειξε από την αρχή να παίρνει κεφάλι στη μάχη για τη θέση κάτω από τα δοκάρια. Δείχνει καλυμμένη η ΑΕΚ σε αυτό το κομμάτι. Φοβερό ματς έκανε ο Τσιγκρίνσκι ο οποίος θύμισε στην ΑΕΚ τις εποχές που είχε αμυντικό που μπορούσε να πάρει την ομάδα πάνω του, και μαζί με τον επίσης καλό Κολοβέτσιο δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Εξαίρεση μόνο οι ελάχιστες φορές που οι παίκτες της Σεντ Ετιέν πάτησαν στην περιοχή της "Ένωσης" σε κανονική ροή αγώνα.

Καλό ματς και από τα πλάγια μπακ, με τον Γκάλο να συνεισφέρει και στο δημιουργικό κομμάτι. Μεγάλες βοήθειες από τους Σιμόες-Γιόχανσον που είναι δίδυμο τέτοιου επιπέδου. Από τη μέση και μπροστά ο Βάργκας ήταν εκείνος που ένιωθε περισσότερο η άμυνα της Σεντ Ετιέν, αφού ο Βενεζουελάνος ήταν πιο δραστήριος από τον πιο νευρικό Μπαρμπόσα.

ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ του Κετσπάγια έδειξε ένα μεγάλο προσόν: Αυτό που είχε και επί Πογέτ. Δηλαδή ότι ξέρει να φέρει τέτοιου είδους ματς στα μέτρα της, τουλάχιστον ως προς το ανασταλτικό κομμάτι. Σε σημείο που να βγάζει ολόκληρο αγώνα κόντρα σε ομάδα πρωταθλήματος πάνω ταχύτητας και να μην απειλείται σοβαρά.

Βέβαια, από εκεί και πέρα, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να λυθούν. Π.χ. για να έρθει η πρόκριση (και με το ύπουλο 0-0) πρέπει να έρθει και το γκολ. Η ΑΕΚ δεν έδειξε μεγάλη αυτοπεποίθηση σε αυτό το κομμάτι και σίγουρα ο Κετσπάγια έχει πράγματα να βελτιώσει από τη μέση και μπροστά.

Σε πρώτη φάση, σημασία έχει πως ο βαθμός που πήρε η ΑΕΚ στην ευρωπαϊκή επιστροφή είναι θετικός. Η παράδοση με λευκή ισοπαλία σε γαλλικό έδαφος στο πρώτο ματς είναι πικρή, αλλά σε ένα ΟΑΚΑ με τον κόσμο δίπλα και τη -φίλη μας σε αυτές τις περιπτώσεις- ζέστη, όλα είναι ανοιχτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σεντ Ετιέν - ΑΕΚ 0-0
Κετσπάγια: "Μας περιμένει δύσκολο ματς"

News 24/7

24MEDIA NETWORK