Mύθοι και αλήθειες για το γήπεδο της ΑΕΚ

O Άκης Γεωργίου καταγράφει τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από το πολύκροτο θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ.

Mύθοι και αλήθειες για το γήπεδο της ΑΕΚ

Το ενδεχόμενο της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ξεσήκωσε αρκετές αντιδράσεις από μία μικρή μερίδα κατοίκων η οποία έχει τη στήριξη της δημοτικής αρχής. Το γεγονός ότι το σχέδιο είναι σαφώς πιο ήπιο από το σχέδιο Γρανίτσα φαίνεται στον αριθμό των αντιφρονούντων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 2003, 131 άνθρωποι προσέφυγαν στο ΣτΕ ενώ το 2014, μόλις 17.

Mύθοι και αλήθειες για το γήπεδο της ΑΕΚ

Το Contra.gr προσπαθεί να πιάσει τον... παλμό όλων όσων έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό χωρίζοντας τους μύθους από την αλήθεια.

Μύθος: Το άλσος παραδίδεται στη διάθεση επιχειρηματιών με τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο και με την κυριότητά του να φεύγει από τον Δήμο.

Αλήθεια: Το άλσος με το ρυθμιστικό νομοσχέδιο φεύγει από την κυριότητα του Δήμου ωστόσο η διαχείριση και η συντήρησή του μένει στο κράτος. Επίσης, το ίδιο νομοσχέδιο απαγορεύει σε οποιονδήποτε επιχειρηματία να δημιουργήσει εμπορικούς χώρους τόσο στο γήπεδο όσο και στο δάσος. Το μόνο που επιτρέπεται είναι η δημιουργία ήπιων αθλητικών χώρων και αναψυκτηρίων. Π.χ. ένα γήπεδο τένις και αναψυκτήριο.

Μύθος: Το μόνο που ζητά η δημοτική αρχή είναι να χτίσει η ΑΕΚ στο χώρο της χωρίς να επηρεαστεί κάποια -έστω και μικρή- έκταση του άλσους. Από τη στιγμή που υπήρχε γήπεδο σε αυτή την έκταση μπορεί να ξαναγίνει.

Αλήθεια: Η ΑΕΚ δεν μπορεί να χτίσει ένα γήπεδο στο οικόπεδο που υπήρχε το Νίκος Γκούμας. Οι κανόνες οικοδόμησης έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’30. Τα μέτρα της απόστασης της πλευράς που βρίσκεται επί της οδού Καππαδοκίας είναι περισσότερα σε σχέση με την απόσταση της παλιάς θύρας 18 με τις πολυκατοικίες. Συνεπώς το γήπεδο μετακινείται και κάποια τετραγωνικά του παλιού γηπέδου θα γίνουν πεζοδρόμιο προκειμένου να μην υποστούν όχληση οι κάτοικοι της οδού Καππαδοκίας. Εκτός των άλλων, οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής οι οποίοι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο επιχείρημα πιθανόν να αγνοούν ότι το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ ήταν ένα στρέμμα έξω από το αρχικό του περίγραμμα...

Mύθος: Το γήπεδο -με το υπάρχον σχέδιο- κατασκευάζεται για να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της ΠΑΕ ΑΕΚ αφήνοντας έξω την Ερασιτεχνική στην οποία ανήκει το οικόπεδο.

Αλήθεια: Μετά από περίπου 12 χρόνια χωρίς το στάδιο "Νίκος Γκούμας" η Ερασιτεχνική ΑΕΚ έχασε ένα τεράστιο μέρος των εσόδων της. Η ΠΑΕ πληρώνει ενοίκιο για τη χρήση άλλου γηπέδου (ΟΑΚΑ) ενώ και το κλειστό "Γεώργιος Μόσχος" από το οποίο περνούσαν καθημερινά εκατοντάδες νεαροί αθλητές οι οποίοι πλήρωναν συνδρομή για να αθλούνται στην ΑΕΚ έχει περάσει και αυτό στην Ιστορία. Συνεπώς, από τη στιγμή που η έκταση του οικοπέδου της "Ένωσης" δεν είναι τόσο μεγάλη για να φιλοξενήσει όλα τα τμήματα του Συλλόγου, η Ερασιτεχνική γνωρίζει πως το μέλλον της περνάει μέσα από μία ισχυρή και στεγασμένη ΠΑΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που στο σύνολό τους τα μέλη του Σωματείου (με μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών ενστάσεις) συναινούν στην παραχώρηση του οικοπέδου.

Μύθος: Η παραχώρηση στρεμμάτων άλσους στο γήπεδο της ΑΕΚ ανοίγει την κερκόπορτα της καταστροφής ενός πνεύμονα οξυγόνου, ο οποίος παραμένει ένας από τους ελάχιστους στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Αλήθεια: Οι όροι και οι προϋποθέσεις δόμησης αθλητικών εγκαταστάσεων όπως είναι απολύτως λογικό, αυτή την εποχή έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά σε σχέση με τη δεκαετία του ’30, όταν ξεκίνησε να κατασκευάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ελάχιστη έκταση στην οποία μπορεί να ανεγερθεί ένα σύγχρονο γήπεδο είναι τα 29,1 στρέμματα. Όσα, δηλαδή, συμπεριλαμβάνονται στη σημερινή έκταση του οικοπέδου της ΑΕΚ. Στην ουσία δόθηκαν στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ 2,4 στρέμματα άλσους από τα 423 στρέμματα άλσους που υπάρχουν συνολικά στη Νέα Φιλαδέλφεια με την "Ένωση" να υποχρεούται να αντισταθμίσει τα δέντρα που πρόκειται να κοπούν σε πολλαπλάσιο βαθμό με 5.000 δέντρα και θάμνους. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της, δεν θα εκδοθεί άδεια λειτουργίας του γηπέδου. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως η όλη συζήτηση γίνεται για 52 δέντρα.

Μύθος: Όσοι διαφωνούν με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου επιθυμούν την κατασκευή ενός γηπέδου που να είναι εναρμονισμένο στην υπόλοιπη περιοχή.

Αλήθεια: Το σχέδιο της "Αγιάς Σοφιάς" είναι το πιο ήπιο που έχει εμφανιστεί μετά την κατεδάφιση του σταδίου "Νίκος Γκούμας". Για του λόγου το αληθές, αξίζει να σημειωθεί πως ο συντελεστής δόμησης της περιοχής είναι στο 1,4 με το γήπεδο της ΑΕΚ να είναι στο 0,87. Το ύψος κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται στα 22,5 μέτρα με το γήπεδο (το σχέδιο της "Αγιάς Σοφιάς") να βρίσκεται στα 19,75 μέτρα.

Μύθος: Το γεγονός ότι πίσω από την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ βρίσκονται επιχειρηματίες, εξηγεί τους σκοπούς τους καθώς θέλουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά την όλη ιστορία δημιουργώντας εμπορικούς χώρους.

Αλήθεια: Με εξαίρεση ένα... κουρείο, ένα στιλβωτήριο, ένα παραδοσιακό καφενείο, μία μπουτίκ, ένα εστιατόριο και ένα μπαρ, οι εμπορικοί χώροι του γηπέδου είναι μηδαμινοί. Στην πραγματικότητα αφορούν τους ήπιους εμπορικούς χώρους που συνδέονται με ένα αμιγώς αθλητικό-ποδοσφαιρικό γήπεδο και δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση αρνητικά την εμπορική ζωή της υπόλοιπης περιοχής. Η ΑΕΚ υποχρεούται από τον υπάρχοντα νόμο να έχει μικρότερη εμπορική χρήση από το 15% του συνόλου του έργου.

Μύθος: Η δημοτική αρχή και ο πολιτικός χώρος τον οποίο εκπροσωπεί, είναι ξεκάθαροι σε ότι αφορά την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ ως προς το σχέδιο της "Αγιάς Σοφιάς".

Αλήθεια: Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας προεκλογικά ήταν της λογικής "ούτε ένα δέντρο δεν πρόκειται να παραχωρηθεί". Την πρώτη μετεκλογική μέρα είχε υποστηρίξει σε αθλητικό ραδιόφωνο ότι είναι ανοιχτός για συζήτηση σχετικά με την παραχώρηση ορισμένων στρεμμάτων φτάνει να υπάρχει αντισταθμιστική υπόσχεση από την πλευρά της ΑΕΚ. Στη συνέχεια επανήλθε στην αρχική, αρνητική του στάση. Σε ότι αφορά την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η αλήθεια είναι πως υπάρχει αρκετά μεγάλη πολυφωνία. Η κα. Αυλωνίτου δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα υπάρξει θέμα για ένα τόσο μικρό αριθμό στρεμμάτων, μαζί της συμφωνεί ο κ. Κουρουμπλής ενώ οι πιο... οικολογικά ευαίσθητες συνιστώσες έχουν αντίθετη άποψη. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο Αλέξης Τσίπρας που ήταν υπέρ του σχεδίου μειοψήφισε σε κεντρική επιτροπή του κόμματος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK