Ο Μεληκιώτης και τo... master "Τίγρη" και Μπάγεβιτς

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την απόκτηση του Μεληκιώτη από την ΑΕΚ που είναι η τρίτη νεαρού Έλληνα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου και για το κομμάτι της ελληνοποίησης στο οποίο -με διαφορετικές συνθήκες- Μελισσανίδης και Μπάγεβιτς πήραν… master τη δεκαετία του '90.

Ο Μεληκιώτης και τo... master "Τίγρη" και Μπάγεβιτς

Ως οριστική εξέλιξη πρέπει να θεωρείται η απόκτηση του νεαρού διεθνούς -με την Ελπίδων- μεσοεπιθετικού Δημήτρη Μεληκιώτη από την ΑΕΚ, η οποία θα πάρει πιο επίσημη μορφή πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Μεληκιώτης έμεινε ελεύθερος από τη Βέροια πατώντας για αρκετό καιρό… πόδι αρνούμενος να ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ομάδα της Ημαθίας και η "Ένωση" εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση αποκτώντας τον.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΛηΚΙΩΤΗΣ

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή 20 ετών που αγωνίζεται κυρίως στο αριστερό φτερό της επίθεσης και που φέτος έχει πάρει 7 συμμετοχές στη Σούπερ Λιγκ με τη Βέροια. Το γεγονός ότι είχε μια αντιδικία με τη διοίκηση της ομάδας της Ημαθίας αποτελεί την αιτία που δεν αγωνίστηκε σε πιο πολλά ματς, όμως… καθρέφτης είναι η συμμετοχή του στην Εθνική Ελπίδων.

Το τι θα συμβεί με τον Μεληκιώτη στο άμεσο μέλλον δεδομένου του γεγονότος ότι πρόκειται για μια κίνηση με πιο μακροπρόθεσμη -χρονική- προσέγγιση από την ΑΕΚ, είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, ωστόσο το σημαντικό για την "Ένωση" είναι η συνολική… σούμα της συγκεκριμένης ιστορίας. Για την ακρίβεια ο πρώην -πια- παίκτης της Βέροιας είναι ο τρίτος νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής που περνάει το κατώφλι των "κιτρινόμαυρων" κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου μετά τους Γιακουμάκη και Τσιντώτα που έχουν επίσης αποκτηθεί και θα ενταχθούν στο ρόστερ της ομάδας -πιθανότατα- το προσεχές καλοκαίρι.

ΤΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ… ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η λογική της ΑΕΚ στο θέμα της ελληνοποίησης είναι γνωστή, όπως επίσης είναι γνωστό και το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια εγκαταλείφθηκε νωρίς το πλάνο της απόκτησης παικτών από την εγχώρια αγορά. Όταν η "Ένωση" βρισκόταν ακόμα στη Γ’ Εθνική απέκτησε Έλληνες ποδοσφαιριστές που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο στόχαστρο των ομάδων που ήταν τότε στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα της Σούπερ Λιγκ. Ανέστης, Μπακάκης, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Μάνταλος, Αραβίδης ήταν ο κορμός εκείνης της ομάδας με την οποία οι "κιτρινόμαυροι" πορεύτηκαν στη Football League. Στην πορεία προστέθηκαν ποδοσφαιριστές όπως ο Βασιλαντωνόπουλος (στην πρώτη χρονιά της ομάδας μετά την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία) και οι Μπάρκας-Μπακασέτας (στη δεύτερη), όμως ήταν εμφανές ότι η ΑΕΚ προσπαθούσε να στηριχθεί με περιπτώσεις παικτών από την ξένη αγορά.

ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ-ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ… MASTER

Η αλήθεια είναι ότι τη συγκεκριμένη εποχή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να στηριχθείς στην ελληνική αγορά, αφού το επίπεδο δεν έχει καμία (μα καμία) απολύτως σχέση με αυτό των προηγούμενων (πολύ καλύτερων) δεκαετιών. Ειδικά τη δεκαετία του ’90, όταν πράγματι το επίπεδο των Ελλήνων παικτών ήταν πολύ υψηλότερο, η ΑΕΚ του Μελισσανίδη και του Μπάγεβιτς είχε πάρει… master στο εντός συνόρων παιδομάζωμα που αποδεικνύεται από τη δημιουργία εκείνου του εκπληκτικού κορμού της "Ένωσης" που την οδήγησε σε μια από τις πιο παραγωγικές δεκαετίες της ιστορίας της. Πλέον είναι δύσκολο να συμβεί κάτι ανάλογο αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε Τσιάρτας, ούτε Κωστής, ούτε Κασάπης, ούτε Μπορμπόκης, όμως σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ κάνει τα… πονταρίσματά της στο ντόπιο ελληνικό προϊόν.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Ο "ΜΕΛΙΣΣΑΝ"

Πάντως, παρότι οι αφίξεις των Ελλήνων παικτών στα Σπάτα δεν έχουν μεγάλη συχνότητα, είναι μια πραγματικότητα πως η ΑΕΚ δείχνει πως όταν θέλει να πάρει κάτι εντός Ελλάδας έχει τον τρόπο της. Αν σκεφτεί κανείς πως το περασμένο καλοκαίρι κιόλας, απέκτησε δύο από τα 4-5 πιο… hot ονόματα του πρωταθλήματος (Μπάρκας-Μπακασέτας) πορευόμενη με ένα πολύ μαζεμένο μπάτζετ, δείχνει πως ο Μελισσανίδης έχει τον τρόπο. Ειδικά στην ελληνική αγορά η… μπογιά του "Μελισσάν" περνάει και αυτό είναι κάτι αποδεκτό από φίλους και εχθρούς. Τα όποια (αρνητικά) θέματα παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια είχαν να κάνουν με την εκτός συνόρων ενίσχυση της ΑΕΚ, κάτι για το οποίο έπαιξαν ρόλο αρκετά πράγματα όπως το περιορισμένο μεταγραφικό ταβάνι και ενδεχομένως κάποιες κακές επαφές που προήλθαν από την ασυνεννοησία εντός κλαμπ.

Η ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Βέβαια, από άποψη ουσίας, το σημαντικό θα είναι να πετύχει η ΑΕΚ τους ξένους ποδοσφαιριστές που θέλει να αποκτήσει οι οποίοι προορίζονται για πρώτες λύσεις, καθώς -κακά τα ψέματα- η αλήθεια είναι πως στην παρούσα φάση οι Έλληνες είναι περισσότερο ως συμπληρωματικοί για τα άμεσα πλάνα του συλλόγου. Όπως και να έχει όμως, έχει τη σημασία του που η ΑΕΚ στελεχώνεται ξανά με νέο ελληνικό αίμα, ακόμα κι αν της βγουν μια-δυο από τις περιπτώσεις Ελλήνων παικτών που απέκτησε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK