Ομάδα του προπονητή της! (VIDEOS)

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για έναν από τους πολλούς αυτοματισμούς που βγάζει η φετινή ΑΕΚ του Δέλλα στο πρωτάθλημα της Football League ο οποίος είναι… ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Ομάδα του προπονητή της! (VIDEOS)
INTIME SPORTS

Όσοι παρακολουθούν από κοντά το χτίσιμο της ΑΕΚ από την περασμένη αγωνιστική σεζόν με τον Τραϊανό Δέλλα στο τιμόνι της, έχουν αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό πως τα πάντα εξελίσσονται βάσει σχεδίου. Το συγκεκριμένο σχέδιο που έβλεπαν όλοι όσοι ζούσαν από κοντά την ομάδα σε καθημερινή βάση από τον Ιούλιο του ’13 αποτέλεσε το βασικό επιχείρημα της παραμονής του κόουτς στον πάγκο της ομάδας ακόμα και όταν -την περασμένη σεζόν- κάποια αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Έως και ντροπιαστικά ορισμένες φορές αφού ο αποκλεισμός από το ερασιτεχνικό κύπελλο που είχε σαν αποτέλεσμα να φωταγωγήσει η ΑΕΚ τον Εύοσμο δεν είναι κάτι που είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς.

Η Γ’ Εθνική πέρασε, η ΑΕΚ έκανε το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ της και παρουσιάστηκε στη Football League αγνώριστη προς το θετικό. Ήρθαν ποδοσφαιριστές που μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα το πλάνο του προπονητή, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα με την ποιότητά τους να βγάλουν την ομάδα από τη δύσκολη θέση όταν χρειαστεί με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί κάθε ίχνος… γκρίνιας. Δικαιολογημένης ή αδικαιολόγητης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η ΑΕΚ συνέχισε απερίσπαστη τη δουλειά για τον στόχο που δεν ήταν άλλος από το να γίνει ξανά ομάδα που ξέρει και μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο. Κατά συνέπεια δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ομοιογένεια από την οποία «βγαίνουν» στο γκαζόν οι -όλο και περισσότεροι- δουλεμένοι αυτοματισμοί και η «Ένωση» αποτελεί ξανά σημείο αναφοράς για την ωραία μπάλα σαν τις παλιές καλές εποχές.

Ένα μικρό -σχεδόν ελάχιστο- δείγμα του πόσο δουλεμένη είναι η φετινή ΑΕΚ είναι ο τρόπος της επίτευξης του πρώτου γκολ της «Ένωσης» στον αγώνα κόντρα στην Επισκοπή στο Ρέθυμνο. Οι πιο παρατηρητικοί θα έχουν διαπιστώσει ότι οι «κιτρινόμαυροι» έχουν σκοράρει όχι μία, όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά άλλες τέσσερις φορές με τον ίδιο τρόπο σε ένα… κόνσεπτ που μυρίζει προπόνηση και είναι βγαλμένο από το μπλοκάκι του Δέλλα. Με τη Νίκη Βόλου (φιλικό), με τον Παναιγιάλειο στο Αίγιο, κατά κάποιο τρόπο με τον Παναιγιάλειο στο ΟΑΚΑ και με τον Παναθηναϊκό (φιλικό).

Το τελευταίο στο Ρέθυμνο

Όπως -σχεδόν- όλες τις προηγούμενες φορές, έτσι και στον αγώνα του Ρεθύμνου, ο Βαγγέλης Πλατέλλας μοιράζει την μπάλα σε άλλον ακραίο. Στην προκειμένη περίπτωση ο ακραίος ήταν ο Μιχάλης Μπακάκης στη δεξιά πλευρά. Ο τελευταίος με μία επέλαση και με παράλληλο σπάσιμο της μπάλας στη μεγάλη περιοχή βρίσκει τον Χρήστο Αραβίδη ο οποίος περιμένει στο πρώτο δοκάρι με τον επιθετικό της ΑΕΚ να γίνεται ο τελικός αποδέκτης της μπάλας και να τη στέλνει στα δίχτυα του Γουναρίδη.

Στο 0.04 του VIDEO:

Το πρώτο στον Βόλο

Ωστόσο η πρώτη φορά που η ΑΕΚ σκόραρε με τον ίδιο τρόπο είναι σχετικά αρκετά πίσω ημερολογιακά. Συγκεκριμένα στις 17 Αυγούστο. Τόπος το Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου και… event η φιέστα ανόδου της τοπικής Νίκης η οποία συνδυάστηκε με ένα φιλικό με την «Ένωση» κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας της τελευταίας.

Ο Μπακάκης από το ίδιο σημείο τροφοδοτείται ξανά από τον Πλατέλλα, κάνει την ίδια κάθετη κίνηση και στη συνέχεια με μία παράλληλη μπαλιά στέλνει την μπάλα στον Αραβίδη ο οποίος την περιμένει στο πρώτο δοκάρι, τη στέλνει στα δίχτυα και δίνει στην ΑΕΚ το προβάδισμα στο ματς μόλις στο 49ο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης.

Στην αρχή του VIDEO:

Στο… πολεμικό Αίγιο

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στον αγώνα της πρεμιέρας της ΑΕΚ στη Football League στο… πολεμικό και απότιστο γήπεδο του Αιγίου το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία της περιπέτειας της «Ένωσης» σε μία ακόμα άγνωστη, για αυτή, κατηγορία. Με μοναδική διαφορά την πλευρά της ανάπτυξης, η συνεργασία των ποδοσφαιριστών της «Ένωσης» ήταν αρκετή για να δώσει στην ομάδα το πρώτο της τρίποντο στο πρωτάθλημα.

Αυτή τη φορά ο Βαγγέλης Πλατέλλας σπάει -πάλι- τη μπάλα στον Έλντερ Μπαρμπόσα στην αριστερή πλευρά. Ο Πορτογάλος που έγινε κατ’ ανάγκη 10άρι εκείνη τη μέρα εξαιτίας της απουσίας του Πέτρου Μάνταλου στην Εθνική, πέρασε τη φαρμακερή κάθετη που είχε -και αυτή τη φορά- τελικό αποδέκτη τον Αραβίδη ο οποίος τελείωσε τη φάση, όντας στο πρώτο δοκάρι.

Με τον Παναιγιάλειο στο Ολυμπιακό Στάδιο και με τον Παναθηναϊκό βγήκαν ξανά παρόμοιες φάσεις με την μπάλα να καταλήγει γκολ με τους Σοϊλέδη και Μπαρμπόσα (αντίστοιχα) να γίνονται δημιουργοί και με τον Αραβίδη -ξανά- εκτελεστή.

Η ουσία βέβαια δεν είναι πως η ΑΕΚ… σκοράρει με τον ίδιο τρόπο. Απλώς δεδομένης της ευκαιρίας αξίζει τον κόπο να γίνει μία αναφορά στις δουλεμένες φάσεις που της δίνουν -για την ώρα- τρομερά αποτελέσματα. Εξάλλου γίνονται παρόμοιες κινήσεις και στο δεύτερο δοκάρι, η ομάδα έχει ποικιλία στις επιθέσεις της, ενώ οι αριθμοί στις στημένες φάσεις μιλούν -σε επίπεδο δουλειάς στην προπόνηση- από μόνοι τους με την «Ένωση» να αναγκάζει τον αντίπαλο να ζει με την απορία «από πού θα του έρθει» σε όλη τη διάρκεια του ματς.

Συμπέρασμα

Η ΑΕΚ, ακόμα και στη φετινή πρώιμη εκδοχή της, δείχνει να γίνεται ξανά μια καλοκουρδισμένη ομάδα με ποδοσφαιριστές που λόγω ποιότητας μπορούν να υποστηρίξουν το σχέδιο του προπονητή. Κάτι που έχει ως συνέπεια να χτιστεί σε υγιείς βάσεις ένα σύνολο με αρχή, μέση και τέλος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK