Όταν η ΑΕΚ αποφάσισε να εξελιχθεί

Ο Άκης Γεωργίου πήγε στην ενημέρωση των ρεπόρτερ της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για τα τμήματα υποδομής και γράφει για έναν ορθόδοξο τρόπο σκέψης που έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στα χρονικά του Συλλόγου.

Όταν η ΑΕΚ αποφάσισε να εξελιχθεί
INTIME SPORTS

Το πρώτο πράγμα που πιστώνω στους Ζήκο και Μητροτάσιο ως γενικό και τεχνικό διευθυντή των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ αντίστοιχα, είναι ότι μετέτρεψαν τις –υπό άλλες συνθήκες- βαρετές ενημερώσεις των ρεπόρτερ του Συλλόγου για τις ακαδημίες, σε μία απόλυτα ελκυστική υπόθεση. Τόσο ελκυστική, που το ενδιαφέρον …ντριμπλάρει ακόμα και τη δυσφορία για το πρωινό ξύπνημα και την τρεχάλα στο ΟΑΚΑ.

Συνήθως, οι συγκεκριμένες ενημερώσεις έχουν ένα πολύ τυπικό χαρακτήρα: Παίρνεις έναν καφέ, πηγαίνεις στην Καλογρέζα, χαιρετάς τους υπαλλήλους της ΑΕΚ, κάθεσαι στην αίθουσα συνεδριάσεων, παρακολουθείς το τετριμμένο ύφος και την κουραστική ανάλυση βαθυστόχαστων προτάσεων για ανάλυση μιας ιστορίας ξέρεις ότι δεν θα δεις ποτέ.

Όταν η ΑΕΚ αποφάσισε να εξελιχθεί
INTIME SPORTS

Και βεβαίως χαζεύεις τον εκάστοτε προπονητή, τεχνικό διευθυντή των ακαδημιών να …κορδώνεται με υπερφίαλο ύφος, περήφανος για τους ποδοσφαιριστές που "έβγαλε", άσχετα αν αυτοί συνέχισαν στον ΠΑΟΚ Γλυφάδας, στον Αστέρα Εξαρχείων και στις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις της Αττικής, που είναι μεν σεβαστές αλλά... ποδοσφαιρομάνες δεν τις λες.

Τι είδαμε στο ΟΑΚΑ το πρωί της Παρασκευής

Είδαμε πρώτα-πρώτα, μια ΑΕΚ σοβαρή. Απαλλαγμένη από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Μακριά από τη λογική "Εμείς βγάλαμε τον τάδε", τον οποίο για να ανακαλύψεις πού συνεχίζει την ποδοσφαιρική του καριέρα –γιατί στην πρώτη ομάδα δεν ακούμπησε- χρειάζονται περίπου 30-35 λεπτά αναζήτησης στο Google.

Είδαμε μια ΑΕΚ που προαναγγέλλει ένα πρωτοφανές ποδοσφαιρικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός ότι τα όσα έχουν προαναγγελθεί έχουν γίνει (το πλαστικό γήπεδο των ακαδημιών στα Σπάτα έγινε ήδη, το πούλμαν των ακαδημιών θα αγοραστεί μέσα στον επόμενο μήνα), δημιουργεί την εντύπωση ότι οι ελπίδες αυτή τη φορά δεν είναι φρούδες.

Όταν η ΑΕΚ αποφάσισε να εξελιχθεί
INTIME SPORTS

Είδαμε μια ΑΕΚ, να προνοεί. Να νοικιάζει μία ολόκληρη καινούργια πολυκατοικία και να την κάνει εστία για τα παιδιά που έρχονται από την επαρχία. Να κάνει επαφές με τον λυκειάρχη των Σπάτων για τα σχολεία, να παίρνει …παιδονόμο και να προσλαμβάνει γυναίκα η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διατροφή των παικτών.

Είδαμε μια ΑΕΚ να ετοιμάζει κέντρα εκπαίδευσης των προπονητών που θα ασχολούνται με το δίκτυο που δημιουργεί σε όλη την Ελλάδα. Που θέλει να προπονείται ο δορυφόρος της στην Αλεξανδρούπολη π.χ. με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προπονείται η …μητρική ΑΕΚ στα Σπάτα. Αλλιώς, όπως είπε και ο Ζήκος, δεν υπάρχει νόημα να δημιουργηθεί το δίκτυο καθώς ποδοσφαιριστές θα βγουν μόνο κατά τύχη.

Είδαμε μια ΑΕΚ, να προχωράει στην ενοικίαση δύο γηπέδων στην Αττική προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας, αλλά και για να γίνει πιο εύκολη η διαχείριση των - ήδη αρκετών- παιδιών των Ακαδημιών.

Είδαμε μια ΑΕΚ να γίνεται... hot προορισμός για τους πιτσιρικάδες που κλωτσούν την μπάλα στις αλάνες της Αθήνας και θέλουν να ξεκινήσουν να παίζουν ποδόσφαιρο πιο οργανωμένα. Ο τρόπος λειτουργίας των ακαδημιών και η σοβαρότητα έχει περάσει υποσυνείδητα και στους γονείς. Σημειώνεται ότι παλαιότερα η ΑΕΚ ήταν 4η-5η επιλογή για ένα παιδί. Κάτω και από τον Ατρόμητο. Ίσως και λόγω εύκολης πρόσβασης. Πλέον άλλαξε και αυτό.

Είδαμε μία ΑΕΚ να έχει πάγιο στόχο στα τμήματα υποδομής της: Τα παιδιά να είναι έτοιμα σε δύο (το πολύ σε τρία χρόνια) για την πρώτη ομάδα. Αυτός είναι ο σκοπός. Να τροφοδοτείται η πρώτη ομάδα με παιδιά που εκπαιδεύτηκαν σωστά τα χρόνια που προηγήθηκαν.

Όταν η ΑΕΚ αποφάσισε να εξελιχθεί
INTIME SPORTS

Μάθαμε ότι αυτή τη στιγμή περίπου 30 ακαδημίες ανά τη χώρα ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο δίκτυο της ΑΕΚ. Μάθαμε ότι θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν αυτές που πληρούν τα κριτήρια της εξέλιξης των παιδιών και της συνεργασίας με τη μητρική ΑΕΚ. Εδώ να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ δεν θα πειράξει ούτε τα χρώματα, ούτε το έμβλημα αλλά ούτε και το όνομα των ακαδημιών με τις οποίες θα συνεργαστεί. Θέλει να κρατήσουν τον χαρακτήρα τους, απλά θα φέρουν ένα διακριτικό του δικτύου που θα συμμετέχουν: ΑΕΚ Academy Network.

Όταν η ΑΕΚ αποφάσισε να εξελιχθεί
INTIME SPORTS

Μάθαμε ότι θα επιλεγεί διευθυντής του συγκεκριμένου δικτύου ο οποίος θα συντονίζει τα πάντα. Ποιες προδιαγραφές πρέπει να καλύπτει; Όχι, δεν πρέπει να είναι "Μπαγεβιτσικός", "Νικολαϊδικός" ή... φαν του Λεωτσινίδη. Ούτε να είναι ξάδερφος του Μητροτάσιου. Πρέπει να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, να έχει γνώση από Internet, υπολογιστές, να γνωρίζει από ποδόσφαιρο και να εξελίσσεται. Αν προέρχεται από την οικογένεια της ΑΕΚ, ακόμα καλύτερα. Πρωτοφανή κριτήρια για το πρόσφατο παρελθόν του Συλλόγου...

Μάθαμε ότι δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου η υπό σύσταση ΠΑΕ. Το δίκτυο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου, ούτε τα παιδιά. Δεν θα πληρώνουν χρήματα για να παίζουν στον δορυφόρο της ΑΕΚ. Το μόνο έξοδο θα είναι ο περιφερειάρχης, ο οποίος θα ελέγχει κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας και θα επιλέγεται από την ΑΕΚ. Στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί να καταβάλουν οι παίκτες το αστρονομικό ποσό των 2-3 ευρώ ο καθένας για την εκπαίδευσή τους.

Είδαμε μία ΑΕΚ η οποία ακολουθεί την τεχνολογία. Που εξελίσσει τον εαυτό της μέσα από αυτή. Που εξετάζει τη δημιουργία λινκ, μέσα από το οποίο οι προπονητές από όλη τη χώρα που θα προπονούν με τις ίδιες προδιαγραφές τις ομάδες του δικτύου θα μιλούν μεταξύ τους, θα συνεννοούνται και θα συνεργάζονται, χωρίς καν να γνωρίζονται!

Είδαμε μια ΑΕΚ που εξηγεί στους μπαμπάδες που τα προηγούμενα χρόνια κατασκήνωναν στα αποδυτήρια έχοντας άποψη για το σύστημα, την προπόνηση και τον –κλώνο του Ριβάλντο- γιου τους, ότι μέσα στο προπονητικό κουμάντο κάνει αυτή, βάσει ιεραρχίας.

Είδαμε μια ΑΕΚ που δεν την ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και συνεχίζει απερίσπαστη τον σκοπό της: Να παίζει η πρώτη ομάδα της σε μερικά χρόνια, με Έλληνες παίκτες που την έζησαν, εκπαιδεύτηκαν μέσα από τα σπλάχνα της και θα τη βλέπουν ως... μαμά τους.

Τόσα χρόνια, βλέπαμε μία ΑΕΚ που βολόδερνε δεξιά και αριστερά. Με τον Στέλιο Σεραφείδη λίγο πριν τα 80 να τρέχει από την καλή του την καρδιά να προπονεί τους πιτσιρικάδες στον Άγιο Στέφανο και με προπονητές που έκαναν και άλλη δουλειά για να συμπληρώσουν. Πλέον τα πάντα είναι διαφορετικά. Αν πιστεύω ότι θα συμβούν όλα αυτά;

Όταν η ΑΕΚ αποφάσισε να εξελιχθεί
INTIME SPORTS

Σε μία ΑΕΚ που λέει "ετοιμάζω νέο γήπεδο για τις ακαδημίες" και το φτιάχνει σε μερικούς μήνες, που λέει "αγοράζω πούλμαν" και το κάνει επίσης σε μερικούς μήνες, αλλά και σε μία ΑΕΚ στελεχώνουν –πλέον- σοβαροί εξειδικευμένοι επαγγελματίες και κάποιοι επιστήμονες που την εξελίσσουν συνέχεια, ναι είμαι αισιόδοξος. Για τον ίδιο λόγο που όχι μόνο δεν βαρέθηκα, αλλά με συνεπήρε το ρεσιτάλ μεθοδικότητας το πρωί της Παρασκευής στα γραφεία του ΟΑΚΑ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK