Πέταξαν νεράντζια, απαγορεύσαμε τις νεραντζιές

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την απόφαση για ματαίωση του Κυπέλλου, την ΑΕΚ που μπορεί να βγει χαμένη από το πουθενά ακόμα και σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, και τη στήριξη της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ στον Κοντονή.

Πέταξαν νεράντζια, απαγορεύσαμε τις νεραντζιές
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μεγάλη απώλεια το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το Κύπελλο. Κρίμα, γιατί μπορούσε. Το απέδειξε κερδίζοντας όλους τους παραδοσιακούς αντιπάλους της κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου. Γιατί να μη συνέβαινε κάτι παρόμοιο και στα -μονάχα- τρία βήματα που απαιτούνταν να γίνουν μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου. Μονό ματς είναι ο Τελικός, όλα μπορούσαν να συμβούν, αν η ΑΕΚ προκρινόταν απέναντι στον Ατρόμητο.

Βέβαια όλα αυτά είναι υποθέσεις και με τα "αν" δεν… πανηγύρισε κανείς. Το θέμα είναι ότι η ζωή συνεχίζεται σε πραγματικό επίπεδο. Το συγκεκριμένο πραγματικό επίπεδο για την ΑΕΚ είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να βγάλει από το μυαλό της ότι υπάρχει η προοπτική της κατάκτησης ενός τίτλου στη σεζόν που διανύουμε και να περιοριστεί μόνο στον στόχο της κατάκτησης της δεύτερης θέσης χωρίς να την πάρει από κάτω. Δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις στο μυαλό σου Τετάρτη βράδυ, ότι αν περάσεις όλα τα βήματα με επιτυχία θα έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις την τύχη σου απέναντι στον Ολυμπιακό, και Πέμπτη απόγευμα να χάνεται ο στόχος χωρίς καν να υπάρχει η δυνατότητα να τον υπερασπιστείς.

Κι όμως ο Πογέτ θα κληθεί από εδώ και πέρα να διαχειριστεί ένα ακόμα εμπόδιο που εντάσσεται στο ψυχολογικό κομμάτι και -όπως και να το δει κανείς- δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί. Η ΑΕΚ πρέπει να συνεχίσει ανεπηρέαστη και πάνω από όλα ψύχραιμη στις από εδώ και πέρα υποχρεώσεις της, αφού στην τελική δεν περνούσε και κάτι από το χέρι της. Ας είναι τουλάχιστον για καλό.

Αποδόθηκε δικαιοσύνη (;)

Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Έγιναν επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας επειδή δεν δόθηκε το πέναλτι στον Μακ και ο Κοντονής αποφάσισε να ματαιώσει το Κύπελλο. Θιγμένοι από την απόφασή του είναι ο Ολυμπιακός που θα πέρναγε στην επόμενη φάση, ο Ατρόμητος που θα διεκδικούσε έξοδο στην Ευρώπη και η ΑΕΚ που έπαιζε στο Κύπελλο το τελευταίο της χαρτί να διεκδικήσει έναν τίτλο. Ουσιαστικά ποιος κερδίζει έστω και κάτι από αυτή την ιστορία; Ο ΠΑΟΚ που -στην ουσία- αποκλείστηκε, αποφάσισε να κάνει ηρωική έξοδο, να μην κατέβει στη ρεβάνς και να υποστεί επιπλέον συνέπειες. Η ομάδα της οποίας οι οπαδοί έκαναν τα επεισόδια, δηλαδή.

Από εκεί και πέρα μοιραία η κουβέντα περιστρέφεται στο αν η ΑΕΚ έκανε καλά που στηρίζει (για μία ακόμα φορά) τον Κοντονή παρότι -και- η ίδια θα πληρώσει το μάρμαρο χωρίς να έχει ευθύνη. Προφανώς οι άνθρωποι της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ θεωρούν ότι το συμφέρον της ΑΕΚ είναι η πλήρης ανατροπή του σκηνικού, ο Κοντονής είναι συμβατός σε αυτή την επιθυμία και έχουν τους λόγους τους να τον στηρίζουν.

Είχε ανάγκη να διεκδικήσει τον τίτλο η ΑΕΚ

Σε κάθε περίπτωση όμως, μιλάμε για μία υπόθεση που έχει αρκετό "ναι μεν αλλά". Πέραν από το συμφέρον της ΑΕΚ, ή την αλλαγή του ποδοσφαίρου σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο, υπάρχει και η ρεαλιστική ζωή ενός συλλόγου. Η ΑΕΚ αυτή την εποχή είχε ανάγκη να μπει στη διαδικασία διεκδίκησης ενός τίτλου. Να μπει η κοινωνία της σε αυτό το τριπάκι, οι ποδοσφαιριστές της. Ακόμα και ο προπονητής της που μια ενδεχόμενη κατάκτηση του κυπέλλου θα ήταν επιπλέον κίνητρο για να τον ψήσει να μείνει εδώ και του χρόνου.

Όλα τα παραπάνω χάθηκαν σε μία απόφαση του Υπουργού και στην ομολογία ότι φοβάται η πολιτεία πως δεν είναι ικανή να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή ενός Τελικού όπως π.χ. αυτόν ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό. Γιατί στην ουσία αυτό ήταν το πρόβλημα.

Ενδεχομένως να έχουν και δίκιο. Και γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την πεζή μεταφορά συνταξιούχου σε περίπτερο, και γιατί -ενδεχομένως- ένας τελικός ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό να αποτελούσε το απόλυτο πανκ, ή τη χαριστική βολή στα όσα άσχημα έχουν γίνει φέτος.

Μια πολιτεία, όμως, που παραδέχεται ότι απλά δεν μπορεί, δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη που θα μπορεί να συμβεί. Παλιά το πρόβλημα ήταν οι μετακινήσεις των οπαδών και κόπηκαν, τώρα με επεισόδια με οπαδούς μίας ομάδας κόπηκε το Κύπελλο, αύριο κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να είναι. Πάντως όχι το πρωτάθλημα το οποίο συνεχίζεται κανονικά αφού τα επεισόδια της Τούμπας ήταν… κυπελλικά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νέα τοποθέτηση Σκουρλέτη για το γήπεδο

Το χρονικό της ματαίωσης στο ΟΑΚΑ και το... φεστιβάλ ανοργανωσιάς

Τι σημαίνει η ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας για τις θέσεις του Europa League

ΠΑΕ ΑΕΚ: "Το ποδόσφαιρο δεν γίνεται να παραμένει στα χέρια των καταστροφέων του"!

News 24/7

24MEDIA NETWORK