Πήγε στο debate για να πει τα ίδια ο Βασιλόπουλος!

Ο Άκης Γεωργίου αναλύει τα σημαντικά στοιχεία του debate του Δημάρχου, Άρη Βασιλόπουλου, με τον πρότζεκτ μάνατζερ του γηπέδου της ΑΕΚ, που είχε αναμενόμενο αποτέλεσμα και για μία φορά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο με την παράκαμψη του Δήμου υπάρχει φως.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
vasilopoulos EUROKINISSI SPORTS

Η (νέα) συνέντευξη του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας στην ΕΡΤ παρουσία του πρότζεκτ μάνατζερ του γηπέδου της ΑΕΚ, Δημήτρη Ανδριόπουλου για άλλους ήταν χρήσιμη, για κάποιους άλλους όχι. Η πρώτη άποψη υποστηρίζεται από όσους θεωρούν ότι αυτή η ιστορία έχει -ακόμα- επικοινωνιακό «ψωμί». Η δεύτερη από εκείνους που έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό (χρόνια για την ακρίβεια) ότι αν δεν γίνει εφικτό να δοθεί πολιτική λύση, τότε με αυτό τον Δήμαρχο γήπεδο γιοκ.

Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα που βγήκε από τη συνέντευξη δεν έχει να κάνει κυρίως με αυτά που ειπώθηκαν από την πλευρά του Δημάρχου, με την έννοια ότι πρόκειται για επανάληψη θέσεων που κουτουλάνε μεταξύ τους. Π.χ. από το « θέλουμε το γήπεδο στην πόλη» με το οποίο ξεκινάει πάντα τις δηλώσεις του, μέχρι το « δεν μπορεί να γίνει γήπεδο δίπλα σε δασική περιοχή» για να καταλήξει στο -γνωστό- φινάλε « θέλουμε το γήπεδο, αλλά όχι αυτό το σχέδιο».

Το εντυπωσιακότερο όλων ήταν ότι ο Βασιλόπουλος δέχτηκε να πάει σε debate με τον Ανδριόπουλο. Παρακολουθώντας την ιστορία αυτή αρκετά στενά σχεδόν σε όλα τα επεισόδια του σήριαλ, ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Ίσως να είναι και αυτό ένα δείγμα του πανικού και της εξάντλησης επιχειρημάτων το τελευταίο διάστημα με την αποστολή… αυτοκτονίας με τον καταρτισμένο, ψύχραιμο και μετρημένο Ανδριόπουλο, ο οποίος έχοντας φτιάξει αναίμακτα και σχεδόν χωρίς να το… μάθει κανείς τα δύο τελευταία γήπεδα στη χώρα («Καραϊσκάκη», AEL FC Arena) στην περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας τα έχει δει κυριολεκτικά όλα.

Η παρουσία του αμήχανου Βασιλόπουλου να χάνει τα λόγια του, να πέφτει σε… τοίχους και να πίνει κοντά δυο λίτρα νερό μου θύμισε την -αγωνιστική- εικόνα της ΑΕΚ στο ματς με την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου το 2001 μετά την -λανθασμένη- αποβολή του Καψή. Ένα μείγμα τρικυμίας που σε επίπεδο λέγειν παραπέμπει λίγο και στον γνωστό πρόεδρο του Εδεσσαϊκού.

Ας θυμηθούμε όμως τους τρεις πιο βασικούς άξονες της κουβέντας:

ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ #1

Δήμαρχος:Ακροδεξιές ομάδες έχουν εισχωρήσει στην πόλη και την πολιορκούν.

Δημοσιογράφος:Πώς το ξέρετε ότι είναι ακροδεξιές;

Δήμαρχος:Από κάποιες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί.

Πλήρης ασάφεια με δεδομένο το γεγονός ότι οι μοναδικές που εκδόθηκαν με δυναμικό ύφος προέρχονται από την Original, που αν μη τι άλλο ακροδεξιά οργάνωση δεν τη λες, φαντάζομαι θα δεν θα υπάρχει κάποιος που διαφωνεί επ’ αυτού.

ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ #2

Ανδριόπουλος:Αφού το πρόβλημα είναι τα υψόμετρα δεχτείτε on camera να πάμε χέρι-χέρι στις αρμόδιες υπηρεσίες και να διευθετηθεί το θέμα μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

Δήμαρχος:Σιγή.

Ανδριόπουλος:Είδατε που το πρόβλημά σας δεν είναι τα υψόμετρα αλλά το γήπεδο;

ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ #3

Ανδριόπουλος:Εάν τελειώσει η διοίκηση το θέμα των υψομέτρων, εκδοθεί η οικοδομική άδεια και ξεκινήσουμε το έργο, ο Δήμος δεσμεύεται ότι δεν θα προσβάλει την καινούργια άδεια, τις διοικητικές πράξεις και θα έρθει μαζί μας με αγάπη και ομόνοια να υλοποιήσουμε τα αντισταθμιστικά έργα ή θα συνεχιστεί ο πόλεμος;

Δήμαρχος:Ο Δήμος έχει από την αρχή συγκεκριμένες θέσεις. Θα διεκδικήσουμε με πολιτικά μέσα. Και τι λέμε λοιπόν; Αυτοί οι οποίοι επιμένουν και αν κάνουν και νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεράσουμε όχι νομικά κωλύματα αλλά να καλύψουν καταστάσεις, θα αναλάβουν όλη την πολιτική ευθύνη.

Ανδριόπουλος (προς δημοσιογράφους):Πήρατε απάντηση σε αυτό που έθεσα;

Δημοσιογράφος:Νομίζω ότι ο κόσμος κατάλαβε.

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ

Σε όλο αυτό τον αχταρμά, δεν θα μπορούσε παρά να χωρέσει και η «πολιορκία» της Νέας Φιλαδέλφειας που αποτελεί hot συζήτηση τον τελευταίο καιρό. Ο Δήμαρχος μετέφερε το αίτημά του να μη… συγκεντρώνονται οι ΑΕΚτζήδες απέναντι από το Δημαρχείο, σε έναν χώρο που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει ΚΑΠΗ, αλλά ο ίδιος ο Δήμος (όπως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λέει) παραχώρησε σε μία συλλογικότητα κατοίκων.

Σε αυτό, όντως, έχει δίκιο, ότι πρέπει ο καθένας να εκφράζει την άποψή του χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες στην καθημερινότητά του, αλλά αυτό είναι μια γενική συζήτηση που με την παρούσα δομή της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι εφαρμόσιμη.

Κακώς δεν είναι εφαρμόσιμη; Πολύ κακώς. Αλλά δεν είναι, τι να κάνουμε τώρα. Το ίδιο θα συνέβαινε αν ήταν Δήμαρχος Τούμπας και πήγαινε απέναντι στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, το ίδιο αν ήταν Δήμαρχος Αθηναίων και πήγαινε κόντρα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Σε ότι αφορά τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό, ούτε λόγος, αφού εκεί υπάρχουν εφαρμοσμένα παραδείγματα που έχουν δείξει ότι πάντα ο Δήμαρχος είναι συμβατός με τον σύλλογο.

Σε ότι αφορά τα περί φασιστών και ακροδεξιών στοιχείων, είναι σαφές πια και στον πιο… ανεπίδεκτο, ότι ο Δήμαρχος προσπαθεί να δώσει ιδεολογική υπόσταση στην επαναστατική γυμναστική των τελευταίων ετών, προσπαθώντας να πείσει ότι όσοι τα έχουν μαζί του, δεν τα έχουν επειδή είναι ΑΕΚτζήδες και ο ίδιος πάει κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά γιατί είναι ακροδεξιοί που τον διώκουν επειδή είναι αριστερός. Επιχείρημα το ίδιο σοβαρό με το ότι ο Δήμαρχος είναι απέναντι στο γήπεδο γιατί είναι Ολυμπιακός και δε θέλει να προχωρήσει η ΑΕΚ.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ

Παρατηρείται τον τελευταίο καιρό ένας διαχωρισμός από την πλευρά του Δήμου ως προς τους οπαδούς της ΑΕΚ που αντιδρούν. Διαβάζω και ακούω απίθανα πράγματα μία για «φερόμενους ως οπαδούς της ΑΕΚ», μία για «παρακρατικές ομάδες» και μία για «οπαδούς της ΑΕΚ που διαφωνούν με τις απόλυτες θέσεις των… επιχειρηματικών συμφερόντων». Είναι εμφανές πόσο ΔΕΝ ξέρουν από ΑΕΚ όσοι προσπαθούν να αναπαράγουν παρόμοιες ιστορίες, κάτι αντιληπτό από το αποτέλεσμα: Συσπείρωσαν ένα σύνολο που πολύ σπάνια συσπειρώνεται σε τέτοιο βαθμό.

Επειδή… τυγχάνει να έχω μια -θεωρώ καλή- εικόνα από την κοινωνία και τον περίγυρο της ΑΕΚ μέσω ανθρώπων όλων των… ειδών, έχω να μεταφέρω το πέρα για πέρα ειλικρινές: Είναι η πρώτη φορά που Μελισσανιδικοί, Νικολαϊδικοί, Μπαγεβιτσικοί, Αντιμπαγεβιτσικοί, Χατζηχρηστικοί, Οριτζιναλικοί, Ζαφειροπουλικοί, πιο δυναμικοί, πιο φιλήσυχοι, παππούδες, πιτσιρικάδες λένε τόσο πολύ μαζικά το ίδιο πράγμα και με τόσο πάθος που μόνο όταν σε πνίγει το δίκιο βγάζεις. Και συνήθως αυτό δεν είναι καλό για την απέναντι πλευρά…

Η ΟΥΣΙΑ

Ως προς την ουσία του θέματος, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ή θα βρεθεί μια «πατέντα» - ρύθμιση - εγκύκλιος - τροποποίηση σύμφωνα με την οποία θα γίνει εφικτό να παρακαμφθεί ο Δήμος και η στείρα άρνηση, είτε θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη υπομονή μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Όσο έχει λόγο η συγκεκριμένη δημοτική αρχή το γήπεδο ΔΕΝ πρόκειται να προχωρήσει. Ο μόνος δρόμος είναι η παράκαμψη, πλέον νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το βλέπουν και οι τυφλοί.

Αν μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν υπάρξει ΣΟΒΑΡΗ εξέλιξη για το γήπεδο, τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα της πλευράς Βασιλόπουλου είναι καθαρά ο Μελισσανίδης. Δεν θέλουν αυτό το γήπεδο και θα θεωρήσουν ήττα αν χάσουν από τα «επιχειρηματικά συμφέροντα» που διατυμπανίζουν καθημερινά. Φαίνεται ότι θα προτιμούσαν να μπει μπροστάρης στο γήπεδο ένα… παιδί της διπλανής πόρτας, μεροκαματιάρης. Φτάνει να είναι κάποιος που… δεν μπορεί να φτιάξει το γήπεδο στην πραγματικότητα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK