Tα... τρία πονταρίσματα του Μοράις!

Το Contra.gr ασχολείται με τα τρία τελευταία… πονταρίσματα του Μοράις που βγήκαν στην ΑΕΚ, είχαν μια λογική και έφεραν μετά από καιρό ηρεμία τόσο στον ίδιο τον Πορτογάλο, όσο και στην "Ένωση".

Tα... τρία πονταρίσματα του Μοράις!
morais mantalos ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ζοζέ Μοράις σε όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε επιχείρησε να προσθέσει ορισμένα πράγματα στην ΑΕΚ που δεν είχαν δουλευτεί και για τα οποία δεν υπάρχει μεγάλη σιγουριά προηγουμένως. Ο Πορτογάλος τεχνικός της Ένωσης βρέθηκε μαζί με την ομάδα σε μια αρκετά ηλεκτρισμένη κατάσταση, η οποία ακόμη δεν έχει γυρίσει, παρά το 4-0 επί του Λεβαδειακού, έχει όμως βελτιωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό για την ώρα τηρουμένων των αναλογιών.

Ο Μοράις έκανε δυο-τρεις κινήσεις που είχαν το ρίσκο τους, ωστόσο είχαν και λογική, βγήκαν στην ομάδα, με αποτέλεσμα να ισιώσει έστω και κάπως την κατάσταση, ανακαλύπτοντας ορισμένα -έστω και πολύ λίγα- κέρδη σε μια χρονιά που έδειχνε να χάνεται πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟ

Στο ξεκίνημα της σεζόν ο Τιμούρ Κετσπάγια ήταν ο προπονητής που ανέβασε τον Γαλανόπουλο στην πρώτη ομάδα, ρίχνοντάς τον κατευθείαν στη φωτιά στον πρώτο αγώνα με τη Σεντ Ετιέν στο «Ζοφρουά Γκισάρ».

Ο Γεωργιανός όμως μετά τον αγώνα της Γαλλίας δίστασε να ξαναδώσει χρόνο συμμετοχής στον Γαλανόπουλο, αφήνοντάς τον πότε στον πάγκο, πότε στην εξέδρα, κλωτσώντας την ευκαιρία να πιστωθεί κάτι παραπάνω και μη επιτρέποντας στον μικρό να δείξει ότι μπορεί να σταθεί. Ο Μοράις, ερχόμενος να αντικαταστήσει τον Τιμούρ, έγινε ο προπονητής που καθιέρωσε τον 19χρονο μέσο της «Ένωσης», σε μια έμπνευση που είχε λογική και στέφθηκε -τουλάχιστον για την ώρα- με απόλυτη επιτυχία.

Ο Γαλανόπουλος στην Κέρκυρα και κόντρα στον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ ήταν αν όχι ο καλύτερος ένας εκ των 2-3 κορυφαίων της ΑΕΚ, συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο ποδοσφαιρικό κοινό και άφησε μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον.

Όσο κλισέ ακούγεται, άλλο τόσο αλήθεια είναι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει λόγος έκπληξης σε όσους γνώριζαν για το ποδοσφαιρικό διαμαντάκι που κυκλοφορούσε τα τελευταία χρόνια στις ακαδημίες της «Ένωσης». Ο Μοράις τόλμησε, όντας συμβατός σε αυτό που του ζήτησε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην πρώτη τους συνάντηση για την ανάδειξη νεαρών παικτών.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΕΚΧΑΡΤ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Ο Τσέχος, όπως και να το δούμε, επιθετικός επιπέδου ομάδας πρωταθλητισμού δεν είναι σε καμία περίπτωση. Όμως στην παρούσα φάση αυτό που ενδιέφερε (και ενδιαφέρει) την ΑΕΚ είναι να πάρει βοήθειες από τους επιθετικούς της για να καταφέρει να καλύψει τη χασούρα με τους υπάρχοντες.

Στους πρώτους αγώνες της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα ο Πέκχαρτ είχε μετατραπεί σε ανέκδοτο. Το γεγονός ότι δεν έδειχνε ικανός να κερδίσει ούτε μονομαχία ήταν μια πραγματικότητα, το ότι δεν τροφοδοτήθηκε καθόλου (όπως και οι υπόλοιποι επιθετικοί), επίσης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΑΕΚ έλυσε το πρόβλημα του… ταΐσματος των φορ, υπάρχει μια βελτίωση και σε αυτό το κομμάτι, κάτι που γίνεται εμφανές και από τους αριθμούς.

Ο Τσέχος σκόραρε δύο φορές στην Καρδίτσα, μία με τον Λεβαδειακό, ενώ ήταν και ο παίκτης που στην ουσία έκρινε το ματς λόγω της πολύ καλής κίνησής του στη φάση της αποβολής του τερματοφύλακα των Βοιωτών. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν έχει ή όχι -έστω και σύντομο- μέλλον στην ΑΕΚ, η βελτίωση των αριθμών του, όμως, είναι ένα δείγμα της προσπάθειας της ομάδας να φέρει τη μπάλα μπροστά και να επιτεθεί πιο ορθολογικά.

Ο ΡΟΜΒΟΣ

Η επιστράτευση του ρόμβου από τον Μοράις είναι κάτι που δεν έχει συμβεί από τους προκατόχους του, αφού κανένας πρώην τεχνικός της «Ένωσης» την τελευταία διετία δεν πήρε την απόφαση να παίξει χωρίς εξτρέμ. Άγνωστο παραμένει το αν ο ρόμβος υπάρχει μόνο ως εναλλακτική στο μυαλό του Πορτογάλου, ή αν τον προορίζει για βασικό σχήμα και μετά την επιστροφή των -τραυματιών- εξτρέμ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δείχνει να είναι μια αξιόπιστη επιλογή για τον Μοράις, αφού αν εφαρμοστεί τότε σχεδόν όλοι οι παίκτες που παίζουν στη μεσαία γραμμή παίζουν στις κανονικές τους θέσεις: Ο Σιμόες 6άρι, ο Γαλανόπουλος με τον Γιόχανσον εσωτερικοί και ο Μάνταλος 10άρι.

Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΙΣ

Το αν ο Μοράις μπορεί ή όχι να βγει ως λύση στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ -παρότι μακροπρόθεσμα δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες το συγκεκριμένο ενδεχόμενο- θα το δείξει η πορεία. Ως πρώτος προπονητής δουλεύει για πρώτη φορά σε τέτοιο μέγεθος ο Πορτογάλος και αυτό από μόνο του βάζει αρκετή ιδιομορφία και πολλούς αστερίσκους στην κατάσταση.

Ότι σουλουπώνεται πάντως η ομάδα σε σχέση με αυτό που ήταν στο ξεκίνημα, είναι μια πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα την κάνει πιο ανεκτή, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, την επόμενη… δοκιμασία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK