Το πείραμα του... Βοτανικού και η Φιλαδέλφεια!

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τις συγκεντρώσεις της Παρασκευής στη Νέα Φιλαδέλφεια από κατοίκους διαφόρων περιοχών, για το άλσος και για τη μοναδική πιθανότητα βελτίωσης μιας από τις πιο παρατημένες εκτάσεις της Αττικής.

Το πείραμα του... Βοτανικού και η Φιλαδέλφεια!
INTIME SPORTS

Τα γεγονότα: Μία μερίδα αντιφρονούντων προαναγγέλλουν συγκέντρωση για την Πέμπτη στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη στην οποία θα συζητήσουν για τα προβλήματα που θεωρούν ότι μπορεί να επιφέρει στο άλσος η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Η Original με ανακοίνωσή της προαναγγέλλει και αυτή συγκέντρωση την ίδια μέρα, την ίδια μέρα στο ίδιο σημείο. Η μερίδα των αντιφρονούντων αναβάλλει τη δική της συγκέντρωση για την Παρασκευή στις 7 μ.μ. και στην πλατεία Πατριάρχου στη Νέα Φιλαδέλφεια (η κεντρική πλατεία της πόλης) την Πέμπτη, υπάρχουν μόνο οπαδοί της ΑΕΚ.

Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ ανανεώνουν το ραντεβού τους για την Παρασκευή στις 7μ.μ. Έτσι, αντιφρονούντες και υπέρμαχοι του γηπέδου έγιναν …μία ωραία ατμόσφαιρα το απόγευμα της τελευταίας εργάσιμης της εβδομάδας που εκπνέει.

Το πείραμα του... Βοτανικού και η Φιλαδέλφεια!
INTIME SPORTS

Τα επιχειρήματα των... αντί!

Η κίνηση των κατοίκων που τάσσεται κατά του γηπέδου (σε ότι αφορά το σχέδιο που είναι έτοιμο προς υλοποίηση και όχι ως προς την κατασκευή οποιουδήποτε γηπέδου) αφορά τα άρθρα 81 και 82 του ρυθμιστικού που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Η συγκεκριμένη μερίδα, κάνει συχνά την εμφάνισή της σε αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις αναπτυξιακών έργων και χαρακτηρίζεται από την αρνητικότητα. Νωπό είναι το παράδειγμα του Βοτανικού και των κορμοράνων.

Μιλώντας με ορισμένους από αυτούς το απόγευμα της Παρασκευής στη Νέα Φιλαδέλφεια, η διαπίστωση πως πρόκειται για ετερόκλιτες ομάδες ανθρώπων με διαφορετικές διαφωνίες πάνω στο πρότζεκτ, ήταν κάτι παραπάνω από εύκολη. Ένας κύριος γύρω στα 50 μου είπε ότι ταξίδεψε από την Εύβοια γιατί είναι αρκετά ευαίσθητος σε θέματα καταπάτησης δασών. Μία νεαρή κοπέλα με κράνος, μπουφάν μηχανής και σχολική τσάντα, κάτοικος Χαλανδρίου μου είπε ότι ο λόγος που βρέθηκε εκεί ήταν η ανάγκη για διατήρηση μίας από τις ελάχιστες πηγές οξυγόνου στην Αττική. Του άλσους δηλαδή.

Μία μεγαλύτερη κυρία, γύρω στα 60, κάτοικος Νέας Φιλαδέλφειας, γνωστή φυσιογνωμία στην περιοχή, μου είπε ότι η διαφωνία και ο λόγος της παρουσίας της στη συγκέντρωση που τελικά δεν έγινε ποτέ, αφορούσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νέου γηπέδου: Ότι δηλαδή της φαίνεται παράλογο το να δοθεί σε μία εταιρεία για ορισμένα χρόνια η κυριότητα του γηπέδου της ΑΕΚ, που μια φορά και έναν καιρό ξεκίνησαν να χτίζουν οι πρόσφυγες και ολοκλήρωσαν με προσωπικές οικονομικές θυσίες οι Γκούμας και Μπάρλος.

Μιλώντας για ορισμένα λεπτά μαζί τους, κατάλαβα ότι ο κοινός τους παρονομαστής, ήταν η άρνησή τους πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο. Άνθρωποι συγκεκριμένων ιδεολογικών προελεύσεων στην πλειοψηφία τους που πήραν το θέμα κάπως πατριωτικά, βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα λόγω της έντασης.

Απέναντί τους είχαν οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας που αντέδρασαν με... γηπεδικό τρόπο. Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές αποτελούν - ως προς την πλειοψηφία τους - δύο διαφορετικούς κόσμους δημιούργησε τις ταμπέλες: Για τους αντιφρονούντες οι ΑΕΚτζήδες είναι "ιδιωτικός στρατός του Μελισσανίδη" και για τους ΑΕΚτζήδες οι... οικολόγοι αντιφρονούντες "Ολυμπιακοί".

Το πείραμα του... Βοτανικού και η Φιλαδέλφεια!
INTIME SPORTS

Από την άλλη υπάρχει ένα κοινό που...

Στην αντίπερα όχθη, περίπου 400 οπαδοί της ΑΕΚ που φτάνουν σχεδόν απελπισμένοι στη Νέα Φιλαδέλφεια για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Θα πάνε και τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο. Αποτελούν ένα κοινό, το οποίο τα τελευταία χρόνια τα είδε... όλα: Είδε ένα γήπεδο να γκρεμίζεται ενώ υπήρχε πλάνο ανακατασκευής κάθε θύρας ξεχωριστά από την ENIC μερικά χρόνια πριν μπουν οι μπουλντόζες. Άκουσε ότι το γήπεδο που γκρεμίστηκε μπήκε στον φάκελο της Ολυμπιάδας του 2004. Έμαθε στη συνέχεια ότι το γήπεδο βγήκε μέσα σε μία νύχτα από τον φάκελο, για να μπει ένα άλλο γήπεδο. Είδε την ΑΕΚ, από εκεί που είχε ιδιόκτητο γήπεδο, να τριγυρνάει τσιγγάνα πότε στα Λιόσια, πότε στη Νέα Σμύρνη, πότε στον Ταύρο, πότε στη Λεωφόρο, πότε στο ΟΑΚΑ, πότε στη Ριζούπολη να χάνει την αίγλη και τον χαρακτήρα της, μακριά από το μέρος που κατέκτησε όλα της τα πρωταθλήματα.

Κυρίως, όμως, πριν από περίπου 11 χρόνια, είδε μία ΑΕΚ ανήμπορη, να αποτελεί τον φτωχό συγγενή ακόμα και στα δημοτικά συμβούλια της Φιλαδέλφειας. Με τον Γιάννη Γρανίτσα στο... τιμόνι, να περιφέρεται με έναν κίτρινο φάκελο στα σουβλατζίδικα της πόλης, με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας να βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη και με τα νέα από τα δημοτικά συμβούλια να υπάρχουν μόνο στα μονόστηλα των εφημερίδων, μία μέρα μετά από τα όσα έχουν συμβεί.

Το πείραμα του... Βοτανικού και η Φιλαδέλφεια!
INTIME SPORTS

Σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αφενός γιατί υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική ενημέρωση. Οτιδήποτε πει κάποιο μέλος του δημοτικού συμβουλίου, οτιδήποτε κι αν ανακοινώσει μία κίνηση πολιτών, γίνεται γνωστό σε χρόνο dt. Τα δημοτικά συμβούλια καλύπτονται ακόμα και ζωντανά μέσω Internet. Τα πάντα είναι γίνονται αρκετά γρήγορα γνωστά. Αφετέρου, το κοινό αυτό, έχει καεί στον χυλό. Δεν είναι σε θέση πλέον να ακούσει το "αλλά" που ακολουθεί το "ναι μεν" των αντιφρονούντων. Είδε τα σχέδια του γηπέδου στην επιβλητική παρουσίαση στο ίδρυμα Ωνάση, είδε τον Μελισσανίδη, πίστεψε και τώρα πια δεν είναι εύκολο να... ξεπιστέψει. Τα όσα έγιναν στο παρελθόν είναι εύκολο να το βγάλουν από τα ρούχα του στο παρόν. Η εξέλιξη αυτής της κατάστασης το έφτασε σε ένα σημείο να βλέπει υποσυνείδητα παντού εχθρούς.

Το πείραμα του... Βοτανικού και η Φιλαδέλφεια!
INTIME SPORTS

Στην ουσία

Ούτε "ιδιωτικός στρατός του Μελισσανίδη" είναι οι μεν, ούτε "Ολυμπιακοί" οι δε. Οι πρώτοι θα είχαν ακριβώς την ίδια στάση ακόμα και αν ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ ο... Ανδρέας Δημητρέλος. Ακόμα και αν η ΑΕΚ δεν... είχε πρόεδρο. Έχουν μετατρέψει το μελλοντικό de ja vu τους με την ΑΕΚ στο μέρος που τη γνώρισαν σε κάτι απόλυτα εξιδανικευμένο. Ίσως και σε όνειρο ζωής. Οι τελευταίοι έχουν την ίδια στάση που είχαν στο θέμα του Βοτανικού, του Καραϊσκάκη –για άλλο λόγο- και στο 90% των σύγχρονων έργων για τα οποία δηλώνουν αντίθετοι. Θέλουν το γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά με τις προδιαγραφές που επιθυμούν οι ίδιοι. Παρά το γεγονός ότι ένα έργο του 2014 δεν μπορεί να χτιστεί πάνω στα ίδια δεδομένα που ξεκίνησε να χτίζεται τη δεκαετία του ’30.

Το πείραμα του... Βοτανικού και η Φιλαδέλφεια!
INTIME SPORTS

Το σημείο που πρέπει να συναντηθούν οι δύο αυτοί κόσμοι, είναι η κοινή λογική: Στα 200 μέτρα από το σημείο της έντασης την Παρασκευή, υπάρχει ένα οικόπεδο με μπάζα, άγρια βλάστηση και δίπλα ένα παρατημένο άλσος, επικίνδυνο να κυκλοφορήσει μόνη της μία οικογένεια μετά το απόγευμα. Αν δεν προχωρήσει και αυτή τη φορά το γήπεδο, οικόπεδο και άλσος θα μείνουν για πάντα έτσι. Δυστυχώς...

News 24/7

24MEDIA NETWORK