Μπέσνικ, εδώ δεν είναι Λέγκια...

"Πρώτα να το απολαύσουμε", "όχι δεν είναι τελικός" και πολλές τέτοιες ατάκες είχαν προκαλέσει ήδη τις πρώτες απορίες. Όταν ο Χάσι ανακοίνωσε την ενδεκάδα, εκεί είχαν αρχίσει ήδη τα πρώτα... καρδιοχτύπια. Σχολιάζει για τον Ολυμπιακό ο Αλέξης Βιρβίλης.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - SPORTING LISBON (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΑΣΙ
xasi ICON

Ο Μπέσνικ Χάσι το έκανε το χρέος του. Πήγε την ομάδα στους ομίλους τουChampions League.Τελείωσε εκεί όμωςη αποστολή του; Υποχρέωση του Χάσι και του εκάστοτε προπονητή ήταν να πάει η ομάδα στους ομίλους. Εκεί όπου συμμετέχει φέτος για 18η χρονιά. Έκανε δηλαδή κάποιο κατόρθωμα επειδή απέκλεισε την Παρτιζάν και την Ριέκα;

Η ζωή προχωράει και οΧάσι τα έκανε "μούσκεμα". Τα... περίεργα είχαν ξεκινήσειαπό τις δηλώσεις του παραμονή του ματς. “Όχι, δεν είναι τελικός ο αγώνας με την Σπόρτινγκ. Πρώτα πρέπει να απολαύσουμε τη διοργάνωση”, είπε μεταξύ άλλων.

Μίλησε λες και κάθεται στον πάγκο της Καραμπάχ που είναι πρωτάρα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός που συμμετέχει – το επαναλαμβάνουμε – για 18η φορά στους ομίλους είχε έναν προπονητή στον πάγκο που είπε για το πιο σημαντικό ματς, ότι “πρώτα πρέπει να απολαύσουμε το παιχνίδι”. Π.χ. ο Ζαρντίμ και ο Μίτσελ ήταν ανόητοι που κοιτούσαν να έχουν μία ομάδα μαζεμένη, να μην δίνουν χώρους στον αντίπαλο,να χτυπούν την κόντρα και να στοχεύουν σε τρίποντα ακόμα και με... μισό - μηδέν.

ΣΤΑ... ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ο Χάσι όμως είχε τόση εμπιστοσύνη στην ομάδα του που αποφάσισε να πάει με επιθετικές τάσεις απέναντι σε έναν σύλλογοπου ήταν "μανούλα" στις κόντρες. Θα συμφωνήσουμε ότι το γρήγορο γκολ της Σπόρτινγκ αναστάτωσε τους “ερυθρόλευκους”, ότι το αρχικό πλάνο πετάχτηκε στα σκουπίδια, αλλά όλοι οι προπονητές δουλεύουν και έναPlan Bσε περίπτωση που μείνει η ομάδα τους πίσω στο σκορ. Δούλεψε πάνω σε αυτό το κομμάτι; Απροετοίμαστος φάνηκε εκεί ο Ολυμπιακός για αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε, δεν έμεινε πίσω με 0-1 στο 85', αλλά στο 2'.

Εμείς θα σταθούμε πρωτίστωςστο πώς κατέβασε την ομάδα του και στο τι είπε στους παίκτες του. Κόντρα στην Ριέκα πήγε με μία τριάδα στα χαφ Ρομαό, Ζιλέ και Οφόε. Κόντρα στην Ριέκα προτίμησε να έχει μία πιο συμπαγή μεσαία γραμμή γιατί ήταν νοκ άουτ ματς και ήθελε να “κλειδώσει” τα πολύ καλά χαφ των Κροατών.Προφανώς δεν πήρε χαμπάρι ότι “νοκ άουτ” ήταν και ο χθεσινός αγώνας με την Σπόρτινγκ.

Κόντρα στους Πορτογάλους προτίμησε να πάειμε την φιλοσοφία που είχε ηομάδα του κόντρα σε Ξάνθη και Λαμία. Το φοβερό είναι ότι στη συνέντευξη Τύπου είχε πει ότι θα “πάμε πιο αμυντικά σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα” και μετά το χθεσινό ματς δήλωσε ότι “εγώ δεν αλλάζω την φιλοσοφία μου, θέλω έναν επιθετικό Ολυμπιακό ανεξάρτητα με το ποιον θα έχουμε απέναντί μας”. Υπάρχουν κάποιες ανακολουθίες στις τοποθετήσεις του. Και το θέμα είναι ότι τα ίδια είχε πει και στους παίκτες του. Να πάνε να πιάσουν από τον “λαιμό” και να παίξουν επιθετικά κόντρα σε μία ομάδα που φημίζεται για το ότι είναι φοβερά επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις όταν βρίσκει ανοικτούς χώρους.

Μην ξεχνάμε ότι παίζοντας με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να δεχτεί 10 τελικές από την Ξάνθη και 12 από την Λαμία! Από την Σπόρτινγκ χάθηκε το... μέτρημα και θα πρέπει οι “ερυθρόλευκοι” να έλεγαν “πάλι καλά” στην ανάπαυλα του ημιχρόνου που το σκορ ήταν μόνο 0-3.

Μπέσνικ, τα έκανες μούσκεμα. Πνευματικά η ομάδα ήταν ανέτοιμη, σωματικά ανέτοιμη και κατέβασες μία ενδεκάδα που βλέπει όλος ο κόσμος ότι ανασταλτικά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Και τα "καμπανάκια" είχαν χτυπήσει μεΞάνθη και Λαμία.

Το περίεργο λοιπόνμε τον κόουτς είναι ότι, όπως γράψαμε και παραπάνω, από τη μία θεώρησε – και πολύ καλά έκανε – ότι τα χαφ της Ριέκα αποτελούσαν το μεγάλο ατού των Κροατών. Για αυτό το λόγο προτίμησε να πάει με Ρομαό, Ζιλέ και Οφόε για να κόψει τον βήχα των χαφ της Ριέκα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ SUPER LEAGUE ΣΟΥΡΩΤΗ

Από την άλλη πήγε να αντιμετωπίσει τα χαφ της Σπόρτινγκ, λες και επρόκειτο για παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος. Δεν γίνεται να παίζεις μόνο με Ζιλέ – Οφόε, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν είναι και σούπερ ανασταλτικά.

Στα ματς πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός δεχόταν ένα σωρό φάσεις από τον άξονα όταν έπαιζαν οι Βέλγοιμόνοι τους. Δεν θα “έτρωγε” φάσεις με τους Πορτογάλους; Κι αποφάσισες κόουτς να μην “θωρακίσεις” τα χαφ σου στον “τελικό” των ομίλων, να μην προτιμήσεις π.χ. τον Ζντιέλαρ και να πας με τον Φορτούνη που ανασταλτικά δεν δίνει καμία απολύτως βοήθεια. Ήταν λογικό να κάνουν πάρτι οι παικταράδες της Σπόρτινγκ στη μεσαία γραμμή.

Και μιας και πιάσαμε την κουβέντα για τον Φορτούνη. Ο Κοσοβάρος τεχνικός ρωτήθηκε για τη συνύπαρξη του Κώστα με τον Μάριν στην ενδεκάδα. “Μην ρίχνετε το φταίξιμο στον Φορτούνη, όλη η ομάδα ήταν κακή στην αμυντική λειτουργία”, η απάντησή του. Πότε δηλαδή ο Φορτούνης και ο Μάριν σκύλιαζαν να μαρκάρουν; Η άμυνα δεν ξεκινάει υποτίθεται από την επιθετική γραμμή; Όταν έχεις δύο παίκτες “ανενεργούς” σε αυτό το κομμάτι, πώς περιμένεις δηλαδή να είναι καλή η αμυντική λειτουργία απέναντι σε έναν αντίπαλο που είναι τουλάχιστον μια σκάλα πάνω από την ομάδα σου;

Δεν λέμε ότι έφταιγαν για τα χθεσινά χάλια ο Φορτούνης με τον Μάριν. Αλλά κ. Χάσι όταν αποφασίζετε να τους βάλετε μαζί, τότε χάνετε αισθητά στο κομμάτι της ανασταλτικής λειτουργίας. Το ανπρέπει να παίζουν μαζί δεν θα το πούμε εμείς. Το βλέπει όλος ο κόσμος.

Εν κατακλείδι, ο κόουτς πιάστηκε αδιάβαστος. Κι επαναλαμβάνουμε ότι μπορεί να αναστάτωσε τους πρωταθλητές Ελλάδας το γρήγορο γκολ των Πορτογάλων, αλλά με τον τρόπο που κατέβασε την ομάδα του, αργά ή γρήγορα θα δεχόταν το 0-1. Ήταν τέτοια η ποιότητα των παικτών της Σπόρτινγκ που από τη στιγμή που θα έβρισκαν χώρους από τον Ολυμπιακό, θα τους παρουσιαζόταν η ευκαιρία να απειλήσουν τον Καπίνο.

Πράγματι, μετά το 0-1 ο Χάσι έδωσε εντολή να ανέβουν πολύ ψηλά οι γραμμές. Οι στόπερ έπαιζαν κοντά στη σέντρα και αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί του Ζεσούς. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά ο Χάσι είχε προειδοποιήσει τους παίκτες του για την ταχύτητα με την οποία βγαίνουν στην κόντρα οι Πορτογάλοι.

Όπως και να το κάνουμε ήταν μία κίνηση πανικού, μία κίνηση λες και ο Ολυμπιακός δεν είχε μπροστά του άλλα 88 λεπτά για να ισοφαρίσει, αλλά μόλις 3-4 λεπτά εώς τη λήξη του ματς.

Πανικοβλήθηκε νωρίς-νωρίς ο πάγκοςκαι αυτός ο πανικός μεταφέρθηκεκαι στους ποδοσφαιριστές του, με αποτέλεσμα το πρώτο 45λεπτο να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές παραστάσεις της Σπόρτινγκ.

Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο ματς ελπίζουμε να έγινε μάθημα για τον Χάσι. Μάθημα ενόψει... Λισσαβώνας τον Νοέμβριο, γιατί κακά τα ψέματα δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα κατεβάσει τέτοια ενδεκάδα κόντρα σε Γιούβε και Μπαρτσελόνα.

Και το ξαναλέμε: Μια πειστική απάντηση για τη συνύπαρξη Φορτούνη – Μάριν δεν έχει δώσει ο Χάσι. Ο Μάρκο Σίλβα τουλάχιστον το έλεγε: “Με την παρουσία των Φορτούνη και Τσόρι στην ενδεκάδα περισσότερα χάνουμε παρά κερδίζουμε”. Ήξερε ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού ότι υπήρχε μία ανορθογραφία στην ενδεκάδα με την συνύπαρξη των δυο τους.

Ο Χάσι όμως έχει διαφορετική άποψη. Ας δεχτούμε ότι στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος μπορούν να δώσουν λύσεις επιθετικά όταν απέναντί τους έχουν κλειστές άμυνες. Όμως, στοChampions League,σε μία διοργάνωση που τους βαθμούς τούς δίνει κυρίως η άμυνα, πώς μπορούν οι δυο τους να συνυπάρχουν;

Γιατί δεν το έκανε ο Κοσοβάρος και με την Ριέκα; Εκτός κι αν θεωρεί ότι η Ριέκα ήταν ανώτερη ομάδα από την Σπόρτινγκ. Αλλά είπαμε: Για τον Χάσι δεν ήταν “τελικός” το ματς με τους Πορτογάλους. Πρωτίστως, έπρεπε να απολαύσουν οι “ερυθρόλευκοι” τη διοργάνωση. Μια διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν για... 18η φορά. Όχι κόουτς, εδώ δεν είναι Λέγκια!

ΥΓ: Το Σάββατο (16/9) ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης στο άδειο Καραϊσκάκη, ακολουθεί μεσοβδόμαδα το ματς Κυπέλλου με τους Αρκάδες και την παραπάνω Κυριακή (24/9) ο αγώνας με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, πριν το ταξίδι στο Τορίνο. Ας πει κάποιος από τώρα στον Χάσι την κρισιμότητα του αγώνα με την ΑΕΚ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK